ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 838
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 1 035
  • София
Така както чета, май излиза, че сами сме си виновни за това, че не ни взимат насериозно.

По-нагоре Борис Цветков е цитирал една статия за Варна, която е за пример, но там са се организирали мамите, а ние не можем да се организираме за протест. (В това число и аз, за което се самопорицавам.)

Дали след излизане на класирането ще има повече ентусиасти за протест?

# 1 036
а срещу какво ще протестираме?
срещу сайта?
срещу недостига не места?
срещу закритите градини?
срещу какво?
лови се е вторачил в сайта, и какво от това?като се навика на предтсвителя на сирма какво спечели? по другите въпроси не взе отношение, а те бяха много по- важни и си тръгна преди края на срещата
сайта на мен ми пречи по причини, които знаете, но като цяло е добро нещо
шапчицата и др мама не внесоха новите терени, никой не им ги взе
ще ги дадат на омбудсмана в понеделник, с него ще се срещнат тогава
фандъкова има правомощия и трябва да даде акъл и да поеме отговорност, знаете ли че ние с нася говорим и се срещаме с нея и чуваме едно, а после тя се подписва под друго?! ето защо смятам че всяка среща без нейно присъствие е безсмислена и губене на време
как смятате един нормален родител може да построи детска градина?! не може
ама ето почнахме, намерихме терените- работа на общината е и имат информацията , която ние получихме по друг начин
сега накъде да с енасочим?! вие знаете ли? аз не, ясно че дирекция образование и директорките в момента нищо не могат да направят, освен няколко проверки и това е
кой например разпорежда да започне поръчка за строеж на дг?и по какви критерии определя това да се случи? какви ще с апромените в закона и зашо директорките ми заявиха че искат да приемат деца над 2 г., каква е уловката- с какво прецакват яслите и какво печелят
защо кмета на района разпорежда в дг да има по 37 деца в група, какви правомощия има и кой контролира
...ей такива въпроси не се дискутират, а са интересни
сайта го преживяхме, не е нужно да се вторачваме само в него, макар че ето че аз заради него оставам без място в дг на 100 %

# 1 037
извинявайте, ако смятате, че съм "бил доста арогантен", може би съм по-емоционален от необходимото, но за пълвото ми лично участие в работната група констатирах следното:

1. никой не беше казал официално и окончателно колко точно и как се разпределят по райони и по детски ясли и градини СВОБОДНИТЕ МЕСТА, в това число:
   - защо се движеха числата - миналия път са дали обяснение, че директорките не давали за 2008/2009, а били разбрали за 2007/2008
   - защо има записани деца през януари и след това - кой контролира и кой е виновен за този абсолютно нагъл и бизпардонен ход на фона на голямата криза с места и великата нова система
   - защо още нямаме официален картбланш за проверки по градини, а имаше само декларация по медиите от Фандъкова, че представители на родителските организации и общината проверяват?! сигналите за нередности.
   - защо според сайта свободните места са 6341, а според Фандъкова казано в много документи и пред много медии са закръглени на 7000.

2. никой официално не иска да каже, колко са точно и как се разпределят по райони недублираните кандидатствания - т.е. верни ли са вече данните на сайта, защото:
   - ако са верни - тогава излиза, че кандидатите са 15 800, т.е. недостигащите места са над 8 000, а не обявените 5000 - 5500. това, според мен е важно, не за да правя скандал или трагедия, а защото когато не излизат 2000-3000 места, нали се досещате, че картината за недостига в конкретни ясли и градини и райони не е същия. както няма проблем може да се окаже, че има.
   - ако не са верни, кога ще ги изчистят - казаха че ги бавели 30 случая, което може би значи, че напрактика вече са изчистени и числата са верни. между другото след репликите ми към сирма Джонев ми обеща, че в петък ще ми (ни) ги предостави.

3. най-отговорно ни информира представителя на сирма, че в редица ДГ може да се окаже, че няма или почти няма да има свободни места след записването на децата с предимство. оказа, се че той не беше наясно, че предимствата са описани преди конкурса в собствения му сайт. А той замисляше тепърва да се определят приоритетите на семинар на директорките в боровец, естествено без участието на реалните потърпевши - родителите и външни за системата им хора.
   Това още повече налага да има група за контрол във всеки район, защото повярвайте ми напрежението ще е доста голямо и ще е доста основателно като ти кажат че при 20 места и твой 5 номер оставаш извън системата, защото с реално предимство или с предимство на връзки с директорката или районен кмет са те изпреварили. Същите тези и подобни, които са сред малцината записани през януари или след това.
Ето защо поисках и ще продължавам да им искам официално, а ще търся и неофициално списъкът на тези щастливци и детските ясли и градини отличници, за да имам едно наум и повишено внимание към тяхната безпардонна работа досега и за бъдещите им действия.

4. главният архитект досега е оправдал своята и на подчинените си заплата като май е дал списък с 10 терена (каза ми го омбудсмана, предполагам е вярно). а вие dsq, кабо алма и др. без това да ви е задължение по трудов договор намерихте и му давате за сведение 66.

5. оказа, се че по вина на общинската администрация е забатачено построяването на детска градина в Казичене на хубаво, просторно и централно място - и стои недостроена, а в същото време на тясно, прашно и шумно - т.е. съвсем не подходящо място се строи модулната градина експеримент, кой знае за колко пари от бюджета на СО.

искам да искажа своята благодарност за активното участие на родителските организации в групата и в тази борба, вкл. и за другарската критика, когато смятате, че нещо бъркам.

аз и жена ми сме много бесни от случващото се и засега сме твърдо убедени, че ще продължаваме да се борим и занапред.

смятам да ходя в понеделник и да се държа твърдо (надявам се не арогантно) и при Диков.

# 1 038
мамаваси, извинявай и на мен се наложи да си тръгна, защото ми се обадиха спешно от работата, но другия ни представител Василка стоя до края (ти знаеш) и след края на групата и се обадих за да разбера какво още е станало.

може би е разумно предложението и ще го обсъдим в нашия клуб и ние повече да не ходим, най-малкото без присъствието на Фандъкова.

поздравления за точните въпроси и за твоята енергия, но молбата ми е да не се оттегляш от борбата.

# 1 039

4. главният архитект досега е оправдал своята и на подчинените си заплата като май е дал списък с 10 терена (каза ми го омбудсмана, предполагам е вярно). а вие dsq, кабо алма и др. без това да ви е задължение по трудов договор намерихте и му давате за сведение 66.

BorisTsvetkov , пак искам да акцентирам на въпроса дали наистина има променени статути на терени от подходящи за ОДЗта и ДГ към жилищно строителство. От проверката, която аз направих излиза, че от 15 терена, 13 са с променен статут. Дано аз бъркам, но държа истината да излезе на яве. Сами виждате колко линкове публикува dsq, ако от тях са останали само десет...има нещо гнило в София

# 1 040
оо, аз нямам време да се занимавам, защото и без това последния месец си забатачих работта заради дг
смятам че ти и лови бяхте излишно емоционални и да ви кажа че и аз съм така, затов аповечето време си мълчах по някои въпроси защото щеше да стане неконструктивна срещата
раб срещи са добре, но не са достатъчни
трябва да се действа и на др нива, тази градина в казичене ми е такъв трън в очите че просто не можете да си предствавите, особено след като разбрах че в нашата община слатина нямало недостиг на места  Rolling Eyesза това не се строи
аз обаче никак не съм компетентна по тези въпроси, и не знам къде да питам и кой закон да чета и към коя институция да се обърна
знам обаче че вече се приеха устройствените планове н аобщините и се прие бюджета на общината и знам че там не пише кой знае какво за тия 66 терена, и не знам защо
другото нещо е МЗ и МОН- те трябва да изготвят новите закони, ама въпроса е какво пише в тях, трябва да разберем и да дадем предложения, например да не става повече такъв луфт както с моето дете
освен това може да с енамерят финанси за общински градини, дори и да се изиска финансиране отдържавния бюджет,ама не мога аз или някя мама д аго изиска, има си процедури, ама какви са и що са...
тези работни срещи само за сайта ли са? аз съм лично засегната и искам сегашното кандидадтсване да се анулира и бих протестирала за това, бих и участвала в диалог проти в фирмата, но какво от това, положението си остава същото- 50 % недостиг на места
ако не са само за сайта- обсъдете и др въпроси
поведението на директорките е безумно, но и точно каквото се очаква от тях
не разбрах защо инспекторките слушаха тях, а не обратното...иначе имам опит от майка детска учителка и ми е познат техния маниер на говорене , мислене и поведение
та те родиха великата мисъл, че общината не е длъжна да създаде места за всички деца...освен това не искат да приемат моето и на нася деца, зашото ще трябва да тръгнат на училище на 6 г 9 м, ама искат в закона да се запише да приемат деца на 2 г?! така всички цдг явно ще станат полу одз или и аз не знам, те щяли да мислят за персонала после  ooooh!
аз лично бих дошла на раб среща само и единствено ако фандъкова е там, иначе е само отчитане на дейсност за мен/с цялото ми уважение кум шапчицат аи всички мами/
за терените- от дирекция образование, където са срещите, нямат интерес и правомощия да строят, но пък фандъкова е зам кмет по образованието и би трябвало да се интересува, явно е че пак се налага нейното присъствие
изобщо срещите без нея са загуба на време

# 1 041
Чета си аз отзивите след последната работна среща и песимизма ми се завръща. Вече гледам малко по-черногледо на нещата. "Малко" щото не би трябвало да се омаловажава работата на контактната група. Трудно се отстояват
правата и претенциите на мнозина срещу експерти. Работата на групата по отношение на терени, допълнителни парични постъпления, предложения за усъвършенстване на условията за прием и други вървят или всъщност са поели по пътя. И това е работа с резултати в бъдещето, работа за бъдещето на родителите в близко бъдеще. В нашето настояще освен извървяването на пътя описан по-горе смятам, че трябва да се съсредоточим върху следното: прихващане и ограничаване на нови корупционни схеми, които изникват в резултат на новите условия за прием, чиято цел беше да спре далаверите на директорите в детските градини. Допуснем ли ги сега ще се наложи някъде в бъдещето други да търсят други начини и т.н. Във всяка детска градина трябва да стъпи представител на родителите и да си отваря очите и за невидимото. На мен ми върнаха отговор, че директорките ще си контролират предимствата без да ми споменават + родители или община! Проверките по заведения трябва да ги наложим сега, иначе правим неща, като оставяме края в ръцете на други. Относно правилата при проверка също доста трябва да се мисли и то с мисълта на мошенник защото някой писа, че директорките си знаят как... Давам кандидатурата си за Сердика, въпреки, че при нас в БДЖ колелцата се въртят на високи обороти.

# 1 042
Информацията за работната среща съвсем ме отчая. Май общината само отчита дейност и ни се подиграва. На миналите избори не съм гласувала, понеже не повярвах на никого от кандидатите. Не мисля че мога да повярвам на някого и в бъдеще. При такова положение дайте да раждаме деца в България и да не мислим за живот в друга по-добре уредена страна. Преди малко се върнах от разходка с количката. Навсякъде по тротоарите паркирани коли. Дори на един широк тротоар, където до сега все можех да премина между спрелите коли, сега ми се наложи да сваля количката на шосето и известно време да карам с риск да ни блъснат.  Някой беше публикувал стикери, които да лепим на такива места. Вярвате ли че някой ще им обърне внимание? Да не говорим, че на ключови места няма възможност за преминаване с количка, и докато ние можем да повдигнем количката, то за инвалидите не ми се мисли.
Сега по темата- общината не била длъжна да създава места за всички деца Rolling Eyes дори не били кандидатствали за фондове от ЕС? /доколкото разбрах от темата/ т.е. мога да си направя извода, че проблемът не е само финансов, а просто не искат да работят. Общината би трябвало още преди години да си даде сметка, че с нарастване населението в София, ще нараства и броят на децата. Не е ли страшно над 8000 майки да останат в къщи вместо да се върнат на работа и то в България, където единици са татковците, които могат сами да издържат семейство? Или по тази логика общината и държавата не са длъжни да мислят за насърчаване на раждаемостта, а дори напротив- с тази политика колко майки от тези 8000 биха родили отново?    Така че не смятам че държанието на Борис Цветков и Лови татко е било арогантно. Напротив- изказвам ви голяма благодарност на вас и всички други работещи в наша защита, независимо от незаинтересованото и дори нагло отношение на общината. Peace
Мисля, че ако общината продължава с това отношение то трябва да ги подкрепим с някой протест. Само че дали ще може да се осъществи, при положение че дори и петицията е подписана само от 160човека. Къде са тези 8000 майки, къде са бъдещите майки, които ги очаква същото? Защото ако направим протест с малко хора ще има обратен ефект

# 1 043
ами именно, не трябва обаче да се ядосваме само за сайта, а именно за това че не се прави нищо...освен градината в казичене
и че трябва освен тази работна група да се действа на още много нива
и всъщност не могат само шепа хора да го правят...и да отидем 10 човека на раб среща, където я няма фандъкова, няма кметове на райони и на общинските градоустройствени комисии...няма смисъл от срещата
директорките не искат проверки/естествено/, но и не ги интересува строеж на нови градини
какво смятате, кой отговаря за задействането за строеж на нова градина? да се поинтересуваме!терени намерихме, ще намерим пари, ще напишем проект, но нали трябва общината да кандидатсва за това, а не аз или шапчицата например?!

# 1 044
лично аз мисля че много хора в момента се надяват въпреки всичко на места в дг, но след май месец и особено след септември ще се усети наистина какво става  Tired

# 1 045
Ако ви е направило впечатление места за деца от втора група нагоре няма.
Не ви ли изглежда съмнително в 95 процента да няма никакви места за втора, трета група и предучилищна.

Не воже ли да се помисли и за варианта поне три места да се открият във всяка по-горна група.
Така с това несправедливо кандидатстване поне малко ще се компенсират родителите.
Но ако се явят пак такива с предимство не ми се мисли.

При тази екстремна ситуация трябва да се отпуснат такива места и някои от майките който участват в срещите с общината обсъждал ли е този проблем.

Знам , че майките на които децата ходят вече на дг ще са против , но тогава всеки се е спасявал поединично и не се е кандидатствало така.

# 1 046
  • гр.София
 Сигурно ще има нов взрив от виртуално недоволство в края на май,когато излезе класирането.Дали затова не ни отказват по-ранно класиране?!
 Споменах да излезете от групите от яд- общината отчита дейност и се възползва да й свършите работата. От друга страна,обаче,като им дишате във врата, занапред ще са по-внимателни и прецизни в решенията си.
но след май месец и особено след септември ще се усети наистина какво става  Tired
Малко съм дублирала мнението ти.
 viola, горните групи са претъпкани (предполагам) далеч над норматива-37 деца не е измислица. Никой не може да ги накара официално да запишат дете,дори и на освободило се по някакава причина място. Друг е въпросът,че те ще си приемат дете нерегламентирано.

Последна редакция: чт, 13 мар 2008, 16:50 от blanc

# 1 047
да обобщя последно и спирам да пиша, лови и шапчицата ще обяснят по- добре:
1. деца е можело да се приемат през януари с молба при директорката в 2,3 и 4 група  Shocked
2.директорките отиват на семинар в боровец, където ще мислят
3. системата ще се отвори за 2 , 3 и 4 група
4. по- ранно класиране евентуално ще се извърши за децата с предимство
5. за другите едва ли ще е по- рано, джонев предложи за осатаналите места лотариен принцип, според мен е в разрез с правилата, обявени преди кандидатсването
6. възрастта за предимство за 3 деца под 10 г става 12 г, във връзка с закона за закрила на детето
7.сирма е дала за раследване хакерите на гдбоп
8. директорките не искат да ги разследват за приети и подадени места/колко чудно?!/ а от общината не настояват за това/ пак се учудвам/
това е

# 1 048
деца се премат над норматива например със заповед на кмета на района, или ако някое дете повече боледува и спада средномесечната посещаемост на градината /групата и директорката тогава има право да приеме ново дете, но кое точно от кандидатите ще приеме, си е нейна работа
има и др тънкости, които позволяват раздуване на групите до 37 деца

# 1 049
Реално обаче от примерно 30 деца ходят на ДГ 20 БРОЯ . Другите дори да не са болни си стоят вкъщи и ги гледат бабите , а майките носят бележки.

Няма ли да се направи нещо във връзка с т.нар. извинителни бележки , за да може от тази услуга да се възползват само тези , които имат нужда , въобще обсъжда ли се този въпрос в общината.

За сега никой не взима такива мерки и щом детето си плаща таксата си пази и мястото..

Едно такова дете на човек от персонала в дг ходи три пъти в месеца .
Ако експертите от Столична община това го знаят е редно да противодействат.

Щом може 37 деца , в други дг са далеч от тази цифра , значи там да запълват. Joy hahaha

Общи условия

Активация на акаунт