ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 792
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 1 200
дидиа, подозирам че си някоя от директорките, които бяха на срещата Thinking
би ли обяснила тогава, като си в час, защо тези неща не бяха разлепени из градините и не бяха качени на сайта?!?!?!?!?!
защо на майки като клеопатра , които ходеха в общината и се интересуваха,не е била казана и дума по въпроса?!?!?!?
и защо много родители, но не всички, са били връщани?!?!?!?!
и защо някои са били приемани и записвани, а други  връщани?!?!?!?
mamavassi , НЕ СЪМ директорка и нямам желание да съм.Поради простата причина,че винаги не съм изтърпявала глупостите в системата.На поставените от теб въпроси могат да ти отговорят КОНКРЕТНИТЕ служители ,които са ви връщали. Peace

# 1 201
# 1 202
Ето още малко за финансиране на родителските кооперативи:

http://sofia.dir.bg/2008/03/23/news2805206.html

# 1 203
Строят забавачки върху терени на “Софийски имоти”http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&sql=MjYwMzsw&mater=MjYwMzsyMw==

Столична община ще финансира частично създаването на родителски кооперативи за отглеждане на деца Пилотният проект за столицата ще бъде готов до 3 месеца. http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2926&sectio … =2&id=0000502

# 1 204
  • гр.София
 nasya,виждам те "отгоре"-честито детенце  bouquet

Наредбата за прием на деца в общински ДГ все още стои в сайта като проект?!

Надявам се да се включи някой с повече информация за вчерашната среща,от първа ръка,дет се вика Simple Smile.
 Забелязвам,че все повече ни замерват с цифри и суми,малко остава да кажат-пари няма,оправяйте се.

# 1 205
  • София
Цитат
Строят забавачки върху терени на “Софийски имоти”http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&sql=MjYwMzsw&mater=MjYwMzsyMw==

Уточнение: Може би ще строят върху терени на Софийски имоти и Софспорт. Това беше едно от предложенията на общинския съветник Лилков. Изобщо всичко, което беше казано на тази Кръгла маса са предложения за справяне с кризата в период на 3-4 години. Друг е въпросът какво от тези предложения ще възприеме общината и кога.

За сайта и системата за кандидатстване не се говори много, защото бил предмет на обсъждане в работните групи. Лови татко се опита да зачекне темата като каза, че нищо не се работи по сайта, но го прекъснаха. Казаха, че доклада от одиторската проверка е готов и ще бъде представен на работната група през тази седмица.

# 1 206
  • София
Касандра, не знам с какво съм провокирала в теб усещнето, че съм от мъжки пол, но съм майка на две дъщери - едната е вече голямо момиче - тази година е абитуриентка, а другото е на 2г. и 2м. Пиши ми на лични, ако уредиш някаква среща с кмета на ОК, за да си пусна отпуска половин ден, което за мен не е проблем, пък и да се подготвим за по-конструктивен разговор с конкретни предложения. Ако сте се събрали достатъчно мами от квартала за срещата, аз не държа да идвам, защото няма смисъл от повече от две - три майки. Успешна седмица на теб и всички от форума!

# 1 207
да, точно така, обсъдиха се различни предложения за справяне със ситуацията, но всичко е на теория и на ниво очертаване на проблемите
личното ми впечателние е, че общината и районните кметове не са си вършили работата години наред, и накрая сайта даде повод всичко да изплува
имаше много полезни изказвания, имаше и не малко глупости
надявам се темпото на работа в работните групи малко да се засили, защото с това размотаване и май месец няма да има класиране
моля и повече родители да участват активно, за да има постоянен натиск и по всички въпроси- знам че сред вас има и юристи, и учители, и общинари вероятно, нека се обединим

# 1 208
  • На черешата
 Аз пък съм категорично против таксата да е обвързана с доходите. Crossing Arms Naughty

# 1 209
Когато плащаме местни данъци те отиват в общината.Социалната политика е свързана с насърчаване на раждаемостта.
Не може таксата да е според доходите защото:
  - има "скрити" доходи
  - ще започне да се прави разлика между децата и вниманието няма да е еднакво към тях и още от детската градина децата ще започнат да се делят на богати и социално слаби.Нека не започваме разделението още оттук.
  - децата на родителите плащащи 150 лв например ще получават същия порцион и меню като на тези с 40 лв и така би трябвало да е , но тогава изискванията на тези с по-високи такси ще са и по-високи
 - за хора с големи възможности има и частни детски градини 3000 евро/годишно и те би трябвало да не разчитат на държавните.
Частната детска градина е за ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ДОХОДИТЕ.
Когато човек има нужда от средства работи и разчита на това той е готов на всичко и ще плати  таксата , но защо това да е обвързано с доходите му и това да става по-такъв изнудвачески начин.

Между другото най-новата и блестяща идея на общинарите е и местните данъци-сгради и смет да обвържат с личните доходи .

# 1 210
Здравейте,някой би ли ме упътил къде в сайта на столична община има информация за движението на кандидатурите на отделните деца,както е споменала Фандъкова?Благодаря предварително.

# 1 211
viola2003 почтисъм съгласна с теб с едно малко изключение... Наистина частната детска градина е за хора с доходи, но ако синът ми се окаже в онези 4000 деца за които няма места в детските градини нашето семейство също трябва да обмисля вариант за даването му в частна детска градина, не защото го искаме, а защото поради финансови съображения аз септември трябва да тръгна на работа.. А съм съгласна, че ако родителите с по-високи доходи плащат по-високи такси в общинските детски градини и изискванията ще съм й по-високи... Все пак по-високото заплащане предполага по-добро качество на услугие - по презумпция или греша...
jatzka   аз редовно следя сайта и не съм забелязала за кандидатурата на синът ми да има някаква промяна.. Промяната е по-скоро в бройките свободни места...

# 1 212
Здравейте всички,

на първо място искам да благодаря на всички, които се отзаваха на поканата и продължават да си отстояват правата и интересите. ГРИЖАТА за ДЕЦАТА на България.

честно да ви кажа съм обзет от смесени чувства след вчера:
от една страна кръглата маса беше изключително успешна - този път дойдоха всички поканени институции (с изключение на районния кмет на Възраждане - Ева Сеизова и главния архитект Диков (който вече го засякохме в лъжа - че нямало нормативи за изграждане на детска градина).) дойдоха и всички видове телевизии и медии.

но от друга страна аз мога да откроя само няколко конструктивни предложения и конкретни ангажименти, пиша ги отделно, всичко останало го смятам за много, много далечно от реалния ни проблем, а именно:
- според мен и сайта 8300 деца във 21 района на София остават без общинска детска ясла и градина, ще го научат не сега, а в последния момент
- със сигурност в район искър където има също сериозен дефицит не се предвижда нищо в "актуализираната програма до 2013", такова е положението в повечето райони
- компенсации за неприетите не са предвидени за тази година
- въпреки кризата и катастрофата се оказа, че дори единственото освободено помещение в 7 ОДЗ детелина стои от 3 месеца празно - без ремонт, и без деца в него
- архитектът хем нямал терени в центъра, хем не знаел изискванията, хем не се спазвали, хем никой не беше потърсил контакт с всички отговорни институции (в случая МЗ) да инициира и мотивира - че по изключение в центъра и във вече плътно застроени райони, може да има разумен компромис с големината на двора на ДГ. и т.н. и т.н.
- пак възникват спорове как ще почива персонала ако продължаваме да искаме да работят целогодишно т.е. и през лятото, вместо да се организират както данъчните и др. да работят постоянно.

За миналата година в бюджета на София нямаше строеж на нито една нова ДГ, и останаха неизразходвани 130 млн. лева. тази година ЗАПОЧВА строителството на ЦЕЛИ 5 или 6 НОВИ детски градини (вместо на недостигащите над 60). Предвидено е да завърши догодина. Тази година бюджета на СО е рекорден над 900 млн. лева, естествено пак приоритети са други - боклуци, да се плаща двойно на раздрънкани частни автобуси, и т.н.

ще видим колко от "недостигащите им" пари за детски градини пак ще останат в края на годината - според мен няма да са малко, защото в личен разговор зам.-кмета по финанси сподели, че просто нямат капацитет да харчат толкова много пари - конкурси, търгове, опществени поръчки, камо ли да кандидатстват за допълнителни от държавни и международни проекти и програми.

Мисля си, че ако се касаеше за балиране на боклук или разрешение за МОЛ щеше всичко да върви много по-бързо и безпроблемно.

т.е. не виждам, за съжаление, голям напредък за край на безхаберието за недостига на места в детски ясли и градини, но това ни задължава да сме още по-настъпателни, конкретни и твърди при отстояване на правото за детските грижи за всички желаещи.

# 1 213
  • София
А има ли информация в кои райони ще се строят тези нови 5- 6 детски градини, не че докато ги построят ние няма да сме в първи клас, но за следващите дечица все пак е някаква надежда.

# 1 214
няколко пъти давах линк към сайта на общината, където има качена програмата за 2008 г- ще се строи каквото е посочено там
съгласна съм с борис цветков- от една страна се започна диалог, от друга страна се показа колко нищо не е правено и колко нищо не се прави
мисля си , че ако не бяха тези нови наредби за здравни изисквания и натиск от пожарната, изобщо нямаше да се подновяват и старите и опасни сгради , което поне започна да се прави, макар и също много бавно/пак ще повторя че нашата детска градина чака пари от години, при готов проект и разрешителни/
въобще, надявам се да се включват повече родители, независимо дали като родители, или като членове на организации, за да се постигне напредък
за момента аз бих някой да направи малко разяснения по въпроса, каква точно е ролята на районните кметове и какво можем д аискаме от тях- може би въпросът е към борис цветков

Общи условия

Активация на акаунт