ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 903
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 405
......
едва ли още съществува, но ви подсещам че нашата градина има филиали в апартаменти в блок, другият филиал е в едно помещение като за магазин в приземния етаж пак на блок, точно до ариел театър в гео милев се намира
това е много бърз вариант за центъра .....
За съжаление това с филиалите в апартаменти и други такива помещения, вече не може да се случи. Има наредба на МНЗ-то според която тези помещения не отговарят на изискванията. Питахме Фандъкова специално за това и тя отговори, че дори съществуващите в момента такива филиали са в нарушение на тази наредба. Нови такива е абсурдно да отворят, няма да им позволят.

# 406
Мисля, че основният проблем ще са терените и собствеността, защото всичко в София е разпродадено и е частно. Няма планирани детски градини в кварталите. В Лозенец само 1 терен взет от детска градина сега струва над 5-6 млн.лв. Има стари сгради, но те вероятно също са разпродадени и настаняването в тях ще е на пазарни цени, а не на тези на които в общинските детски градини се настаняват външни организации. Все пак в големият град трябва да има още подходящи сгради и терени. Общинските фирми също са с имоти, които още ги няма в регистъра! Все пак ако се търси ще се намери.

# 407
именно, и при нас затова ще строят новото крило, но това не е отваряне на нови групи, както се представя
поне да оставят тия филиали, това са още две групи готови, с обзавеждане и всичко
както и да е

# 408
по-късно днес ще ви опиша накратко какво сме си говорили с адвокатката. Много благодаря на Ива, която дойде. Очаквах поне още 2 момичета да дойдат, но явно интереса към по-нататъшни действия не е толкова голям. Tired

nb, писах ти на лични.

# 409
  • София
значи за утре къде точно в мола? как ще се познаем! Ние се оказахме без малкия утри и можем да дойдем!

А кръгла маса ще има ли?

# 410
На 17.02.2008г. /неделя/ от 10.30 ч. на ул.Славянска 29, ет.3, в малката зала на София прес ще се проведе кръгла маса на тема "Недостига на места в детските ясли и градини в София - реалност и решения". Дискусията се организира от Дискусионния клуб за социална местна политика /ДКСМП/, като са поканени съветници, общински служители, експерти, депутати, граждани. Надяваме се да обобщим част от проблемите и да предложим решения на кметската администрация. За съжаление не ни разрешиха да проведем дискусията в Столична община, но надявам се залата да ни събере и да свършим работа! Н.Белалов

# 411
  • София
първо да благодаря  Hug за информацията и за ангажиментите които са поели някои от момичетата за да се реши проблема. знам че има много теми за дискутиране но искам отново да помоля клеопатра, кабо алма, червена шапчица и другите момичета които участват в сдружението да настояват при бъдещите си срещи с общината и представителите и за отговор по въпроса за породените деца... този въпрос остана недоизяснен преди старта на кампанията с обещания за разрешение.

# 412
  • София
Момичета, ето документите от Борис Цветков
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=219431

еlito, бих дошла, но няма да има особена полза. Няма на кой да оставя малчо, а с него ще е лудница. Надявам се в събота да разбера какво се е случило при адвокатката.
само да вметна че никъде не видях одз 1 където има отдаден 2 етаж от градината

Последна редакция: пт, 15 фев 2008, 15:56 от звездица

# 413
първо да благодаря  Hug за информацията и за ангажиментите които са поели някои от момичетата за да се реши проблема. знам че има много теми за дискутиране но искам отново да помоля клеопатра, кабо алма, червена шапчица и другите момичета които участват в сдружението да настояват при бъдещите си срещи с общината и представителите и за отговор по въпроса за породените деца... този въпрос остана недоизяснен преди старта на кампанията с обещания за разрешение.
smile3521

# 414
мда, въпроса за породените деца също не е добре измислен и мисля че трябва сериозно да се наблегне на него

# 415
  • София
Имаше доста помещения, чиито договор е изтекъл, а не са освободени. Толкова ли е трудно да се освободят? А има и подновени договори при сегашният кмет, което противоречи на неговите изказвания.

# 416
момичета,няма да дойда утре - за друг път си запазвам правото  Peace желая ви ползотворни дискусии и да разкажете после  Peace

# 417
явно трябва да се искат изпълними неща, като това освобождаване на помещение от детски градини заети с друго, има време до септември за ремонти

# 418
Не успях да прочета цялата тема, но половината поне я прегледах. С удоволствие бих се включвала в граждански инициативи и подобни начинания, но за съжаление всяко подобно нещо изисква повикване на баби от провинцията и съответната организация по престоя им. Така че съм в омагьосан кръг - докато малкото не тръгне на градина (ако изобщо тръгне) съм с вързани ръце.

По въпроса за откриването на нови места в детските градини - не мисля че терените са проблем във всички квартали с изключение на центъра. В нашия квартал има няколко ДГ и две от тях са ми точно пред очите. И двете са с огромни дворове от които се използва не повече от 1/3 (през зимата даже не се използват - извеждат по една - две групи от десет за по един час веднъж в седмицата). Едната е ОДЗ 65 в Слатина, а другата е 54 ЦДГ пак в Слатина. Така че терени има. Със сигурност в другия край на двора на ОДЗ 65 може да се вдигне сграда за поне 3-4 групи и остатъка от двора ще е предостатъчен за игра. И без това яслените групи ги извеждат по терасите. За 54 ЦДГ двора има наклон и горната част се вижда от нас - там никога не съм виждала деца да играят, защото е по далеч от сградата вероятно.
Мисля че и 55 ЦДГ в Редута имаше голям двор, но съм я разглеждала отдавна и нямам преки впечатления. Има още едно ОДЗ в квартала - прилича на ОДЗ 65 и имам спомен че имаше голям двор.
Слатина и Редута са сравнително близо до центъра и вероятно хора от центъра биха си записали децата в тези ДГ без да страдат от непреодолими логистични проблеми.
Така че ако се оптимизират терени с пустеещи градинки и неизползвани дворове на ДГ мисля терени ще има достатъчно.

# 419
  • София
Какво стана за днес? Ще има ли среща в Мола?

Общи условия

Активация на акаунт