Примерна схема за захранване 5

• 58 498
  • 582
  •   1
Отговори
# 180
  Cry Момичета, аз пак ще се включа ни в клин, ни в ръкав. Не съм ви чела последната темичка, признавам си. Искам да ви споделя какво фиаско претърпя нашият опит за захранване. 
В понеделник, 11 февруари, възраст 5 месеца и 23 дни дадох на Сашето първото нещо различно от кърма - пюре от тиква на Хип. Много му хареса, хапна една лъжичка с удоволствие. На следващия ден 2, на по-следващия 3, и т.н. до 1/3 бурканче на седмия ден. Нямаше обриви, подсичане или нещо друго обезпокоително. Единствено пръцкаше и се напъваше повече от обичайното. Тази сутрин обаче Сашето получи разстройство и подсичане (съжалявам за подробностите). Днес няма да му давам нищо, само кърма. Колко дни да изчакам със захранването? Какво друго да му дам, когато продължа със захранването - морков може ли? Това, че получи разстройство, означава ли, че бебето ми е алергично? Само искам да ви кажа, че баткото ми е с жестока хранителна алергия и получи алергичен шок на годинка и половина. Два дни се бориха за живота му, слава Богу успешно. Аз също съм алергична, или поне бях като малка. Моля ви, отговорете ми!
p.s. Копирам поста си от темичката ни в отчетни, за което ви моля за извинение

# 181
  • София
натали, специално за копъра и магданоза от подправките виж тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=6843.msg100266;topicseen#msg100266
 Peace
общо взето мисля да дам поне след 2 месеца ако не и повече Thinking
Това обаче в случай ,че детето има проявена алергична реакция към храна.Копърът е в минимални количества при пюретата,а да не говорим,че има чай от копър за колики Peace
така е мила, съгласна съм че е в малки количества, както и солта. но всеки сам преценява  Peace чаят от копър се прави не от листата на копъра, а от долната му част (за инфо) Peace а коки не е пил такъв чай, но не защото е от копър, просто не го хареса Simple Smile

# 182
  • Стара Загора
Привет и от мен момичета!
Не съм писала тук до сега, но ви чета когато ми остане време.
Ние се захранихме на 5 навършени месеца.

Имам следния въпрос: От каква възраст давате суров плод и какъв?

# 183
Някой знае ли кога се въвежда мангото във вид на пюре?И още един въпрос - Каква каша да пробвам да давам,досега съм давала оризова безмлечна на Милупа,но действа запичащо,искам да дам друга безмлечна плодова,ако кажете каква да е,много ще съм благодарна.

# 184
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
Щипуняк , според мен тиквата разхлабва и 7 дена от нея е норманло да има разтройство. Отвори Библиотеката има много инфо за алергиите и захранването!
Храни с разхлабващо или неутрално действие

Тиква
Круши
Сини сливи
Пъпеши
Киви
Сушени кайсии
Смокини
Грозде
Плодове
Папая
Гуава
Манго
Портокали
Фурми
Праскови
Диня
Череши
Къпини
Черници

Домати
Зеле
Краставици
Цвекло
Спанак
Марули
Лук
Карфиол
Ряпа
Маслини
Репички   Пълнозърнест хляб

Трици
Мед
Леща
Грах
Стафиди
Сметана
Масло
Вода

Храни, предизвикващи запек
Плодове   
Банани
Боровинки   
Моркови
Картофи   
Бял хляб
ориз
Захар
Тестени изделия
Сирене
Твърдо сварени яйца
Бебешки каши
Спагети

Храни с индивидуално възействие
Прясно мляко
Кисело мляко
Ябълка

Ти имаш и опит с първото дете, все пак!  Peace

elpet , не знам, защо те смущава копъра, ако сте предразположени към алергия добре, но иначе няма проблем. Селин от 7 месец яде супа с тиквички и копър, не пюре!  Peace

kONI от 6 месец ядем сурова круша и банан!  Peace

dunaika , за пюрета не знам, но манго ядем от 8 месец!  Peace

# 185
Имам въпросче, което е малко в страни от захранването, но е свързано с бебешките храни. От март до средата на април ще сме в БГ и не съм много ориентирана какви бебешки храни се прадлагат на пазара и къде се продават. В метро, била ...( Бургас няма Кауфланд все още, ако има някой от Бургас, да ме упъти  Laughing). Интересуват ме марките на хип, нестле, алнатура ( ако има в бг от техните продукти),сънвал за пюрета, и  милупа нестле, хип и алнатура за каши.
Български храни ще се въздържа да давам, тъй като мисля, че има какво да се желае по отношение на контрол и съставки.
Също така много важно- има ли в БГ млечна каша ориз и царевица - аптамил на мчеилупа. Синът ми много я обича и я предпочита пред другите. Ако няма да се запасим в куфара  Grinning

И друго се сетих да попитам. Проблем ли е ако давам плодово пюре 2 пъти на ден . сутрин каша, на обяд плодово пюре, следобяд пак плодово пюре и вечерта зеленч. пюре. само кашата замества кърмене, иначе пюретата ги давам след кърмене.

Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 17:43 от elfljo

# 186
Имам следния въпрос: От каква възраст давате суров плод и какъв?

Може след 6 м.
- на тази възраст рискът от алергии вече е по-малък (при консумация на нискоалергизиращи плодове: ябълка, круша, грозде)
- условието е детенцето да не чувства никакъв стомашен дискомфорт

Най-добре след 8 м.
- плодовите киселини могат да бъдат сериозен проблем за все още незрялото стомахче - проблемите реално се изявяват на по-късен етап (има няколко хубави теми и факти по въпроса)
- в доста схеми на захранване се започва именно след 8 м. (с изкл. на манго, авокадо, евентуално банан)

Освен това, важно е плодовете да се консумират до 15 мин. след разрязването и пасирането, за да се избегне окисляването – иначе по съдържание на витамини ще се доближат до консервираните.

Някой знае ли кога се въвежда мангото във вид на пюре?

Пюре от манго!
мангото
Мангото-от кога?
какво да сготвя на бебето с манго?
и др.

# 187
  • София
дунайка, манго дадох на коки на 6 месеца и половина някъде, много му хареса (има само манго на семпер, манго и ябълка на сънвал, манго и банан пак на семпер, за други ен се сещам newsm78)
drize по-горе писах за копъра- в крайна сметка сам решава ккаъв риск да поеме изчитайки и осмисляйки информацията по въпроса  Rolling Eyes радвам  се че твоято детенце яде супа вече.  Simple Smile ние сме още малки за това. Peace

# 188
Косе Босе ,благодаря   bouquet

# 189
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
drize по-горе писах за копъра- в крайна сметка сам решава ккаъв риск да поеме изчитайки и осмисляйки информацията по въпроса  Rolling Eyes радвам  се че твоято детенце яде супа вече.  Simple Smile ние сме още малки за това. Peace
Ами и вие сте на 7 месеца, а ние ядем копър от 7 месец! Не ви е много рано!
Пак казвам, щом няма предразположеност към алергии в семейството, може и по-спокойно да я карате! Вие сами решавате! Аз съм смела и не съм сгрешила до сега. Дъщеря ми е захранена педагогически и яде дори застроена супа с цяло яйце! Но никой няма алергии в нашето семейство!  Peace Това ме кара да бъда така смела, иначе щях да съм по-предпазлива!   bouquet

# 190
Drize, благодаря!

# 191
Косе Босе, благодаря за отговора   bouquet

# 192
  • Pb
Някой знае ли кога се въвежда мангото във вид на пюре?И още един въпрос - Каква каша да пробвам да давам,досега съм давала оризова безмлечна на Милупа,но действа запичащо,искам да дам друга безмлечна плодова,ако кажете каква да е,много ще съм благодарна.

мангото - след 12 м., както и другите (мандарина, ананас...) южни плодове.

Елдата е с регулиращо действие, а дори може и разхлабващо да подейства - напр. ХИП имат каша елда (подходяща е за деца, склонни към алергии според написаното на опаковката, което си противоречи с всеощото форумово мнение, та не знам кое е вярно и кое не), както и  елда с плодове.

Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 22:39 от елхичка

# 193
  • Бургас
И още за солта:

Повечето хора не правят разлика межу калиева и натриева сол. Много дори не се замислят какво е солта. Знаят само, че тя придава по-остър вкус на храната, което я прави по-апетитна, затова често слагат в нея повече, отколкото е здравословно.

Сол - видове и ползи

Освен подобрител на вкуса в хранително-вкусовата промишленост, солта се използва и за консервация на риби и меса. В науката за храната и храненето вкусът "солено" се смята за един от петте основни вкуса, разпознаваеми от вкусовите рецептори в устата. Останалите четири вкуса са: сладко, горчиво, кисело и "безвкусно", т.е. "неопределим вкус" (много особено вкусово усещане след консумация на глутаминова киселина).

Натриева сол

Това е "обикновената готварска сол". Тя съставлява най-голямата част от консумираната в света сол. В днешни дни обаче солта за овкусяване на храна е смес от различни соли.

Химична формула: NaCl
Функции: доставя натрий за тялото, участва в регулирането на вътре клетъчното налягане и съдържанието на вода
Ефект: свръх консумацията на натриев хлорид води до увеличена жажда и задържане на вода в клетките, a това от своя страна води до отоци и повишено кръвно налягане. Има доказателства, че физическите упражнения с интензивност предизвикваща потене в продължение на час, увеличават желанието на спортувалите да консумират повече сол до 12 часа след тренировка със средно 50% завишение. Този феномен се отдава на загубата на сол по време на потенето. По-нови изследвания подсказват връзка между знанието, че се приема сол и метаболитната реакция на тялото.

Дозировка за подрастващи и възрастни:

* Препоръки във Великобритания: до 4 гр. сол (99% NaCl) или до 1,6 гр натрий за за ден, като за пределна доза се смята консумация на повече от 6 гр. сол дневно
    * Препоръки в Канада: до 3,5 гр. сол (99% NaCl) или до 1,5 гр натрий за за ден, като за пределна доза се смята консумация на повече от 5,5 гр. сол дневно
    * Прeпоръки за САЩ: под 5,8 гр. сол (99% NaCl) за денонощие

Токсична доза за възрастни: повече от 12, 357 гр./кг. за денонощие

Калиева сол

Освен естествено съдържима в множество зеленчуци, калиевата сол се влага в комбинирана диетична сол заедно с натриева сол. Целта е да се балансира водния баланс в човешкото тяло.

Химична формула: KCl
Функции: внася калий в организма, а той от своя страна балансира клетъчното налягане заедно с натрия и калция.
Ефект: вложена в комбинирана сол (66% калий, 33% натрий) и диета с високо съдържание на натрий, калиевата сол балансира водния баланс на приемащия я. В самостоятелен прием тя има диуретичен ефект, т.е. води до загуба на вода и калций с урината. В свръх дози приемът на калиева сол е опасен, тъй като може да доведе до живото застрашаващи състояния: обезводняване, масирани мускулни крампи и инфаркт.

Дозировка за подрастващи и възрастни:

* Средна доза за денонощие: 0.2 гр./кг
    * Максимална доза за денонощие: 1 гр. /кг.

Йодирана сол

Йодираната сол се използва за превенция на йодния дефицит. Такъв може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания.  Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото. Често в комбинираната сол за директна консумация влагат до 1% йодирана сол.

Химична формули: KI или NaI
Ефект: внася йод и калий или натрий в организма
Дозировка:

* Деца: 15-35 мг
    * Възрастни: 130 мг

Флуорирана сол

Този тип сол се използва в много страни от Европа, където флуорирането на питейната вода не е общоприета практика. Флуоридът е важен за здравето на зъбите. Ето защо в повечето страни с не флуорирана питейна вода, влагането на калиев или натриев флуорид в комбинираната и обикновената сол е практика.

Химична формула: KF или NaF
Ефект: внася флуор и калий или натрий в организма

Дозировка за подрастващи и възрастни: Научните среди в света са сериозно разединени относно точните количества флуор, който трябва да се приема от различните хора. Разликите са не само по отношение на средната дневна доза, но и по отношение на токсичната и смъртоносната доза на флуоридите. Ето защо ще се въздържа да публикувам точни стойности.

В България флуорирането на водата е практика при водоснабдяването на населени места, ето защо не се наблюдава дефицит или недостиг на флуор. Допълнително от това вещество има в почти всяка паста за зъби.

Агенцията по стандарти на продоволствията FSA (Food Standards Agency) препоръчва децата в ранна възраст да употребяват възможно най-малко сол. Максималното потребление на сол при 3-годишни деца не трябв да превишава 2 грама дневно, за 4- 6-годишните - 3 грама дневно, за 7- 10-годишните - 5 грама дневно. А бебетата въобще не трябва да приемат сол!

Последна редакция: вт, 19 фев 2008, 00:05 от Никки

# 194
Никки, малко ще те поправя за флуора. В България никъде понастоящем не се флуорира чешмяната вода - имаше подобна програма от края на миналата година, но срещна сериозен обществен отпор, има подписка (в подписа ми) и сега спряха уж програмата и сме на стенд-бай за следващи действия. Флуорната профилактика е "мръсен бизнес", но няма да навлизам в подробности, защото е пълно с информация във форума. Много трябва да се внимава с общия дневен прием на флуор, а най-добре да изключат всякакви източници на изкуствено добавен такъв - сол, бутилирана вода, прясно и кисело мляко. Естествено флуор има в рибата, орехите, черен дроб, овче и телешко месо, овесени ядки, ябълки и т.н. Който се интересува повече може да погледне поне темата на д-р Гълъбов "Измамата, наречена "флуорна профилактика".

Общи условия

Активация на акаунт