Примерна схема за захранване 5

• 58 571
  • 582
  •   1
Отговори
# 345
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Момичета, примерното седмично меню, което ще ви споделя е публикуване в книгата на Бон апети- Храненето от 1 до 3 години. Тази книга е с рецепти и от рецептите е направено меню. Не е лошо, но е по -скоро за 3- годишни деца. Ще търся и други варианти из моите книги. Забелязвам, че обедните менюта са с първо, второ и трето.

Примерно седмично меню

Понеделник
Закуска: 250г попара със сирене, 60 мл нектар
Обяд: супа от спанак, телешко рагу, зелена салата, компот, 30 г хляб
Следобедна закуска: палачинка, прясно мляко
Вечеря: пудинг от картофи, салата от домати и краставици, 150 мл кисело мляко, 30 г хляб

Вторник
Закуска: кускус с прясно мляко, ½ ябълка- настъргана или нарязана
Обяд: пролетен борш, кюфтета – на пара или печени, салата от моркови,100г плод, 30 г хляб
Следобедна закуска: грис халва, 100 мл айран
Вечеря: чушки пълнени с извара, салата от домати, 150 мл кисело мляко, 30 г хляб

Сряда
Закуска: 30 г бисквити, 200 мл прясно мляко, 80 г плод
Обяд: супа топчета, мусака с кускус, салата от домати и краставица, млечна баница, 30 г хляб
Следобедна закуска: тутманик, 100 мл нектар
Вечеря: пудинг със спанак, 150 мл кисело мляко, 30 г хляб

Четвъртък
Закуска: кифла с прясно мляко, 80 г плод
Обяд: агнешка супа, пюре от картофи със сирене, зелена салата, плод- компот
Следобедна закуска: торта от бишкоти, 80- 100 мл нектар
Вечеря: вегетарианска мусака, 150 мл кисело мляко, 30 г хляб

Петък
Закуска: 30 г бишкоти, 200 мл прясно мляко, 80 г плод
Обяд: супа топчета от домати с ориз, руло от риба, смесена салата, крем от ягоди с извара, 30 г хляб
Следобедна закуска: реване с прясно мляко, 80 г плод
Вечеря: яйчен гювеч, 150 мл кисело мляко, 30 г хляб

Събота
Закуска: попара със сирене, 100 г плод
Обяд: супа от леща, кюфтета със сос, плод ,30 г хляб
Следобедна закуска: кекс, 120 мл нектар
Вечеря: огретен от картофи, 150 мл кисело мляко, 30 г хляб

Неделя
Закуска: топъл сандвич със сирене и яйце, чай- плодов или билков
Обяд: супа от пиле, сърми със зелеви листа, 80 г плод
Следобедна закуска: ябълков сладкиш, чай или айран
Вечеря: яхния от леща, 150 мл кисело мляко, 30 г хляб

# 346
  • Бургас
dunaika млечни продукти яли ли сте? Да не би кашата да съдържа следи от мляко..... Нямам друга идея.  newsm78 Какво казаха на прегледа?
merry_ch елдата и аз я давам с плодове, но ако детето я харесва със зеленчуци, защо не?!
sise_to ако реакцията е от морковите, ги спри... продължи с нещо друго, нека да минат един-два месеца и опитай пак, но много внимателно...., само подсечено ли беше? Обриви някакви?
maraidara месния бульон не замества храненето с месо, но е много полезен, особено ако се дава преди хранене - подготвя стомаха за последващата храна, като освобождава хранителни ензими /това важи и за зеленчуковия бульон/. Мен педи ме съветваше на обяд преди хранене да давам и по малко супичка...., сега когато Пеш отдавна ходи на кухня, на обяд си изяжда цялата супа, а после половината от яденето. Може да даваш супичка всеки ден

Бульонът е течност в която са варени месо, риба или зеленчуци. Съдържа неголямо количество белтъци, затова има голямо вкусово и възбуждащо апетита значение, питателно и подсилващо организма.

Освен това всеки бульон, а не само пилешкият, способства за намаляване на лепкавостта на кръвта и я разрежда, т.е. възпрепятства образуването на тромби.
Бульонът е особено богат на фосфор, магнезий и цинк. Той съдържа и много витамини особено от група В.
Магнезият отговаря за работата на нервните клетки, помага да се справим с умората, намалява раздразнителността, подобрява паметта.
Фосфорът укрепва мускулите, костите и зъбите.
За укрепването на костите е необходим и цинк, който помага за бързото зарастване на раните и е особено полезен за работата на мозъка при възрастните хора.
Съдържанието на витамини от групата В повишава съпротивляемостта на организма при стреса и помага за стабилизирането на нивото на захар в кръвта. Витамините от група В оказват благотворно влияние на нервната и храносмилателната система

Последна редакция: пт, 29 фев 2008, 20:20 от Никки

# 347
А от каква възраст мога да предлагам черешки от компот?

# 348
мога ли да давам елда на обяд в домашно приготвено пюре заедно с тиквички и броколи, например. Имам купена елда на зърна и се чудя дали да я правя на брашно за каша, или мога да я варя и пасирам заедно със зеленчуците.

Елдата се комбинира отлично със зеленчуци. Сварената елда може да се пасира заедно с тях - получава се гладка и не толкова плътна смес (в сравнение с пасиран ориз). Специфичният й аромат се усеща слабо.

Чудесен заместител на ориза. За разлика от белия ориз има регулиращо действие.
Брашното от елда има смисъл само за каша.

# 349
  • Някъде в мечтите си
dunaika, немога да ти дам компетентен отговор на въпроса ти/то докторите не могат та камо ли аз/,но само ще ти споделя,че и моят син направи абсолютно същата реакция към млечна каша на Хип,ако не беше и същата.Едни ти червени петънца по лицето,почна да се чеша навсякъде,абе ужас,много се изплаших,но му минаха след 15-ина мин.След месец опитах да му дам млечна каша на Хумана,но резултата беше същия.Повече и не опитах с млечни каши.Аз не мисля,че е от млякото,а по скоро от някоя друга съставка в самите млечни каши.Той също е пил АМ.
Иначе,да чукна на дърво,засега не е проявявал алергия към млечните.
Вие досега яли ли сте млечна каша?Ако да ще ми е интересно да споделиш каква.

# 350
Никки,много благодаря за хубавия отговор.Много си полезна!  bouquet Grinning

# 351
Досега не съм давала нищо млечно,тази каша беше "сефтето",но пък избрах нея,защото уж е с АМ,а не с друго някакво.И тъй като е пила АМ в родилното(Фризолак май),реших,че няма проблем,ама...   Rolling Eyes  Лекарката каза,че е или от АМ(което ме съмнява),или от слънцето  ooooh!  за което не съм съгласна.Изчетох внимателно етикета на кашата,всичко е ок,ще взема да прочета и оригинала на немски,че на бълг.етикети често има грешки.

# 352
  • Някъде в мечтите си
Аз също избрах Хип,защото им имах много доверие,но...,така се случи.Ние също сме пили Аптамил два пъти,та и аз бях спокойна,че е пил АМ.
На нас педиатърката ни каза:"засега не му давай млечни каши", това беше.
Иначе яде пюренца,в които има мляко,сметана,дори и извара ии няма реакция,затова го отдавам на някоя друга съставка от кашата.
Успех ви пожелавам натам с храните и дано нямате други проблеми. Hug
Има толкова хубави безмлечни каши,че това за мен не ми е проблем.

# 353
Косе Босе, много ти благодаря!!!
Днес сварих елда с тиквички и броколи, прибавих малко от любимото й картофи с моркови, т.к. много много не си пада по броколи, но нещо не й хареса. За пръв път не яде домашно приготвено пюре. Другия път ще опитам с по-малко зеленчуци.

Не зная защо, но пасирах повече от 5 мин и пак не стана хомогенна смес, а елдата я бях киснала от предния ден. Моля за повече инфо.

# 354
Здравейте,
мога ли да въведа глутен с кашата на Милупа "7 зърна" (пшеница,овес,ръж,царевица,ечемик,просо,ориз)-като дам за начало една лъжичка от нея?

# 355
  • София
Аз мисля точно с нея и по този начин да дам! Peace

# 356
  • Canada
Здравейте,
мога ли да въведа глутен с кашата на Милупа "7 зърна" (пшеница,овес,ръж,царевица,ечемик,просо,ориз)-като дам за начало една лъжичка от нея?
Когато давате толкова много зърнени култури заедно, не би ли трябвало да има само едно ново нещо? По тази логика това не е удачен вариант за въвеждане на глутен, тъй като такъв се съдържа в повече от един вид зърна тук.

# 357
Момичета, моят въпрос е доста  елементарен, като гледам всички сте вече на "сериозно" папане, но ми гръмна главата от информация и реших да се допитам до вас. Значи - синът ми го захраних 3 дена преди да навърши 5 месеца (дотогава - изключително кърмен). Захраних го с тиква/картоф( тук знам, че е и първата ми грешка, защото се захранва с еднокомпонентно пюре, нооо така се случи) и за 6 дена успешно достигнахме до 1/2 бурканче от 125 гр. Давам му го след кърма (така ли трябва?) На 7-ия ден въведох морков - 3 лъжички към старото пюре. И сега става страшно, защото незнам какво да правя - да увеличавам моркова,за сметка на старото ли? Ами чувала съм,ч е не се дава никога САМО МОРКОВ, защото бебето щяло да стане жълто....ми то има чисти моркови на повечето марки newsm78 newsm78 Или пък да премина към картоф/морков само? Като съм тръгнала със зеленчуци, колко време трябва да сме само на зеленчуци, и ВСИЧКИ ли трябва да ги въведа (например от асортимента на ХИп?)  За количеството на пюрето няма да питам - смятам да не го насилвам, и да яде колкото си иска, не целя да замествам хранене.

Според вас, кой е най-щадящият вариант за следващия елемент - каша, месни пюрета или плодови. МИсля, че около 6-ия месец ще преминем към следващия етап, но кой вариант да избера?

Извинявам се за подробното обяснение, но се надявам ако видите някаква грешна стъпка да ми кажете Embarassed Embarassed

# 358
Рожковите запичат ли или разхлабват? по-конкретно ме интересува Ориз и Рожкави на Нестле

# 359
  • София
Тони,някои мами казват че дечицата им се разхлабват от нея но пък я дават за диария така,чеее..... не знам! Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт