Търся донор на яйцеклетка-дайте съвет.

• 106 408
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Шарки, аз съм питала по-назад по темата каква точно е процедурата, откъм медицинската й страна.
Имах силното желание.

Но медикаментите са си медикаменти, а страхът е основателен. След процедурата пиеш и антибиотици заради риск от инфекция. С един бъбрек съм, така че страхът ми е основателен.
Не твърди такива неща с лека ръка.... Sad
Имаш три инвитро опита, но са били лично за теб, в желанието ти за бебе, нали така. Тогава жената е готова на всичко.

# 376
Не съм сигурна, но мисля, че имаше писано за клиниката на Йосиф Димитров

По повод страховете на  донорките, имаше и дискусия в "Зчатие",  копирам  пост на потребителка като обобщение от дискусията там, смятам, че е полезно:

Мит 1 - донорките се поглагат на много силна стимулациа. Тотален мит: на много силна стимулация се подлагат жени, които са с изчерпан яйчников резерв, донорските са със запазен резерв и нито един уважаваш себе си доктор няма да ги подложи на силна стимулация, поради риска от хиперстимулация. Именно с елеминиране на този риск - по време на целия процес на стимулация те стриктно се следят от репродуктивния специалист ( УЗ през 2 - 3 дни и измерване нивата на хормоните им).
Мит 2 - след стимулацията има риск от изчерпване резерва на донорката - също не е вярно. Всяка жена се ражда средно с около 1 милион яйцеклетки, до пубертета са останали около 500 000, като всеки месец отделя регулярно по една, но покрай тях се губят още десетина, които са тръгнали да зреят, но деградират. При даряването се пунктират средно около 10 я. (в тази бройка има зрели, незрели, кухи) - всеки може да си направи сам извода.
Мит 3 - аспирирането на яйцеклетки е операция - Пунктирането се извършва през влагалището, самата манипулация трае около 15 минути, напълно безболезнена и се извършва под краткотрайна пълна упойка (без интубация), главно с цел да се осигури неподвижност при пунктирането, а не защото е болезнена. Има много случай на пункция без упойка (по желание).

Мит 4 - На донорката се налага да изтърпи ужаса "престой в болница" - произтича от горчивия опит, който българинът трупа в родните лечебни заведения... Когато съм казвала пред мои познати "репродуктивна клиника", те първо си представят познатото им АГ отделение или Майчин дом, а кой би се съгласил без принуда да прекара в тях дори един час
1 - Репродуктивните клиники нямат абсолютно нищо общо с тази представа:
- те приличат по-скоро на хотелчета с любезен персонал, който се старае да ви спести всички неудобства от процедурата;
- докато чакате, разполагате с телевизор и списания, а след това ви носят вафла и кока-кола
2 - Целият престой, заедно с манипулацията, е за 2-3 часа общо.

Последна редакция: нд, 27 мар 2011, 17:18 от Фей

# 377
. С един бъбрек съм, така че страхът ми е основателен.

това вече е основателен страх  да не си донор, най-важно е здравето

# 378
  • София
А на мен защо никога не са ми предписвали антибиотици след ин-витро? Какво мога да си възпаля? Нали се предполага, че се работи със стерилни уреди...

Освен това, защо жена с един бъбрек ще става донор?

И повтарям, ин-витрото не го правя ЛИЧНО за мен, правя го за НАС. Има разлика...аз имам 3 собствени деца, нямам нужда от ЛИЧНО за мен, правя го заради нас със съпруга ми...

Аз междувременно поразрових с Гугъла, и също открих този д-р Йосиф Димитров, но само като име...Той в коя клиника работи или е работил (гледам че му в повдигнато обвинение, така че вероятно вече не работи)?

# 379
Мен не ме е страх от процедурата, изтърпяла съм какво ли не. Страх ме е от хормони, медикаменти и прочие Embarassed Както и да е - темата не е за това.

Жена с един бъбрек и в по-добро здраве от много други. (малшанс бе премахването на бъбрека - със стерилни инструменти и пак развих инфекция, така че за стерилна болнична среда нека не говорим Stop)

Шарки,  за теб, за вас - все сте  ВИЕ, не е за чужд.

# 380
  • София
Ами аз виждам сериозна разлика между ЗА МЕН и ЗА НАС. Ако си слагам ботокс или хиалуронова киселина, аз го правя за себе си, за да се АЗ чувствам добре и на МЕН да ми харесва каквото виждам в огледалото. Едно дете обаче е на и за ДВАМАТА РОДИТЕЛИ, които го отглеждат.

.....

Все пак не разбирам защо в тази тема пишат все жени, които физически не би следвало да стават донорки на яйцеклетки. Това измества разговора от "по същество" в някаква прекалено лична (в смисъл "частен случай") плоскост. Нали затова има законови ограничения кой може да става донор.

Аз примерно мога да кажа защо не съм станала донор, когато е можело (преди 13 г.)...Ами защото не съм знаела. Нямало и никаква информация. За АРТ тогава изобщо не се говореше, а Интернета тепърва прохождаше в България. Сега се говори много, но за сметка на това недостатъчно и по-лошо, говори се неинформирано.

# 381
За антибиотиците, четох пак в розовия форум,  където потребителка живееща в САЩ  - там  им давали антибиотик още от стимулацията  заедно с мъжа и двамата.

За питането за д-ра мисля, че работи, но за този трагичен инцидент само бегло съм чела отдавна.

Шарки, ами хубава е дискусията, нищо че момичето физически не би следвало да дари,  но един разумен човек като обясни на друг... и така, много хора не знаят за какво става въпрос

# 382
  • София
За антибиотиците, четох пак в розовия форум,  където потребителка живееща в САЩ  - там  им давали антибиотик още от стимулацията  заедно с мъжа и двамата.

Това пък съвсем ме озадачава - нали уж антибиотиците влошавали качеството на яйцеклетките и спермитата и уж поне 3 чисти от АБ месеца трябва да има преди АРТ процедура?

# 383
Когато аз писах в темата за първи път, не знаех, че не мога да даря... Опитах в много клиники, но така или иначе ми отказаха... Споделяла съм с приятелки за желанието си и всички ме гледаха така...  Shocked  На никоя дори не й беше хрумвало да се подлага на нещо подобно, заради непозната жена, да не казвам, че даряването не означава автоматично, че ще има бебе... Когато на мен ми се прииска да помогна, бебето ми беше на 7-8 месеца и влизах в положението на жените, които не могат да имат деца... Признавам си, че ако на мен ми се налагаше да правя инвитро, нямаше да го направя, просто защото нямам фин. възможност... Жалко е това, че много момичета правят по 5-10 опита и то безуспешни... Жалко е, че няма желание за здрави дарителки (в случая изключвам жените, които правят инвитро и даряват и на други)...

Sharky43, за съпругът ми и детето ми съм готова на много опасни неща и смятам за неуместно сравнението... Ако не искаш повече деца или не искаш инвитро, не си длъжна да го правиш, нали така? Поне смятам, че едно дете би трябвало да е желано и от двамата родители, а не единият да го прави, защото е "длъжен"... Твоят случай със сигурност не е идентичен с моя, нито с този на Мечка Малинарка, защото детето ще е И твое...

# 384
  • София
Всяко дете, което е с нас от раждането си, ще е и мое, независимо дали или няма мой генетичен материал...аз това последното съм го надраснала, не смятам че моя генетичен материал е най-добрия на света. След 3 деца повече от всеки друг мога да кажа, че родител ставаш всеки ден след като детето влезе в къщата ти след (родилния) дом, а не защото детето носи гените ти.

Губи ми се смисъла на термина "длъжна" от втория ти параграф, аз преминавам през ин-витрото защото го искаме, не защото съм длъжна или не съм длъжна...

# 385
Губи ми се смисъла на термина "длъжна" от втория ти параграф, аз преминавам през ин-витрото защото го искаме, не защото съм длъжна или не съм длъжна...

След като го искате, значи и ти го искаш и то ще е и за теб - просто сравненията ти с жени, които го правят за другите, а не за себе си е неуместно... Това е...

# 386
О, напротив, бих могла да стана донор и още как. Нямам противопоказания - нямам хронични болести, нямам инфекциозни болести, нямам рак (поне не знам все още да имам, пу-пу), нямам алергии ( родителите ми също). Даже мога и да раждам още, въпреки че уж ме водят рисков фактор. Дреме ми за яйцеклетките ми и колко ще ми вземат, не ми трябват. Просто не мога да преодолея страха си от медикаменти и усложнения.
Бих се подложила на процедурата за някой истински близък човек - сестра ми, много близка приятелка. Бих се подложила и ако съм последният човек в света, който би могъл да го направи. Иначе не бих. Не виждам егоизъм в решението си. Всъщност на кой му пука аз какво мисля.
(иначе спорът ви го изтървах, признавам Embarassed, някак ми стана неприятно да ме списват като едва ли не негодна Grinning  bouquet

Стискам палци на всички вас!

Всъщност има ли недостиг на яйцеклетки в Бг? Съвсем чистосърдечно питам, не съм запозната.

# 387
О, напротив, бих могла да стана донор и още как. Нямам противопоказания - нямам хронични болести, нямам инфекциозни болести, нямам рак (поне не знам все още да имам, пу-пу), нямам алергии ( родителите ми също). Даже мога и да раждам още, въпреки че уж ме водят рисков фактор. Дреме ми за яйцеклетките ми и колко ще ми вземат, не ми трябват. Просто не мога да преодолея страха си от медикаменти и усложнения.
Бих се подложила на процедурата за някой истински близък човек - сестра ми, много близка приятелка. Бих се подложила и ако съм последният човек в света, който би могъл да го направи. Иначе не бих. Не виждам егоизъм в решението си. Всъщност на кой му пука аз какво мисля.
(иначе спорът ви го изтървах, признавам Embarassed, някак ми стана неприятно да ме списват като едва ли не негодна Grinning  bouquet

Стискам палци на всички вас!

Всъщност има ли недостиг на яйцеклетки в Бг? Съвсем чистосърдечно питам, не съм запозната.
[/b]

Има страшно много нуждаещи се, а напоследък и за жалост, все по-млади момичета се сблъскват с проблема, а донорите са малко ... защо ли, ...ето тази тема е показателна затова

# 388
   Донорки и Реципиентки,
  Следях дискусията в темата но се включвам по-късно поради липса на възможност.  
   Ясно ми стана че не  всички са готови да дарят, което е естествено но въпреки това ме натъжи.Лекарите не одобряват с лека ръка всеки кандидат, преценяват и си пазят репутацията.
   По-лесно е да откликнеш когато си се докоснал до проблема. Тогава най-добре разбираш   нуждаещите се и солидарността между жените  в такива случаи е  свята .
  Имат право  тези които го правят за възнаграждение. Прекланяме се и пред тези, които са готови да дарят! Но нека си подадем ръка и взаимно да си помагаме. Сигурна съм че  тези които го правят по финансови причини, за които и те не са виновни, като се докоснат до нашите усилия, до нашата борбеност и кураж  ни уважават и  искрено искат да ни помогнат ! Аз мисля че ако си финансово притеснен това е добър начин да си помогнеш като направиш добро дело което ще те удовлетвори морално.
И нека чрез  задочните срещи помежду ни се раждат повече деца . Дано да  има повече момичета, жени  които да ни вдъхват надежда за нашата мечта !
  Благодаря на всички които са готово да станат донорки по какъвто и да е начин и стават съпричастни с нас .
  Конкретно за  Sharky43 – възхищавам за от нейната сила и задочно ми действа  окуражаващо когато на моменти  ставам нерешителна .
   Хубава седмица .

# 389
Хора в Бг има пълен недостиг на донори и това ме побърква.Защо няма правилна политика според вас и защо се говори малко за това?

Общи условия

Активация на акаунт