Сьомга със сметана - лесна и невероятно вкусна

  • 76 734
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: X
Предлагам ви една много лесна рецепта със сьoмга, любима на моите мъже.

Продукти за 4 порции:

800 гр. сьомга филе (без кожа)
400-500 мл. готварска течна сметана - неподсладена. Може и нискомаслена.
сол
черен пипер
сух копър
сух чесън (по желание)

Сьомгата се посолява добре, посипваме и с черен пипер и копър. Ако обичате чесън, сложете малко сух чесън, но аз го пропускам, за да не доминира вкусът му. Нареждаме в йена тава.

 Залива се със сметаната, почти да покрие рибата.

Печем на умерена фурна 60 минути или на силна фурна 45 минути. Рибата е готова, като сметаната добие зачервена коричка. Сервираме с гарнитура от картофено пюре, задушени картофи, паста без сосове, ориз със зеленчуци, задушен грах, задушен зелен боб или зелена салата.

Сьомгата става много вкусна, сочна и се топи в устата. Децата много я харесват също.

Последна редакция: пт, 03 юли 2009, 14:08 от Анонимен

# 1
  • Мнения: 27 524
Имам много сьомга във фризера, обаче е пушена, това проблем ли ще е?  newsm78
И още един въпрос имам - йената захлупваш ли с капак или не при печенето?

# 2
  • Мнения: X
Сьомгата трябва да е прясна за тази рецепта. Пушената става хубава със сметана като сос към паста. Пробвай.

Тази рецепта я пека в тава - незахлупена, за да се запече добре. Ако я захлупиш, сложи по-малко сметана.

# 3
  • Мнения: 14 495
тъкмо мислех да търся рецепти за сьомга и ето тази звучи страхотно. благодаря ти, ще се пробва    bouquet

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 576
Оле! Колко вкусно изглежда! Непременно ще се пробва.

# 5
  • Мнения: 1 655
Имам много сьомга във фризера, обаче е пушена, това проблем ли ще е?  newsm78
И още един въпрос имам - йената захлупваш ли с капак или не при печенето?
Ах, аз пушената е обожавам върху препечени филийки с кръгче лимон отгоре. А тази рецепта със сметана обезателно ще я пробвам.

# 6
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Сбъдваща мечти, правила съм риба филе по този начин, не точно сьомга. Става превъзходна!  Hug

# 7
  • Мнения: 2 152
Незнаеш само как го обичам това ястийце Heart Eyes. Мммммм ... довечера сме на ресторант и ще хапна сьомга със сметана

Отдавна искам и аз да си приготвя сама, но незнаех как се прави соса

Благодаря много за рецептата. При първа възможност ще си я сготвя  chef  chef

# 8
  • Мнения: 6 713
И аз търсех рецепта за сьомга, много вкусно изглежда, ще пробвам  chef  bouquet

# 9
  • Мнения: 1 505
Хайде и аз да се наредя на опашката,че ще пробвам това изкушение.
 Hug

# 10
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 676
Ихаааа, ето ми го неделния обяд Wink. Мерси Simple Smile

# 11
  • Мнения: 533
Сбъдваща мечти, невероятно изглежда   bouquet. Със сигурност ще я пробвам в близките дни. Предполагам ще стане и със замразен или пресен копър, че аз сух не ползвам  newsm78

# 12
  • Мнения: 27 524
[Ах, аз пушената е обожавам върху препечени филийки с кръгче лимон отгоре.

А, да, и ние също, ама когато е в разумни количества. А ние купихме 3кг риба, без кожа и кости.  Crazy
Няма да захлупвам и аз тогава, нека се изсуши и попие сметаната.  Peace

# 13
  • варна
  • Мнения: 1 830
Страхотна рецепта - задължително ще се пробва Hug

# 14
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Досега винаги съм правила сьомгата на скарата или грил-тигана и сметановия сос си го приготвям отделно с малко синьо сирене. Ще пробвам и твоята рецепта - още по-лесна и вкусна ми изглежда.

# 15
  • София
  • Мнения: 346
А със заквасена сметана дали става?

# 16
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
А със заквасена сметана дали става?
Не, ще загори, трябва да е течно. Ако искаш със заквасена сметана, трябва да приготвиш рибата отделно и накрая да сложиш сметаната леко да се разтопи.

# 17
  • Мнения: 533
Сбъдваща ме4ти, току-що ве4еряхме сьомга по твоята рецепта. Невероятна беше! Много благодаря за рецептата   bouquet. Със сигурност така ще приготвям ве4е сьомга  Peace

# 18
  • Мнения: 7 474
Страхотно изглежда  Crazy
Благодаря и за подробните снимки   bouquet

# 19
  • Мнения: 6 713
Да се отчета - стана много вкусно  chef  chef
Мерси още веднъж за рецептата  bouquet

# 20
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
а с друга риба дали би станало?

# 21
  • Мнения: X
Защо да не стане и с друга риба. Не се сещам сега за подходяща риба за същата рецепта, но трябва да се опита.

# 22
  • Мнения: 417
Чак сега видях тази блестяща рецепта и я направих за вечеря.  Всички бяха очаровани у дома. Много благодаря   bouquet Сбъдваща мечти

# 23
  • Мнения: 308
Аз правя подобна рецепта с дунавска риба и сметана/заквасена или течна/ в зависимост от това каква имам в момента. В тавичката в която ще се пече ястието се запържват няколко глави лук към които се добавя нарязан магданоз. върху тази смес се слага рибата/ обикновено бяла риба без кости/ на шайби и върху нея се изсипва сметената ако е заквасена се разбива с малко вода да стане течна. отгоре се слага червен пипер и се пече на умерена фурна .

# 24
  • Мнения: 417
Момичета, споделете каква точно сметана ползвате за този вид рецепти - мен избора ме затруднява нещо.  Wink Досега съм ползвала само заквасена сметана при готвене. Неподсладена течна нямаше. Купих кутия по препоръка на продавачката в магазина и се оказа една гъста... Пресече се по време на печене... Ама стана на вкус стана супер и съм решила да доизясня казуса.  Simple Smile Растителна или животинска е препоръчително да ползвам? Thinking

# 25
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
аз ползвах растителна течна неподсолена

# 26
  • София
  • Мнения: 2 065
А не е ли и множко 1 час във фурната? Сьомгата има много финно месо.
Аз правя разновидност с паста. Правя сос със сметана, парченца сьомга, копър и малко чесън. Много е вкусно!

# 27
  • Мнения: X
Става и 45 минути, но вкъщи я обичат добре опечена и с хубава зачервена коричка отгоре.

За сметаната -аз слагам нискомаслена нормална сметана. Разстителна не купувам изобщо.

# 28
  • Мнения: 417
Благодаря   bouquet

# 29
  • Мнения: 24
az v momenta q pravq tazi siomga i se nadqvam da stane mn vkusna

# 30
  • София
  • Мнения: 3 789
Благодаря за вкусното предложение!
У дома веднъж седмично хапваме риба за вечеря, другата седмица това ще е рецептата! Peace Hug

Общи условия

Активация на акаунт