Днес го правиха по Бон Апети. Пускам рецептата тук за тези, които харесват сладкиша.
Жадната калугерка
Гост: Роси Пейчева
16/2/2008
Списък на необходимите продукти:
за блата:
5 яйца
2 ч. ч. захар
2 ч. ч. брашно
1 щипка сода бикарбонат
1-3 с. л. масло
2 ч. л. какао
орехови ядки за поръсване
за сиропа:
1 л прясно мляко
1 1/2 ч. ч. захар
2 пакетчета ванилия
за крема:
1 жълтък
1/2 капсула лимонова есенция
4 с. л. брашно
1 с. л. краве масло
Начин на приготвяне:
1. Яйцата се разбиват със захарта и маслото, след което се добавят брашното и содата.
2. Какаото се смесва с 2-3 с. л. от сместа.
3. Двата вида тесто се изливат в тава върху хартия за печене и се разбъркват с помощта на вилица, така че да се получат шарки. Блатът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.
4. Млякото се нагрява и се разрежда с 2 ч. ч. вода. Добавя се захарта и се бърка, докато се разтопи.
5. Сипва се ванилията и сиропът се оттегля от котлона.
6. Брашното за крема се пасира заедно с жълтъка, 200 мл топла вода, маслото и лимоновата есенция.
7. Блатът се поставя в чиния, оставя се да изстине, след което се полива с млечния сироп.
8. Сиропираният блат се намазва с крема и се поръсва със смлените орехови ядки.