Живеенето под наем - плюсове и минуси.

• 21 034
  • 285
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Не знам дали някой го спомена, но един от най-големите плюсове на живеенето под наем е, че можеш да избереш да живееш там, където ти е удобно.
За другите градове на България може и да не важи, но за София е валидно с пълна сила. Трафикът е такъв, че ако ми се налага всеки ден да прекосявам половината град, за да се добера до работа и обратно, просто не бих си го причинила. Днес ми се наложи да мина от Драгалевци до Редута в 8,30 сутринта - олеле! Навсякъде тапи, хората са изнервени и агресивни! Иначе дейността ми налага много движение из града, но през работно време - тогава е направо поносимо. Та пак по въпроса - ако не става дума за плюсовете и минусите на собствеността пред наема, а наистина само за живеенето под наем  - бих си дала моето жилище под наем, за да живея под наем на по-удобно място, ако ми се налага!

# 271
Тоз плюс важи и за покупката на  жилище. И при наема и при покупката ще си купиш каквото и където ти хареса, стига да можеш да платиш цената.

# 272
  • Tам през Атлантическия океан
Тук в Бг. си е минУс  и туй то  Crossing Arms

Marieta
споделям мнетието ти  Peace

п.п.имам база за сравн. живяла съм Deutschland

# 273
не намирам никакви плюсове на живеенето под наем. Най-добрия вариант е собствен дом, та дори и с дългогодишен кредит

# 274
Плюсът е единствено в това, че можеш да избираш жилището си според мястото на работата си. От пет години със семейството си сме под наем, зощото трябваише зариди роботата на съпруга ми да се преместим в друг град. В същото време в по- малкия град, в който живяхме оставихме голяма къща( 600кв.м.), която никой не обитава в момента. А що се отнася до кредитите, съпруга ми работи в банка и сме съвсем наясно, че едно жилище купено с кредит, го плащаш двойно. Освен това изпадаш и в доста зависима ситуация от работодатиля си и не можеш с лека ръка да напуснеш, ако нещо не ти е изгодно, знаейки, че имаш да правиш вноски по ипотечен кредит.

# 275
...  А що се отнася до кредитите, съпруга ми работи в банка и сме съвсем наясно, че едно жилище купено с кредит, го плащаш двойно. Освен това изпадаш и в доста зависима ситуация от работодатиля си и не можеш с лека ръка да напуснеш, ако нещо не ти е изгодно, знаейки, че имаш да правиш вноски по ипотечен кредит.

Странна логика. А, че на хазаина му го изплащате двойно за 20-30 не ви пречи така ли Laughing и ако си под наем ще напуснеш работа с лека ръка, въобще няма да ти пука, че трябва на еди коя си дата да платиш наема, защото наемодателят ще те държи, зареди кафевите ти очи  Sunglasses

# 276
  • Sf
/.../ и ако си под наем ще напуснеш работа с лека ръка, въобще няма да ти пука, че трябва на еди коя си дата да платиш наема, защото наемодателят ще те държи, зареди кафевите ти очи  Sunglasses

Можеш да наемеш по-евтино жилище; да се преместиш при някои познати временно, докато не се оправят нещата; при мама и тати, ако щеш - не е като да няма варианти.  Simple Smile

# 277
Освен това изпадаш и в доста зависима ситуация от работодатиля си и не можеш с лека ръка да напуснеш, ако нещо не ти е изгодно, знаейки, че имаш да правиш вноски по ипотечен кредит.

Ами няма да напускаш преди да си си намерила нова работа. Варианти винаги има, важното е да решиш кой теб те устройва и за кой си готов да поемеш риска.

# 278
 В момента в Б-я е значително по-евтино живеенето под наем. Самата, аз не се чувствам конфортно на квартира, но месечния доход, с който разполагаме към момента налага това. Месечната вноска по ипотечен кредит е приблизително тройно колкото е мес. наем. Не съм  категорично против кредитите и се надявам в близките години да има значително подобрение на пазара на труда, за да предприеме човек без притеснения такова нещо. А що се отнася до алтернативата да останеш без работа за известно време, не е все  едно дали ще загубиш жилището си(изпадайки в несъстоятелност да плащаш ипотеката), или ще трябва да избереш по - евтин наем или нанасяне при родители примерно.

# 279
  • София - Варна
Важно е за българина да има дом. Домът е пристан за нас. Но на каква цена? Живея под наем за 350 евро на месец, в апартамент, който, ако се продава по сегашните цени биха му искали 200 000 евро. 350х12 месеца=4200 евро на година. 200 000:4200=47.62 години. Може би децата ми ще го изплащат, защото аз няма да мога. По-добре да инвестирам в обучението им, отколкото в тухли и бетон. Икономическата наука учи, че ако един имот не се изплати за 10-12 години, то той не е рентабилен.Е, все пак имам и жилище, което НЕ отдавам под наем. И ми се налага да живея и работя в София, където задръстванията са към плюсовете за живота под наем. Една моя приятелка живееше в Москва и още преди 8-9 години ми каза, че там се купува жилище, отдава се под наем на работещите наблизо и те отиват да живеят близо до работата си. Сега го разбирам.

# 280
Можеш да наемеш по-евтино жилище; да се преместиш при някои познати временно, докато не се оправят нещата; при мама и тати, ако щеш - не е като да няма варианти.  Simple Smile

А какъв е проблемът да го дадеш под наем, с наема да си покриеш вноската и пак да идеш при мама и тати да те издържат Grinning

# 281
  • Sf
Цената на ремонта след наемателите, примерно.  Wink

# 282
На мен ми се струва много несигурно да живея под наем.Давам апартамент под наем.
Но моя приятелка се разведе и беше закъсала финансово - даде си апартамента под наем за 400е и се премести с/у тях си за 150е и сега живее с разликата. Така, че зависи от гледната точка. newsm78

# 283
  • Варна
Много гореща тема за мен напоследък.... "Който не е живял под наем, нищо не знае" - това бяха думите на моя колежка преди време и си е право момичето. Joy
Няма никакъв плюс в това да живееш под наем, вече 9 години съм в жилище под наем и всяко местене ме стресира. Вдигат си наемите както си искат под предлог, че всичко се вдигало. Хубаво, качват се цените на стоките и услугите, мен не ме ли удря това в джоба, ама заплатата ми хич не е мръднала нали. И после как 60 и няколко процента едвам свързвали двата края. Иначе нищо против нямам да живея под наем, ако наема е 500 лв, а заплатата 2500 лв. Simple Smile
И във варианта да си купя жилище на радит, който ще изплащам 20-30 години не виждам кой знае какъв плюс, но е по-добре от наема, ако жилището не падне преди да сме изплатили кредита  Mr. Green Ох, изобщо не е смешно...трагедия голяма си е работата.

Последна редакция: пт, 23 май 2008, 15:29 от Pepsilight

# 284
Цената на ремонта след наемателите, примерно.  Wink

Не сменям трайните неща след всеки наемател - дограма, настилки ...
Само стените се освежават - около 50 евро излиза. Ако това е цената да имаш имот, не мисля, че е голяма  Peace

Общи условия

Активация на акаунт