Каква шевна машина и откъде

• 606 193
  • 4 400
  •   1
Отговори
# 1 200
Да, може да подгъне дънки. И двете машини имат оверлочни шевове.  На ,,Elna Sew Fun'' оверлочни шевове са E, F, и G от долният ред. E и G са за разтегливи материи, като тениски и друг трикотаж, а  F, за неразтегливи платове. Цъкни на снимката и изображенията ще се уголемят! Разликата между двете машини са броя на различните шевове. При ,,Elna eXplore 220'' има оверлочен шев №16, който е копие на триконечен оверлог. Този шев го няма в по-евтината машина. Все пак трябва да знаеш, че оверлочните шевове вършат работа, но и дума не може да става за сравнение със зашитото от истински оверлог. Определено по-скъпата машина е по-добра отвсякъде погледнато. Решението обаче е изцяло твое.

# 1 201
Здравейте отново,голямо разглеждане,чак се изморих #Crazy Вече съм се спряла на два вида /по евтините варианти/ - Elna Sew Fun http://www.ivna-bg.com/?213,elna-sew-fun-(promociyata-vaji-ot-01 … 12.17-do-31.12.17 ,нали е в промоция  Simple Smile ипо препоръка на  elektrichar е другата промоция в Технополис JANOME 1015 -  239лв. Ако взема първата ще трябва ли да си купя краче за оверложни тегели,краче за подгъв, без тези допълнителните приставки ще мога ли да подгъна тениска/защото са все дълги на сина / и тези приставки ще са ми необходими ли и за JANOME 1015 .

# 1 202
Ако се загледаш по-внимателно, ще разбереш, че двете машини са напълно еднакви. Различават се само по марката и цвета на рисунките. Това не е прецедент, а е така и с други машини на тези две марки. Покривните машини и на двете марки са напълно идентични и пак така се различават. Доколкото съм чувал, се произвеждат в съседни халета. Така или иначе ще си купиш все тази машина, но с коренно различен гаранционен срок. Нямам представа, дали в едната има повече пластмаса от другата. На първо време можеш да шиеш оверлочни шевове с обикновеното краче. Как? Очертаваш и зашиваш с този шев на няколко мм. по-навътре, така, че след това с ножицата да изрежеш почти до конеца. Това се прави за да не се свива края на плата. За да зашиеш вече зачистената тениска, най-добрият вариант е да използваш двойна игла. Така дори визуално тениската изглежда добре. Трябва да си купиш двойна игла strech 75/4. Това означава, че разстоянието между иглите е 4 мм., а 75 е дебелината на иглите. В случая са тънки за да не стават грозни дупки на тениската. Другият вариант е тройният зиг заг. Той е три бода надясно и три наляво. Така тениската се разпъва без да се къса конецът. Това е шев D на горният ред. Според мен, да купуваш краче за подгъв, са пари на вятъра. Първо, че са поне два вида за тесен и широк подгъв и да свикнеш да работиш с тях е трудно. Добре. Зачистила си вече тениската. Зачупваш я с ютията с очертан подгъв. Залепяш на машината цветно тиксо на същото разстояние от иглата. Поставяш двойната игла и шиеш като опираш края до тиксото. Това е.

# 1 203
Привет на всички! Да попитам и аз за машина Simple Smile, колебая се между няколко и ще съм благодарна за съвет. Критерий е да е здрава, надеждна, да мога да разчитам на адекватно обслужване в София в случай на проблем. Ще шие предимно прави тегели в домакински условия.
http://www.elna.com/bg-bg/model_sewing_explore-240.php
http://www.elna.com/bg-bg/model_sewing_elna-2800.php
http://e-inatrading.com/product/37175/domashna-shevna-juki-mashi … za-aksesoari.html
Благодаря предварително!

# 1 204
Здравей, мама елхичка! Трябваше да уточниш колко дебели платове ще шиеш, но както и да е. ,,JUKI'' е японска фирма, която когато ги правеха в Япония, бяха едни от най-добрите професионални машини. В клипът ясно се вижда, че е произведена в Китай, но сега какво ли не е произведено там? Има всичко което върши работа и всичко си е на точното място. Тя е с хоризонтален пластмасов грайфер. Това е частта, около която постоянно се трие конецът. Машините с такъв грайфер не са подходящи за шев на дебели материи. Просто е въпрос на време да има проблем, ако шие постоянно такива платове. Много са добри за шев на трикотаж. Има две години гаранция. Относно двете ,,Елни''. По-евтината е с вертикален люлеещ грайфер. Той е най-разпространен и е много надежден. Изцяло метален. По-скъпата е с хоризонтален и всичко което написах за  ,,Джуки''-то, важи и за нея. Разликата е, че тя е с 5 години гаранция. Става доста интересно, като затъпче конци, как ще освободиш плата, като калерчето е под него? Добре. И двете са с еднакви 25 операции. Коя ще избереш? Тази която е с изпитано от много години качество, или тази за която всички майстори в ремонтните работилници казват, че не става за дебели платове? В София имат сервизи.

# 1 205
Здравей Електричар, благодаря сърдечно за бързият и професионален отговор!
Не предвиждам дебели платове да шия. Мисля че най-дебелото, което може да й се случи ще са дънки за подгъв.
Това, което ме привлича в Елните са изцяло металните части и това че дават 5 години гаранция. Много се надявах точно ти да се включиш, защото освен очевидната разлика в цената между двата модела, не можех да преценя какво толкова друго във функционално отношение им е различно, за да генерира такава разлика Simple Smile
Благодаря за уточнението за грайфера. След написаното от теб разбирам, че всъщност търся с вертикален грайфер, именно поради причината със затъпкването на конците Simple Smile, но не ми достигаха познанията да си го обясня в първоначалния пост. Предполагам е ясно, че принадлежа към индианците и опита ми се свежда до поръбване на покривки, пердета и дребни поправки по дрехите, предимно на машината на баба.
Благодаря отново!

# 1 206
Вече си имам Elna eXplore 220, но не мога да разбера защо шева "прескача" на места. Качвам картинка на един от опитите ми.

Пробвах да сменям опъна на конеца, натиска на крачето, ширината на шева, но все така се държи.

# 1 207
  • София
Честита машина, десито!
Имам Elna 2300 / Elna eXplore 240/ от 2011 година и съм страшно доволна... Нямам никакви проблеми и машината се справя с всякакви материи, но задължително слагам подходящата игла! От снимката разбирам, че вероятно шиеш трико със стандартна игла, което е грешка... Замени я със игла SUPER STRETCH на ORGAN и няма да имаш проблеми. За тези игли можеш да прочетеш тук: http://vladi95.com/site/shevni_igli_Organ.html
Весело посрещане на Новата година!!!

# 1 208
poly72, благодаря за бързия отговор, не шия трико, а плат, който е близо до дънковия, но наистина иглата беше проблемът, смених я с малко по-дебела и всичко е идеално сега Simple Smile
Много благодаря за линка за иглите, супер полезен е.
Весели празници на всички!

# 1 209
Деси, този проблем е кошмарът на всеки техник на машини, защото е от лоша центровка, ако иглата е чисто нова. Наскоро ремонтирах машина, на която се бяха развили и двете закрепващи болтчета на валът на грайфера. Не можеше въобще да шие. Единият ден се мъчих около 4-5 часа, на другият още около 3-4, докато постигна задоволителен резултат. Центровката на зиг заг машина е много по-капризна, отколкото на права машина. Когато иглата е отляво, разстоянието от носа на грайфера до горната част на отвора на иглата е едно, а когато иглата е вдясно - друго. Какво можеш да направиш? Смъкни иглата около половин милиметър надолу! Пробвай как шие и ако пак прескача, спусни я още много малко. Да не е повече от един милиметър спусната. Добре е обаче преди всичко това, да смениш иглата, за да си сигурна. Нищо, че машината е чисто нова. Пробвай и като снимаш, покажи налице и наопаки как е шевът! Не искам да те плаша, но нещата отиват на връщане на машината да си я оправят гаранционно. Освен тези разстояния, машината прескача и ако носът на грайфера не минава плътно до иглата, а има малко разстояние. Това ти не можеш и не трябва да пипаш, защото е много тънка работа. Пробвай и покажи!

# 1 210
Слава Богу, че се е оправила. Просто не видях поста ти, докато пишех.

# 1 211
elektrichar, съветите ти са безценни Hands Clap
Много се надявам, че проблемът е бил в иглата и няма да има нужда да я връщам. Иначе след смяната на иглата не съм имала проблеми с плата. Пробвах и кожа да шия (с игла за кожа) и се справи идеално машината, та явно първата игла, която бях сложила е била калпава.

# 1 212
  • София
Здравейте,
Имам нужда от вашия съвет относно покупката на първата си шевна машина. Изчетох цялата тема, ориентирах се сравнително добре в това какво търся и какво мога да намеря в БГ. Абсолютно начинаеща съм, но ми се иска това, което взема да ми служи дълго време поне няколко години. Става дума за дребни поправки (дънки, разшити тениски), трико, перделък, калъфки и подобни. Разполагам с бюджет около 400-450 лв. , от София съм и долните модели основно се предлагат от Ивна (Пловдив). Говорих с тях, за съжаление тук в СФ е само склад и не могат да демонстрират това, което ме итнересува.
Elna eXplore 220 / 240
Bernette 35 - за сега тя ми е фаворит:)
Janome 920
Juki HSM HZL-353ZR - http://e-inatrading.com/product/37174/domashna-shevna-juki-mashi … stapkov-ilik.html
Харесах и Husqvarna Viking H|Class E20, но не видях да се предлага в БГ.
Благодаря ви предварително!

Последна редакция: пт, 05 яну 2018, 18:26 от sistrata

# 1 213
Здравей, sistrata! Добри машини и затова изборът ще е труден. ,,Джуки'' е отлична фирма за професионални машини. Този модел е с хоризонтален грайфер и не само според мен, но и според майстори на домашни машини, не е подходяща за шиене на дебели материи и дънки. Някои дами може да поспорят, но това са факти. Борбата между двете ,,Елни'' е лесна, защото 240 е с едностъпков илик и везните натежават за нея. Не, че не можеш да ушиеш илик в 4 стъпки, но дължината на едностъпковият, се определя от копчето, което се поставя в крачето.  За да настроиш дължината на четиристъпковият, трябва да ушиеш на парцал един, два илика, докато уцелиш точният размер. Изборът между ,,Елна 240'', ,,Джаноме'' и ,,Бернет'' е наистина труден, още повече, че последната е с 5 години гаранция. Нямам представа защо, но ,,Елната'' е доста шумна. Не са празни приказки, защото има много по-тихи машини. Лично аз нямам сблъсък с ,,Бернет'' и затова ще цитирам руски майстор, който работи в ателие за ремонт на машини. Той казва, че машините ,,Бернина'' и ,,Бернет'' са прехвалени, защото са произвеждани в Европа. Една и съща машина външно, е изпълнена напълно различно вътрешно. Огромно количество машини за ремонт в работилниците. ,,Джаноме''-то е съвсем малко по-тиха от ,,Елна''-та. Пак същият майстор твърди, че най-малко машини за ремонт имат на фирмата ,,Джаноме''. Казва, че всичко в нея е на точното място. От друга страна ,,Елна'' има 5 години гаранция и доста модели на ,,Джаноме'' и ,, Елна'' се различават единствено по лепенките и рисунките. Според мен е добре да заложиш на машините с най-голяма гаранция. Наистина труден избор трябва да направиш.

# 1 214
  • София
elektrichar - много ти благодаря за фактите които написа, тайно се надявах точно ти да се включиш Simple Smile
От 2 седмици съм в тази чуденка и се надявах като попитам тук да стигна по-бързо до решението, но уви. Дали съм те разбрала правилно, че машините с хоризонтален грайфер не са за  препоръчване? И имаш ли представа дали при завод електроника мога да намеря Janome , да разгледам на живо и моделите на Елна?

Общи условия

Активация на акаунт