Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Каква шевна машина и откъде

 • 454 252
 • 2 845
 •   1
Отговори
# 2 715
 • FRANCE
 • Мнения: 1 814
Още един глас ЗА електричар!!! Колко пъти ме е спасявал. Благодаря!!!!
Плюс това всеки си има глава на раменете. Той не е магьосник. Препоръчва ви машина. Супер. Чететете интересувайте се. В Германия има представители. Отидете , пробвайте на място и после поръчвайте ако искате. Обидно е да обвинявате някой защото ви е ПРЕДЛОЖИЛ машина. Не ви е опрял нож в гърлото: купувай!

# 2 716
 • Мнения: 9
Хах, ще умра от смях със Sturm. Ами кой те е карал да се уповаваш само на едно мнение и да не си направиш съотвения cross-check research? Пък и като не си доволен/на от продукта имаш 14 дни (или бяха 30?) да го върнеш безпроблемно. Не виждам драмата. Всеки си поема рисковете. Ако искаш професионално мнение или консултация, това обикновено струва пари, а elektrichar не ти е взел и стотинка. А и човека си разбира от работата. Я виж назад във форума колко човека са му благодарили.

# 2 717
 • София
 • Мнения: 80
Sturm

Човек когато търси съвет за машина, винаги е задължен сам да си проверява за спецификациите. Това, че не си проверила сама, е твоя грешка и нямаш морално право да вменяваш вина някому от който ТИ си поискала съвет, а ТЕБ те е домързяло да прочетеш инструкцията на дадената машина.
Пишеш че ежедневно шиеш, що не си отдели време сама да си провериш, но не...по-лесно е да наготово и да обвиниш друг за собствения си пропуск...
Затова първо се чете инструкцията, а не се разглеждат снимки и картинки, и тогава се задават смислени въпроси, за да се получи адекватен съвет.
П. П. Докато му чете постовете, колко пъти пише и подтиква да се намери и чете инструкцията на машината?...
П. П. ... И аз карам таратайка която уж имаше 4х4, а всички спецове ни казваха че има, но се оказа че точно тази модификация няма. Парен каша духа!

# 2 718
 • Мнения: 1 209
Sturm, като прочетох гневното ти послание, погледнах и видях, че това е първи пост. Първата ми реакция, беше да не ти отговарям, а просто да спра да пиша каквото и да е. При всички мои писания, да си прочела някакво подобие на хейт? Или си мислиш, че си стоя на топло и съветвам клетите женици да купуват боклуци, за да им е гадно? Ти лично попита ли ме, каква машина ти трябва, за какво ще се ползва и колко пари би дала за нея? Четеш хаотично какво съм предложил на конкретен човек. Ако беше чела, щеше да прочетеш, че на всеки човек давам различен съвет. Ако беше чела повече, със сигурност щеше да разбереш, че винаги съветвам ако има място, да не се купува домашна, а професионална машина. Пак ако беше чела, щеше да прочетеш, че след 2017-та година, Janome започна поевтиняване на машините си. Добре, аз съм виновен за това, че си ме послушала. Защо не чете германски форуми? Прочети германски форум и кажи дали има някой, който да отговаря смислено на конкретно зададен въпрос! Те са баш майстори и ще ти кажат каква машина да си купиш, която хем е евтина, хем шие всичко. Слушаш някакъв парий от незначителна бедна държавица и не купуваш от Германия, а пак от тази държавица. За да затъпче машината, има много конкретна причина. Дори да са премахнали вече регулирането на крачето, ако машината е наред, вдянала си я правилно с подходящ конец и игла, това не трябва да става. Това, че не знаеш нищо за тази техника, не ти дава правото да обвиняваш. Чакай, чакай, ако няма регулиране натискът на крачето, това значи, че пружината е поставена и отгоре над нея, не е поставен дълъг винт, а е запресовано и повече тази пружина не може да се смени? Това никак не ми се вярва, но като си казала... Предполагам, че има някакъв винт, може да се постави по-дълъг и да се завие, за увеличаване натискът на крачето. Попитай майсторите, дали знаят устройството на всички нови машини!? Нали не мислиш, че  производителят ме уведомява за премахването на тази регулировка? Пак ако си чела, щеше да знаеш, че за дънки се ползва една пластина, за преминаване през страничен шев. Знам, че няма ненаказано добро. Добре е, че има хора като теб, да ми го напомнят. Много благодаря, няма да забравям вече! А това, че съм трол, ме развесели! Изводът за теб е, никога повече да не слушаш какво пишат по форумите някакви български самозванци. Слушай западняци и няма да сбъркаш!

# 2 719
 • Пловдив
 • Мнения: 193
Electrichar!
Човеко!
Не й се вързвай!
.Sturm!
Разбирам драматизма на ситуацията в главата ти-мама и татко, препитание в чужбина, Коледен подарък.... Но се опитай да погледнеш отстрани!
Изказването ти напомня на една моя честа реплика към децата ми-като ми заобясняват, че еди кой си им е казал да направят нещо(обикновено щуротия!) , им отговарям "ако ти беше казал да се хвърлиш в Марица, щеше ли да се хвърлиш?!"
Трябва да носим отговорност за решенията и избора си. И да понасяме последствията от тях.
Така правят зрелите хора.
Възрастните.
Желая ти успех и се надявам да намериш решение. Като познавам моите родители, по-добре не им споделяй за несгодите си с ТЕХНИЯ КОЛЕДЕН подарък... Нека да са щастливи, че са ти помогнали. Та, нали тази машина ТИ си я избра.
А за добронамереността на Electrichar...не се съмнявам. Сега пак я доказва с начина, по който ти отговаря. Търси решение с теб и вместо теб. Не те обвинява.
Но четене! Четене! Четене!!!
Ей, ако мога да науча децата си да четат Повече и ВСИЧКО!!!
НО това е друга тема!
...ако хората по-често четяха и носеха отговорност за решенията си, адвокатите щяха да останат без хляб...
Бъдете здрави!
И не спирайте да шиете!
(последното пожелание-за да съм в темата!😘)

# 2 720
 • София
 • Мнения: 413
Ха ха! Направо ме разсмя тази жена! Чела не дочела и купила и човека и бил виновен! Е направо в десятката! Колко статистики даде  електричаря? За по- слабите мотори и работните кончета...... Колко пъти казахме, че дънки шием на стари машини, руски, железни. Новите са многооперационни и се справят със среден клас платове. Да не говорим, че ако човек шие, първо ще си пробва машината пък после ще купува👍😃

# 2 721
 • София
 • Мнения: 1 586
Хора, не мога да повярвам на това, което прочетох!!! Преди да предприема за първи път шев на такава наслоена материя като страничен шев на дънки, изгледах много видеа по темата, изчетох незнайно колко постове и съвети от хора, споделящи опита си, и пак доооста предпазливо подходих. А не шия отскоро, бях 5-ти клас, когато седнах на машината на баба Сингер на повече от 120 години днес. Срам ме е да кажа колко десетилетия минаха оттогава. Най-полезните съвети и напътствия съм получила последните години от elektrichar, и съм му безкрайно благодарна за помощта. Нищо няма да отправя като послание към този изключително важен за нас, поне за мен, човек, защото той е достатъчно мъдър и няма нужда от насоки за поведение, реакции и отношение. Всеки в темата има за какво да му благодари и таи към него приятелски чувства. Затова смятам, че тази  дама, която е единствената недоволна тук, насочва негативизма си и своята неудовлетвореност към най-положително настроения човек, помагащ ни без да иска нищо в замяна, за да се отърсва така от отрицателните си емоции. Само не мога да определя от какво са предизвикани... Някой да има идеи?

# 2 722
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 12 104
И аз си уважавам Електричар, дал ми е винаги полезни съвети.

# 2 723
 • Варна
 • Мнения: 71
Аз пък изчаквах да ви се похваля с новата придобивка на момичетата докато завършим малкия ни Коледен проект, като прочетох поста на Sturm.

Напълно съм съгласна с постовете преди мен, подкрепящи elektrichar. Електричар, Благодаря!!! Ако не бях попитала тук, щях да взема на децата машина-играчка. И да ги откажа да шият, преди да са започнали. А се справят отлично...
Насочи ме към Веритас Рейчъл; закупих почти идентичeн на препоръчания модел, но на друга марка. Избрах го въпреки някои коментари, че Singer не са това, което са били. Засега съм повече от доволна от покупката, надявам се да не съжалявам за избора си; времето ще покаже.

Sturm, някак е редно, когато Ви препоръчат нещо, /без значение шевна машина, пералня или друга техника/ да прочетете поне малко, за да вземете информирано решение за покупка. И да носите после отговорност за направения избор, а не да обвинявате хората, които добронамерено са решили да ви посъветват.

И малко по темата - какво мислите за оверлог Пфафф Хобилок 799 - ползван, но запазен /не е от обява, не мога да дам линк/? По-скоро в перспектива, за момента мога и без оверлог, т.е. спокойно мога да изчакам да пуснат на промоция в Лидъл например.

# 2 724
 • Мнения: 1 209
Много благодаря на всички за подкрепата и топлите думи! Вчера имах кошмарен ден. Имам шесто чувство и като видях, че има нов пост, почувствах, че е нещо много неприятно. Все по-трудно е да препоръчваш каквато и машина да е, защото качеството им пада много бързо. Дори Janome, които пускаха машини с 0,5% зле настроени заводски машини, сега пускат над 50% такива. Обидно е, че с лека ръка рушат доброто си име, градено дълги години. Същото важи и за Сингер. Те не се страхуваха да измислят коренно различни технически решения, някои от които са много удачни. За да пуснеш на пазарът много добра машина, трябват около 200 несполучливи модела. Но тя вече е факт. Вложени са много пари, труд и време. Пускаш я няколко години и след това я разваляш с поевтиняването й. Или я спираш, защото с това качество и цена, е трудно продаваема. Как да препоръчам някаква машина, като след покупката, ще следва тотално разочарование? Няма добра домашна машина, независимо от цената. Има малко по-добра. Могат да поставят осветление на две, дори на три места, а не само на едно. Може да се постави подвижна лед лампа с гъвкаво рамо, за смешна цена. На електронните машини, за два долара горница, може да се постави FM радио. За няколко цента, може да се постави малка сгъваема мачта, на която да се постави конеца и макарата да не се върти. Вместо с напредналите технологии да се правят по-добри машини, напротив, качеството им пада. И накрая кой е виновен? Ами електричар е виновен. Брех да му се не види!

Veryberry, този оверлог е от времето когато Пфафф беше синоним на перфектното качество. Този модел е петконечен. Писал съм, че те си изпяха песента, когато се появиха четириконечните. Сложни и капризни са, заради верижният шев. Няма друг такъв тих домашен оверлог. Трябва да се натиснат грайферите наляво, надясно и ако има някакъв луфт, не ти трябва. Ако няма луфтове и шие на дълъг плат перфектен шев, тогава може. Разбира се, цената трябва да е подобаваща като за годините му. Не знам дали има грайфери за него, ако не дай Боже се счупи някой. Като нов, този оверлог е идеален. Последно пусканият Пфафф елемент в ЛИДЛ, е по-добър от по-новия модел.

# 2 725
 • Мнения: 9
Привет на всички! Simple Smile
Заклевам се, че изчетох последните поне 30 страници в темата и все повече се навивам да си сменя машината. Затова и се нуждая от съвет от по-разбиращи от мен хора.
В момента имам Singer Mademoiselle, която е с мен вече 10 години. Подарък ми е за сватбата от баба и дядо и понеже съм хоби шивач не съм изпитвала някаква непреодолима нужда да я сменя, а и сантимента до голяма степен ме спираше.
Машината. по мое мнение, е твърде базова, шумна и освен, че е "желязна", други плюсове не намирам.  Не съм си я избирала сама и никога не бих се спряла на нея ако случаят беше друг.
Не шия често, нито кой знае колко сложни неща, ползвам я за хоби - играчки от плат, скрапбук албуми и т.н., но никога не ми е била удобна за шиене.
Затова следващата машина, която ще си купя искам да има няколко неща, на които държа и моля не ми се смейте, знам, че вероятно в една шевна машина доста други неща са по-важни, но не и за мен. Не ме интересуват  колко стъпкови са илиците и дали има оверлог или не.
Искам машината:
- да е сравнително тиха
- да може да се регулира натиска на крачето, дължината и опъна на шева
- да има възможност да се регулира скоростта на шиене
- да има автоматична вдевачка
- да има възможност лесно да се шият извивки (не знам как точно да го обясня, но в момента ми е трудно да правя извивки свободно, трябва да спирам, да обръщам плата и бод по бод да правя извивката, предполагам, че трябва да има някаква пачуърк опция, където да може плата да се движи свободно)
- ако има възможност да работи и без педал
- да има прав, зиг заг и няколко декоративни тегела
- да бъде на цена до 800 лв.

За момента съм открила само тази машина, която отговаря почти на всичко описано, но ако има и по-евтини опции, моля посъветвайте ме както за тях така и за този модел: https://www.ivna-bg.com/?64,elna-experience-540-s-(validnost-na- … 01.02.20-29.02.20

Признателно благодаря!:)

# 2 726
 • Мнения: 1 209
Здравей, Ble6tu4ka! Добре си се насочила към тази Елна. Машина с почти същите характеристики, със 60 шева и малко по-евтина е тази: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&pa … mp;product_id=274
 Но при първата трудност с някоя басма, нали няма да ме анатемосаш, че още ми горчи в устата? Коя ще избереш между двете, ще решиш ти самата. А сега малко за извивките. Можеш да си купиш пак оттам подскачащо краче. Нещо такова: http://www.velvetonline.net/single.php?name=%D0%9A%D1%80%D0%B0%D … 8F&category=3   Тук също го има, макар и с пластмасова лапичка: https://www.ivna-bg.com/?155,elna-ehcellence-680-(promociyata-va … 06.20-do-30.06.20)
А за да стават лесни извивките, можеш да си купиш такива кривки: https://opusbg.com/Chertozhni-materiali/Lineali-krivki-i-linii/F … 232/elem_id.1700/
Поставяш нужната кривка и крачето се плъзга по нея, както го прави тази мома: https://www.youtube.com/watch?v=mpocgDYSgag
За различни големини на заоблености, можеш да ползваш чинийка за чаша за кафе. двулевова монета, левова монета и всичко което ти хареса. Когато напреднеш повече, с кривките си очертаваш фигури и шиеш по очертаното.

А сега за всички дами. Има закон за опазването на дамските електрически уреди като: епилатор, маша, сешоар, педал на шевна машина, ютия и тем подобни. Той гласи: ,,Абсолютно се запретява хващането на уредът с едната ръка и навиването на кабела, около него, с другата ръка''!
Погледнете кабелите на всичките си подвижни електроуреди и ще видите, че кабелът е безбожно усукан, като спиралата на ДНК! Това върховно умение на жената е вродено, независимо дали е 4-годишна или 104-годишна. Трябва да изглежда сякаш е гладен с ютия, без никакво усукване. В един момент бедният електроуред спира да работи, защото кабела просто се прекъсва на входа. Помните ли как беше кабелът като нов и как беше сгънат? Затова кабелът се навива отделно от педала на буквичката 0. Опитайте се сега да изправите усуканият кабел и ще видите, че е много трудно. Пазете си нещата!

# 2 727
 • Пловдив
 • Мнения: 193
А сега за всички дами. Има закон за опазването на дамските електрически уреди като: епилатор, маша, сешоар, педал на шевна машина, ютия и тем подобни. Той гласи: ,,Абсолютно се запретява хващането на уредът с едната ръка и навиването на кабела, около него, с другата ръка''!
Погледнете кабелите на всичките си подвижни електроуреди и ще видите, че кабелът е безбожно усукан, като спиралата на ДНК! Това върховно умение на жената е вродено, независимо дали е 4-годишна или 104-годишна. Трябва да изглежда сякаш е гладен с ютия, без никакво усукване.
...за мен говориш, нали!!!????
🤔🤔🤔

# 2 728
 • Мнения: 9
Благодаря много за изчерпателния отговор, elektrichar! Simple Smile
И през ум не би ми минало да обвинявам някой друг, ако сама съм си взела решението и съм си направила проучването. Истината е обаче, че спомощта на  повече очи и умове, човек има по-голям шанс да научи неща, които иначе сам би му било трудно.
Аз по начертана линийка мога да шия, ама проблема ми е, че самия грайфер на машината захваща така плата, че ми пречи да извъртя плата, за да стане извивката. Имам чувството през цялото време, че ме кара да шия само направо и сега разбирам, че това е най-вероятно в следствие на липса на подходящо краче, което барабар с моето незнание ми е докарвало такива мъчения.
Като един лаик да питам - тази въпросната Elna eXperience 540S, на която съм хвърлила око, може ли да ползва такова краче. Там в линка са посочени сякаш всички допълнения, които могат да се вземат, но точно такова пружиниращо сякаш не успях да видя. Има едно за пачуърк - 1/4 инча. Знаеш ли то за какво служи точно, че за мен тези крачета са пълна мистерия?

П.П. Кьорчо не прочел, че го има това пружиниращо краче в описанието на Elna-та, въпреки, че не е в снимките. Тъй че игнорирай тази част. Simple Smile

Кои крачета поначало е добре да се вземат в допълнение на тези вече включени в комплекта с машината?
Малко ми е странно, че крачето за прав тигел е извън базовия комплект. Това нормално ли е?

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 23:40 от Ble6tu4ka

# 2 729
 • Мнения: 1 209
JiD, за твое успокоение, всички дами така правят, а не бива.

Ble6tu4ka, грайферът е онова нещо, в което поставяш совалката с калера. Крачето с което искаш да постигнеш заобленостите, постоянно е притиснато и е трудно с него. Крачето за което иде реч, е подскачащо. В горната си част има едно рогче, което ляга над винтът на иглодържача. Когато иглата се вдигне и крачето се повдига. В този момент много лесно преместваш плата. Освен това, трябва да свалиш зъбите на машината. И Elna, и Janome имат такова смъкване на зъбите. Дължината на тегела не я определя машината, а самата ти. Разбира се, иска се упражняване, за да постигнеш координация между скоростта на машината и колко да местиш плата, но дамите са много по-сръчни от мъжкото съсловие, така, че ще свикнеш. Ето как се поставя крачето: https://www.youtube.com/watch?v=dipTLgZhP_k
Затова, за предпочитане е то да е с пластмасова лапичка, защото е прозрачна и дори без водач, ще шиеш на точното място. Няма да минат 36 години и ще си по-добра от тази мома: https://www.youtube.com/watch?v=HuGRuQCIzWk
А ето как се ползва крачето за пачуърк: https://www.youtube.com/embed/kOdTWqneYLc?rel=0
Много често давам съвет, че е добре да имаш краче за скрит подгъв: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=195
То има ограничител, който се регулира с винт. Опираш подгъвът в този ограничител, позиционираш иглата вляво и шиеш на точното разстояние от края. Ще стане сякаш е шито във фабрика. Дали е правилно крачето за прав шев да се купува отделно, не знам. Има комплекти крачета в алиекспрес като започнеш от 5, 12, 32, 40, 60, на смешна цена. Тези са същите, но са по 10 - 15 пари парчето. Прав шев можеш да шиеш и с крачето за зиг заг. Проблемът е с тънките разтегливи платове. Обяснявал съм няколко пъти, защо трябва да се ползва такова краче. За да не прескача бодове на прав шев.

Общи условия

Активация на акаунт