Каква шевна машина и откъде

• 564 547
  • 4 130
  •   4
Отговори
# 4 065
Здравейте, и аз съм нова в темата и моля за съдействие за избор на машина. Мога да шия, но никога не съм имала собствена машина. Сега реших, че е дошъл момента за тази инвестиция. Харесах си две шевни машини: https://www.muziker.bg/pfaff-quilt-ambition-630  и https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=1 … .price&order=DESC и не мога да реша коя е по-добрата. Искам да мога да шия както тънки и еластични материи, така и дебели и по-специфични като дънки и кожа например.
Отделно не съм сигурна за оверлог или покривна машина, каквато и шевна машина да съм ползвала до сега винаги зачистването е било мъка. Искам с нещо да мога да зачиствам, ако може да е само покривна с опция за зачистване (независимо, че няма ножове) си мисля, че ще е най-добре.
Предварително Ви благодаря!

# 4 066
Lili2021, не е лесно да се даде точен съвет. Пфафф е много добра машина, но е много трудна за отваряне, ремонт и центровка. Ако я купиш от Музикер, не знам кой ще признае гаранцията. Без нея си загинала. У нас ако я има, ще е на по-висока цена. Добре е да се насочиш към машина купена от наш магазин, защото ще си имаш гаранция. Силно ме смущава изискването ти за зачистване с покривна машина. Шила си и предполагам знаеш много добре, в какъв случай се ползва оверлог и в какъв покривна машина? Ако досега си зачиствала с шевна машина, това е пълен кошмар, без значение дали машината струва 300, или 5000 пари. Затова след шевната машина ти, трябва четириконечен съвременен оверлог. Когато имаш тези две машини, чак тогава се мисли за покривна. И на теб ще кажа, че шевна машина и оверлог може да са домашни машини, но покривната е добре да е индустриална. Домашна също може да бъде, но строго от определен бранд, а не от най-прехвалените, които прескачат бодове на поразия. Трябва да знаеш, че машините с двоен транспорт много добре шият тънки и разтегливи материи. В рекламите виждаш как момата включва двойният транспорт и машината ушива съвсем лесно много катове дънки. Това ти взема ума и казваш, че няма да има проблем с двоен подгъв на дънки, но това съвсем не е така. На страничните шевове пак влизат в употреба мръснословия матерни и заплаха с отворен прозорец. Без значение, че машината струва над 3000 пари. Някой ще ти каже, че въобще не е необходимо да имаш оверлог и покривна, ако си купиш коверлог. Много пъти съм писал, че такова животно не ти трябва. Всички коверлози, без значение от марката, имат 5 вала и когато на първият се появи незначителен луфт, на последния, той е убийствено голям за покривен шев. Скъпа и сложна машина за вдяване, ремонт и преминаване от оверлог към покривна. Не знам какво толкова те плаши оверлога с ножовете? Тениска можеш да ушиеш само с него, дори без покривна или шевна машина. Трябва да решиш трябва ли ти комбинирана шевна и бродировъчна, защото устройството местещо гергефа трябва да се чисти и смазва, както и цялата машина разбира се. Честно да то кажа, крачето за двоен транспорт което се продава към 25 - 36 пари, върши същата работа като двойния транспорт на Пфафф и Бернетката. Изводът. Търси шевна машина около 1000 пари, за да има пари за оверлог, а защо не и за покривна машина. Без оверлог забрави да шиеш нещо, да зачистваш и да не използваш матерни мръснословия. Покривната машина си е наука и с нея трябва да се сприятеляваш час по час. Дори да е индустриална която не се бои от странични шевове, трябва да намериш начин да шиеш на точното място, тъй като не виждаш подгъва, който е наопаки. С купуването на оверлог се раждаш втори път. Все едно са ти израсли криле, махваш и политаш.

# 4 067
Elektrichar, може ли препоръки за оверлог машини, които да разгледам. Нещо не много  скъпо за домашна употреба. Миналата седмица си купих машината, която предлагат в Лидл и първите ми впечатления от покупката са добри. Лесно успях да направя първите си опити на нея, макар че съм новак.

# 4 068
Ако имаш повече денежки - тези: https://www.emag.bg/overlog-mashina-gritzner-788-100-w-1300-boda … 788/pd/DHV1ZWMBM/
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=241
Ако денежките са кът - тези: https://bazar.bg/obiava-45775861/overlog-singer-14-sh-754
https://bazar.bg/obiava-46486669/overlog-pfaff-element-1230-ol
Естествено питаш дали са нови!
Ако питаш мен, купи Гритцнера. Ако нямаш толкова пари, минаваш на пост, молитва и изпяваш една песен, да минава гладостта. Smile Хем ще свалиш излишни килограми ако имаш, хем нов оверлог. Ако купиш, прочети назад където съм писал надълго и нашироко как се работи с тази най-големейша добревина! Никой вече не смазва машините в завода, затова е добре да се отвори и смаже. Не е голяма философия. Ако има мужчина, на който ръцете му са израсли от правилното място, той прави това. Ако няма, викаш неволята, отвертката и започваш. Да се похвалиш и почерпиш, за да не се чупи!

# 4 069
Благодиря ти, elektrichar! Ще почета за тези машини, които препоръчваш, защото аз нищо не разбирам, но пък съм от хората които обичат да учат нови неща, а и зная, че евтиното излиза по-скъпо, та е добре човек да инвестира в по-читави неща, а и съм привърженик на новите неща ( нови в смисъл такива дето аз за първи път ги ползвам, иначе харесвам старите неща, които ползвам дълги години и които ми служат вярно) . Нямам много излишни килограми, а и нито мъжът ми, нито пък аз съм с две леви ръце, но ще почета и сигурно пак ще се включа с въпроси. Много ти благодаря за съдействието и хубава вечер!

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 00:27 от topsy1

# 4 070
  • София
Да споделя малко личен опит - моя оверлог 1230ОЛ го купих по обява  от Стара Загора (Николай Колев) и наистина беше чисто нов с всичките кутийки и найлончета.  Ако решите да купувате от по-евтините предложения от Стара Загора, може да попитате и за нови бройки Пфаф.

П.П. Знам, че Електричаря предпочита Сингера. Просто аз съм човек, който държи когато му казват, че нещо е чисто ново поне да има вид на такова Simple Smile

# 4 071
Пфафф елемент 1230 ol е напълно същата машина като Singer 14SH754. Не вярвам да има някаква разлика в устройството. Разбира се, че новото винаги е за предпочитане. А този Грицнер върви с 5 крачета. Почти няма друг с такава окомплектовка. Колко пъти ще ги използваш е друг въпрос, но е добре да ги има. Всяко едно от тях струва доста, ако ги купуваш отделно.

# 4 072
  • София
Пфафф елемент 1230 ol е напълно същата машина като Singer 14SH754. Не вярвам да има някаква разлика в устройството. Разбира се, че новото винаги е за предпочитане. А този Грицнер върви с 5 крачета. Почти няма друг с такава окомплектовка. Колко пъти ще ги използваш е друг въпрос, но е добре да ги има. Всяко едно от тях струва доста, ако ги купуваш отделно.

Ако си спомняш, преди да взема 1230ОЛ и аз се бях загледал в Грицнера, но не можах да преборя микроскопичния процент габровски гени, които явно се спотайват някъде в мен Joy

# 4 073
Здравейте, имам нужда от помощ, търся ръководство за шевна машина Janome 920 на български.
Всичко, което намирам е на английски, а си има специфични неща, които не мога да  преведа сама.

# 4 074
На български нямам, но мога да предложа на руски подобен модел.
https://www.elfort.ru/shared/site/instructions/Janome_5515.pdf
Общо взето всички инструкции на машини с люлеещ грайфер са почти еднакви. Различават се само по разположението на регулаторите. Ако въпреки всичко пак не ти е ясно, добра работа вършат картинките. Ако пак не ти е ясно, повикай съседка, колежка, роднина, позната, която работи като шивачка в цех, или има домашна машина. Ако няма такива, питай какво не можеш да направиш или разбереш! Примерно как да избереш даден шев, не се получава нещо, не ти харесва шева налице, или наопаки. Снимаш в едър план ушитото налице и наопаки, пишеш кое е лицето. Изплачи си болката, ще ти олекне и ще се опитаме да помогнем.

# 4 075
Благодаря, ще ми свърши работа!

# 4 076
Електричар, благодаря за отговора.
Относно двете машини, на които се бях спряла, го направих, защото имат сходни функции и ми се струват добри. Факта, че могат да правят и бродерии доста ме поблазни, но не зная коя от двете е по- добрата. Относно двете години гаранция, ако са важни, значи въобще не съм направила правилен избор. Аз искам да е ползвам 22 години , а не две. Преди години съм шила на крачна машина Минерва от преди Втората Световна война и се справяше завидно добре.
Не ме плаши факта, че трябва да е смазвам.
Аз търся наистина качествена машина, на която мога да шия от коприна до изкуствена кожа и дънки, и ако не съм направила добър избор, ще съм благодарна на помощ от ваша страна.
Относно оверлога прочетох следващия пост на електричар и си харесах единия от предложенията.

# 4 077
Явно говорим на различни езици. Ако имаш приятел майстор който освен всякакви шевни машини поправя и електронен Пфафф, тогава я вземи. Моята е Pfaff 720 Quilt Expression, показвам ѝ плата, мострата, тя сама започва да крои, шие и накрая глади готовото изделие. Накрая го сгъва като войнишка скатка. Обличаш дрехата и е излята като прословутата сияйна рокля на Мерилин Монро. Ако няма такъв майстор (никой не иска да ги прави), тогава си купи Бернетката, защото има гаранция и поддръжка у нас. Ако решиш да купуваш покривна машина, само патило като мен може да ти каже каква да е. Никогда не вярвай на продавач консултант, а още по-малко на продавачка консултант. Те искат да си продадат скъпата машина, а на теб оставят блъскането в черепната си кутия, как си могла да направиш такава грешка. Как се работи с домашен оверлог съм писал назад няколко пъти. Намери тези писания и ги прочети много внимателно!

# 4 078
  • sof
Здравейте, практичен въпрос: към днешна дата в България кое (и от къде дори) масло за смазване на шевна машина препоръчвате? Възнамерявам да почистя и смажа лично любителска=домашна шевна машина brother самостоятелно.

И като teaser, реших да се науча лично най-после да си я смазвам, понеже изгледах последната седмица маса възторжени ревюта за новата Bernina 990, много би ме зарадвала тази машина, просто 14999€ леко ме възпират. Ще си поддържам наличната, 15+ годишна е и служи вярно.

# 4 079
Динков, купи си вазелиново масло спрей: https://radimexbg.com/%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81 … -vaseline701.html
Има го и по-евтино предполагам и ще го намериш. Не писа какъв модел е Брадъра. Има един евтин, на който всички части са закрепени директно на пластмасовите капаци с винтове. За шевната машина, 2 десети вече са проблем и ще искаш това нещо да работи. Нормалните машини, под пластмасовите декоративни капаци имат алуминиев скелет, на който са закрепени валовете и частите. Отваряш машината до скелет, почистваш и с дългата тръбичка смазваш всичко което се върти, плъзга и трие. Зъбни колела се смазват или с вазелинова, или силиконова смазка. Аз предпочитам силиконовата, защото е по-леплива и мазна. Вазелиновата не се лепи толкова добре. Купуваш машина, която струва повече от апартамент през соца и с ужас установяваш, че тя прави същите проблеми като евтините машини. Прескача бодове на дебели участъци, пазари се на страничен шев. Поглеждаш се в огледалото и виждаш две дълги уши, като на осел. Не говоря празни приказки. Ако на пластмасовите капаци е капнало масло, след година стават грозни жълто-кафяви петна. Изтъркват се със силен етилов алкохол. Пръсни масло и на вала на моторчето, за да се смаже поне едната втулка. Ако задната част на оста се вижда, пръсни и там! Пази ремъци и гумичката за навиване на калера от масло и грес. Смажи и валчето за навиване на калерчето! Ако след смазването и сглобяването не ти хартиса никакъв болт или винт, герой си.

Общи условия

Активация на акаунт