Каква шевна машина и откъде

• 595 944
  • 4 400
  •   1
Отговори
# 4 335
Да няма мъхчета, нова игла, неправилно вдяване, не и харесват конците?

Не е нова игла, защото е с първата, както е купена. Чудех се и аз за неправилно вдяване, но следвам клипчета, инструкциите стъпка по стъпка и не виждам причина. Това са примерно 30 вдявания вчера. Все един път щеше да е ок.
Мъхчета- при самия калер няма със сигурност. Не знам другаде къде да гледам. Да опитам ли да разглобя зъбците?

# 4 336
  • София
goldish, по-скоро проверете дали правилно навивате калерката. При мен на чисто новата ми Бернет това се оказа проблема. Когато конците на калерката не са навити правилно в последователността и местата, указани от производителя, те не са достатъчно стегнати и се натрупват отдолу на плата.

# 4 337
goldish, по-скоро проверете дали правилно навивате калерката. При мен на чисто новата ми Бернет това се оказа проблема. Когато конците на калерката не са навити правилно в последователността и местата, указани от производителя, те не са достатъчно стегнати и се натрупват отдолу на плата.
Има логика! Въпросът е как да проверя това?
Навивам калерката по указанията и на самата машина. То си има едно място определено. Но има шанс да е това, защото винаги долният конец се заплита или провлачва.

Иначе не мисля, че е некачествен конец. Конецът е на gatermann. Тук в темата видях, че се препоръчват. Но не само с него ги заплита.

# 4 338
Goldish, колкото и да не ти се вярва, не си вдянала машината правилно. Виждам как святкат очите ти гневно, защото това си го правила много пъти, но пак казвам същото. Направи точно това което казвам и машината ти започне да шие с идеален шев! Това на което се навива конеца, се нарича калер. Това в което се поставя калера, се нарича совалка. Това в което се поставя совалката, се нарича грайфер. Издърпай кутията с аксесоарите наляво, за да имаш достъп до совалката! Наклони машината така, че да легне! Отвори капачето! Ще видиш две елипсовидни черни лапички. Отдолу са по-широки, а нагоре по-тесни. Хвани лявата и я завърти наляво, а дясната надясно! Махни гривната и така ще махнеш грайфера със совалката! Освободи всички конци! Капни по периферията на грайфера масло и го разтъркай навсякъде! Вкарай грайфера на точното място! Постави гривната така, че да влезе на точното място! Завърти тези лапички да притиснат гривната по местата им (има вдлъбнатини)! Обърни калера така, че конеца да виси от дясната страна! Вдени конецът на калера така, че да щракне под чопчето на пластината! Постави совалката така, че да щракне! Затвори капачето и постави кутията с аксесоарите! Раздени напълно конецът на иглата! ПОВДИГНИ КРАЧЕТО! Винаги когато вдяваш конецът на иглата, ще вдигаш крачето! Има механизъм, който отваря тарелките на бремзата и конеца влиза на точното място. Завърти бремзата на 4! (това е регулатора за стягане конеца на иглата) Когато стигнеш до вдяване на конеца в ухото на иглата, чак тогава ще пуснеш крачето! Вдени конецът в ухото на иглата!
Сгъни парче плат на два ката и ший на него широк зиг заг! Снимай налице и наопаки фокусирано в едър план и пиши кое е лицето, да видя аз какви каши си забъркала! Смазването на всяка машина е много добро за нея, но само по себе си, никога не оправя грешките които си допуснала.

# 4 339
Goldish, колкото и да не ти се вярва, не си вдянала машината правилно. Виждам как святкат очите ти гневно, защото това си го правила много пъти, но пак казвам същото. Направи точно това което казвам и машината ти започне да шие с идеален шев! Това на което се навива конеца, се нарича калер. Това в което се поставя калера, се нарича совалка. Това в което се поставя совалката, се нарича грайфер. Издърпай кутията с аксесоарите наляво, за да имаш достъп до совалката! Наклони машината така, че да легне! Отвори капачето! Ще видиш две елипсовидни черни лапички. Отдолу са по-широки, а нагоре по-тесни. Хвани лявата и я завърти наляво, а дясната надясно! Махни гривната и така ще махнеш грайфера със совалката! Освободи всички конци! Капни по периферията на грайфера масло и го разтъркай навсякъде! Вкарай грайфера на точното място! Постави гривната така, че да влезе на точното място! Завърти тези лапички да притиснат гривната по местата им (има вдлъбнатини)! Обърни калера така, че конеца да виси от дясната страна! Вдени конецът на калера така, че да щракне под чопчето на пластината! Постави совалката така, че да щракне! Затвори капачето и постави кутията с аксесоарите! Раздени напълно конецът на иглата! ПОВДИГНИ КРАЧЕТО! Винаги когато вдяваш конецът на иглата, ще вдигаш крачето! Има механизъм, който отваря тарелките на бремзата и конеца влиза на точното място. Завърти бремзата на 4! (това е регулатора за стягане конеца на иглата) Когато стигнеш до вдяване на конеца в ухото на иглата, чак тогава ще пуснеш крачето! Вдени конецът в ухото на иглата!
Сгъни парче плат на два ката и ший на него широк зиг заг! Снимай налице и наопаки фокусирано в едър план и пиши кое е лицето, да видя аз какви каши си забъркала! Смазването на всяка машина е много добро за нея, но само по себе си, никога не оправя грешките които си допуснала.

Съгласна на 100%. Нещо правя грешно, което е елементарно уж. Аз това сглобяване и разглобяване го правя средно три пъти като почна шеф, което само по себе си не е ок. И заплита конците.

На мен основният проблем в момента е, че палчетата не могат да се затворят, защото гривната не влиза. Ще разглеждам подробно довечера, но правя нещо тотално грешно и дано не съм я повредила 😕

# 4 340
Не влиза гривната, защото или не си поставила грайфера правилно да легне на мястото си, или не завърташ гривната така, че чопът да влезе на точното място. Ето как го прави този украинский мастер Папа Швей:
https://www.youtube.com/watch?v=aUNTanu5ORc&t=10s
Знаеш ли защо нищо не ти се получава и постоянно вадиш някакви конци? Защото дори за миг не ти е хрумвало да прочетеш инструкцията. Никоя себеуважаваща себе си женщина не го прави. Поне да видиш картинките. И предполагам от март до сега правиш доста глупости, а не питаш. Едва ли си зашила нещо и то да изглежда добре. В Ютюб ще видиш как дамите нагледно показват и обясняват как се чисти и смазва машина. Отварят капачето, почистват и смазват грайфера и вот тебе чистка и смазка. Силни аплаузи, свирукания и дюдюкания в залата! Абе моме, някой да ти е казвал, че машината се съблича гола-голеничка както майка я е раждала, чисти се и се смазва навсякъде? Ако не ти се получава пак нещо, ще започваме отначало и ще искам снимки на вдяването на иглата и на калера. Някъде бъркаш ужасно много. Не може да нямаш някоя съседка, майка, баба, леля, колежка, които имат машина и да ти покажат как се прави. Всяка трета жена работи в шивашка фирма. Не вярвам да живееш като Робинзон на необитаем остров.

# 4 341
Тук си признавам- сглобих го сега лесно на светло. Слагала съм грината на обратно. Много съм зле 😂 Довечера очаквайте снимки на моите произведения. Коледният базар може и да го бъде 😁

# 4 342
Здравейте, влизам набързо да почерпя, защото Хускварната вече е при мен! ChampagneBirthdayTropical Drink.
Бях в командировка и като се върнах, машината вече ме чакаше Gift Heart.
Вчера я пробвах набързо, а за уикенда съм предвидила да ушия едни пердета и да видя как ще се разберем двете.
Благодаря на всички за помощта при избора!

# 4 343
И продължава да къса конци. Ето какво става.

Послепис- ами явно е от конеца. Някак го заших това и като смених с бял нещата се оправиха 😁 И пак казвам gutetmann беше другият конец. Не препоръчвам.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 23:46 от goldish

# 4 344
Goldish, конците Гютерманн са едни от най-добрите. Аз продължавам да си мисля, че не правиш нещо както трябва. Не знам какво шиеш, но машината е за платове, а не за шев на книги и списания. Не знам откъде си взела метално калерче, но немедленно го махни и го подари на някоя дама с желязна права машина! Тези домашни машини са за пластмасови калери. Купи си органайзер с 25 пластмасови калерчета:
https://www.axioma-hobby-shop.com/kalerki-25
Ако ти се струват 25 броя прекалено много - не, не са. Нали няма да развиваш чер конец, за да навиеш розов, само защото нямаш достатъчно калери? Ако тези ти се струват скъпи, купи си от Тему или Али, но на някои снимки са кутия с калери, но се продава само кутията без тях.
За да шиеш всички зиг заг, оверлочни и украсителни шевове, трябва грайфера, совалката и калера да са възможно по-леки. По този начин, на тънки платове можеш да охлабиш стягането на конеца на иглата. Защо ти трябва това? Шиеш тънък плат със зиг заг, оверлочен, украсителен шев и поглеждаш наопаки. Виждаш, че иска да се стегне конеца на иглата. Стягаш и шиеш, но иска още да стягаш. Постигаш стягането на конците да е добро, но вече тънкия плат е свит и стегнат. Първите машини с хоризонтален грайфер, са били с метална совалка. За разлика от совалките за машини с вертикален грайфер, тази за хоризонтален е с много сложна форма и да се прави от метал струва много скъпо. Когато са решили да я направят пластмасова, са видели, че можеш да охлабиш конеца на иглата и да шие по-широк зиг заг, без да свива плата. Има машини със 6; 6,5; 7; 9 и 11 мм. зиг заг. Машините с 9 и 11 мм. зиг заг струват няколко хиляди лева. Но за да шие 7 мм. зиг заг, трябва и зъбите да са по-широки. По този начин става по-добро придвижване на по-дебели платове. Та затова тези машини са с пластмасова совалка, а с вертикален грайфер, са със зиг заг само с 5 мм. Затова питам като я купи шиеше ли добре, или след това нещо стана и да видя шевове налице и наопаки. Все едно отиваш при хекимина и му казваш да ти даде илач, но не му казваш откога те боли и къде точно те боли.

# 4 345
Идвам да почерпя Wine Glass Birthday Дойде ми новото "бебче". (Сериозно имам проблем с мястото). Беше разопакована на секундата, включена и тествана. Разкош , много стабилно и "мазно" минава, чак и дъщеря ми я одобри. Супер лесна за работа. Тия дни като намеря време ще прочета и упътването, да видя как действат разните там крачета . Sunglasses

Като гледам, твоята машина е със същия педал като моята, та искам да ти кажа, че с него можеш да режеш автоматично конци, като натискаш в долната му част, като индустриалните. Ти сигурно си го знаеш, де, но аз не бях чела внимателно инструкциите и открих съвсем случайно тази функция, та затова го казвам.

И за всички едно интересно клипче, което дава представа как работи шевната машина: https://www.facebook.com/share/v/1BqkX429px/?mibextid=wwXIfr

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 10:51 от AnaLena

# 4 346
  • FRANCE
И аз го открих случайно по време на шиене. Не беше предвидено Joy. Крайно време е да си прочета инструкцията.

# 4 347
Мадам, машината е чудесна, но няма смазване. Нали си представяш, че когато шие на бързи обороти и ако иглената бара не е смазана, доста бързо ще се износи и като я натиснеш наляво-надясно, ще има луфт. Това не бива да го допускаш и макар много скъпа, тази машина иска смазване. Тя е с вертикален въртящ грайфер като на индустриална машина. Грайферът се върти с доста обороти при шиене. Втулките където минават осите трябва да се смазват, за да не се износват. Тази машина ще работи много дълги години както в началото, само ако полагаш грижи за нея. Не е някоя за 200 евра, които да пренебрегнеш с лека ръка, след като си е изпяла песента. По тези празници се събират повече почивни дни, но в един от тях е добре да се почистват и смазват домашните машини. Индустриалният оверлог иска само една прахосмукачка, или силен въздух за да се почисти. Дори при бавно шиене,  движещите, плъзгащите и триещи се части се износват без смазване. Повикай неволята и ако е заета при някоя друга мома, започвай! Спокойно точно тези скъпи домашни прави машини са можели да ги направят със смазване. Такова смазване имаха и имат все още работещи правите индустриални машини Текстима. В долната част имат две малки резервоарчета. Те имат прозорче и се вижда колко масло има в него. От тези резервоарчета тръгват фитили пъхнати в прозрачни маркучета. Фитилът си поема масло и го предава на местата за смазване. В краят на работния ден, момата надига машината и с масльонката напълва резервоарчетата с масло, което е намаляло от целодневната работа на машината. Доста съвременни индустриални машини са с картер в който има масло. Първо то се замърсява и второ, маслото вони и ако си в ателие миризмата се усеща доста. Заедно с оверлога, тази машина ще ти е натоварена най-много и трябва винаги да можеш да разчиташ на нея. Предполагам плочката и зъбите са точно като на индустриална права машина и оттам нататък ще можеш да я надграждаш с крачета, фунии и подгъвачи които са за индустриална машина. Има по-стари модели на Janome домашни оверлози, които имат вътре чинийка. От нея тръгват два фитила. През отвор в корпуса, в тази чинийка се пръска масло и фитилите смазват важните места. В новите модели фитилът е само един, или въобще го няма. Това какво иска да каже?

# 4 348
  • FRANCE
Благодаря  за напомнянето Cake

# 4 349
Здравейте, прекрасни хора! Изчетох голям брой страници, ама от многото информация съвсем се обърквам... Та реших направо да помоля за акъл:от дете се вълнувам от шиене и дизайн, ама родителите ми ме натиснаха за пуста икономика и до там. Дъщеря ми активно взе да се занимава със спортни танци и потулените ми мечти за творческо шиене се събудиха с пълна сила😆Минах базов курс по шеф и кройка, ама си трябва практика. Та на въпроса-каква машина да си купя? Ще се шие преобладаващо трико и други разтегливи, да е проста,ама не прекалено, като за начинаещ, здрава, до 1000лв.Каквото кажете, това ще взема! Ааа, и детски манекен, от тези меките, никъде не намирам...

Общи условия

Активация на акаунт