Номинация за най-абсурдна реплика, свързана с кърменето! - 4 -

• 20 732
  • 364
  •   1
Отговори
# 225
Аз имам на Ан Бакюс,но хич не съм я чела. Mr. Green Ей сега ще се разровя и ще извадя някой бисерчета.

# 226
Поразлистих "Моето първо бебе" на Ан Бакюс.Направи ми впечетление,че подкрепя кърменето при поискване и ненатрапчиво подкрепя кърменето.

"Всяка жена е свободна да направи своя избор,без все пак да забравя,че майчиното мляко е идеалната храна за бебето"

Говори за захранване след трети-четвърти месец,но казва,че може да се сложи каша в шишето на бебето и една,две седмици по-рано(говори за брашняна каша,която по онова време е модерна-ГЛУТЕН Shocked)

После ще потърся и още неща,но сега нямам време  Peace

# 227
"Ето ви едно примерно меню за бебето на четири месеца:
Сутрин: Шише с мляко (180г вода + 6 мерителни лъжички сухо мляко). Една или две лъжички брашно.
Обяд: 200г пюре от зеленчуци, разтворено в мляко. Може да избирате между моркови, картофи, грах, боб, тиква, спанак... 30 г постна риба, ситно накълцана (треска, камбала, пастърва...) или постна шунка или жълтък.
Десерт: Сок от компот, изкиснато сирене, кисело мляко, зрял пресуван плод...
Следобедна закуска: Шише със 180 г вода + 6 мерителни лъжички мляко на прах.
Вечеря: Мляко (180 г) + брашно или мляко + зеленчукова супа."
Ан Бакюс, "МОето дете от 1 ден до 3 години, издателство "Слънце"1998

#2gunfire #2gunfire #2gunfireТова е моето мнение по повод Ан Бакюс, а това беше произволно отворена страница.

Но - книги с мъдри съвети кокото щеш!

# 228
А сега и по темата... Моята гинеколожка е безкрайно уважавана от мен жена, млада, с огромна пациентела и модерни виждания, в известна частна болница... Отивам на контролен преглед 30 дни след раждането на детето. На излизане от кабинета репликата е следната: "Нали знаете, че от известен момент нататък кърмата не е полезна?" Любопитната подробност е, че детето се роди увеличени легенчета на бъбреците и към този момент дори не беше установено какво всъщност му има. А човека който най-прекрасно знае това е точно тази лекарка. Въпреки всичко, това ме разсмя и го пуснах покрай ушите си, защото е прекрасен лекар и човек! За съжаление обаче, кърменето не е приоритет почти никъде. Е има иа изключения, то това е за друга тема! Peace

# 229
  • София
Копирам нещо, което е написала друга мама:

Освен това свеки ми се обажда по тел. уж да пита как сме и да вметне, че като била в поликлиниката чела там някакви брошури колко било важно децата да се захранват по-рано и на 4 месеца да хапват повече неща, че иначе им липсвало туй и онуй.  А с нея си имаме спор по темата и съм и казала че ще захраня когато аз реша и не ме интересува къде какво пише! Ама тя си знае нейното, жълтък да съм дадяла и като се оправил сега от вируса да почваме!!! Вбесява ме като се бърка така, НО винаги почва изречението с "Аз не че искам да се бъркам, АМА....."

# 230
 Относно книгата на Ан Бакюс
тя препоръчва много гушкана и носене на бебето и цялата книга е в този дух. А главите за хранене аз просто ги прескачам. Мисля, че това идва от преиздаване на стари издания.

# 231
  • BABYLAND
Педито, като дойде още на първото посещение, бебо беше на 4 дни. Ужасена изпищя, че детето след като е с жълтеница, не може да суче добре, т.е., аз безобразната му майка го държа ГЛАДНОООООО.  newsm09 Веднагически да започна да му додавам и АМ, за да не го уморя от глад. Пича си наддава по кило на месец.  baby_neutral
   Същата тази "разбирачка" много загрижено упорства да му давам плодови  сокчета и зеленчукови пюренца. Възмутена, че отказвам /а виждаш ли, трябвало е да започна още във 2 месец, защо се мотам и чакам да навърши 6 месечна възраст?/ старателно ми обясни, че кърмата ми е дала най-важното на бебето първи и втори месец. Сега тя е почти като  гола водичка, която няма хранителна стойност. И ако не знаете, в ЕДИН МОРКОВ има много повече витамини, отколкото в кърмата ви. Не може да държите децата си без витамини, бутайте морковииииии
.

# 232
  • София
Майка ми " Още ли му стига кърмата ти? Не му ли е малко?" А малкият е едва на 4 месеца...

# 233
Една близка наскоро ми каза,че детенце трябва като навърши три месеца да похапва от всичко и боб и леща Shocked.
Дъщеря ми като беше на три месеца свекървата се опита да и набута пилешка супичка с фиденце Crossing Arms,само да спомена,че от тогава много внимава да не даде нещо,което аз не разрешавам Wink

# 234
Да имах впредвид точно тази френска авторка,наистина написаното за физическо развитие и препоръки ми допадат,захранването прескачах,но по скоро ми е странно,че там се говори за други социално икономически условия,ако във Франция е масовост 2-месечно майчинство и започване на работа,тук не е така.

Скреч,разбира се кърменето и работата са съвместими,но това ако работата ти е наблизо,ако нещо друго си прави нещата неизпълними понякога.Аз лично кърмя,но ще започна работа когато бебо стане на 7,5 месеца,тогава денем почти всички яденета ще са заместени,изобщо не мисля да прескачам до дома да кърмя,щото ще ми отиде целия ден.Ще кърмя  сутрин,вечер,нощем.
Имам познати майки фрацузойки,който казват,че поради краткото майчинство хич не са стимулирани да кърмят от здравните разботници.В книгата по-скоро ме възмущава,че натрапват изкуственото хранене,почти не се говори за кърмене.

# 235
Вчера ми подариха една "бисерна" книга и бързам да се разпиша  Grinning
 "През първите няколко часа (10-12) след раждането, детето не се слага на гърдата. Ако плаче и не се успокоява, може да му се дадат няколко лъжички слаб чай. Случва се млякото на мама да не "тръгне" и през втория ден. Нищо страшно, не се отчайвайте. Новороденото току-що е минало на друга вълна (досега се е хранело чрез пъпната връв) и може да не яде няколко дни дори. Но е важно да пие - на всеки 3 часа по 10 лъжички слаб подсладен чай."
 "Трябва да имате предвид и това, че при някои майки млякото е толкова мазно, че на бебето му стига  и малко количество. Такива бебета след кърмене, повече от останалите , се измъчват от жажда."
 "Знаете по себе си: след обилна мазна храна човек иска да пие вода."
 "След 4-6та седмица можете да давате това-онова. Започнете с ябълков сок. След 1-2 седмици предложете и други сокове - от моркови, портокал, касис, вишнев. Когато бебето навърши 2 месеца, включете в менюто зелеви, цвеклови и сливови сокове..След навършване на 3 месеца можете да давате малко лимонов сок, подсладен със захарен сироп, мандаринов, доматен, малинов и ягодов." Става въпрос за сурови плове и зенчуци  Shocked
 " Не трябва от първите дни, без да има нужда, да дъжите детето на ръце, да го люлеете, за да го приспите. Бебето много бързо ще свикне с тези екстри и вече няма да може без тях, ще изисква и ще капризничи. И така вашето бебе ще стане глезено."
  doh Госпожа авторката е изписала 500 страници с ценни напътствия за млади родители, изданието е 2088г, още топло .......

Много се извинявам, това на Менгеле ли е книга  Shocked Shocked Shocked

# 236
 "През първите няколко часа (10-12) след раждането, детето не се слага на гърдата. Ако плаче и не се успокоява, може да му се дадат няколко лъжички слаб чай. Случва се млякото на мама да не "тръгне" и през втория ден. Нищо страшно, не се отчайвайте. Новороденото току-що е минало на друга вълна (досега се е хранело чрез пъпната връв) и може да не яде няколко дни дори. Но е важно да пие - на всеки 3 часа по 10 лъжички слаб подсладен чай."
 "Трябва да имате предвид и това, че при някои майки млякото е толкова мазно, че на бебето му стига  и малко количество. Такива бебета след кърмене, повече от останалите , се измъчват от жажда."
 "След 4-6та седмица можете да давате това-онова. Започнете с ябълков сок. След 1-2 седмици предложете и други сокове - от моркови, портокал, касис, вишнев. Когато бебето навърши 2 месеца, включете в менюто зелеви, цвеклови и сливови сокове..След навършване на 3 месеца можете да давате малко лимонов сок, подсладен със захарен сироп, мандаринов, доматен, малинов и ягодов." Става въпрос за сурови плове и зенчуци  Shocked
 " Не трябва от първите дни, без да има нужда, да дъжите детето на ръце, да го люлеете, за да го приспите. Бебето много бързо ще свикне с тези екстри и вече няма да може без тях, ще изисква и ще капризничи. И така вашето бебе ще стане глезено."
  doh Госпожа авторката е изписала 500 страници с ценни напътствия за млади родители, изданието е 2088г, още топло .......

Не,това е "Голямата книга на мама и татко" на д-р Калине Дичева,която не се знае дали е доктор Confused

# 237
Поредният бисер на педиатъра след като му обяснявам колко често кърмя и той ми задава въпрос, а какво количество кърма му даваш. Аз го попитах дали ме пита сериозно и той "Ами да' . На което аз му отговорих, че съм си забравила мерилките на гърдите в къщи и следващия път ще ги взема, за да му отговоря точно. Въпросът беше след като установи, че малкия е наддал "едва" 400 грама на 7 навършени месеца.

# 238
  • BABYLAND

Госпожа авторката е забравила да спомене, че на 5 месечна възраст съвсем спокойно можем да даваме печено пиленце, кюфтета и кИбапчИта.  Водката и бирата са по подразбиране.  ooooh!

# 239
И аз..и аз. и за малко да получа мастит, поддържах висока температура, тресеше ме, подути и зачервени гърди...кошмар. Не съм кърмила въобще. Изцеждах се една седмица, и от двете гърди имах общо 20 мл.
ИСКАМ ОБАЧЕ ДА ПОДЧЕРТАЯ, ЧЕ НЕ СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ НЕ СЪМ КЪРМИЛА...НЕ ИЗПИТВАМ ВИНА, КАТО ПОВЕЧЕТО МАЙКИ...ДАЖЕ САМА РЕШИХ, ЧЕ Е ПО-ЗДРАВОСЛОВНО ЗА МЕН И ЗА ДЕТЕТО ДА НЕ КЪРМЯ. МАЛКАТА РЕВЕШЕ, КОГАТО ВИДЕШЕ ГЪРДА, АЗ СЕ УЖАСЯВАХ ОТ МИСЪЛТА ДА МИ ДЪВЧЕ ГЪРДИТЕ...СПОРЕД МЕН НЕЩАТА БЯХА НА ПСИХИЧНА ОСНОВА. МОИТЕ ГЪРДИ СА СИ МОИ И НЕ ЖЕЛАЯ ДА БЪДАТ ДЪВКАНИ ОТ НЕЧИЯ УСТА(е за таткото може.....  )

незнам дали някой го е пускал аз го намерих току що  в форумът на "Часът на мама" и се  #Crazy

Вече мисля че явно се ширят някакви митове за "вредата" от кърменето, защото освен цитата преди време чух от една моя приятелка която изобщо не кърми (тогава не се интересувах защо) по адрес на друга наша приятелка, която роди близнаци и ги кърми, че тази втората била гванала гуша заради кърменето и особено нощното й било разбило нервната система.

А в реанимацията до мене първо имаше една жена която ме попита дали да кърми - чудеше се, защото нейният лекар я разубеждавал - АМ вече било толкова добре направено че било по-добро от кърмата. За съжаление не му знам името, а сигурно е имал и други "интересни" доводи.

Общи условия

Активация на акаунт