Козуначна тема 2008

  • 93 591
  • 714
  •   1
Отговори
# 525
  • София
  • Мнения: 2 671
Я да ви питам - принципно има ли разлика между месенето и биенето на тестото? Защото на мен месенето все не ми се отдава особено добре, за разлика от биенето... та последния път месих докато пое 2/3 мазнината и после го бих продължително време /поне 300 пъти/ докато стана на мехурчета. Може и да е по стечение на обстоятелствата, но тогава ми се получиха наистина добре козунаците.

# 526
  • Мнения: 506
според мен биенето замества месенето,когато те заболят ръцете Laughing

# 527
  • София
  • Мнения: 1 374
http://i035.radikal.ru/0803/6b/c835bf74d883.jpg
И днес правих козунак,и нещо не намирам разлика между това  да е с - мляко и шампанско и предния път - вода и шампанско.Почти няма разлика или вече съвсем се обърках и е време за почивка...чак за Великден ще правя.Иначе пак стана мек и пухкав.
Има ли готови козунаци.....завиждам на тези, които ще правят...голямо удоволствие е!!!!!

Последна редакция: пн, 31 мар 2008, 16:21 от Дивиана

# 528
  • Мнения: 1 440
Като стана въпрос: вас болят ли ви ръцете след месене? Мен първия път не ме боля, но след втория вечерта даже си сложих зелеви листа, че доста ме "въртеше" лявата ръка. Чудя се за Великден нали ще меся 2 дози...как ли ще го понесат ръчичите ми? Точно на празника да не мога нищо да пипна newsm78

# 529
  • Мнения: 2 243
Аз нито толкова много го меся, а още по-малко го бия тестото. Но и аз хванах мускулна треска в раменете и надолу (хем само с 500 гр. брашно направих), защото правя това, което баба ми ме е учила - хващам с две ръце тестото и започвам да го разтягам настрани и да го свивам докато почти се докоснат ръцете (движението е сякаш се свири на акордеон), като се разтегне доста тестото и има опасност да се скъса, се сгъва на две и пак се започва разтягането встрани. Така няколко пъти, поне 10, кой колкото може, по този начин в тестото наистина влиза доста въздух. Надявам се, че е разбираемо. Embarassed

Ето как се получи моят:

# 530
  • Мнения: 937
Да покажа и моя резултат - аз не го блъсках а го врътнах два пъти за по сигурно в центруфугата, всички казват че е много вкусен днес съм донесла на колегите в работата и бързо бързо свърши  Laughing а  аз събрах комплименти  Embarassed
Благодаря ви момичета страхотни сте, ако не бяхте вие никога нямаше да се навия на такъв опит.


разрез



Браво на Котка страхотно изглежда!  chef

# 531
# 532
  • Мнения: 142
Здравейте мили дами. Следя темата от началото и най-накрая се престраших да направя козунак. Толкова се запалих, че за два дни правих два пъти. Ползвах рецептата на Tandoori и съм много доволна. Първият козунак лекичко попрепекох, а втория остана една идея недопечен. Притеснява ме това, че ми се губи формата при печенето. Остава само леко загатване за плитка. Защо се получава така, къде бъркам?

# 533
  • Мнения: 11 743
меко ти е тестото. Добави малко брашно, да стане малко по-твърдо тесто и да запазва формата си.

# 534
  • Мнения: 142
Благодаря Пина. Сложих брашно, точно премерено по рецептата. Ще пробвам с малко повечко.

# 535
  • Мнения: 7 091
Дани, а може да е и защото си направила тънки фитили за плитките. По принцип е по-добре да са по-малко, но по-дебели, а не повече, но по-тънки именно за да не си загубва формата  Peace

# 536
  • Мнения: 142
Ясно е - ще има и трети опит преди Великден  Laughing. Ще сложа още мъничко брашно и ще направя по-дебели фитили.

# 537
  • Мнения: 173
Аз да си призная до сега не съм се пробвала да правя козунак.
Може сега за великден да опитам.
Трябва да реша на коя рецепта да се спра

# 538
  • Мнения: 4 371
Снощи правих с локум, стана страхотен.
Обаче нямам апарат, мъжът ми е с него. Снимах с телефона, ако успея някак да ги сваля може и да покажа. Но забравих да намажа с яйце и да поръся със захар, но не е от значение, вече схванах как се оформя  newsm68 Благодарение на тази тема  Flowers Bouquet Kissing Heart
Този път го оформих не на плитка, а един фитил пълен с локум и другия омотоан около него, видях го нейде назад в темата. Сложих го в кръгла откопчаваща се форма, а той за благодарност придоби страхотна форма докато се печеше Flutter

# 539
  • Мнения: 11 743
Ооо, Дуци, трябва да покажеш снимка, интересно звучи оформянето!  Peace Никога не съм яла козунак с локум, сигурно е много хубаво...

Общи условия

Активация на акаунт