Козуначна тема 2008

• 93 541
  • 714
  •   1
Отговори
# 75
и аз рефрешвам по 10 пъти да заредя една страница  Close

Tandoori , ще пробвам рецептата на Скарлет, по която ги правиш, дано стане по-добре от миналата година  Praynig значи, тестото не трябва да остава мазно на пипане, а да е по-скоро суховато, с попила мазнина, нали така? ами ако лепне, както е било при Rumya , с набрашнени ръце ли работите или добавяте мазнина?

# 76
Tandoori , ще пробвам рецептата на Скарлет, по която ги правиш, дано стане по-добре от миналата година  Praynig значи, тестото не трябва да остава мазно на пипане, а да е по-скоро суховато, с попила мазнина, нали така? ами ако лепне, както е било при Rumya , с набрашнени ръце ли работите или добавяте мазнина?

Тестото в никакъв случай не е мазно на пипане, ако е мазно, значи не е добре измесено, но и не трябва да лепне. Аз не бих ползвала брашно, защото се получава коричка, която аз не харесвам, ако все пак лепне може да сложите на ръцете си и на плота съвсем малко колчество мазнина.  Peace

# 77
благодаря   bouquet

# 78
  • у дома
blueeye а мазнината цялата вътре ли се слага или се доомесва с нея? newsm78

в началото я слагах цялата, постепенно... но при последните ми козунаци, отделям една част от мазнината и с нея доомесвам  Peace

запомнила съм нещо, което съм прочела тук във форума и го спазвам:

при точене на кори за баница или пица се точи с брашно, а при питки и козунаци - с мазнина  Peace

# 79

в началото я слагах цялата, постепенно... но при последните ми козунаци, отделям една част от мазнината и с нея доомесвам  Peace

при точене на кори за баница или пица се точи с брашно, а при питки и козунаци - с мазнина  Peace[/color]

АБсолютно подкрепям!  bouquet

# 80
Утре ще пробвам да правя козунак по рецепта на една колежка на майка ми и ще докладвам какво ще излезе.

# 81
Момичета,замесих козунак по рецептата на Наталинка,ама със суха мая и сега чакам да втаса-от почти един час тестото стои завито и не е мръднало. SadКъде бъркам?До сега не съм правила козунак и се ядосвам,че нищо няма да стане. ooooh!

# 82
  • София
Tandoori, брашното го мерих на кухненска везна и пресях 3 пъти след това, но без загуби при пресяването. Всички продукти бяха на стайна темп., а млякото допълнително го затоплих за маята.
Мисля, че аз нещо обърках при месенето. В началото тестото си беше ок, месих, намазнявайки ръце в мазнината. Като свърши обаче мазнината тестото почна да ми лепне много по ръцете и беше невъзможно да се меси, ако не ги намазня, тогава използвах допълнително олио.
Ей тоя момент с лепненето според мен е причината за фала, какво се е объркало и как е трябвало да процедирам тогава?

Бъхи, моето се навдигна след 2-я час, дръж на топло и чакай  Peace

# 83
Rumya,благодаря за бързия отговор. HugТова означава ,че има шанс да стане. Wink

# 84
  • София
Бъхи, дано!
Аз все си представях, че ще втаса бързо като тестото за пица и че ще стане въздушно и лесно за работа, но то просто реши да удвои обем между 2-я и 3-я час... при късане стоеше като на конци, но тежко и лепкаво  Confused

# 85
Rumya,а на вкус как беше?Ох,дано си струва чакането,че както  е тръгнало тази нощ ще ми отиде в правене на козунака. Crazy

# 86
Радвам се, че вече се е появила тема за козунаците.
Миналата година със свекървата на сестра ми правихме козуначено руло и козуначени кифлички
Тази година съм силно ентусиазирана сама да направя хубав козунак за Великден. Най-вече заради козунака се сдобих с машина за хляб. Мисля да пробвам рецептата, която Tandoori  е споделила, но половин доза.
Имам само едно питане към Tandoori като месиш козунака с машината каква програма избираш?

при точене на кори за баница или пица се точи с брашно, а при питки и козунаци - с мазнина  Peace

blueeye® благодаря, не бях чела този съвет и определено ще го запомня

# 87
Почвам отзад напред с въпросите Simple Smile

Ако едно тесто с мая за 1 час не втаса ( при положение, че маята ви предварително е втасала, смесва се с млякото както знаете), това означава, че на тестото му е студено. Стайна температура не е достатъчно. Аз често включвам фурната, отварям вратичката и я оставям така, като слагам тестото на печката. Задължително при затворени врати се меси и не се отваря и затваря 100 пъти. При първото измесване ( преди оформянето на козунака) тестото е и завива с хавлия, одеало или каквото имате да му е топло ( естествено сложете едно найлоново фолио отдолу за да не залепне козунака за плата  Laughing).
В стаята трябва да е толкова топло, че да се изпотявате докато месите.
Аз лично смятам, че ако един козунак не втаса поне 3 пъти не е добре.

Румя, мисля че точно това е бил проблема, повечето мазнина. Само едно нещо да питам, ти казваш, че тестото е било добре преди да започнеш да добавяш мазнина. Колко време го меси преди да добавиш допълнително мазнината? По принцип, след като измесиш определеното количество, което е в рецептата можеш да спреш, да го сложиш в намазнена торбичка и да започнеш да го блъскаш в плота. Така няма да залепва, а ще се "меси" допълнително.
За съжаление практиката ми показва, че месенето на козунаци на ръка е много трудоемко, затова и аз предпочитам машината за хляб. И все пак, не е невъзможно. Съветвам те следващия път когато го измесваш след като свърши мазнината просто да спреш и да го оставиш да втаса. Peace

Ралфиета- използвам програма за тесто. Моята е 1 час и 20 минути, обяснила съм по-горе в рецептата, че пускам по няколко пъти и как точно го правя.  Peace

# 88
  • София
Tandoori, благодаря ти за обстойния отговор, пак ще пробвам!
 А за това колко го месих без допълнителна мазнина - малко, защото ръцете ми понаха да лепнат. От миналите теми бях разбрала, че се меси на ръка, докато не стане на мехурчета и чак тогава се бие и затова реших да продължа с месенето с допълнително олио. Тестото беше добре в началото и без мазнината - може би трябваше по- помалко да прибавям, за да ми стигне за по-дълго  newsm78
И друго - дали ще се получи, ако го оставя да се "меси" в кухненския робот за известно време?

# 89
 В моята кухня също не е топло и бавно ми втасват питките и козунаците. Аз пък измислих начин - имаше едно време електрически възглавнички. Слагам тавата отгоре и винаги ми втасват без никакъв проблем. Peace

Общи условия

Активация на акаунт