Козуначна тема 2008

• 93 608
  • 714
  •   1
Отговори
# 600
# 601
  • София
Иска парола, пише че албума е личен.

# 602
и това правя за първи път 123456 май беше

# 603
  • Там някъде нейде !!!
Страхотен е . Дано и аз така се справя като теб.

# 604
  • София
Страхотни са ти и кифличките и козунака, браво. smile3501

# 605
Много благодаря ! Hug

# 606
  • София
Здравейте, направих вчера козунака по рецептата на Tandoori, много съм доволна, само че днес вече не мога да забележа конците, които имаше вчера, това нормално ли е - толкова рано да "остарее"? Малко топъл го разрязахме, че малкият трябваше да си ляга, а му се ядеше, но не парещ и днес не е глетав от това, но е някак си по-сух и ронлив, съхранявам го след като изстина в кърпи и после найлонова торбичка, освен това малко го попрепекох - споменавам тези подробности, в случай, че имат отношение към въпроса ми:)
Благодаря на всички, които намерят време и желание да ми отговорят какво мислят.  bouquet

# 607
  • София
само че днес вече не мога да забележа конците, които имаше вчера, това нормално ли е - толкова рано да "остарее"? Малко топъл го разрязахме...
И ние така снощи..., само че го рязахме врял. Днес няма толкова конци, но пък е по-сладък. Мисля, че причините може да са много. Моят стана малко по-плътен, от това което аз харесвам и си представях, мисля, че това е причината при мен.

Аз съм доволна от първия опит. Ще повторя съвсем скоро.

Пак да ви благодаря, че споделяте тук и си правите труда да обяснявате и да поствате рецепти, че не всеки би се наел (майсторлъка пари струва  Money)
  bouquet  bouquet  bouquet

# 608
Страхотно сте се справили момичета!!!  bouquet

За конците пиша каквото отговорих на Димитрина в темата за машините за хляб, без претенции, че е 100% акуратно, просто е моя догадка защо така се е получило:

"Димитрина, моята програма 1.30ч е следната - 15 мин меси( предпрограма), 5 мин затопля, 10 мин втасва, 20 мин меси и после 40 мин втасва.
Значи аз пускам 3 по 15 мин предпрограма ( 45) + 1 цяла програма ( което е още 15 мин месене, след това 5 мин затопляне, 10 мин втасване, 20 мин месене и 40 мин втасване). Ако съберем всичкото това месене като времетраене става 45+15+20= 80 мин месене.
Това ли ме питаш? newsm78

За козунака, не, не е нормално толкова бързо да " остарее". Може би това, че сте го отрязали топъл и чак след като е изстинал си го сложила в торбичка е фактор. По принцип се чака да го сложиш в торбичка за съхранение след като изстине цял, защото той се задушава под коричката си докато изстива, а след като е отрязан ттой не се задушава, а съхне и това вече не се получава. Не съм 100% сигурна разбира се, че това е причината, но съм го наблюдавала с пити, които са отрязани по-рано.  Peace"

Освен това сега прочетох, че Димитрина е сложила и малко повече брашно, на мен ми се е случвало да сложа по-малко и да се получат чудесни козунаци, но повече не съм си позволявала да сложа именно защото ми се струва, че ще е много сух козунака.
 Peace

# 609
  • Ах, морето
Освен това сега прочетох, че Димитрина е сложила и малко повече брашно, на мен ми се е случвало да сложа по-малко и да се получат чудесни козунаци, но повече не съм си позволявала да сложа именно защото ми се струва, че ще е много сух козунака.
 Peace

Според мен това е причината. Същото стана и при мен, а не съм го рязала топъл. На питките горе-долу усещам точното количество брашно, но на козунаците не съм им свикнала още и май слагам мааалко повечко отколкото е необходимо, ми се струва. Всеки път намалям колич-вото, дори и леко да остане лепкаво тестото. Не знам дали трябва да е така, но все се притеснявам да не стане сух. Абе, практика му е майката. Иска се опит, за да почнат да се усещат правилните пропорции.  Peace

# 610
  • София
Благодаря ви!
Тестото след последните добавки на брашно беше много меко, преди да добавя, се мажеше под бъркалките, затова си позволих...А когато замесваше мазнината (подавана на части), направо бъркалките подхвърляха топката тесто, а мазнината си плуваше отдолу и ако не бях сложила минимално поне брашно, не знам докога щяха да се гонят:))) Пак остана меко... Втаса много добре мисля първият път в машината...Но ще се опитам да направя един без да го режа топъл, с по-малки яйца по възможност...знам ли...Пак ще пиша...

# 611
  • София
 Аз съм забелязала, че по- сух става козунака,ако се препече или се сложи повече брашно/по-твърдо да е тестото/. А аз го режа като изстине на няколко парчета и го замразявам. После си вадя от фризера когато си искам и винаги е като току що опечен. Никаква разлика във вкуса и конците си стоят.Това го правя винаги и си решавам проблема....

# 612
Димитрина, напомни ми нещо много важно!
Когато слагате мазнината в машината се слага по малко, не цялото количество наведнъж, за да се размеси добре, защото в противен случай наистина тестото започва да плиска маслото. Така или иначе е нормално да се утаи на дъното и трябва да го оставите просто да се измеси добре, няма нужда от добавяне на повече брашно!  bouquet

# 613
Да се похваля и тук-направих първия си козунак.Забърках половин доза,защото силно се съмнявах,че ще успея.Обаче за моя голяма изненада се получи много добре.Заплетох го на плитка от три фитила.В единия сложих малко шипков мармалад,но следващия път ще сложа повечко ,защото се опече добре.Даже малко го препекох ,защото не можах да преценя в средата дали се е опекъл.Сега се запалих много и следващия път мисля да направя цяла доза с различни плънки.Ще потърся да си купя и от тези правоъгълните форми ,защото нямам подходящ съд за печене.
Благодаря на всички за съветите за втасване и печене.  bouquet  bouquet  bouquet
Страхотни сте! Hug

# 614
  • София
Аз съм сигурна, че сложих малко повече брашно, защото намалих продуктите на половина, а забравих да намаля брашното. Не че сложих двойна доза, но сипах малко повече. Така нямах проблеми с омесването, но козунака беше по-плътен. Абе почти не си личи. Но именно малките неща правят един продукт вкусен, а друг направо божествен.

Общи условия

Активация на акаунт