Козуначна тема 2008

• 94 207
  • 714
  •   1
Отговори
# 630
Първо си признавам,че не съм изчела цялата тема и затова искам да попитам,докато замесвате тестото за козунак какво добавяте мазнина или брашно(след като сте сложили всички продукти и след като вече сте месили,точно преди да е готов),и на какво го замесвате на повархност набрашнена или намазнена?Ох,дано сте ме разбрали,че незнам как да обясня иначе.
Миналата година правих първия си козунак и стана много готин,надявам се и тази година да постигна добър резултат,а с ваша помощ дори и по-добър.[/color]

Аз лично след като го измеся и преценя че няма нужда от повече брашно го доизмесвм с мазнина на намазнена повърхност (предполагам че знаеш за това че се урдя самото тесто върху масата 100 пъти- това се прави накрая като е готов измесен).Успех! newsm10

# 631
  • София
Тандури, стискам палци всичко да е наред с момиченцето ти  Praynig Praynig Praynig

Аз мисля тези дни да се опитам да замеся козунак по рецептата на Тандури / Скарлет О'Хара. Това ще ми е първия опит в живота, втория (при успешен първи обаче), ще е за Великден. Дано да съм разбрала правилно всички инструкции, ще меся на ръка,че нямам машина. Ще ползвам суха мая. Доколкото разбрах количеството на брашното е точно толкова, колкото е даден в рецептата, месенето става с мазнина, за да не лепне. Не разбрах кога се удра тестото 100 пъти - при първото замесване или при второто след втасването? И дали мога да замеся от предната вечер тестото и да го оставя в хладилника за през ноща и да го направя козунака на другия ден?

# 632
  • Пазарджик/Лондон
Момичета, кога разбирате че прясната мая е втасала? Забърках я с прясно мляко и малко брашно, ама не знам как трябва да изглежда втасала Sad. Моля за бърз отговор Hug

# 633
  • у дома
Момичета, кога разбирате че прясната мая е втасала? Забърках я с прясно мляко и малко брашно, ама не знам как трябва да изглежда втасала Sad. Моля за бърз отговор Hug

трябва да шупне, т.е. да удвои обема си  Peace добре е да е на топличко  Simple Smile

# 634
  • Пазарджик/Лондон
blueeye® , благодаря ти за бързия отговор Hug.Имам още един въпрос - кога разбирам че тестото е втасало - може би като маята трябва да удвои обема си?

# 635
  • Ах, морето
И дали мога да замеся от предната вечер тестото и да го оставя в хладилника за през ноща и да го направя козунака на другия ден?

Може. Аз така направих предния път и стана много добре, само че на другата сутрин го сложих в леко затоплена фурна да се поотпусне и бухне, че беше стегнало доста в хладилника.

# 636
  • Ах, морето
blueeye® , благодаря ти за бързия отговор Hug.Имам още един въпрос - кога разбирам че тестото е втасало - може би като маята трябва да удвои обема си?

Не че съм голямата майсторка  Embarassed , но и аз задавах преди тези въпроси, та мисля, че мога да ти отговоря. Тестото е втасало, когато, като го натиснеш с пръст, не хлътва навътре, а се връща нагоре и разбира се, обемът му е увеличен доста и по повърхността му се забелязват балончета. Успех.

# 637
  • София
И дали мога да замеся от предната вечер тестото и да го оставя в хладилника за през ноща и да го направя козунака на другия ден?

Може. Аз така направих предния път и стана много добре, само че на другата сутрин го сложих в леко затоплена фурна да се поотпусне и бухне, че беше стегнало доста в хладилника.

Благодаря за отговора. Но след като го извади от хладилника и се е отпуснало, го меси пак, нали? Извинявам се за глупавите въпроси, ама много искам да се представя добре (пред мъж ми и пред свеки  Mr. Green )

# 638
  • Ах, морето
Месих, но съвсем малко. Голямото месене и блъскане беше вечерта. Успех и на теб! Peace

# 639
  • Пазарджик/Лондон
vesi_127, благодаря ти, ако стане козунака, ще се похваля Simple Smile. От половин час съм го оставила да втасва, ама въобще не се е надигнал newsm78.

# 640
  • Пазарджик/Лондон
Явно съм объркала нещо, вече повече от час втасва, а въобще не се е надигнало Sad. Някой да каже нещо успокоително? Rolling Eyes

# 641
  • Ах, морето
На топло ли е?  newsm78

# 642
  • Пазарджик/Лондон
Да, у нас съм по къс ръкав и ми е топло, климатика е на 27 градуса.

# 643
Благодаря ви момичета за пожеланията, още чакаме резултатите!

Аелис, ти как разбра, че не се е надигнало на половиния час и първия час? Веднъж завиеш ли го да втасва ( аз слагам найлоново фолио и отгоре нещо топло, например хавлиена кърпа) не трябва да го отваряш поне 40 мин ( освен когато втасва в тавата разбира се).
А по принцип това, че на теб ти е топло не значи, че на тестото му е топло. Ако е сложено до врата или под включен аспиратор например ти може да се пържиш в собствен сос от горещина и то пак да не се надигне.
Пиши какво стана!
Между другото аз не слагам брашно, когато разтварям маята в млякото, а захар, честно казано за първи път чувам да се слага брашно при първата ферментация, ти коя рецепта ползваш? newsm78

# 644
Повечето рецепти са с разтваряне на маята с брашно, захар и мляко с консистенция на палачинково брашно. Захарта играе няква роля при втасването, а брашното незнам за какво е.

Общи условия

Активация на акаунт