За скъпата и евтината козметика

• 260 506
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 855
  • Торонто
И аз бях останала с впечатлението, че темата е заключена.

Sofi, аз направих онзи домашен слънцезащитен крем и останах доволна като цяло. Стана хем бял, хем мазен и добре се разнася, така че да не остане бяло по кожата. Мислиш ли, че гелът от алое вера (който нямах, когато приготвях крема), ще направи консистенцията "по-лека", т.е. не толкова мазна?

Не мисля, че ще бъде по-малко мазен ако сложиш алое. Ти така или иначе ще го включиш към водната си фаза.
Ако за сметка на количеството алое намалиш като цяло маслената фаза за да останеш в 100-те процента тогава може и да олекне консистенцията.

# 856
  • Торонто
Ако може и аз да допълня въпроса на Селма - защо серумите винаги трябва да се употребяват заедно с крем?

И мен ме интересува този въпрос. Какво дават на кожата серумите? Съдържат ли нещо по-различно от това, което се съдържа в кремовете. Или казано по друг начин какви по-различни съставки се влагат в серумите, какво е действието на тези съставки?
Например ако си правила серум и крем от една и съща серия какво е по-различното, освен че серумът дава усещането за кадифеност на кожата. Предполагам, че не само в това разликата.

Обикновено се стремим крема, а не серума да даде кадифеност на кожата.
При серума главната цел е да се постигне висока концентрация на активни съставки (за да отговори на името си). Там може и да няма маса (пълнеж), а да представлява просто воден разтвор на акивни компоненти леко сгъстен с 1-2 допълнителни вещества, за да придобие удобен за ползване вид. Иначе съвсем течен би бил неудобен за употреба.

По тази причина не може да се разчита само на серума за подхранване, овлажняване и др. пред вид, че често липсва напълно маслена фаза. Затова без крем не можеш (някои кожи могат, но повечето го изискват).

Серумите са много високопрофитни за компаниите продукти, защото съдържат много малко съставки, а се продават доста скъпо.

# 857
  • Торонто
Здравей, Софи. Чак сега се включвам пак и видях, че ме питаш за подробности за Ориджинс. Те са към компанията Este lauder.

Много добре ми идва поста ти. Тук е мястото да кажа на някои потребителки, които объркаха химията с търговията и решиха, че като не знам марката Origins значи тотално лъжа, че работя в сферата на козметиката.

Да, не я знам и въпреки това работя рецептури и за Estee Lauder.
Слагам доказателство: копие от споразумението между нашата компания и Estee Lauder за разработка и производство на техни продукти (изтрила съм някои ключови имена и координати, но се вижда предостатъчно).
Не е нужно да знаеш марки, за да правиш формулации.

Стики, sl,

специално за вас:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=279077 

Последна редакция: пт, 29 авг 2008, 15:38 от Sofi

# 858
Софи, благодаря ти за отговора.
Темата е много полезна. Не позволявай на хора, които си нямат друга работа, освен да се заяждат, да те откажат от нея.

# 859
Софи, мерси за отговора.
Не е нужно да представяш доказателства според мен.

# 860
Софи, и аз много благодаря за разяснението относно серумите Hug  bouquet
Тогава как е по-добре - серум и след това крем или само крем newsm78

# 861
Не е нужно да знаеш марки, за да правиш формулации.

Стики, sl,

специално за вас:

Е, не се престаравай толкова (датите можеше и да ги оставиш  Wink)

Знам ли, в България не са толкова специализирани нещата - разбираш ли от едно, трябва да го свържеш с друго. Нямаме такъв излишък от човешки ресурси та всеки да отговаря за съвсем конкретен проблем и нищо по-далечно.
Свикнала съм да получавам пълна информация, когато се интересувам от нещо. Обикновено получавам повече от исканото. Стига човека да е компетентен, естествено! Peace
Явно с въпроса си към теб съм сгрешила адреса, както се казва.

Не е зле наистина да си направите нова тема - тази само я оспамваме.  Close

# 862
  • Торонто
Софи, и аз много благодаря за разяснението относно серумите Hug  bouquet
Тогава как е по-добре - серум и след това крем или само крем newsm78

Много индивидуално е.
Например моята кожа лятото става мазна, а и в Торонто е много влажен въздуха и не понасям крем. Мога да мина само със серум.

Ако кожата е млада и хубава и няма нужда от особени грижи може и само крем.
Също ако крема е качествен и съдържа съответната активна съставка в необходимото количество - пак може само крем дори да не е млада кожата.

Крем и серум е един вид като застраховка, че хем си подхранваш/овлажняваш кожата с крема, хем я снабдяваш допълнително с активни съставки със серума.

Това е мноето мнение. Мнението на козметичните компании е, че задължително крем и серум  Wink

# 863
Sofi, бораксът приъства в много рецепти за зелена домашна козметика. Предполагам, че се счита за безопасен в съответните количества, но все пак какво е твоето мнение?

# 864
  • Торонто
Знам ли, в България не са толкова специализирани нещата - разбираш ли от едно, трябва да го свържеш с друго.

Така е - в България се смята, че всеки разбира от всичко (за съжаление резултатите са налице включително и в козметиката).
Няма никаква връзка между химия и търговия, да разбираш и от двете, за да си добър специалист.

Имам колеги мъже, които не само Оригинс не знаят, ами и марки като Гарние и др. подобни.
През живота си не са стъпвали в козметичен магазаин (а само в супермаркет да си купят шампоан и крем за бръснене).
Когато бърка нещо в епруветката се кефи на самия процес, но същевременно и повтаря:
"Ей луди жени, за кво ги ползват всичките тез глупости".

Но това не им пречи да са гениални химици и от техните ръце да излизат най-страхотните продукти!

Аз съм работила доста години в България и макар да има много интелигентни хора в Иновациите - просто начина на работа е сбъркан и точно защото ги карат да разбират от всичко накрая не им достига времето да си изпипат това, за което са всъщност там.

Свикнала съм да получавам пълна информация, когато се интересувам от нещо. Обикновено получавам повече от исканото. Стига човека да е компетентен, естествено! Peace
Явно с въпроса си към теб съм сгрешила адреса, както се казва.
Есте Лаудер и другите като тях (мога и още доказателства да приложа с фирми от същия калибър) страшно си падат да раздават хонорари за некомпетентност Wink

Не е зле наистина да си направите нова тема - тази само я оспамваме.  Close
Ако наистина осъзнаваш, че си в числото на оспамващите просто не го прави, защото ние не искаме да си правим нова тема  Peace

# 865
Софи, искам да попитам как можем да познаем един качествен ексфолиант за лице ? Какви съставки е добре да има, и кои не е желателно да влизат в състава?

# 866
  • Варна
Софи, искам да те попитам за мнението ти относно Глицерина. Бях чела някъде, че хидратиращите му свойства са само рекламен трик, ако може така да се каже. Вредата от него била по-голяма от ползата, защото за да овлажни епидермиса, извлича влагата от по-дълбоките слоеве на кожата. Вярно ли е това?

# 867
  Софи,благодаря и от мен за разяснението относно серумите! Hug
  Радвам се,че темата продължава! Heart Eyes

# 868
Sofi, поздравления за чудесната тема и полезното инфо
едно въпросче и от мен:
маслата на Икаров как се ползват?
може ли да се ползват в чист вид или трябва да се смесват с нещо?
според теб има ли полза от тях или евентуална вреда?

Благодаря

# 869
  • Торонто
Sofi, бораксът приъства в много рецепти за зелена домашна козметика. Предполагам, че се счита за безопасен в съответните количества, но все пак какво е твоето мнение?

Здравей, включвам се късно, че при нас започна учебната година и помагам на детето.

Да, присъства боракса и има различни приложения. Аз по принцип не чета много домашни рецепти, но там би трябвало да го използват за емулгиране на маслото. В какъв процент го ползваш (нали ти беше фенката на домашните кремове?)
В професионалните среди се изполва много рядко поради наличието на много по-удобни за работа нови суровини.

Общи условия

Активация на акаунт