За скъпата и евтината козметика

• 260 325
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 1 395
  • Торонто
Цитат на: yourDesire

алгае екстракт вместо това. Има страшно много литература и изследвания за положителния ефект от него. Ако ми остане време тези дни ще дам линк, интересно е.
[/quote
Иска ми се наистина да почета повече по въпроса, ако не те затруднява, ще ми пратишли линк?

Сетих се, че не съм ти отговорила, но oказа се, че имам литеартура само на хартия. Естествено не мога да препиша всичко, но някои ключови фрази са:
plankton - the strongest living organism on earth
can be revived in thousand years
"life in a capsule"
Сигурно е малко преувеличено, но все пак това е основната идея на съставките от водораслен произход
(може би в нета има много инфо на който му се търси)

# 1 396
Най-накрая!
Изчетох 70 страници, някои неща разбрах, повечето - не  Mr. Green, но сега това не е, дето ме вълнува.
Първо - огромни благодарности към авторката на темата и другите двама експерти, за търпеливото отношение и помощта им.
За мен поне, четенето беше доста отрезвително и полезно.
Никога не съм можела да си позволя скъпа козметика (като тази, до която голяма част от битуващите тук явно имат достъп по една или друга причина). Друг е въпросът, че все пак ми се ще да се поддържам, при това системно.
За това избирах евтини варианти по най-лаишки начин (прословутите проба и грешка). Така се спрях на Орифлейм (щото кожата ми има лош спомен от Ейвън). Оказва се, че и това не е кой знае какъв вариант - поносимост добра, ама явно няма и голяма полза  Thinking.
За това ми се ще да помоля неспециалистките да направим грубо обобщение, или по-скоро да споделим нашият избор на козметика, като резултат от цялата ни поднесена информация.
Моят избор:
за лице - серията Био Роза
за коса - Клоран
за почистване - ами още не съм решила, а тоникът е розова вода (както и правя от доста време)
за тяло - е, тук ще му хвърля още мислене  Simple Smile

Любопитно ми е, какво сте избрали за себе си, в моята ценова категория, и не само, разбира се.

# 1 397
И за да не стане предния пост много дълъг, а пък аз да не съм съвсем валат, я вижте серията която ползвам (Орифлейм - Скиндивидюъл) + един крем, дето мама го ползва:

около-очен крем:
aqua, glycerin, cetearyl isononanoate, cyclopentasiloxane, c14-22 alcohols, ppg-15 stearyl ether, cyclohexasiloxane, phenoxyethanol, c12-20 alkyl glucoside, tocopheryl acetate, sodium acrylate/acryloyldimethyl taurate copolymer, imidazolidinyl urea, isohexadecane, euphrasia officinalis, propylene glycol, methylparaben, hesperidin methyl chalcone, polysorbate 80, sodium lauroyl lactylate, steareth-20, vaccinium vitis-idaea, sorbitan oleate, butylparaben, ethylparaben, propylparaben, isobutylparaben, ceramide 3, sodium citrate, ceramide 6 ii, cholesterol, phytosphingosine, chlorhexidine digluconate, sodium benzoate, carbomer, xanthan gum, dipeptide-2, potassium sorbate, citric acid, palmitoyl tetrapetide-3, ceramide 1, ci 77891, ci 77019, ci 77491
крем дневен:
aqua, hydrogenated polyisobutene, glycerin, cyclopentasiloxane, ppg-15 stearyl ether, cetyl alcohol, dimethicone, glyceryl stearate, butyrospermum parkii butter, cyclohexasiloxane, peg-40 stearate, xylitylglucoside, petrolatum, hydoxyethyl acrylate/sodium acryloyldimethyl taurate copolymer, squalane, anhydroxylitol, tocopheryl acetate, parfum, imidazolidinyl urea, sodium lauroyl lactylate, sorbitan stearate, methylparaben, xylitol, propylparaben, vaccinium vitis-idaea, polysorbate 60, disodium edta, xanthan gum, sorbitan isostearate, ceramide 3, phenoxyethanol, ceramide 6 ii, cholesterol, phytosphingosine, carbomer, chondrus crispus extract, glucose, butylparaben, ethylparaben, ceramide 1
крем нощен:
aqua, glycerin, hydrogenated polyisobutene, cyclopentasiloxane, ppg-15 stearyl ether, cetyl alcohol, dimethicone, glyceryl stearate, butyrospermum parkii butter, cyclohexasiloxane, peg-40 stearate, xylitylglucoside, petrolatum, sodium acrylate/acryloyldimethyl taurate copolymer, isohexadecane, anhydroxylitol, tocopheryl acetate, parfum, sodium lauroyl lactylate, imidazolidinyl urea, sorbitan stearate, methylparaben, polysorbate 80, xylitol, propylparaben, vaccinium vitis-idaea, disodium edta, xanthan gum, sorbitan oleate, ceramide 3, phenoxyethanol, ceramide 6 ii, cholesterol, phytosphingosine, carbomer, chondrus crispus extract, glucose, butylparaben, ethylparaben, ceramide 1

крем максимум (на майка ми):
aqua, ricinus communis oil, ethylhexyl stearate, propylene glycol, diethylhexyl adipate, caprylic/capric triglyceride, cetyl alcohol, glyceryl stearate, peg-40 stearate, ethylhexyl palmitate, glycerin, carbomer, imidazolidinyl urea, sorbitan stearate, parfum, methylparaben, butylene glycol, propylparaben, sodium hydroxide, disodium edta, tocopheryl acetate, retinyl palmitate, polysorbate 20, palmitoyl pentapeptide-3

Съставите са копи-пействани от сайта, за да не объркам нещо Peace

# 1 398
  • Sofia
Пак ще се включа с въпрос, тъй като прочетох нещо в друга тема, което леко ме обърка.
Та има една тема за препарат за измиване на бебешки съдове (няма да споменавам марки). Там на въпроси отговаря и представител на фирмата производител. Та там една от мамите пита защо този препарат се води за бебета, след като съставът му по етикет е абсолютно същият както на другите препарати за измиване. Ето какво отговарят от фирмата:

"Еднакво изписани състави на два продукта не означава еднакви рецептури,  еднакви свойства и еднакво качество на тези продукти!
За да отговоря на поставения въпрос, най-напред е необходимо да обясня,  че съставките на етикета се  изписват съгласно европейските изисквания и международни норми  Не се изписват точните съставки, а се декларира спазването на нормите.
Казано по друг начин на едно и също име на съставка, може да отговарят различни суровини от различни доставчици, с различаващи се свойства и качества. Не се дават точните проценти за суровините. Обикновено точното съотношение е грижливо пазена фирмена тайна.
Това означава, че дори и на пръв поглед съставите на 2 продукта да са еднакви, рецептурите им могат коренно да се различават.
Какво е различното в бебешкият продукт:
1.формулиран е на различна основа - подборът на съставки е направен по основен критерий –  най-безопасните и най-подходящите суровини, които да отговарят на специфичните изисквания за бебешки продукт. Затова от многообразието предлагани суровини избрахме високотехнологични, максимално пречистени и биоразградими съставки.
 2. Антибактериално действие, което помага за поддържането на по-добра хигиена на съдове, играчки и предмети. Трябва да отбележим, че стерилизацията е по-силен метод. Препаратът не замества стерилизирането.
 3. За един качествен продукт е важно не само какво съдържа, но  и какво НЕ СЪДЪРЖА. . Препаратът за измиване на бебешки съдове не съдържа оцветители и перлени съставки. Суровините на препарата са максимално пречистени- визията е напълно прозрачна и безцветна.
 4. Целият състав гарантира лесно, бързо и безопасно измиване на съдовете, пълно отмиване без оставане на следи и аромат.
Не на последно място в състава е включен глицерин, който омекотява и хидратира кожата на ръцете. А всички ние знаем колко често се налага да мием и чистим, когато се грижим за бебето и детето."

Моля да коментирате написаното, тъй като ако това е вярно се оказва, че по съдържанието изписано на опаковката всъщност не може да се даде категорично мнение за продукта.

Между другото ето и състава на въпросният продукт:
5-15% anionic surfactants, <5% nonanionic and amphoteric surfactants, parfum, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone.

Последна редакция: нд, 09 ное 2008, 09:37 от NBM

# 1 399
  • Торонто
Това не е никакаъв състав, по него наистина не може да се коментира нищо, освен, че ако са толкова взискателни какво прави парфюм в бебешки продукт, и отделно консерванта е голяма мизерия, коментиран е по-напред в темата.
Дай линк към тази тема, доста съмнително ми звучат тези приказки, малко като хвърляне на прах в очите.

Big Bad Mamma, за човек, който няма финансови възможности изобщо не намирам Клоран за добър избор. На по-ниска цена има същото качество.

# 1 400
  • Sofia
Ето това е темата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=336372.0
Въпросното обяснение е на 5стр.

# 1 401
Big Bad Mamma, за човек, който няма финансови възможности изобщо не намирам Клоран за добър избор. На по-ниска цена има същото качество.

Аз се водя от това, че се измива само с едно нанасяне (при другите шампоани сапунисвам по два пъти) - така Клоран за около 10лв=на шампоан за 5  Laughing
Но ще се радвам да споделиш примерна марка  Hug

# 1 402
CI, на няколко пъти споменаваш, че косъмът е съставен от мъртви клетки и че няма смисъл от масла за коса и т.н.

Има ли нещо, с което можем да направим косата по-здрава - да не цъфти, да не се къса, да бъде по плътен косъма?
Има ли изобщо такъв продукт на пазара? Предполагам той трябва да е за скалпа, а не за дължината на косъма.
Има. Отнасяйте се внимателно към косата си! Изберете най-добрия шампоан за вас - който не дразни скалпа ви, измива добре косъма, но не предизвиква премиване (скърцането след двукратно шампониране). Не се къдрете и после изправяйте косата, щото не ви харесало, в рамките на седмица. Не се боядисвайте през ден, докато ви хареса. Не използвайте сешоар, ако не е наложително, по възможност по-рядко да се налага. Не се плескайте с гел и други със и без повод - всички тези ужасни третирания на косата я увреждат страшно! Даже понякога съм се чудел, аджеба, как не оплешивяват жените!
Заслужава си да се помисли, нали?
Цялата тема е насочена към баланса между качество и цена - не си давайте парите за ужким професионалните шампоани на Лореал - в супермаркетите има доста добри продукти!
При по-дълга коса трябва да се ползва и добър балсам, защото влияние оказват както дрехите, които носим така и походката, подметките на обувките, възглавницата, на която се спи.
Да, косъмът е 100 % от мъртви клетки, но ако не се прекалява може да изглежда добре. Има много и различни продукти, които се грижат за него при положение, че проблемът е факт.
Силиконите най-лесно се справят с проблемите на косата, при положение обаче, че продукта е обмислен и точно формулиран. Аз да си призная, не познавам такъв.

# 1 403
Цитат на: yourDesire

алгае екстракт вместо това. Има страшно много литература и изследвания за положителния ефект от него. Ако ми остане време тези дни ще дам линк, интересно е.
[/quote
Иска ми се наистина да почета повече по въпроса, ако не те затруднява, ще ми пратишли линк?

Сетих се, че не съм ти отговорила, но oказа се, че имам литеартура само на хартия. Естествено не мога да препиша всичко, но някои ключови фрази са:
plankton - the strongest living organism on earth
can be revived in thousand years
"life in a capsule"
Сигурно е малко преувеличено, но все пак това е основната идея на съставките от водораслен произход
(може би в нета има много инфо на който му се търси)

Алгае-тата са страшно разнообразни, мда! И има наистина прекрасни неща за нашата кожа!

# 1 404
А какво ще кажете за миенето на косата с хума, яйце и т.н.?
И още нещо - има ли лакове за нокти без формалин?

# 1 405
Пак ще се включа с въпрос, тъй като прочетох нещо в друга тема, което леко ме обърка.
Та има една тема за препарат за измиване на бебешки съдове (няма да споменавам марки). Там на въпроси отговаря и представител на фирмата производител. Та там една от мамите пита защо този препарат се води за бебета, след като съставът му по етикет е абсолютно същият както на другите препарати за измиване. Ето какво отговарят от фирмата:

"Еднакво изписани състави на два продукта не означава еднакви рецептури,  еднакви свойства и еднакво качество на тези продукти!
За да отговоря на поставения въпрос, най-напред е необходимо да обясня,  че съставките на етикета се  изписват съгласно европейските изисквания и международни норми  Не се изписват точните съставки, а се декларира спазването на нормите.
Казано по друг начин на едно и също име на съставка, може да отговарят различни суровини от различни доставчици, с различаващи се свойства и качества. Не се дават точните проценти за суровините. Обикновено точното съотношение е грижливо пазена фирмена тайна.
Това означава, че дори и на пръв поглед съставите на 2 продукта да са еднакви, рецептурите им могат коренно да се различават.
Какво е различното в бебешкият продукт:
1.формулиран е на различна основа - подборът на съставки е направен по основен критерий –  най-безопасните и най-подходящите суровини, които да отговарят на специфичните изисквания за бебешки продукт. Затова от многообразието предлагани суровини избрахме високотехнологични, максимално пречистени и биоразградими съставки.
 2. Антибактериално действие, което помага за поддържането на по-добра хигиена на съдове, играчки и предмети. Трябва да отбележим, че стерилизацията е по-силен метод. Препаратът не замества стерилизирането.
 3. За един качествен продукт е важно не само какво съдържа, но  и какво НЕ СЪДЪРЖА. . Препаратът за измиване на бебешки съдове не съдържа оцветители и перлени съставки. Суровините на препарата са максимално пречистени- визията е напълно прозрачна и безцветна.
 4. Целият състав гарантира лесно, бързо и безопасно измиване на съдовете, пълно отмиване без оставане на следи и аромат.
Не на последно място в състава е включен глицерин, който омекотява и хидратира кожата на ръцете. А всички ние знаем колко често се налага да мием и чистим, когато се грижим за бебето и детето."

Моля да коментирате написаното, тъй като ако това е вярно се оказва, че по съдържанието изписано на опаковката всъщност не може да се даде категорично мнение за продукта.

Между другото ето и състава на въпросният продукт:
5-15% anionic surfactants, <5% nonanionic and amphoteric surfactants, parfum, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone.
Вярно е в основни линии, но има и някои неточности, може би поради лиспа на конкретни познания! В битовата химия (препарат за почистване на съдове и прах за пране например) не са валидни правилата за козметиката, но пък там въобще не се посочват границите, които са тук! Апропо, авторката, която е дадена, надали е в състояние да се справи с нещото! Така че не я озорвайте, моля ви!
Анионогенните сърфактанти (пенители) са соли на най-вече Линейни Алкил Бензен Сулфонови киселини (-Acids) (ЛАБС-A) и познатия от шампоаните натриев (Содиум) ЛаурилЕтер Сулфат (SLES) - има и доста други - саркозинати, сулфосикцинати - т.е. всички, които са соли на по-преди изброените киселини. И двете са такива, по колко ще се сложи от едно или другото, или само едното няма значение в изписването на Препарат за измиване на съдове. Изречението : Казано по друг начин на едно и също име на съставка, може да отговарят различни суровини от различни доставчици, с различаващи се свойства и качества. не е точно, меко казано.
Същата работа и за нейоногенните пенители - най-вече естери- може да са Кокамиде ДЕА, МЕА, както и други естери - глюкозиди и т.н.
Това, че не съдържа ГлицерилМоно Стеарат (перлен агент) нищо не значи, както и прозрачността - това е маркетинг, визия, както е казано. И глицерина да добавим къмто това.
С други думи - ми не е излъгано, някои неща са поспестени, нормално. Но този препарат не се различава от Фея например. Което не го прави равен на Фея, нито пък лош препарат за измиване на съдове! За мен е вталясване тука, ама хайде.
 Ако ми понапишете какво искате да се получи като краeн ефект и какво да замести един препарат за измиване на бебешка посуда може да изкарам нещо по-различно. Но ...колко неща се цапат от едно бебе? В смисъл не намирам маркетингова основа за такова нещо!
Виж, за прах за пране...съвсем друга бира!

# 1 406
А какво ще кажете за миенето на косата с хума, яйце и т.н.?
И още нещо - има ли лакове за нокти без формалин?
С хума не може да се измие косата, с яйце - да. То съдържа природни пенители, един от които е лецитина.
Хумата е бяла кисела глина, абсорбира някои неща, но е наивно да се смята, че мие. А, щях да забравя - стяга косъма.

# 1 407
! Даже понякога съм се чудел, аджеба, как не оплешивяват жените!
Заслужава си да се помисли, нали?

Ти сам си свидетел колко грижи се полагат за косите маски , мазила шампоани..                          А  по въпроса за професионалните шампоани на Лореал какво имаш предвид?   Опитвах се известно време да ползвам продукти на Рене но останах крайно разочарована , следващата марка която пробвах беше Фито , от нея останах по -доволна  в момента пробвам професионалната серия на Лореал , още не мога да дам мнение, използвала съм много марки и от супермаркетите но продължавам да търся своя продукт за коса , не прекалявам с разкрасителните процедури  веднъж месечно боя и от време на време сешоар.
Не мисля че най скъпото е най добро но започва едно лутане... и в крайна сметка от трън на глог...   Сега се сетих че продукти за коса на Нивея не съм ползвала  , та може и тях да прегледам...

# 1 408
  • Sofia
Ако ми понапишете какво искате да се получи като краeн ефект и какво да замести един препарат за измиване на бебешка посуда може да изкарам нещо по-различно. Но ...колко неща се цапат от едно бебе? В смисъл не намирам маркетингова основа за такова нещо!

Ами напротив- бебето цапа всички видове шишета, биберони, залъгалки, след 6-тия месец лъжички, купички и прочее. По цял ден мия и стерилизирам Confused И в общи линии масово се притесняваме от всякакви химии, включително и в препарата за измиване. Доскоро единствения подходящ за бебета (или поне рекламиран за такъв) беше на Фрош. Ето и неговият състав:
5-15% анионни повърхностноактивни вещества, <5% амфотерни повърхностноактивни вещества, консерванти (содиум бензоат), парфюми (лимонене, цитрал, бензил алкохол, допълнителен парфюм). Допълнителни съставки - цитрусово масло, оцветители.

Та сега този новият е БГ вариант. Съответно и двата са доста по-скъпи от обикновен измиващ препарат.
Самият препарат може би малко влияе на бебето, все пак се отмива, а после съдовете се стерилизират, но пък аз почти целодневно мия с него, не ми се иска да има вредни химии.

# 1 409

Ами напротив- бебето цапа всички видове шишета, биберони, залъгалки, след 6-тия месец лъжички, купички и прочее. По цял ден мия и стерилизирам Confused И в общи линии масово се притесняваме от всякакви химии, включително и в препарата за измиване. Доскоро единствения подходящ за бебета (или поне рекламиран за такъв) беше на Фрош. Ето и неговият състав:
5-15% анионни повърхностноактивни вещества, <5% амфотерни повърхностноактивни вещества, консерванти (содиум бензоат), парфюми (лимонене, цитрал, бензил алкохол, допълнителен парфюм). Допълнителни съставки - цитрусово масло, оцветители.

Та сега този новият е БГ вариант. Съответно и двата са доста по-скъпи от обикновен измиващ препарат.
Самият препарат може би малко влияе на бебето, все пак се отмива, а после съдовете се стерилизират, но пък аз почти целодневно мия с него, не ми се иска да има вредни химии.

Еее, недей търси връзка Лавена и великата Жаба! Та те са в двата края на моста  - едните едва сега стъпват на него...
Апропо - бензил алкохол също е консервант. Но виж и тука - Лавена ползват суперевтиния и фрашкан с формалин-отделящи съставки тиазолинонов консервант (няма и 3 евро килото)...
Виж сега, ако изплакваш обилно няма за какво да се страхуваш!
Отделно ако поръсваш с кислородна вода ще изтепаш де що има гадове, а после здраво плакнене!
И ако имаш ползвай сребърна посуда - никак не е случайно, че по време на похода си Александър и неговите генерали не са пострадали от болести, а войската почти наполовина загива - пили са от сребърни и златни чаши! Сребърните йони са антисептици!

Общи условия

Активация на акаунт