Тайната на дългата и здрава коса-30

• 24 437
  • 394
  •   1
Отговори
# 60
... 'лосион за коса' на Билка. Веднага го взех...
Някой да го има или да го е ползвал??  Thinking
По напред в темата се говореше за него мисля.
Който чете всеки постинг (като мене) - знае!  Hug
Във предходната тема го обсъждахме този тоник  Peace

# 61
... 'лосион за коса' на Билка. Веднага го взех...
Някой да го има или да го е ползвал??  Thinking
По напред в темата се говореше за него мисля.
Който чете всеки постинг (като мене) - знае!  Hug
Във предходната тема го обсъждахме този тоник  Peace

И аз чета всеки пост, но за тоника се е писало непосредствено след рождения ми ден  Embarassed как да помня  Rolling Eyes  Twisted Evil
Добре! Няма да се маскирам днес, защото не ми донесоха тривитаминол. но ще се изкъпя с Клоран, ще сложа балсам и после ще сложа от тоника за коса.....  newsm78

Отивам да се срамувам!  Whistling

# 62
Стоях около половин час с Стимуланта на Икаров..след това си облях косата с оцет и вода без отмиване и да видим какво ще стане.. и след това с хин.вода  Wink

# 63
Много, много полезна, събрана на куп информация за здравословното за косата хранене! Имаше изброени и маски, които вече стотици пъти са коментирани тук! Аз смятам да се възползвам от тази информация и да съчетая по няколко от продуктите в дневното си меню!  Peace

как да имаме хубава и здрава коса[/glow]

Всички ние искаме да имаме гъста, здрава, хубава коса. И по възможност за по-дълго време. Експертите по хранене са единодушни, че липсата на определени хранителни вещества е причина за сухата, чуплива и без блясък коса, а в някои случаи и за косопада. Особено внимание те обръщат на проблемите, които създават на нашата прическа строгите диети със силно намален енергиен внос, и тези с изключване на определени храни от менюто.

Основните хранителни съставки за здрава коса са: витамин А (бета-каротeн), витамини група В, биотин, витамин С, желязо, цинк, протеини и вода.

Витамин А участва в процесите на растеж на клетките и тъканите, включително на косата и скалпа (кожата на главата). Богати на витамина храни са: черен дроб, моркови, спанак, тиква, пъпеш, кайсии, червени чушки, млечни продукти, яйца, риба.

Липсата на витамини от група В намалява снабдяването на косата с кръв и кислород, което води до увреждане, косопад и бавен растеж. Техен основен източник са пълнозърнестите храни.

Витамин С е основен фактор за изграждането на колагена. При неговата липса, най-често при редовните пушачи, косата става чуплива и цъфтяща, а кожата губи еластичността си. Богати на витамин С са кивито, червените чушки, цитрусовите плодове, боровинките, шипките, спанакът, копривата, магданозът, зеленият лук, доматите… Този витамин е мощен антиоксидант - свързва и обезврежда свободните кислородни радикали, които водят до преждевременно стареене. Интересно е, че неговият достатъчен внос намалява и проблемите с портокаловата кожа.

Хората, които приемат достатъчно протеини, не страдат от липса на витамина биотин (наричан още витамин Н - от немската дума Haut, което означава кожа), но вегетарианството би могло да доведе до неговия недостиг. Храни, богати на биотин, са: яйчен жълтък, черен дроб, соя, ядки, слънчогледови семки, гъби, пшенични зародиши, бобови култури, броколи, спанак, зеле, червено цвекло. Себореята (пърхутът) се свързва с липсата на витамин Н, поради което той е известен още като антисебореен. Кожата става суха, лющеща се и депигментирана (пепеляв цвят на лицето), косата - цъфтяща, падаща и без блясък, ноктите - чупливи.

При тези, които спазват нискомасленни и безмаслени диети, има риск за косопад поради липсата на жизненоважните за организма мастни киселини, и най-вече на омега-3 мастни киселини. Това води до суха кожа, пърхут, изтъняване на косъма и падането му.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини, са: растителните мазнини (ленено семе, олио от рапица, орехи, соя) и рибите, които живеят в студени води (сьомга, херинга, есетра, сардини, тон, пъстърва, скумрия). Включете в седмичното си меню два пъти риба от посочените видове, за да имате хубава кожа, буйна и лъскава грива. Омега-3 мастните киселини са известни и с това, че имат антидепресивен ефект. Не случайно северните народи, които имат дълги и тъмни зими, се хранят с риби, богати на тези вещества.

Протеините са необходими за всички клетки на тялото, включително и тези, които имат отношение към растежа на косата. Без адекватния им прием тялото не може да възстанови загубената поради падане коса.

Водата е един от основните фактори за живот. Тя спомага за транспорта на хранителните вещества, витамините, минералите, аминокиселините… Добрата хидратация е сигурен начин за хубава и здрава коса. Препоръките за прием на течности е 1.5-2.0 литра на ден.

Желязото е микроелемент, чиято основна роля е транспорт на кислорода в тялото, като това става посредством хемоглобина на червените кръвни телца (хемоглобинът представлява съединение на хема с белтъка глобин). При липсата на желязо се развива анемия, като страдат всички клетки и тъкани, включително и косата.

Има два вида източници на желязо: желязо, свързано с хема и несвързано с хема желязо. Първият вид се абсорбира по-лесно в организма. Той се съдържа в животинските продукти (червено месо, черен дроб). Другият вид се среща предимно в растителни храни като спанак, фасул, коприва. Витамин С помага за по-лесното усвояване на желязото.

Според Американската диетична асоциация липсата на цинк води до сериозни проблеми при хората, които спазват нискокалорични диети, особено при млади жени. Пърхутът и косопадът са свързани с недостига на този микроелемент. Той е важен за растежа на тъканите и за тяхното възстановяване, като има отношение за поддръжката на мастните жлези на космения фоликул. Богати на цинк храни са яйцата, месото, морските дарове.

Здравата и хубава коса изисква балансирано хранене (редовна консумация на зърнени храни, плодове, зеленчуци), разнообразни диети (храненето трябва да е не само източник на енергия, но и източник на наслада), умерен прием на сладки храни, сол и алкохол, отказ от тютюнопушене и разтоварване от стреса чрез редовно движение на чист въздух и пълноценен сън.

Косата не обича директното излагане под палещите слънчеви лъчи през лятото, нито сухия и горещ въздух. Затова използвайте шапка или чадър на плажа, както и увивате главата си с хавлиена кърпа в сауната.

Природна козметика за хубава коса
Грешите, ако си мислите, че здравата и блестяща коса е скъпо удоволствие.

Защото естествени балсами и маски, приготвени у дома от зеленчуци и плодове, оцет, яйца, извара и кисело мляко, са една евтина и ефективна алтернатива на скъпоструващите препарати.

Блясъкът и гъстотата на косата издават как се грижим за нея, твърдят специалистите. И добавят, че прическата, ръцете и обувките на съвременната жена трябва да бъдат в изряден вид. Ако тези детайли във външния ви вид са занемарени, то смятайте, че битката за красота вече сте я проиграли.

Замисляли ли сте се с какво миете главата си?

Често пъти водата, която тече от душа, не е бистра, а съдържа вредни микроелементи, действащи зле на косъма. Лекарите отдавна съветват да не пием чешмяната вода.

Тогава с какво да мием косата си, ще попитате вие?

Козметолозите съветват да ползваме билкови отвари, например от лайка (сварява се 200 г цвят от билката в 3 л вода, разрежда се и след като поизстине, се използва). Това не е трудно, а ползата е голяма.

Съвременните козметични средства ни позволяват да изглеждаме красиви, но не трябва да забравяме и старите бабини рецепти.

Поне веднъж седмично се постарайте да измиете косата с жълтъци - без помощта на сапун. С този домашно приготвен шампоан ще подхраните изтощената коса. Освен маските, които щедро се предлагат на пазара, съществуват и домашни.

И на края не разресвайте косата, ако е влажна. Изключение от правилото са късите и прави коси. Постарайте се да не ги сушите със сешоар. От високата температура косъмът става по-чуплив.

# 64
Кафе, полезна информация, постарала си се, но много се зарадвах, когато установих колко много от нещата вече знам  Party
Колкото до шампоана на Билка - не мога да кажа, че съм недоволна. Прави косата ми много мека и жива. Но като че ли аз предпочитам да не е така пърхаща, а по-тежка.  Flutter Нищо, все пак шампоанът е хубав!  Peace

Лосионът на Билка го имам от близо два месеца вече, но все не се престрашавам да го пробвам...  Mr. Green

Викче, преди време наистина говорех за египетската подстрижка, в която точно се увива всеки кичур коса поотделно и се обират цъфтежите по цялата дължина на косъма. Не маха от дължината, но и не кара косата да расте по-бързо, просто й придава по-добър цялостен вид. В сряда съм на такава подстрижка  Wink

# 65
Днес сте много неактивни!  Thinking
Аз да се похваля от продължилите 10 дневни фрикции и обливането със копривената отвара - имам си така дългоочаквания блясък във косата!  Party

# 66
 Hug а само блясък ли е ефекта? Нещо за омазняването...  Flutter

Аз ще гледам този път с тази кутия лайка да съм редовна, тоест да си обливам косата накрая на къпането, докато свърши цялата опаковка. Да видим, ще удържа ли на думата си  Mr. Green

# 67

Викче, преди време наистина говорех за египетската подстрижка, в която точно се увива всеки кичур коса поотделно и се обират цъфтежите по цялата дължина на косъма. Не маха от дължината, но и не кара косата да расте по-бързо, просто й придава по-добър цялостен вид. В сряда съм на такава подстрижка  Wink

Можеш ли да дадеш инфо, къде се прави такъв вид подстрижка, може на лични. Благодаря   bouquet

А колкото до храните, по всичко личи, че състоянието на косата ми се дължи освен на химическото третиране, но и на вегетарианството ми (от около 12 години). С какво бих могла да си набавям нужните хранителни вещества от месото?  Thinking

# 68
# 69

Можеш ли да дадеш инфо, къде се прави такъв вид подстрижка, може на лични. Благодаря   bouquet

А колкото до храните, по всичко личи, че състоянието на косата ми се дължи освен на химическото третиране, но и на вегетарианството ми (от около 12 години). С какво бих могла да си набавям нужните хранителни вещества от месото?  Thinking

Revalid!  Peace
http://www.ewopharma.bg/index.php?page=itemid&id=1

Аз съм на него от почти 2 месеца, поради същата причина. Нещо недолюбвам месото. Ям само риба и чат - пат пилешко....
Ако не ти харесат характеристиките на ревалида, има и други хранителни добавки, които да помагат, но аз лично се спрях на него.  Peace

# 70
Ще се разровя, благодаря   bouquet

# 71
# 72

Revalid!  Peace
http://www.ewopharma.bg/index.php?page=itemid&id=1

Аз съм на него от почти 2 месеца, поради същата причина. Нещо недолюбвам месото. Ям само риба и чат - пат пилешко....
Ако не ти харесат характеристиките на ревалида, има и други хранителни добавки, които да помагат, но аз лично се спрях на него.  Peace

Звучи много добре.  Peace Мисля, че точно сега е времето да го започна.

# 73
По повод витамините (съжалявам за спама, просто разсъждавам по темата) Мис Арк мисля спомена, че залагаш на Калмацин. Преди и аз го пиех, но Зизи беше пукнала таблица за несъвместимост между отделните минерали. Там излиза, че Цинкът пречи на усвояването на Калция, т.е. май като комбинация не е най-доброто. Затова последно пих само Цинк, но май освен на ноктите друг ефект не забелязах  Thinking.

# 74
Мис Арк [/color] мисля спомена, че залагаш на Калмацин. Преди и аз го пиех, но Зизи беше пукнала таблица за несъвместимост между отделните минерали. Там излиза, че Цинкът пречи на усвояването на Калция, т.е. май като комбинация не е най-доброто. Затова последно пих само Цинк, но май освен на ноктите друг ефект не забелязах  Thinking.

Цинкът се конкурира в усвояването с желязото и калция. Но това не означава, че пречи. Когато дозировката е разхвърляна за деня, в смисъл не се приема една таблетка дневно, означава, че концентрацията е намалена.

Общи условия

Активация на акаунт