Защо режат пъпната връв веднага след раждането?

• 19 019
  • 95
  •   1
Отговори
# 75
Може, Грейс, но бебето трябва да се свали на нивото на корема.

Имаш предвид да се получи нещо като скачени съдове, за да може да премине кръвта? А не трябва ли да зашиват майката веднага, щом извадят бебето, т.е. тя ще си стои отворена около 10 минути още?

И друго - бях го чела, но не помня колко време не трябва да се маха верниксът, т.е. да се измива бебето?

# 76
  • София
Имам предвид, че гравитацията пречи на кръвата да премине към бебето, когато то е много по-високо от нивото на плацентата.
10 мин. рядко се налага. Средно спирането на пулсирането става за около 3 мин. Но и иначе не би трябвало да е проблем.

За верникса - принципно изобщо не трябва да се отмива, а да се остави да попие, доколкото е възможно. СЗО препоръчва и първото къпане да е поне 6 часа след раждането заради трудната терморегулация. Както и се препоръчва първият месец да е само с вода, заради пропускливостта на кожата и неизградена защита, киселинност и т.н. Но това е друга тема Simple Smile

# 77
И друго - бях го чела, но не помня колко време не трябва да се маха верниксът, т.е. да се измива бебето?

Тук го оставят 24 часа.

# 78
Благодаря, Ива за хубавото инфо за пореден път.

Тук го оставят 24 часа.

В бяла страна живееш ти, доколкото виждам.

# 79
В бяла страна живееш ти, доколкото виждам.

Уж, да, ама и тук си има други кусури. При мен например даваха на бебето ми 5 часа след раждането мултивитамини за деца  #Crazy и казаха така всеки ден до 2 годинки  Crazy и аз патката позволявах, ама като не знах  ooooh!
Тук няма 3Д и 4Д... Идеално няма   Grinning

# 80
За витамините - да, идеално няма. Но това, че няма 3 и 4Д е само за добро. Защото някои смятат, че УЗ не е толкова безопасен за плода и честите прегледи при една нормално протичаща бременност са повече от излишни.

# 81
Следващия път ще родя в Белгия  Grinning

Хубава тема,браво!

# 82
При мен например даваха на бебето ми 5 часа след раждането мултивитамини за деца  #Crazy
Не бях чувала това да се практикува до сега... newsm78Прозвуча ми странно ,че се отнася за Белгия... Grinning
Една моя роднина ще ражда скоро в Щатите.Попитах я как ще ражда и тя се изцъкли-що за въпрос съм й задавала...както лекарите преценят.Обясни ми,че там цифрите са големи,ако имаш претенции за неща,които застраховката не ти покрива.Попитах я колко струва едно частно раждане...ами от порядъка на 20 000$ струвало. Shocked
Та...защо медицината в Бг е на това ниво???...за добра медицина се искат мнооого пари.
Тук всички сме "знаещи" повече от лекаря,с големи претенции и ако може и за без пари да ни работят....за плочкаджията ще дадеш хилядарка без касова бележка,но лекаря ще цъфне в новините за корупция. Mr. Green

# 83
Nadeto, дай да не намесваме и парите, че съвсем ще се отклони темата.
Много хора с радост биха си платили, стига парите да им дават някаква гаранция. За съжаление в повечето случаи срещу парите си не получават дори елементарно уважение, тъй че нищо чудно, че има доктори, цъфнали в новините за корупция.
Да не говорим, че ако не се харчеха толкова много пари за окситоцини, упойки, шиене на безпричинно направени епизиотомии и куп други ненужни медикаменти и процедури в хода на едно нормално раждане, можеше и доста повече пари да имат родилните отделения...
Както казах, дай да си говорим за пъпната връв в тази тема  Mr. Green

# 84
Съгласна съм,но нещата са взаимносвързани. Peace
Искам да не се реже веднага пъпната връв,искам това,искам онова...докторът ще ти каже:и аз искам и мога да го направя,но не искам да работя за 500лв. заплата...и с право.Разликата в сумите е космическа...дори и да си платиш тук за частно раждане,пак разликата е огромна,нали???Съжалявам,че намесвам темата за пари тук....но и на лекарите обяда не е безплатен. Peace
Правя го с искрени чувства,не с цел да се заяждам. Heart Eyes

# 85
nadeto7, затова изобщо си направих труда да ти отговоря. Проблемът е, че повечето доктори се държат съвсем по същия начин дори да си платиш.

# 86
Белгия не е единствената държава, в която е практика изчакването преди да се среже пъпната връв.
В Германия се практикува това отдавна. И на двете ми деца не беше прерязана веднага пъпната връв. Без никой да ме пита. Просто се знае и така се работи.
Единствено те питат дали искаш да замразиш стволови клетки.
Не видях смисъл в намесването на интелигентността и начина на раждане. В крайна сметка е важно да се радваме на здрави деца, без значени по кой начин са дошли на белия свят.

# 87
  • Here, There and Everywhere
А пък България не е единствена, където това не се практикува. На моето раждане в САЩ лекарката просто ми каза, че това не се практикува в тяхната болница и с това приключи разговора по темата. В района има няколко университетски болници и една от най- добрите педиатрични болници е тук, та не вярвам докторите в моята болница да са толкова изостанали.

# 88
  • ....от ляво до десния завой...

Това линче страхотно! Благодарско, че го пусна! Изгледах видео клипчетата с такова умиление.... Hug

Това за плацентата и времето, в което не трябва да се реже пъпната връв не го бях чувала, полезна информация! Peace

# 89
Вечерница, а може ли да се вземат стволови клетки И да не се реже веднгаа връвта? Тук има някаква теория, че ако се прави едното, не може другото...

Общи условия

Активация на акаунт