Как да си сготвя коприва?

  • 16 545
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 802
Само на супа я ядем у дома.  Peace Много обичам

# 16
  • Popovo, Bulgaria
  • Мнения: 559
Шницели
Попарвам копривата и я нарязвам на дребно.
Разбивам кофичка кисело мляко с 2-3 яйца, прибавям брашно до гъстота малко по - гъста от палачинковата, 1/2 ч.л. хлебна сода, сол на вкус и прибавям копривата. Вземам с лъжица и пържа в сгорещено олио.
Така всички в къщи я хапват. Иначе аз я обичам и на супа и с ориз.

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

# 17
  • Мнения: 5 001

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....

# 18
  • Popovo, Bulgaria
  • Мнения: 559

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....
не ти ли пари на езика...

# 19
  • Мнения: 5 001

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....
не ти ли пари на езика...
Нали е претрита със сол(претриването става между дланите на ръцете)...Не пари изобщо.Аз затова я написах ,защото почти бях сигурна,че никой не предполага,че може да се направи салата и от сурова коприва.А вкуса е уникален!!!

# 20
  • Мнения: 8 952
Много ме заинтригува тая салата от сурова коприва  newsm12  Ще трябва да я изпробваме.

Аз пък правя копривата само на фурна. Пробвала съм с ориз, но малко й се губи вкуса с ориза.
Моята рецепта е следната :
Една средно голяма найлонова торбичка коприва. Измива се.
Запържвам глава лук, малко червен пипер и добавям 2-3 чаши вода. Като заври, пускам копривата. 
Сварената коприва вадя в тава и нарязвам с нож. Към бульона, в който е вряла прибавям чаша прясно мляко, 2-3 яйца и 2-3 лъжици брашно. Ако бульона ви се стори прекалено много, сложете част от него. Така получената смес залейте върху нарязаната коприва в тавата. Сложете малко сол и чаша натрошено сирене.  И слагате да печете в загрятата фурна, докато се стегне е запече хубавичко отгоре.    chef
Добре е да се сервира студено с кисело мляко.

Добър апетит!  1dating

# 21
  • у дълбоката провинция
  • Мнения: 125
Много ви благодаря за рецептите.На обяд като легне малката ще запретна ръкави и после ще пиша!

# 22
  • Мнения: 8 952
Успех!
Каквото и да избереш!  Simple Smile

# 23
  • Мнения: 5 001
Много ме заинтригува тая салата от сурова коприва  newsm12  Ще трябва да я изпробваме.


Да,няма да сбъркате!Имам много приятели,колеги,познати,които вече са влюбени в тая салата.

# 24
  • Мнения: 2 708
Снощи си сготвих копривена каша, аз поне така я обичам с яйчице, сирене и чесънче. Без чесън не може Laughing
Та ако бях видяла TheNMaster  какво си написала, със сигурност щях да пробвам, ама днес вече няма коприва ooooh!
Дано пак се разходим из някои баири, та да си понабера и смятам да пробвам, но това дето казваш за заливането с лимон и зехтин, смятам да разджуркам в тях и малко чесън смачкан с преса и така като дресинг да го залея. Или няма да му отива чесън? newsm78

# 25
  • Мнения: 5 001
Та ако бях видяла TheNMaster  какво си написала, със сигурност щях да пробвам, ама днес вече няма коприва ooooh!
Дано пак се разходим из някои баири, та да си понабера и смятам да пробвам, но това дето казваш за заливането с лимон и зехтин, смятам да разджуркам в тях и малко чесън смачкан с преса и така като дресинг да го залея. Или няма да му отива чесън? newsm78
Aаа що да не му отива.Щом обичате....Аз на коприва не слагам,за да мога да си усетя вкуса по-добре,но всеки може да си овкуси салатката както му харесва.   bouquet

# 26
  • Русе
  • Мнения: 2 354
Обожавам я с ориз

# 27
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 295

Аз също. На фурна, мммм.
Правим я и на супа.

# 28
  • София
  • Мнения: 614

 Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....

TheNMaster , сигурна ли си, че така всичко жилещо и парещо се неутрализира? Много харесвам аромата на суровата коприва, но имам алергия от "ужилването" й и само да се докосна, пламвам цялата /Когато приготвям коприва, си слагам ръкавици до лактите.... Confused/

# 29
  • Мнения: 5 001

 Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....

TheNMaster , сигурна ли си, че така всичко жилещо и парещо се неутрализира? Много харесвам аромата на суровата коприва, но имам алергия от "ужилването" й и само да се докосна, пламвам цялата /Когато приготвям коприва, си слагам ръкавици до лактите.... Confused/
Да,Цеце,когато се претрие със сол през ръцете няма никакъв проблем.Тези жилещите власинки изчезват(смачкават се) и салата става божествена.Не жили изобщо(то иначе как ще се яде?)

Общи условия

Активация на акаунт