Отговори
# 195
Този въпрос много ме вълнува, защото от БАЧУ официално са обявили, че всички училища членове ще смъкват от таксата сумата  "полагаща" се на всички данъкоплатци. Трябва сигурно да има юридическо лице /сдружение/, което да представлява родителите пред съответните инстанции. Можете да сигурни, че бюрократите ще правят всякакви възможни спънки, за да не допуснат набъркване в техните периметри. Преди няколко дена стана тук дума, че се канели от учебната 2009-2010 да следват примера парите след детето и все ми се искаше да попитам - това сигурно ли е и кой и къде го е чул, видял, прочел?

# 196
добре, а не може ли да е само като наше предложение, желание пред институции, а не да е чрез юридечско лице?
Според мен, на тях им трябва и някаква подкрепа - много е очебийно и дразнещо за обществото само ЧУ да го искат, а ние да стоим и да им гледаме сейра, нали.
Дори и един родител да го иска, защо да не си пусне искането, желанието? Друг е въпросът, че няма голяма тежест така, но трябва да има някаква реакция и от нас.

# 197
danybon и March - много ви благодаря за инфото - аз също се интересувах от таксата за началния курс в Българско школо за тази и по-скоро за догодина (макар, че едва ли някой може от сега да я каже), при тези промени, които настъпват с разширяването на у-щето и увеличаването на таксите във всички частни у-ща, каква ще е таксата сега  Thinking Защото досегашната такса е доста приемлива, но тя и таксата в Ерих Кестнер досега за мен беше приемлива, но след увеличението й с почти 2000 лева (сумарно) вече почва доста да ми горчи и определено ме губят като бъдещ клиент (за мое съжаление, разбира се  Tired)

# 198
Вярно, излиза че други се борят за нашите пари и финансови права. Аз обаче със сигурност знам, че БАЧУ години наред не ги допускаха официално на разисквания в МОН нито в министерството по труда и социалните грижи да представлява училищата  и работещите учители докато не минаха през определени процедури - не съм юрист и не са ми много ясни нещата, но знам че онези в желанието си да запазят статуквото, вадят всяка буквичка от закона и се хващат за нея. Колкото само да си говорим - може разбира се да се каже, но какво от това, като няма да доведе до промени!

# 199
danybon и March - много ви благодаря за инфото - аз също се интересувах от таксата за началния курс в Българско школо за тази и по-скоро за догодина (макар, че едва ли някой може от сега да я каже...

"Българско школо" със сигурност ще има и стипендии за отлични ученици   Wink това е някакво успокоение  Simple Smile

# 200
danybon и March - много ви благодаря за инфото - аз също се интересувах от таксата за началния курс в Българско школо за тази и по-скоро за догодина (макар, че едва ли някой може от сега да я каже...

"Българско школо" със сигурност ще има и стипендии за отлични ученици   Wink това е някакво успокоение  Simple Smile

Така е, но едва ли има стипендии за начален курс  Rolling Eyes

# 201
Таня, благодаря ти за думите! И за това, което правиш   bouquet Еми си знае  Hug

Дани, аз съм скептична за това предложение за 6 год., въпреки, че дъщеря ми прави неща като за предучилищна вече. Има да се мисли.
А за субсидията от Общината, отдавна ми е болна тема, че примерно децата в частно учебно заведение не получават безплатни учебници. Това е нелепица, нали и аз внасям данъци?!?! За мен абсолютно логично е такива субсидии или издръжки да си вървят с детето, а не с учебното заведение. Така че, ако решите да се внася някакво искане, на среща съм да помагам!

# 202
А относно твоето предложение danybon - за промени в З-на за народната просвета - подписката според мен е добро предложение, но може би е добре да потърсим подкрепата на някое сдружение на родителите - така сигурно ще имаме по-голяма тежест - тук във форумите можем да се свържем със Сдружението на българските майки, а има и други  Wink

# 203
Много сте активни, а аз не съм все пред компа.
Съгласна съм с това което мислите.
Бих  ОТПРАВИЛА 3 въпроса към управляващите:
1. защо, господа управляващи мислите, че ние родителите напираме към частните детски заведения/ въпреки неудачите с таксите/....!!??
2. защо господа управляващи отпускате "издръжка" само за държавните ДГ? Нима нашите деца са ПО-МАЛКО "ДЕЦА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА". ??!!!Това е дискриминация
3. За годините на съществуване на ЧДГ "Х", вие господа управляващи дадохте ли 1 лв. - за храна, за ремонт, учебници на нашите деца?!

# 204
Милена, аз изобщо не коментирам поправката за 6 години. Говоря само затова да се отпускат там около 1000 лв. и за нашите деца. Добре, тези хора откъде знаят, че няма да скомне да го местя в общинско училище и тогава трябва да има и за него такава издръжка. Значи има предвиден някакъв резерв. А отгоре на всичко децата в ЧДГ и ЧУ са доста малко и изобщо няма да се усети от бюджета.
Аз не мисля, че трябва да се обвързваме със сдружение. Ето някаква идея за лесна организация - писмо-предложение/запитване (или нещо такова) до Пирински, президента, мин-предедателя, мин. на образованието, мин. на финансите, Комисията по образование в праламента (може и до тази по жалби и петиции), Гиньо Ганев + кметовете на по-големи градове (или тяхното сдружение) Бойко Борисов..., със задължително копие и до медиите. Аз така подавам жалби, винаги с копие и до медиите и как бързо се реагира тогава  Simple Smile

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 11:07 от danybon

# 205
Аз предлагам да сме с по-умерен тон. Мисля, че има желание за промяна в наша полза, но им трябва обществено желание от едни разбрани, интелигентни родители (долу-горе средна класа в обществото, колкото и да не са ясни параметрите на това понятие в БГ, но всеки иска да защитава интересите на средната класа).

# 206
Дани, да, това точно го говоря от около 3 г. Първо ме беше яд за учебниците, защото сумата е смешна!! Постепенно ме стана яд и за таксата. А сега с тези делегирани бюджети в Държавните, които се дават за дете, вече става повече от очевидно, че тази издръжка е към дете, не към място. Пак казах тези пари са от бюджета, т.е. от данъци. Пък родителите, чийто деца са в частни училища смея да кажа внасяме повече данъци от другите.

Така че, ако някои има идея как да прокараме това, да казва.

Ще говоря със СНБМ

# 207
аз съм и за медийна кампания, но умерена, не масова и с добри аргументи.
Редактирам се, не трябва да е масова. Аудиторията на изданието (по-добре вестник) трябва да бъде от хора като нас (повече съмишленици) и от управленците. Аз бях написала предложение за издание, но го махнах.

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 10:57 от danybon

# 208
Аз не мисля, че трябва да се обвързваме със сдружение. Ето някаква идея за лесна организация - писмо-предложение/запитване (или нещо такова) до Пирински, президента, мин-предедателя, мин. на образованието, Комисията по образование в праламента (може и до тази по жалби и петиции), Гиньо Ганев + кметовете на по-големи градове (или тяхното сдружение) Бойко Борисов..., със задължително копие и до медиите. Аз така подавам жалби, винаги с копие и до медиите и как бързо се реагира тогава  Simple Smile

Дани, подкрепям напълно идеята за медиите и писма до всички, които си включила, само не разбирам какви съображения имаш да изключим сдруженията  newsm78 - ще ми е интересно да разбера - може и на лични  Wink Мисля, че колкото повече - толкова повече - както е казал Мечо Пух   Laughing

# 209
аз съм и за медийна кампания, но умерена и с добри аргументи.

Да започнем с подписка първо, а  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт