Отговори
# 285
Аз по-скоро в момента искам да видя дали ще се появи някаква логика против "парите следват детето", някаква, която не виждам.

Вече казах в другата тема: ако се кандидатства за държавна субсидия, то трябва да се покрият държавните стандарти и заведението да е лицензирано. Иначе щесе получи безогледно източване на средства от бюджета, но не в полза на децата.

# 286
Еми, разбира се! Смятах, че се подразбира, спомена се в темите неколкократно!

# 287
Аз по-скоро в момента искам да видя дали ще се появи някаква логика против "парите следват детето", някаква, която не виждам.

Вече казах в другата тема: ако се кандидатства за държавна субсидия, то трябва да се покрият държавните стандарти и заведението да е лицензирано. Иначе щесе получи безогледно източване на средства от бюджета, но не в полза на децата.

аз съм дори по-крайна:
всяко шикалкавене не само с образованието на децата ни, но с тяхното здраве и сигурност, визирам нелицензирани детски центрове, които парадират,че са ЧДГ, е равносилно на престъпление. Може и да не стане белята, но ако стане... Да чукам на дърво! Не всичко е пари. Така че дано да има вече по-голям контрол.

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 15:23 от danybon

# 288

аз съм дори по-крайна:
всяко шикалкавене не само с образованието на децата ни, но с тяхното здраве и сигурност, визирам нелицензирани детски центрове, които парадират,че са ЧДГ, е равносилно на престъпление. Може и да не стане белята, но ако стане... Да чукам на дърво! Не всичко е пари. Така че дано да има вече по-голям контрол.

E, аз пък не съм чак толкова крайна Simple Smile. Познавам детски центрове, в които децата се чувстват чудесно, отношенията са спокойни, не са печалбарски настроени... но нямат лиценз. Понякога е трудно да го извадиш и да се справиш с цялата документация още в началото, особено ако тръгнеш да го правиш от нужда (примерно за собствените си деца, както ние искахме м.г.) и нямаш на разположение големи инвестиции. В крайна сметки всеки е свободен да повери детето си на лицензирана или нелицензирана градина. НО: ако ще се кандидатства за държавна субсидия, важно е да са покрити определени стандарти. Важно и как точно ще се формулират тези стандарти...

# 289
Сега да се върна на другото предложение, за работодателите. Мисля, че си струва да се поработи и по него. Защото има вече много социално ориентирани работодатели, дори и у нас (вчера попаднах на статия, в която се казва, че Deloitte иска да строи ДГ за служителите си; Овъргаз вече има такава, а днес чух и че моя позната ще се връща на работа след 2 годишно майчинство на половин ден през първите месеци - евала на компанията, че предлага такива схеми).

Та това, което правят в Англия примерно, е: ваучери за служителите, като същата сума (или част от сумата) се приспада от заплатата. Ползите са двойни: по-малко данъци за служителя, по-малки осигуровки за работодателя. Поправете ме, ако бъркам с финансовата част, но мисля, че е така. В крайна сметка, ако служителите имат проблеми с ДГ, ако децата им са вечно болни, те са изнервени и пр., фирмата губи повече. И фирмите се ориентират към детски заведения (има цели мрежи такива заведения), които са сериозни и може да им се разчита, и сключват договор с тях - както някои фирми сега сключват договори със здравни заведения за служителите си. Мисля, че това е една много удачна форма. Освен това, може да се договори примерно, ако фирмата ти те принуждава да работиш в извънработно време, тя да доплаща за удължено време и на детското заведение - е, не ми се ще това да се случва всекидневно, но е възможност за напечените моменти, като напр. приключване на финансова година. Това си го импровизирам, не знам прави ли се. Но си струва да се изучи по-подробно чуждият опит в това отношение. Става дума не за някакви големи отстъпки, които работодателят трябва да благоволи направи (как изобщо ни търпи - хора с деца  Mr. Green), а за съвременни форми на мотивация и поощряване на персонала, за пакет от придобивки към заплатата и в крайна сметка - шанс да привлечеш и задържиш качествени служители.

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 15:46 от Емем

# 290
Емем, аз да стряскам нередовните  Laughing
Виж каква съм страшна  Grinning

# 291
Момичета, честит успешен старт на анкета на Миленка! Пу-пу-пу!

А оттук накъде с нашата инициатива?! Айде пак да мислим.

# 292
Дани, мисля да се свържем с Асоциация родители и СНБМ и да видим те до къде са с промените и как може да се процедира в такива случаи.
Еми и Таня могат евентуално да дадат идеи как се лобира в Общината.
И .т.н

# 293
Ами аз вече го казах - ние се свързахме с Асоциация Родители, разказахме каква ни е идеята, те я харесаха и заедно с тях предложихме нашите проекти в общината. Във вашия случай става дума за искане на пари, и то много пари (сумарно), така че ситуацията е доста по-сложна и деликатна. Не знам, трябва добре да се обмисли.

П.С. Горе дописах в поста си едно предложение за работодателите, ама изписахте няколко поста след това - обърнете внимание, моля, защото мисля, че също ще е от помощ за родителите, които плащат за частно образование.

# 294
Eми, аз дадох моята гледна точка по въпроса с работодателите.

А иначе, да, искат се много пари, но те би трябвало да са "наши" по право.
Не съм наясно с процедурите. Вие сте се свързали по други проекти. Въпроса е какво можем да направим за тази ситуация. Да търсим обществена и медийна подкрепа? Как да стигнем до реални разговори?

# 295
Eми, аз дадох моята гледна точка по въпроса с работодателите.

А иначе, да, искат се много пари, но те би трябвало да са "наши" по право.
Не съм наясно с процедурите. Вие сте се свързали по други проекти. Въпроса е какво можем да направим за тази ситуация. Да търсим обществена и медийна подкрепа? Как да стигнем до реални разговори?

Милена, по принцип Асоциация Родители е привърженик на идеята `парите следват детето` и делегираните бюджети, така че просто трябва да се уточни какво друго трябва да се направи. Пиши ЛС на Кабо Алма, тя сега много активно работи в асоциацията.

# 296
СкъпоЦенна, благодаря ти!
Предполагам, че биха подкрепили. Въпроса е точно какво конкретно може да се направи, с какво да се помогне в преговорите и т.н.
Довечера ще й пиша, благодаря отново!

# 297
Аз мисля, че може би ще е добре, ако се свържем и с БАЧУ (имаше и още едно сдружение май  newsm78), защото и те са заинтересувани от нашата инициатива и мисля, че ще могат да ни подкрепят и помогнат. edu_daddy може би може да помогне - дано се включи в темата.
Мисля, че няма да е зле да се пише за нашата инициатива и във форума на предаването "Часът на Мама" - или да помолим за участие там, за да придобие идеята ни по-широк отзвук  Thinking Мисля, че колкото повече хора научат, толкова по-лесно ще може да се лобира за тази идея  Peace

# 298
  • София
spring, последния пост ми се струва в парвилна посока. Ами да видим кой разпределя парите - мисля, че трябва или с Мин. на образованието или с Мин. на финансите. Това е за цяла Б-я и си мисля, че общината само ще вдигне ръце

# 299
Писах и във форума на "Часът на Мама", но според мен трябва да дадем предложение за такава тема в предаването  newsm78 - трябва обаче някоя по-смела и напориста мома от нашия клуб да се жертва и да ни представлява  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт