Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 426
  • 471
  •   1
Отговори
# 300
Ами виж за какви заплати работят учителите и медицинските сестри, много са далече от 650 лв.
[/quote]
Пределно ми е ясно за какви заплати работят учителите и медицинските сестри. Просто хората, които им определят заплатите явно са далеч от реалността - в София пазара на труда скочи доста нагоре като цяло. За съжаление заплатите не ги определям аз. Аз като съвестен данъкоплатец си плащам каквото трябва и защото съм от по малоумните явно - на реални доходи.

Не смятам че е редно учителка да си доработва като чистачка на второ работно място или учител да работи през нощта като охрана на обект за да могат да си гледат децата.

# 301
Не съм искала да обидя никой,но ако някой се чувства засегнат нека си помисли и за мен и моите колежки.Как се чувстваме като четем повечето вашите оплаквания?Защо си мислиш,че съм войнствена?Напротив аз съм и майка.А на работното си място съм весела и забавна за децата.С много родители даже и близка.Боли ме от злобата която лъха в някой изказвания.По повод неграмотността много рядко пиша на компа,не работя на пишеща машина.Важното при нас в България е само да плюем.
krasi71заплатите ви са ниски. Това е факт, спор тук не може да има. Единственото което ме ядосва и ме кара да правя злобни изказвания са и едни други факти, на които непрекъснато ставам свидетел и които показват, че някой не върши работата си както трябва. Ако ставаше въпрос за зарзаватчийки, пак бих простила, но гавра с деца - никога. NaughtyТова ме дразни - след всички случеи на корупция, кражби, бити деца и прочее, същите тези хора  плачат и искат повишение. Аз бих ги уволнила, а не повишила. #Cussing out
Важно е и затова питам: Ако заплатите станат по 1000 лв. на човек, какво ще се повиши като качество на услугата гледане на деца?Какво би ме накарало да избера този вариант на гледане на дете - ДГ? Ако получаваше Маринова 1000 лв. чисто, щеше ли детето на братовчедка ми да се нааква в леглото от страх и да се стресира до такава степен, че майка му да го отпише от ДГ?Или тази учителка заслужава още по-висока заплата?
На мен лично ми поискаха подкуп в ДГ в София. Лично директорката ми поиска и ми каза, че дам ли -детето е вътре, записано без проблем. Мъжът ми тогава каза, че така и така ще си плащаме, по -добре е да го запишем на частна градина, че поне да знаем за какво плащаме. И е прав.

# 302
krasi71 твоето дете колко е голямо? Посещава ли ДГ? Ако - да, доволна ли си?

# 303
Меденка, разбираемо е че си афектирана, но всяко стадо си има мърша и ако заплащането се повиши, вероятно ще има повече кандидати за работа, а от там и възможност за подбор. Сега просто няма вариант за подбор.

# 304
  • София
... малко смешно в 3 група на по 5-6 години да не могат сами да си вдигнат гащите или да си избършат задниците след тоалетна.
Ама моля те чети внимателно. Написала съм, че медицинските сестри очакват децата в яслата да се обслужват сами. Ето това е цитат от изказване на мед. сестра, работеща в ясла. И родителите, които ходят по 8 часа на работа да
...да създадат навици на малките-хранене,гърне,спане...някой майки просто са пропуснали да ги създадат по барчетата-запознаване  на децата с околна среда,основните цветове,песнички,приказки и т. н.

Всъщност ми стана интересно това чия отговорност е, защото майката, ако е дала детето на 2 години в ясла и работи по 8 часа, не знам кога след работа да го учи на хигиенни навици или на песни, цветове и други... Може и да греша. За мен това е задължение на майката и за това не съм давала детето на ясла. Обаче ми е интересно и каква ще е тази майка, която хем ще ходи на работа, хем след това започва да маха памперс, да учи хигиеннин навици, да учи цветове и песни с детето. И ако мед. сестрите очакват майката да свърши тази работа, дали трябва да са им по-големи заплатите.

# 305
  • София
... малко смешно в 3 група на по 5-6 години да не могат сами да си вдигнат гащите или да си избършат задниците след тоалетна.
Ама моля те чети внимателно. Написала съм, че медицинските сестри очакват децата в яслата да се обслужват сами. Ето това е цитат от изказване на мед. сестра, работеща в ясла. И родителите, които ходят по 8 часа на работа да
...да създадат навици на малките-хранене,гърне,спане...някой майки просто са пропуснали да ги създадат по барчетата-запознаване  на децата с околна среда,основните цветове,песнички,приказки и т. н.

Всъщност ми стана интересно това чия отговорност е, защото майката, ако е дала детето на 2 години в ясла и работи по 8 часа, не знам кога след работа да го учи на хигиенни навици или на песни, цветове и други... Може и да греша. За мен това е задължение на майката и за това не съм давала детето на ясла. Обаче ми е интересно и каква ще е тази майка, която хем ще ходи на работа, хем след това започва да маха памперс, да учи хигиеннин навици, да учи цветове и песни с детето. И ако мед. сестрите очакват майката да свърши тази работа, дали трябва да са им по-големи заплатите.

Реално погледнато, си е работа и задължение на майката, без значение по колко час аработи или се мотка, макар че не бива всички да се поставят под общ знаменател - нито всички родители са толкова лоши и само висят по кафетата, нито всички учители са толкова идеални и загрижени дали детето ми познава и различава синьо от пембено Peace

# 306
Меденка и TanyaMG абсолютно сте прави! Peace
Това е като оня спор кой трябва да научи децата да четат и пишат-родителите или учителите newsm78 Mr. Green

Относно проекта-ами по-горе посочих една статийка, която мн добре разяснява ситуацията...ама няма кой да я чете...вземете прочетете, пък после пак да коментираме Wink

Ели (Hrisa)-проблемите не опират единствено и само до зплащането...щото елементарно като няма бази, къде ще се приемат децата за които в момента няма места? newsm78
В тази връзка-има резон в това да са по-малко деца на 1 сестра, или съответно по-малобройни групи, но проблема е в терена...
Съгласна съм и с Меденка и TanyaMG, по отношение на това, че колкото и да им се вдигат заплатите е мн спорен въпроса какво ще е отношението към децата....контрол-от кой кога и как ще се осъществява? Не може само искания да има Stop

# 307
  • София
Пети, забравих да кажа от предишният ти постинг, че много ми хареса, че търсиш контакт с родителите. Специално за детската градина и началното училище, обучението и възпитанието  е многостранен процес - родител, семейство, дете. И за мен този диалог е много важен. Вярно е, че страните има да учат какво се очаква, как да се работи заедно, какви помощи да се търсят. Но пътя е общ и би трябвало да е в името на децата. А родителите са страна в процеса и когато са доволни, ще намерят начин, било с обществен натиск, било с други средства.
И тук не ми е ясно защо детските градини не искат помощ от родителите. Говореше за атестация преди време, беше много нежелана дума. Според мен ако 55%-65% от родителите са доволни от екипа в една група, трябва да им се повишат заплатите.

# 308
  • Sofia
Не прочетох темата докрай.Исках само да споделя с вас,че съм учител с 5 годишен стаж,работеща в училище.Завърших университета и започнах работа по специалността си с голям ентусиазъм и желание.За скромния стаж обаче успях да събера и доста горчилка,освен хубавите моменти от работата ми с децата.Както и от контакти с родителите.И четейки част от мненията ви ,преценката ми се потвърждава.А тя е именно ,че с всяка изминала година родителите стават все по-взискателни и разбиращи, дори и от нашата работа.И най-вероятно всичкото неуважение и дори наглост от страна на част от учениците се дължи и на поведението на родителите.Та те са попивателна.Вие само виждате какви клипчета се заснемат и какво е отношението им към хората отишли да ги обучават и възпитават.Все повече ученици ходят просто ,за да се забавляват в училище и не ми казвайте ,че и за това сме виновни ние учителите.Контрола от страна на родителите е толкова занижен,че дори не може и да си го представите.И можете да бъдете сигурни, че проблема не идва от това,че аз не мога да се справя с дисциплината, защото,ако е така, означава,че голяма част от колежките ми съшо не могат да се справят.Много неща са сбъркани и аз лично се страхувам от момента, когато (да ми е жива и здрава) ще трябва да пратя детето си в училище. Лично за себе си съм избрала да напусна тази година училище, защото не виждам с 320 лв чисто как бих помогнала на семейството си да плащаме двойно по- голям заем. И наистина не знам кой би дошъл след мен да работи в училище...

# 309
Имам дъщеря на 16г. и син на 4г.От госпожите в ДГ съм доволна,ходим със желание.Явно при нас в провинцията обслужването в ДГ и ДЯ е много по -добро.Приятен ден на всички.

# 310
Момичета, стига сте спекулирали с това, че ако се вдигне заплатата трябва с нещо да се промени обслужването. Вашите заплати не се ли вдигат и индексират, да не би с нещо да се променя работата, която вършите? Защото от миналата година по това време заплатата на мъжа ми се вдигнала почти един път, без работата и изпълнението и да са се променили. И така е в повечето частни фирми. А държавните служители да не би с нещо да са се променили, че им индексират заплатите, а докторите в Пирогов, а работниците в Кремиковци? А вижте какви са заплатите в яслите и градините, ами те не са индексирани сигурно от години.
Иначе съм съгласна с адашката  Wink (хриса) щом са по-добре заплатени ще има повече желаещи и от там по-добър подбор на кадрите.

# 311
Момичета, стига сте спекулирали с това, че ако се вдигне заплатата трябва с нещо да се промени обслужването. Вашите заплати не се ли вдигат и индексират, да не би с нещо да се променя работата, която вършите? Защото от миналата година по това време заплатата на мъжа ми се вдигнала почти един път, без работата и изпълнението и да са се променили. И така е в повечето частни фирми.
Аз имам 12 години трудов стаж само в частни фирми. Никога досега не са ми вдигали заплатата просто ей-така, защото животът е станал по-скъп. Заплатата ми се повишава само ако ми възложат нова работа или ми определят нови задължения и отговорности. Получавам бонуси за добре свършена работа или по случей големи празници. 
Имам дъщеря на 16г. и син на 4г.От госпожите в ДГ съм доволна,ходим със желание.Явно при нас в провинцията обслужването в ДГ и ДЯ е много по -добро.Приятен ден на всички.
Има нещо вярно в това за провинцията. И аз имам такива наблюдения и се чудя на какво ли се дължи.

# 312
В НАШАТА ЯСЛА ТАЗИ СУТРИН НИ СЪОБЩИХА, ЧЕ ВСИЧКИ НАПУСКАТ ОТ МЕСЕЦ ЮНИ
СТАВА ВЪПРОС ЗА 56 ЯСЛА, В НЕЯ ИМА 4 ГРУПИ- ЗНАЧИ ПОНЕ 16 ДУШИ ПЕРСОНАЛ

# 313
  • Sofia
Ами ще напускат разбира се.За жалост това е в съответствие на нещата случващи се в тотално обърканата ни система(и образователна и здравеопазна).

# 314
Момичета, стига сте спекулирали с това, че ако се вдигне заплатата трябва с нещо да се промени обслужването. Вашите заплати не се ли вдигат и индексират, да не би с нещо да се променя работата, която вършите? Защото от миналата година по това време заплатата на мъжа ми се вдигнала почти един път, без работата и изпълнението и да са се променили. И така е в повечето частни фирми.
Аз имам 12 години трудов стаж само в частни фирми. Никога досега не са ми вдигали заплатата просто ей-така, защото животът е станал по-скъп. Заплатата ми се повишава само ако ми възложат нова работа или ми определят нови задължения и отговорности. Получавам бонуси за добре свършена работа или по случей големи празници. 
Има нещо вярно в това за провинцията. И аз имам такива наблюдения и се чудя на какво ли се дължи.
ОФФ - Искаш да кажеш, че заплатите в тези фирми са като преди 12 години  Rolling Eyes ... Ако секретарката преди 12 години е взимала 200 лв, сега за тази позиция заплатата е такава, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт