Българският език да не е задължителен, предлага закон

• 18 332
  • 301
  •   1
Отговори
# 240
Niara, сега виждам предложението ти за заглавието, да, и така става, както кажете.

# 241
Благодаря и на Нияра и на Тео!!!  bouquet  bouquet  bouquet

Решавайте кое точно ще е петицията и подписката!!!И да разпечатваме,и да подписваме!!!

Аз отново казвам,ако искате да обсъдим и евентуални по агресивни действия...

# 242
Миме, само ако станеш министър на просветата ще можеш да разбереш сложния казус... Или най-малкото експерт в МОН...
Пак се връщам към думите на министър Вълчев, който сякаш започва и да си противоречи... Последно, има или няма държавно образователно изискване за усвояване на книжовния език?

"А що се отнася дали има въобще някакво държавно образователно изискване за усвояване – да, има и това е държавното образователно изискване, свързано с учебното съдържание, каквото между другото съществува."  <-->
"Всъщност истината е, че държавно образователно изискване за усвояване на книжовния български език в България няма. Това е едно пожелание в закона и такова никога не е било създавано, така че всъщност ние не отменяме самото изискване. "

Изискване за учебното съдържание по БЕЛ има...
Затова писах по-горе, че има много неясноти, пропуски и вратички, игра на думи... Могат да ни разиграят, както си поискат...
Всъщност може би неправилната формулировка в съществуващия закон ни играе лоша шега и е част от проблема, но на тези горе това им е работата... Освен само да създават и приемат закони, също и да ги формулират еднозначно...

# 243

Ееее, браво, момичета!
В един момент помислих, че темата ще е кухо яйце.
   Ако се стигне до протест, ще изпратя представител.

# 244
Понятието "майчин език" е с изцяло български произход.
По време на Турското робство, понеже мъжете са били в гората...или заклани... тези които са учили децата си на езика ни и са съхранили вярата ни, са били майките и бабите ни.
Ето за това се казва майчин език... и аз отказвам да приема новините на Турски като майчините ми новини! Това е оскърбление спрямо принадлежността ми , спрямо дедите ми и спрямо родината ми! Майките ни са били Българки...и това е нашият майчин език! Ако има протести - с вас съм!

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 21:43 от Фиатаджия

# 245

Ееее, браво, момичета!
В един момент помислих, че темата ще е кухо яйце.
   Ако се стигне до протест, ще изпратя представител.
Вълчо,защо на вълка му е дебел врата...Какви са тези представители?! Wink

Мами,аз вече разпечатих всичко,утре ще го разпространя където мога...Ако има промени,ще ги оправям в действие...
За петицията само дали може с копи пейс?!И това последен вариант на документа ли е?!

# 246
И това последен вариант на документа ли е?!

И аз чакам да кажете, грешки виждате ли, да променям ли нещо? Промених заглавието на предната стр. newsm78, чакам последни забележки и поправки и да пускаме петицията. Аз ли да пусна петицията? Трябва да е ясно, да не се пуснат две петиции, много е важно. Освен това петицията след като се пусне, не може да се променя, трябва да се прегледа внимателно преди да се пусне. Ако това е последния текст, да оправя и подписката.

# 247
Добре е направена.Кога ще я пускате,да я подписваме и разпращаме?
Освен това надявам се да спрат навреме да правят всякакви експерименти с обу4ението на децата и то по най_скапаните европейски модели.Всяка година има разли4ни изисквания,така се объркват у4ениците,цели се никаква подготовка ли?Също така историята,която у4ат е тотално промиване на мозъците,може би по_нататък трябва да апелираме за това.
Прави ми впе4атление също така,4е се използват прекалено много и не на място 4уждици.При този богат език,който имаме,е простотия по медиите и по у4режденията ни да се 4ува някаква мешаница от българо_английски нелепости.Сигурно си мислят,4е изглеждат по_умни по този на4ин,знам ли?

# 248
  • В тъмната гора.
В полето, до кого е адресирана петицията, трябва да се пише освен МС, президент, НС, също така МЕДИИТЕ, за да се има по-голяма гласност.

# 249
 Как допуснахме да се стигне до тук? Няма да се изненадам скоро ако
 ни превземат .............дано се сещате кого имам предвид #2gunfire

# 250
В полето, до кого е адресирана петицията, трябва да се пише освен МС, президент, НС, също така МЕДИИТЕ, за да се има по-голяма гласност.

Ще ги добавя! Аз направих някой дребни поправки, ама няма да го пускам пак, че се задръсти темата. Грешки виждате ли, конкретно, не можем да се излагаме да пускаме петиция в защита на българския език и книжовност и да допускаме правописни грешки. Praynig
Ей сега взимам текста и отивам да го пусна при правописната полиция, малко работа и те да свършат. Laughing

# 251
Чл. 16, т. 4 от Закона за народната просвета е единственото място, където законодателят е указал, че държавата има и грижа, и изисквания при усвояването на  книжовния български език от българските граждани в процеса на тяхното възпитаване и образоване.
Става въпрос за конкретно, ясно и изрично указание.

Ако това изрично указание отпадне от Закона, чл. 3 от Конституцията на България (в който се твърди, че българският език е официалният език в страната ни) ще се превърне в куха и негарантирана законодателно декларация.

Нещо като „правото на щастие” на всеки български гражданин.

Иначе, за подписката, има няколко подробности, които би било по-добре да се коригират в текста.
Вярвам, че няма да е късно по някое време нощес да поясня какво имам предвид, понеже тогава ми е „бодрият” период.

# 252
Министерството на образованието и науката е длъжно да защитава и пази българския език като официален език на България, завещан ни от светите братя Кирил и Методий. Защитавайки родния си език, ние защитаваме своята история, култура и национална идентичност.

Мда,там е работата,че ни е завещан даже от много по-рано,но кой ни казва?
http://7rilskiezera.com/data/Orfei.pdf

Иначе поздравления за труда!  bouquet

# 253
  • под дъгата
Последният вариант е супер. Имам предложение за абзаца с наредбата:
Цитат
     Настояваме да се запази държавното изискване за усвояване на книжовния български език, както и да бъде изготвена наредба, която да урежда Държавните образователни изисквания относно усвояването му.

Излиза, че искаме да се запази нещо, което същевременно трябва да се създаде.  newsm78 Объркващо е. Може би така:

Настояваме да се запази редакцията на чл. 16, т. 4 от сега действащия Закон за народната просвета, както и да бъде изготвен съответен акт, уреждащ Държавните образователни изисквания за усвояването на книжовния български език.

Какво ще кажете? Идва ми малко тежко, ако някой успее да го преформулира...

# 254
  • под дъгата
Чл. 16, т. 4 от Закона за народната просвета е единственото място, където законодателят е указал, че държавата има и грижа, и изисквания при усвояването на  книжовния български език от българските граждани в процеса на тяхното възпитаване и образоване.

Ето това ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт