Проектозакон на министерството за започване на училище на 6 години

• 19 323
  • 326
  •   1
Отговори
# 75
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Да да остане право на избор и всеки да си решава. Наистина на 5 години и 9 месеца е рано, но на 6 години и 6 месеца, ако детето е зряло е ОК. 

# 76
тук децата тръгват в годината в която са или ще навършат 6 години,моята тръгна на 5,9 като преди това беше на преду4илищна
това 4е в 4ужбина у4илищата за на4алната степен били по скоро като като преду4илищна поне при нас не е вярно-детето запо4ва с програма като нашата,,друг е въпроса 4е децата ве4е могат да 4етът и пишат-на тази възраст едно дете може да се справи с 3 езика,като поне на 2та може да 4ете  и пише и пак да му остава време за игра

# 77
  • Добрич
Гласувах!
Против! Повече от категорично!
И не ме интересува, че децата в другите държави тръгват по-рано на училище. Няма база за сравнение.

# 78
  • В една Дупка.
Против съм, или ако има родители ,които желаят да си ги пускат. Не ме вълнуват другите държави и образователните им системи. Там в трети клас учат материал, който тук нашите деца в първи. Не бързам да скъсявам на децата ми безгрижните детски дни. Дано не се приеме, или ако да, да е по преценка на родители. А ако се направи задължително ще отложа първи клас додори и незаконно. Да ме съдят, нека някой да дойде да ме убеждава , че не съм права . Дори и ако има глоби ще си ги платя, но няма да пусна малката на училище от 6 год.
Някакви предложения за конкретни действия, казвайте. Подписвам всичко що е против такъв проекто или приет закон.

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 15:54 от bubica

# 79
Трябва да има избор, така писах и в другата тема.

# 80
  • София
Утре ще започна да пиша текст на петиция.

Можете ли да ми дадете линкове към материали по детска психология, в които се обсъжда въпросът с тръгването на училище от емоционална и психологическа гледна точка? Мисля, че и на това трябва да се обърне внимание.

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 22:56 от Vivi

# 81
  • Сливен
Категорично против!  Peace

# 82
Аз съм категори4но против NaughtyКолкото и да е умно детето,все пак 1 г.  детство няма кой да му я даде PeaceИ без друго, ако е мн.у4енолюбив, ще у4и години наред  Grinning

# 83
Смятам ,че на истина акселерацията при децата е доста по силна,от преди 10 години,но всяко дете си е различно.Аз ще ви кажа как беше при моите деца (при това съм детска учителка).Дъщеря ми тръгна в 1 клас знаеща всичко-да чете,да пише ,да разсъждава,Но сима ми тръгна на училище без да знае нищо .Познаваше само буквата "Д".Дъщеря ми скуча цяла година в клас,защото нямаше какво да научи и учителката така и не се занимаваше с нея,а с учителката на сина ми говорихме на дълго и на широкои тя ми каза ,да не го карам да учи предварително ,тя затова била в училище за да го научи на всичко.РЕЗУЛТАТА БЕШЕ:Дъщеря ми която просто е умно и будно дете ,все още в 5 клас трудно учи уроците си и сина ми ,който с лекота усвоява всичко ,защото има идеален алгоритъм за учене.Така че моето мнение :РОДИТЕЛЯ САМ ТРЯБВА ДА ПРЕЦЕНИ КОГА ДЕТЕТО МУ Е ГОТОВО(на 6 г или 7 г)

# 84
  • София
Е, снощи министърът си го каза в прав текст - няма да се променя учебното съдържание за 6-годишните и просто ще завършват училище по-рано от сегашните ученици. И за дебата каза, но това е друга бира. Ако решат ще го направят със или без дебат.

# 85
Ако родителя откаже да пусне детето какво ще е последствието?! newsm78

# 86
Тъкмо майките да не се чудят на колко години да пращат децата на училище. Мисля, че и материалът ще е съобразен с възрастта им. Дано по този начин да се преразгледат учебниците и да се избегнат масата грешки, с които са пълни настоящите.

Кое в нашата мила Татковина те прави сигурна, че материалът ще е съобразен със възрастта им!? Shocked
Аз пък съм убедена, че учебните програми няма да бъдат изобщо променени, за да се нагодят към новите условия. Как да стане това с така наречените делегирани бюджети!?
Просто е глупаво да се залъгваме, че това се прави в интерес на децата. Всичко е пошъл план за икономисване на средства:
- на училище от шест години = годината за предучилищна подготовка се икономисва (персонал; разходи за светлина и отопление; разходи за материална база; и прочие ....)
- задължително обучението до 10-ти клас = двете години до 12 клас се икономисват (подобно на горното)

А пък, че ще се травмират поколения наред - какво от това? да не би да им е за първи път?
В крайна сметка ТЕ очевидно нямат нужда от умна нация. Пакистан в Европа - това я чака България!

# 87
  • София

Сигурно ще те глобят и ще ти спрат детските надбавки, ако получаваш такива.

# 88
  • Ямбол
Спират му детските и помощите Mr. Green

По темата - категорично против съм. Имам наблюдения не само над моите деца. С това учебно съдържание, колкото и умни да са децата ни, не могат да се справят.

# 89
Много категорично съм против да се отнеме една година от игрите и безгрижието на децата.Това, че се развиват по-бързо е вярно, но трябва ли да им отнемем времето за игра и да ги натоварим с отговорността да ходят сами по пътя, да пресичат и да се оправят сами в това страшно време. Не всички имат баби под ръка.

Общи условия

Активация на акаунт