Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията!

• 43 779
  • 468
  •   1
Отговори
# 165
  • София и там където не се пуши
 MVK - развълнувах се от разказа ти. Дори да се наложи мисля, че там може да обясни и да го разберат. Е така хората трябва да се научат да искат помощ в това, което не могат.

# 166
MVK - здравей и от мен  bouquet
и нашият тати е дислектик, но не го е знаел;с ходенето по доктори и специалисти за сина ни го разбрахме. При него четенето е по - бвно, писането е неграмотно понякога и заменя едни букви с други, и при нас важи това със списъците - ако не му напиша какво да вземе от магазина ще се върне с полувината неща само Grinning
мъчно ми е че се чувства виновен и отговорен за дислексията на Пепи Rolling Eyesпри нас тя е наследствена...
можеш да прочетеш какво съм писала по - горе като описаниеа на нещата при нас, за които можеш да следиш, но не се навивай предварително, че и детето ви ще е с дислексия - понякога се онаследява друг път не, така че смело на пред и се радвай на детенцето си Hug

# 167
 shushi_4  Мерси много  bouquet
опитвам се да не се самонавивам, ама като знам , че и дядо му има а е и далтонист и направо Sad Опасявам се да не се подрерят дядо- баща- внук
Ходи от 10 месечен , но и досега така си ги качва стъпалата- дясно краче, ляво краче- 2 крачета заедно после пак , а как залита и пада просто не ми се мисли . Надявам се да е все още от възрастта и той да няма проблеми. Времето ще покаже, а и той след някой друг месец тръгва на детска градина
Лек ден на всички

# 168
MVK просто го учи, аз сега забелязах че Мишо като скача, не си свива краката, някакси се стяга и се отблъсква с изправени крака, та ще се учим това лято.

# 169
Добро утро мами  bouquet
почнахме Neotropil сироп както ни предписа доки - от два дни го пием в комбинация с вит В1 и В6(витамините са за да тушират прекалената нервна активност от лекарството), но да ви кажа честно е като изтребител Mr. Greenне го свърта на едно място - преставям си ако не бяха витамините ooooh!..трудно заспива и вечер - вчера заспа към 23ч. едва заспа:crazyeyes: което не е нормално за него - по принцип до 21, 21 и 30 вече е "отнесъл плувката".Доки каза че първия месец ще е така докато организма свикне с лекарството после нещата ще се отрегулират newsm78..ми дано да стане така, че сутрин от това нощно будуване не може да стане hahaha

# 170
Здравейте:)
...Да питам само-защо във всички енергийни напитки включват Витамин Б групата?Аз ги считам като явен стимулант....
 newsm78Shushi-този Neotropil вид стимулант ли е?Какво очакваме от него?Питам щото тук не съм го срещала...Колко време е периода на натрупване в организма докато детето се повлияе?Какви са страничните ефекти ,които можеш да очакваш от него?Дозата може ли да бъде коригирана-не спрямо килограми на детенце,а според поведение? newsm78
Той като се люлее на люлка пренася ли тежестта на тялото правилно по посока на движението?
Пиши-чета с интерес... Hug  bouquet
MVK-таткото ще ти бъде САМО от полза-накарай го да си спомни всички неща ,които са му помагали в детството, за да оцелее в света на "писателите".Това ще е полезно за целия ни Форум:)
Жана,твоята Яна с колко пръсти пише на клавиатурата?Опиши тя какво мисли за себе си-изброявай и епитети-нека тя да избере или да нарисува това което счита за най-близко до нейната самопреценка:)
Дороти-Макс не можеше да скача с 2 крака..Даже на училищните танци стоеше здраво стъпил с двата на земята и си местеше тялото-ама го харесваха и ..му подражаваха:)Що не го накараш да прескача първо тенисна топка, после камион,после нещо по-високо..ама да му е интересно:) newsm78  bouquet Hug

# 171
Веселче, нали съм ви разказвала, че и аз се определям, като дислектик, това за прескачането ми е било винаги ад. А само коза в един момент за кратко време можех да прескачам в училище. Винаги съм изпитвала ужас.

MVK направо включи тук таткото да ни разказва.

# 172
Таткото, ако въобще разбере , че пиша сигурно ще спре да ми говори за 2 дена Embarassed. За него си е срам голям. Как се оцелява без да се пише, ами " хващаш си секретарка в училище" / все някоя съученичка ще ти помогне/, ей така е оцелял той и после учи. майка му страшно много му е помагала, всеки ден да пишат и четат  / сега пише що годе прилично, ама на фона на другите е Shocked/. Аз се опитах  само веднъж , той не издържа , едвам написа една страница/ за 3 дена/ и се скарахме. с клавиятурата на компютъра се справя що годе прилично, но не му давай химикал.
Но определено, за много неща мозъка му сече като бръснач / право, медицина, техника/. Може да начертае план на сграда, но му е трудно / 2 метра -10 лева колко струват 10- отговор 100 Shocked. ей за такива дребни неща не го търси/. В много случай по симптоми може да каже каква е болеста / толкова много книги по медицина е изчел, защо не учи може би се досещате/
Това е засега от мен  bouquet

# 173
 MVK просто тази тема бе създадена да се помогне на много деца, ако му дойде времето му разкажи.

А и на такива хора да разберат, че са определено талант.

# 174
http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/departments/cognitive%20sci … bena_Ignatova.pdf

малко да почетем пак.

# 175
Здравейте и от мен Peace
включват Б1 и Б6, защото успокояват периферната нервна система и при взимане на мозъчни стимуланти е задължителен и техният прием, за да тушират появата на хиперактивност и прекалената възбудимост на нервните окончания.Първия месец е адаптивен - организма на детето свиква със стимуланта, а след третия месец има видими резултати - по-добра концентрация по-добра памет.Дозата първоначално е според килограмите а след третия месец и контролно ЕЕГ или се увеличава дозата или се запазва същата. NOOTROPILA( съжалявам за грешката в името по горе Embarassed) влияе на изграждането на миелиновите обвивки на мозъчните нерви или така нареченото бяло мозъчно вещество, което е отговорно за паметта свързана със знаците , така поне ми беше обяснено, че при дислектиците бялото мозъчно вещество се образува много по-бавно от на другите хора, и от там идват и проблема с възприемането и запомнянето на знаците и символите , тоест всеки път като ги видят сякаш е за първи път, не се складират никъде като памет..не знам дали ме разбрахте newsm78....та лекарството подпомага по естествен път за неговото по-бързо образуване Simple Smile
Пепи го пие от една седмица и забелязвам доста промени-по активен е ,не го свърта на едно място по -раздразнителен,по-емоционално нестабилен,с повече енергия и желание за катерене скачане като е по-уверен и се справя по-добре от обикновено може би това му дава и увереността коятоиначе му липсва да прави тези неща...странно е да видиш детето си което никога не се е качвало на дърво без чужда помощ сега да припка като маймунка по клоните  Mr. Greenи се кефи на успеха си и е много горд от себе си Sunglassesдано само не се пребие baby_neutral
Сетих се и още нещо повтаря кат опапагал всяка дума и изречение #Crazyи се хвали колко му е добра паметта Laughing bowuu
колкото до люлянето това още не сме го овладяли Peaceно има време и това ще стане - някакси не може да включи какво трябва да направи с тялото си за да се залюлее newsm78и го люлам аз за сега  bouquetнадявам се да съм била полезна Hug

Последна редакция: вт, 08 юли 2008, 09:42 от shushi_4

# 176
стана малко дългичко... Mr. Green

Последна редакция: вт, 08 юли 2008, 09:42 от shushi_4

# 177
ВЕСЕЛЧЕ, бързам да отговоря на въпросите ти - Яна пише с колкото може пръсти повече - двата показалеца са й основно в действие /както и при мен Simple Smile/, но за табулация примерно ползва палеца, понякога включва и средните пръсти. така че, че е за оплакване като цяло Simple Smile
Относно рисунката - случи се нещо много интересно. Преди половин година я бях помолила да нарисува себе си - така, както се вижда. Тогава тя нарисува едно сърце, в него беше написала думата *love* и то беше продобено със стрела Sad
Сега обаче направо е разби - нарисува отново сърце, вътре пак пишеше същото, обаче имаше ангелски крила, ореол и.... опашка на дявол!?!? Хммм......
А с думите не се справихме особено добре. Тя сама доникъде не го докара,а като почнах аз да й изборявам, си хареса всичките отговори
Но това с рисунката направо ме разби... Интересно ми е да *чуя* твоят коментар...

# 178
  • Варна
Здравейте,
аз пак изчезнах за малко, но не се сърдете...

MVK, имам чувството, че описваш нашия татко- като изключим четенето на различна от техническата литература. В техниката е бог- всичко сам прави- освен че се занимава с техника и в нашата все още недовършена къща (защото не му стига времето) всичко е правил той- ВиК, ел., отоплителната ни инсталация (ама той с това се занимава), гипскартон, плочки, гаража ни пак- метална конструкция с термопанели, за гаражната врата си поръчахме частите- той ги сглобява- сече му бе, сече му.... А, забравих- отвън сме с 2 пласта изолация- грубо 200квадрата- вися на нея стълба, страшно е упорит- не знам това дали е характер или да го отдам на неговата форма на дислексия.
Виж йероглифите му нямат равни- а на мен се сърди, че не ми разчита...

Стига за таткото, сега тая притеснения за бъдещия втори отрок. Ако и той е като батко си и баща си- е тогава просто не знам...
Някой пита дали е сигурно, че ще е момче- ДА, надежда всяка оставих след хормоналните ми изследвания, там вероятността е 99%.

И още нещо да споделя- забелязах докато четем (аз говоря в множествено число че чета заедно с Иво) ако почне много да шава с крака, ръце- с едната си ръка показвам в книгата, с другата държа неговите, или сяда в мен (колкото и вече да е трудно изпълнимо с този голям корем) като близостта явно му дава увереност и успява да се справи по-добре.

При друг имало ли е ефект?- Споделете.

# 179
  • Варна
Като четох това което dorothy е дала се сетих да попитам: Вашите съкровища успяват ли да пишат под диктовка (дори и бавно) и могат ли да правят преписи?

Доколкото аз наблюдавам сина си при диктовка той вече успява, макар и с доста правописни грешки, но преписа все още му е голям проблем (да си го кажа никакъв го няма).

Общи условия

Активация на акаунт