Как готвите скумрия?

  • 56 444
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Скумрията само в плик - изчистена, посолена, поръсена с черен пипер, слагам в плик за готвене.
Слагам изцеден лимон, зехтин, начукан чесън, резенчета лимон в почистеното коремче на скумрията,
и молко вода и завтарям плика, пробивам няколко дупчици и пека в загрята фурна.
Става страхотна - хем печена хем задушена  Peace


Това е и моят начин,но аз само я изчиствам,измивам и поръсвам с готова подправка за риба,нищо друго не слагам.Сервирам със салата.В момента правя така риба Саворин,приготвила съм и зелена салатка.

# 16
  • Мнения: 741
Само на скара

# 17
  • Мнения: 11 747
сготвих я и даже хапнахме. Ето да онагледя.

# 18
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Риба плакия по критски
Рибата се нарежда в тава, върху нея  - нарязани на филийки 6-7 големи домата и 2 глави лук. 5-6 скилидки счукан чесън се разбъркват в половин чаша бяло вино и се заливат продуктите.След това се полива всичко с чаша зехтин, поръсват се чер пипер и сол.Пече се в загрята до 200 градуса фурна.Като се извади от фурната се поръсва с магданоз и пресен розмарин.

# 19
  • варна
  • Мнения: 1 830
Печена във фолио ,във фурната.  Така нито мирише, нито пръска като при  пържене.
Ето това е и моят начин Peace.

# 20
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Печена на фурна с фантастична хрупкава коричка

След като я почистиш от вътрешностите , главите и перките
я срежи на 2 половини по дължина .
Налей в по-голяма тенджера 3- 4л студена вода, около 100мл оцет и
изкисни рибата поне 3 - 4 - 5 часа .
Така излиза всичката кръв и лош мирис .
Постели си на дъното на тавичка алуминиево фолио -
добре тапицирай , че да миеш по- малко после .
Посоли със сол и чер пипер на вкус всяко парче , омажи ги и с олио
, поръси ги с брашно - от 2 - те страни . Печи на 250-300гр до златисто кафяво .
Ако ги ядете веднага са хрупкави и сочни , ако преседят пак са хубави , но не са хрупкави .
Като ги извадиш от фурната веднага ги прехвърли в чиния да не си поемат обратно мазнината.
Гарантирам ти , че ще ги правиш само така вече ! Laughing Wink
Сгъни внимателно фолиото от тавичката и го изхвърли в коша - тавичката е достатъчно леко да изплакнеш с веро и топла воде и е готова !

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 00:55 от Другарче

# 21
  • Мнения: 4 358
Да добавя и аз освен всичко друго което вече са ти казали аз правя скумрията и с праз и ориз на фурна и ето това ястие във гювеч - то става и с рибни филета но и със скумрия. Правила съм го и с два вида риба - скумрия и бяла риба - на мен скумрията на мъжо бялата риба.
Кебап в гювеч   - във втория пост от моите рецепти
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243025.0

# 22
  • Мнения: 252
Чесън и дафинов лист се слага в коремчето на рибата, на дъното на тавата се нареждат от тези дървените шишове под формата на решетка и рибата се слага отгоре и така се мята във фурната. Това е единият начин по който я правя. обаче съм стиганала до извода че независимо как я правя това което я прави невероятно вкусна е майонезеният сос - майонеза, 1-2 с.л. кисело мляко, чесън и сух копър. имали от него както и да я приготвите все ще си оближите пръстите  chef

# 23
  • Мнения: 27 524
Само на скара, така е най-хубава за мен и ми е любимата риба, нищо, че е просташка  Grinning
Никоя риба не обичам печена с домати  Sick

# 24
  • Мнения: 2 211
...Никоя риба не обичам печена с домати  Sick

Забелязяла съм, че малко хора харесват риба плакия. Аз също не обичах, но на едно гости хапнах цаца с пресен лук,  домати и дафинов лист - така се "зарибих". За риба, най - популярни са рецептите с лимон и чесън.

# 25
# 26
  • Мнения: 247
Всички рецепти изглеждат достатъчно различни, че да ги опитам една по една.
Благодаря ви за отделеното време!

# 27
  • Мнения: 3 641
Най-често на скара или пържена. Но задължително ще пробвам на "Другарче"  рецептата Hug

# 28
  • Мнения: 836
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,177.msg762.html#msg762

СКУМРИЯ РОПОТАМО (Pep-40)

Тази доза е за 1 средно голям глинен гювеч (може и в тава)

3-4 средни скумрии
1,2л. доматен сок
1-2 л. мед
40-50мл. оцет
50мл  олио
5-6 кис.краставички
200гр  грах
2 дафинови листа
сол на вкус и черен пипер

при наличност, може и:
1-2 моркова на кръгчета
бял боб - само ако е предварително сварен на 70%
може чушка - прясна или  консервирана


Изчистената и нарязана риба на шайби се нарежда в гювеча - 1 ред от нея, другите продукти на 1 ред, пак риба и се залива с доматения сок. Добавя се всичко останало и се запечатва гювеча. Желателно е да се пече в слаба фурна за поне 2  часа.
Ако е в тава - пече се около час


Тази ми е любима, мерси Pep-40   bouquet

# 29
  • Мнения: 125
Обичаме плакия ,но с дафинов лист и повече лук,може и праз.

Общи условия

Активация на акаунт