КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" - 3

• 52 206
  • 391
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Дани, за системата за обучение в кооперативите - много правилно ни насочваш. Аз от 1-2 години събирам координати на добри специалисти - музикален педагог, дипломиран монтесори преподавател, няколко добри учители по англ., дори днес се запознах с една актриса, която организира спектакли със съвместни участия на деца и родители, йога за деца, към Плейгрупата има майки, който са разработили свои теми. Може би пропускам нещо. Изредила съм неща, които могат да се правят в отделно помещение. Ще поканим тези специалисти и се надявам някои да се съгласят да водят заниманията. Мисля в кооператива да има детска учителка за 1-2 часа на ден, която да преподава по Моливко /или друга система от МОН/. Но съм виждала  едни списъци с умения, които децата трябва да имат като самообслужване и други неща, които не ми е ясно как се развиват. Това е ядене с лъжица, обличане, подреждане, спазване на правила. Те явно са поделени между семейството и градината. А според нашата държавна учителка, родителят трябва да си е научил детето. Доколкото знам, ще има програма съвместно с факултета по педагогика за краткосрочни курсове за жени /може би помощник възпитателки/, които да гледат децата. И дано да направят разумни изсквания от ХЕИ, да са изпълними и съобразени с градската среда. Също общината трябва да отпусне субсидия, защото по мои изчисления, себестойността е подобна на скъпа частна градина. А кооператива не генерира печалба. Или трябва да е на 1/2 ден. Но определено децата, за които няма да има места в държавните детски градини са ощетени откъм получаване на знания в периода 3-6 години.

И да допълня, че когато родителите са проявили отношение към образованието в периода 3-6 години на детето, после ми се струва, че ще се развият нещата в онази възрожденска посока, която споделих сутринта.

Последна редакция: нд, 06 апр 2008, 16:25 от TanyaMG

# 46
Таня, много ти благодаря за хубавия постинг!
И аз се надявам, че изискванията от ХЕИ ще се нормализират, защото в момента е прекалено тромаво и в същото време не ефективно. Ей сега видях как се действа според ХЕИ при случай на скарлатина - трагедия!

# 47
Танче, разказвай още - много е готино и с мисъл.

Аз като гледам вкъщи съм си направила такъв "домашен кооператив" - доста проучване пада за най-най-добрите специалисти по всичко, а и трябва освен да са добри, да имат подход към децата. Доста ангажиращо е наистина, но можем да обменяме инфо и координати. При мен е по-лесно, защото и от ЧДГ, и от ЧУ помагат откъм знания и умения, а и не е всичко през 1 ъгъл. Долу-горе съм си създала домашно мини-"идеално общество" - с експерти в различни сфери (сега да не ми се подигравате).  Simple Smile

Имам още много идейки да ти казвам, но още малко да ги обмисля.

В тази връзка ми хрумна тук в "клуба" да каним - гости-лектори. Сещам се за 1 прекрасна-мама логопед от форума и за още 1 мама, която има супер интерсни идеи за обучение и възпитание на децата. А също така по мейл да отправяме запитване до други експерти - те, ако искат да пишат тук, или да ни пускат мейл. Така и ние ще си имаме хем инфо, хем няма да зацикляме. Ще можем да търсим още инфо от други хора извън форума, други гледни точки и т.н.

Последна редакция: нд, 06 апр 2008, 15:48 от danybon

# 48
ох, докато се запиша сте изписали 2 теми и сте започнали трета Wink

знам, че в София е доста трудно да направиш избор. За жалост във Варна не е така, но аз все пак за себе си съм решила, къде ще учи детето ми. Въпреки, че е рано и че нещата се променят. newsm78
Ще следя темата с интерес.

# 49
ДОБРЕ ДОШЛА, Malenna!  Hug

Как е при вас с ЧДГ/ЧУ?

# 50
Моето дете е в Малкия принц, първата ЧГ. На същото място се намира и училището и гимназията Екзюпери. Племенникът ми учи в гимназията. От това, на което съм свидетел, съм доста доволна. Надявам се сестра ми да се включи и да е по-изчерпателна.

# 51
Моето дете е в Малкия принц, първата ЧГ. На същото място се намира и училището и гимназията Екзюпери. Племенникът ми учи в гимназията. От това, на което съм свидетел, съм доста доволна. Надявам се сестра ми да се включи и да е по-изчерпателна.

мерси.
Слагам и тук линк към градината ви, за да не се ровят другите (има го в 1 пост):
http://www.thelittleprinceschool.com/index1.html
Прегледах сайта и има наистина готини идеи, много добре изглежда. Когато ти се пише, ще разкажеш ли нещо повече? Имаме и бял списък на добрите учители в ЧДГ/ЧУ, ако искаш да номинираш някого. И още нещо - в 1 тема писахме "есета" Simple Smile  "Защо избрах частно образование?", ако ти се "говори" на тази тема, ще се радваме да видим какво е положението във Варна.

(в много теми съм те засичала - по снимката на сладурчето те разпознавам. Страхотно дете!  Simple Smile)

# 52
  • София
Дани и Милена,
Благодаря ви за добрите думи.
Дани, аз не знам какво повече да кажа за кооперативите. Стартирането им зависи дали общината ще отпусне финансиране, как ще се контролират и дали ще се намери решение от ХЕИ. Но ще са ми много интересно тези лекции, а и да обменим база данни Simple Smile

Да ви кажа, че днес отидох точно до това нелегално детско клубче - градина. И нещата не ми харесаха. Децата са 15, според мен не ги извеждат, вече имат 2 жени, но новата не ми хареса като отношение към децата, нещо в атмосферата се беше променило.

Последна редакция: нд, 06 апр 2008, 17:02 от TanyaMG

# 53
.....

Да ви кажа, че днес отидох точно до това нелегално детско клубче - градина. И нещата не ми харесаха. Децата са 15, според мен не ги извеждат, вече имат 2 жени, но новата не ми хареса като отношение към децата, нещо в атмосферата се беше променило.
..........

Аз това съм забелязала в по-малките градини - зависи каква учителка ще бъде. При нас в първата градина първата година бяха страотни, после напуснаха. Но се оказа, че едната е била правистка (младо момиче), другата завършила философия (пак младо момиче, но беше с дечица и беше супер лъчезарна), трета - с няколко езика. Изглежда беше някакво временно решение откъм работа за тях. Но атмосферата в градината беше супер, после като те се махнаха - всичко все едно рухна изведнъж. При по-големите ЧДГ - бях писала, си има нещо като "ноу-хау" и всяко текучество не е толкова болезнено.

Иначе за базата-данни - супер.

Разкажи повече за този дипломиран монтесори преподавател? Аз почти нищо не знам за този метод. Сега отворих инфото към ЧДГ "Монтесори" http://www.montessori-bg.org/montessori/
"В основата на метода на Монтесори лежи концепцията за активната личност, която свободно се саморазвива и самоизгражда чрез взаимодействия със специално създадена, стимулираща материална среда. Методът е интердисциплинарен и си поставя мащабни цели – самообновяване на човешкото общество чрез създаването на “новия човек”. Изграждането му по необходимост започва с отглеждането на “новото дете”, затова е необходимо да се използва „този най-чувствителен период от живота на човека”, за да се усъвършенства човечеството. " (нищо не разбрах!)

нещо по-разбираемо http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162993.0
(на руски)

Ето и играчки Монтесори
http://www.preissturz.at/montessori/montessori-Kat132.html

но към този онлайн магазин имам много забележки, ако решите да поръчвате в рубриката "На пазар" има ценни съвети
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162993.0

Последна редакция: нд, 06 апр 2008, 17:22 от danybon

# 54
БЯЛ СПИСЪК НА ДОБРИТЕ УЧИТЕЛИ В ЧУ/ЧДГ
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=280201.340
пост  #352

ЖЕНИ МАРИНОВА - "Ерих Кестнер"- математика
Юта Примеров
Д. Налджиева
Иван Симеонов - ПЧМГ (по-скоро СМГ)
Антония Бошнакова - ЧДГ "Сияние"
Пепа Рошкова - ЧДГ "Сияние"
Ирина Данаилова - ЧДГ "Сияние"
Елизабет Желязкова - ЧДГ "Сияние"
г-жа Вили - ЧДГ "Сияние"
Михаил Бошнаков - ЧДГ "Сияние"
г-жа Соня Вучкова -ЧУ "Иван Вазов"/"Малечко"
г-жа Валя - ЧУ "Иван Вазов"/"Малечко"
г-жа Татяна Христова /сега вече в ЕСПА/

Като колективи:

1. ЧДГ "Сияние"
2. ЧОУ "Св. София"
3. ЧУ "Ерих Кестнер"

(чакам още предложения)

ОСКАР "ПРИНОС ЗА ЧАСТНОТО ОБРАЗОВАНИЕ"

в този "клуб"

edu_daddy (номиниран от danybon)

в " реалния живота"  Simple Smile
..............................

(може би пак edu_daddy, но не с този ник)

И има и подкатегория  ОСКАР - аз номинирах edu_daddy. Подемам и PR - кампания за неговата кандидатура. Дано като спечели оскар, поне "дойде" в клуба ни да си го вземе, че така ни заряза сега. Laughing

Подкрепям  Peace

Момичета, хайде номинирайте за Белия списък на добрите учители в ЧДГ/ЧУ и за ОСКАР?

edu_daddy вече е с 2 номинации за ОСКАР "ПРИНОС ЗА ЧАСТНОТО ОБРАЗОВАНИЕ" в "клуба"- данибон и Милена. Кой се присъединява към нас? Hug

# 55
  • София
За монтесори - http://www.pumpelina.eu/montesori.html . Дани, аз съм малко практик - отивам с детето и ако е полезно за него продължавам /субектвна моя преценка/. За това държа да са добри специалисти, защото не мога да знам всичко. А съм забелязала, че добрите намират подход. За кооператива мисля, че това ще е също отличително, първо ще има занимание с майките, децата и преподавателя, и ако майките решат, че са полезни заниманията ще ги одобрят.

И още нещо да допълня - не държа до 5 години да научи кой знае какво като знания, а да се научи да се държи в група. И добрите преподаватели могат да задържат вниманието.
Иначе за Монтесори и за Валфдорф имаше теми във форума. На мен ми харесват части от 2-те системи, а не детето да се обучава изцяло по една от системите.

Не знам градината в Горна баня какво от Монтесори принципе прилага.

Последна редакция: нд, 06 апр 2008, 20:05 от TanyaMG

# 56
За монтесори - http://www.pumpelina.eu/montesori.html . Дани, аз съм малко практик - отивам с детето и ако е полезно за него продължавам /субектвна моя преценка/. За това държа да са добри специалисти, защото не мога да знам всичко. А съм забелязала, че добрите намират подход. За кооператива мисля, че това ще е също отличително, първо ще има занимание с майките, децата и преподавателя, и ако майките решат, че са полезни заниманията ще ги одобрят.

И още нещо да допълня - не държа до 5 години да научи кой знае какво като знания, а да се научи да се държи в група. И добрите преподаватели могат да задържат вниманието.
Иначе за Монтесори и за Валфдорф имаше теми във форума. На мен ми харесват части от 2-те системи, а не детето да се обучава изцяло по една от системите.

Не знам градината в Горна баня какво от Монтесори принципе прилага.

Валфдорф - това пък изобщо не го знам  Embarassed Ще попрочета малко.

Последна редакция: нд, 06 апр 2008, 20:31 от danybon

# 57
Таня, темата за Валфдорф силно се изроди, затова го предложих

# 58

хайде, "изплюйте камъчето" - сигурни е интересно, а ако и някой ми го синтезира  Laughing

# 59

хайде, "изплюйте камъчето" - сигурни е интересно, а ако и някой ми го синтезира  Laughing

Писах ЛС на Demetra - дано се включи  Peace

Общи условия

Активация на акаунт