За правата на децата ни!-тема 3

• 65 800
  • 786
  •   1
Отговори
# 495
  • в полите на Балкана
albenap благодаря! Аз имам талон от личната. Днес разбрах и в кой две болници правят ЛКК. Остава ми само да действам от понеделник.Ще ми се наложи ад се разходя до софия тези дни,но. няма как. Дано успея да свърша повечето работа без да разкарвам детето. Praynig

# 496
               Момичета,помагайте! Четох,четох и съвсем се уплетох  Embarassed за това ще питам :
               1.Издадоха ни Решение на ТЕЛК , но когато отидохме да го заверим ни казаха след 14 дни.Вярно ли е това или пак са някакви номера?Извинявам се ,че съм черногледа ,ама има защо.
               2.Какво може да получи детето ни с това решение? Разбрах за карта - транспорт,но детето е първи клас и го водим с кола,само не може в трамвая.Може ли да се получи някаква сума равностойна на картата или не?
               3.Ако остане вариант карта може ли и придружителя да има безплатна карта?В Решението е записано,че детето се нуждае от чужда помощ.
               4.За двойните детски - трябват ли бележки от работата на родителите? Ако бащата е безработен и не е регистриран в Бюрото по труда какво трябва да подаде?/ако трябват бележки/
               5.За обучението - при нас то е плуване  и ...не знам как да кажа - обучение или рехабилитация  newsm78 Полагат ли ни се някакви помощи защото детето се обучава в случая?
               На прима виста това се сещам  Embarassed направо се заплетох като пате в кълчища. Embarassed
               Благодаря ви предварително за отговорите!  bouquet И се извинявам ,ако въпросите ми не са за тази тема,но видях,че в началото има подобни. Embarassed

# 497
  • варна
 Чакат се дните, защото по закон може да се обжалва решението в 14дн. срок.
 За двойните детски не се иска доход ,само молба се попълва.
  За картите не зная,защото сме по-малки и казаха,че не ни се полага,но за София бях чела,че дават,също и за придружителя.
 За да ползваш добавката за обучение ,трябва да се представи ф-ра за предварително платена сума за определен срок- например такса за логопедични занимания -за 6 мес по 10лв. Плащат по около 9лв на месец! Смешно,но е такъв реда. Ясно е,че такива цени няма.
 Плуването, мисля, че не е обучение и няма нищо да получите за него.

# 498
                 orhid , благодаря ти! За плуването и аз така си мислех , но реших да питам , защото ние в момента основно с това се занимаваме.  bouquet

# 499
Чакат се дните, защото по закон може да се обжалва решението в 14дн. срок.
 За двойните детски не се иска доход ,само молба се попълва.
  За картите не зная,защото сме по-малки и казаха,че не ни се полага,но за София бях чела,че дават,също и за придружителя.
 За да ползваш добавката за обучение ,трябва да се представи ф-ра за предварително платена сума за определен срок- например такса за логопедични занимания -за 6 мес по 10лв. Плащат по около 9лв на месец! Смешно,но е такъв реда. Ясно е,че такива цени няма.
 Плуването, мисля, че не е обучение и няма нищо да получите за него.

Относно 14-те дни на чакане-на мен миналата година ми казаха,че за децата не важи(говоря за София) и ми удариха печат веднага.

# 500
                На мен за детето ми казаха 14 дни въпреки,че ние нямаме намерение да обжалваме,а за майка ми с 95 % пожизнено /на легло е/ към края на месеца ,защото нейните документи са подадени по-късно.И за детето и за възрастните ми казаха едно и също,а на мен ми се искаше да свърша работа в един ден за двете още повече,че е на едно и също място и пак в София.
                Освен утре да отида отново и да уцеля по-разбран служител,че ми писна вече от канцеларщината им.

# 501
  • варна
 Може да се обжалва от социалните служби, не само от вас. Mr. Green

# 502
Здравейте,и от мен един въпрос. Къде мога да прочета кои заболявания "подлежат на минаване" на ТЕЛК. Детето на приятелка е със сърдечна малформация,но до момента не е претърпявало инванзивна корекция. Досега само го наблюдават амбулаторно в Трета градска, не е лежало в болница. Имат ли някакъв шанс пред комисията newsm78

http://www.homeopathybg.org/members/DeJure/naredbi/TELK.html#T9

# 503
Може да се обжалва от социалните служби, не само от вас. Mr. Green
              Как ще се обжалва от социалните служби като нямат никаква информация? Решението си е у нас и никой още не го е видял от тези служби.При това ще стана малко злобничка  Mr. Green - Който от социалните служби реши да обжалва Решенията на ТЕЛК да му се наложи и той да ходи в ТЕЛК-а та да види какви "огромни" грижи полага държавата за хората с увреждания.Съжалявам,но на светлинни години сме от света.
              При мен парадокса беше ,че предложиха да извадя на майка си транспортна карта  #Crazy горкичката от 3 години е на легло и сама не може да се помръдне.Татко я обслужва ,че ние ходим и на работа .Това не е ли подигравка?Колко му е да прецениш ,че можеш да дадеш поне 5 лв повече за лекарства като не ползваш карта.Системата е тромава и лишена от всякаква гъвкавост и умни решения.Съжалявам,но това е!
              Същото като интеграцията на децата със СОП в ДГ и у-ща.Чиста хартия и нищо като условия.Понеже съм учител и имам наблюдения над работата на ресурсните побеснях когато дойде такава при детето ни.За сега сме успяли да съхраним самочувствието му и не се чувства изолирано , а ресурсната иска да го взима от час.Ами няма да стане.Нейната работа да е след учебно време по време на занималнята и то без да ми извежда детето и да го дистанцира от съучениците му.Просто да помага при подготовка на домашните.Обясних на госпожа-ресурсната ,че целта е децата да се ИНТЕГРИРАТ, а не да се ОТДЕЛЯТ от детския им кръг и да се подчертае различността им.В работата си успях да се наложа на ресурсната и да работи с детето само в мое присъствие по време на занимания и резултатите са далеч по-добри от времето когато го извеждаше и го занимаваше незнайно с какво.Говоря не за моето дете,а за деца със СОП ,каквито имам 3 в групата.
              Извинявам се за спама,ама явно нервите ми вече изпускат,че ми се събра много от афиширането на грижи и действителната им липса. Embarassed

# 504
  • София и там където не се пуши
Didia, ако на майка ти ТЕЛК-а е с придружител, вадят карта на майка ти, но двама придружителя я ползуват. Хората може това да са искали да ти кажат. От всичките болни, които съм изгледала, най-вече сме ползували карти за градския транспорт.

Решението може да се обжалва и от лекари и затова се чака 30 дни за окончателната заверка. Преди беше 10 дни. Поне съпругът ми преди седмица си направи заверката и така му бяха казали.

# 505
Didia, ако на майка ти ТЕЛК-а е с придружител, вадят карта на майка ти, но двама придружителя я ползуват. Хората може това да са искали да ти кажат. От всичките болни, които съм изгледала, най-вече сме ползували карти за градския транспорт.

Решението може да се обжалва и от лекари и затова се чака 30 дни за окончателната заверка. Преди беше 10 дни. Поне съпругът ми преди седмица си направи заверката и така му бяха казали.
              (х) Dorothy ,хич не ми мина през ума,че може да става дума за придружители, Embarassed като знам,че от 3 години не е излизала от апартамента  ми прозвуча нереално. Embarassed
              За срока ми казаха 14 дни.Ще видя в петък.Тогава изтичат тези 14 дни за детето ни.

# 506
 Синът им е с генетично заболяване и минахме ТЕЛК чак сега , когато стана на 7 години.
 Днес ше ходя да си подавам молбите по чл. 43 от ЗИХУ и за детските.
Когато попитах служителката (много любезна беше) мога ли да получа за минал период, тя ми отговори , че може 3 години назад (т.е. от 01.11.2006г), защото това било давностния период, в който изплащат обезщетения по чл 43. Но някъде в темата прочетох, че имам право от началната дата на инвалидизация, която за нас е 16.08.2005г.
 Моля, помогнете ми !

# 507
периода за изплащане е три години на зад от датата на ТЕЛКа, което значи че ако ТЕЛКа ви е от 01.10.2009г. то трябва да ви се изплати от 01.10.2006г.(70%)от минималната заплата за страната за годината, а от 01.10.2009г 70% + добавки за интеграция според индивидуалната оценка  изготвена от социалните

# 508
                         Извинете ме,но отново ще попитам.Въпроса ми е за детските добавки - от кога се изплащат? Има ли срок на давност при тях?

# 509
добавките се изплащат от месеца , в който сте подали молба в социалните. Вече не изплащат за изминал период. Ако подадете малба през м 10 ще ви бъдат изплатени през м 11

Общи условия

Активация на акаунт