За правата на децата ни!-тема 3

• 65 771
  • 786
  •   1
Отговори
# 570
  • до реката
Здравейте имам дъщеря с 50% решение от Телк.Въпросът ми е имаме ли право на безплатна винетка newsm78.Ами карта за транспорт. newsm78

# 571
  • BG
Не разбирам много добре коментара, че преди две години е имало ТЕЛК с 10%... Би ли уточнила какво имаш предвид?
Синът ми има телк от ноември 2007 г. - 10%, мотив - преди училищна възраст толкова се полагало, отказах се да обжалвам тогава, сега ходихме на преосвидетелстване ноември 2009 г. - вече е в училищна възраст - и ни дадоха 96%.
Иначе си попълних две отделни молби, едната за от сега нататък, а другата със задна дата, вписано на ръка, от кога да се изплатят. Приеха ми ги, но ми казаха, че едната ще бъде с отказ...отсега още знаят.

Порових се из мрежата и ето какво открих - дано да помогне: Получаван& … 48;ХУ

Относно изплащането на двойните детски намерих следния текст (закон за семейни помощи за деца):
"2.5.6.От кога се отпуска помощта?
Месечните помощи за деца се отпускат от първо число на месеца, в който е подадена молбата-декларация (чл.19 от ППЗСПД);
Месечните помощи за деца с трайни увреждания се отпускат от началото на месеца, следващ месеца на инвалидизиране, ако молбата е подадена до три месеца от издаването на експертно решение на РЕЛКК. Когато е подадена след този срок, плащането е от 1-во число на месеца, през който е подадена."

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 14:07 от Stephy

# 572
           martin4e , нямат право да ти откажат сумите по чл.43 от ЗИХу - по никакъв начин.Ето основанието:

Чл. 43. (1) Право на месечна добавка в размер 70 на сто от минималната работна заплата за деца с трайни уврежданиядо 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, имат:
1. родители (осиновители), когато отглеждат деца с трайни увреждания;

2. семейства на роднини или близки и приемни семейства, при които са настанени деца с трайни увреждания по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

(2) Правоимащите по ал. 1 получават месечната добавка по постоянния си адрес от дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане.

(3) Ако децата са настанени на пълна държавна или общинска издръжка в лечебни заведения, както и в специализирани институции за срок, по-дълъг от един месец, правоимащите не получават месечна добавка по ал. 1 за периода на престоя им в тях.

(4) Правото на месечна добавка по ал. 1 се погасява в срок три години считано от края на месеца, за който се отнася.

Ако ТЕЛК-а ти е от ноември връщат назад 36 месеца и се изплащат.Трябвало е и с 10 % да ти изплатят и преди тези суми защото никъде не пише %, а виж по горе синьото.Няма ограничения като %-ти.Търси си правата и в Павилника за ЗИХУ също няма ограничения и срока на давност е същия.Нямат право да направят отказ.Напиши оплакване до Министерството или поне ги заплаши,че ще си търсиш правата и искай ПИСМЕН ОТКАЗ.Длъжни са да се мотивират и да ти отговорят писмено в 7-дневен срок.С писмения отказ можеш и да се оплачеш,даже и да ги съдиш за дискриминация.

# 573
Stephy, Didia , благодаря ви за отговорите  Hug
Didia , в Допълнителните разпоредби на закона пише:
в т. 2. " "Човек с трайно увреждане" е лице, което в резултат на анатомично, физиологично или психическо увреждане е с трайно намалени възможности да изпълнява дейности по начин и в степен, възможни за здравия човек, и за което органите на медицинската експертиза са установили степен на намалена работоспособност или намалена възможност за социална адаптация 50 и над 50 на сто. ", та оттам става ясно, че при по-малко от 50% ТЕЛК нямат право на каквито и да било помощи децата ни. Аз не искам да ми изплащат нищо от периода, когато ТЕЛКа ни беше 10%, дори не съм стигала да питам тогава. Но сега мисля, че съм си в пълното право, и ще си държа на позицията. Колко ли родители изобщо не са знаели за изплащането на парите със задна дата  ooooh!. Вместо да се опитат всячески да помогнат на родителите  на децата с проблеми, те се опитват да ги лишат от нещо, което им се полага по закон, а какво остава да помогнат на добра воля  Rolling Eyes Днес за пореден път почувствах държавата като мащеха...

# 574
     tanita,трябва да имаш частично заплатено лекарство от касата и детето задължително да има рецептурна книжка,за да ти отпуснат помощта за лекарствата
     Stephy,това,че са ти уважили молбата е чудесно,но детенцето ти е освидетелствано за първи път и затова ще ти изплатят сумата от датата на раждането му
      martin4e,доколкото разбрах детенцето ти е със втори ТЕЛК,а те изплащат сумата със задна дата само след първото освидетелстване,затова са ти отказали.Трябвало е да искаш това още в началото след първото ви ТЕЛК решение,но пък там май не се изплащат никакви помощи с предишния ви % newsm78Но може би тогава не си знаела,както и повечето майки,както и аз самата,добре,че от други научих.Но въпреки всичко като получиш заповедтта можеш да обжалваш,нищо не губиш,освен нерви,но пък защо да не опиташ LaughingУспех!

# 575
     .....martin4e,доколкото разбрах детенцето ти е със втори ТЕЛК,а те изплащат сумата със задна дата само след първото освидетелстване......
Това къде е записано ...........

# 576
     .....martin4e,доколкото разбрах детенцето ти е със втори ТЕЛК,а те изплащат сумата със задна дата само след първото освидетелстване......
Това къде е записано ...........
Аз също това щях да попитам?
А иначе предния път не съм потърсила никакви пари, защото просто не се полагат, а не че не съм си знаела правата  Simple Smile
Интересно ми стана за двойните детски, по принцип никой не е получавал със задна дата, една майка спомена, че ще й ги плащат за година назад, а аз издирих в закона - за 3 месеца, но те твърдо отричат да има такова изплащане със задна дата.

# 577
  • BG
martin4e, и аз четох някъде за трите месеца, но сега не мога да го намеря. Моля те да цитираш къде точно го пише - текста, закона и алинеята.

Благодаря ти предварително!  Hug

# 578
martin4e, и аз четох някъде за трите месеца, но сега не мога да го намеря. Моля те да цитираш къде точно го пише - текста, закона и алинеята.
Благодаря ти предварително!  Hug
Закон за семейни помощи за деца
"Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
1. три години - за еднократните помощи при раждане на дете, считано от края на месеца, през който е родено детето;
2. три месеца - за месечните помощи за деца до 18-годишна възраст, считано от края на месеца, за който се отнасят;
3. три месеца - за месечните помощи за отглеждане на дете до 1 година, считано от края на месеца, за който се отнасят;
4. (нова - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) три месеца - за месечните помощи за отглеждане на близнаци до 2 години, считано от края на месеца, за който се отнасят;
5. (нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г., предишна т. 4, бр. 110 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) три месеца - за еднократната помощ при бременност, считано от определения термин за раждане;
6. (нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм., бр. 21 от 2006 г., предишна т. 5, бр. 110 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) три месеца - за еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас, считано от края на месеца, за който се отнасят."

# 579
               За детските ще ви кажа след две седмици  Laughing нали ни накараха да попълним втора молба и ще видим какъв е резултата.Ако ги пуснат за година трябва да запишат в решението на какво основание се прави това.Така,че ще имам инфо. Laughing Сега се опитах да питам,ама като скочиха / нали вече ме познават  Mr. Green/ и веднага - ще ви ги преведат и ще видите.Ей,това им е отговора!

# 580
Silvana.m , благодаря ти за отговора   bouquet За съжаление нещата стоят точно така, днес дори го прочетох в една Наредба.

martin4e, това което си цитирала от ЗСПД аз го тълкувам по друг начин, т.е. 3-те месеца са отпуснат срок, в който трябва да се подаде молбата-декларация, а не че три месеца назад трябва да се изплати помощта.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.

(3) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайни увреждания месечната помощ се отпуска от началото на месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна в датата на инвалидизиране.

# 581

(3) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайни увреждания месечната помощ се отпуска от началото на месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна в датата на инвалидизиране.
Мартинче, това май е за тебе. При тебе има промяна в датата на инвалидизация, т.е. предния път вие изобщо сте нямали такава дата. Някой ако може да го преведе това  newsm78, преди социалните да тръгнат да го превеждат. Макар, че аз този текст така го разбирам /така ми изнася/, а те най-вероятно по друг начин ще си го преведат /както на тях им изнася/.

# 582
pepi_r , да, това е така, но тук става въпрос за помощите по ЗСПД - това са двойните детски, и след цитираните членове от Танита си мисля, че тримесечния срок се тълкува точно както тя е казала. Социалните оспорват помощите по ЗИХУ по чл.43. Но според мен смисъла е аналогичен на този. Благодаря ви за коментарите, момичета  Hug

# 583
  • BG
Момичета, колко време след като сте подали документите към социалните излиза оценката?

# 584
Стефи, на 26.11. подадох молба за социална оценка, вчера ми се обадиха от Закрила на детето, и днес ходих при тях. Казаха ми, че след 20-то число заседава комисията, а решението ще излезе вероятно след 28.12. Незнам дали за всеки град е различно, при нас е такова положението.

Общи условия

Активация на акаунт