За правата на децата ни!-тема 3

• 65 766
  • 786
  •   1
Отговори
# 600
                 Деси,за детска градина или ясла ползваш предимство ,защото няма никъде упоменат процент,а се иска само решение от ТЕЛК.Работя в ДЗ и съм наясно с проблема.При това НЕ трябва да плащаш и стотинка такса за ДЗ ,ако сте над 50 %-та..В Наредбата за месни данъци и такси - столична община чл.39.
   Раздел III.

Такси за ползване на детски ясли, детски кухни, детски градини, домове за социални грижи, общежития и други общински  социални услуги

Чл. 38. За ползване на детски ясли и детски градини от  родителите или настойниците се събират месечни такси, съгласно  Приложение № 2.

Чл. 39. (1) Не се заплаща такса за:

1. деца, чиито  родител/родители са с над 71 на сто трайно  намалена  работоспособност, деца пълни сираци, децата на загинал/и родител при производствени аварии, природни бедствия   или при изпълнение на служебен дълг;

2. деца с медицинска експертиза за 50 и над 50 на сто намалени  възможности за социална адаптация, издадена съгласно Наредба  за медицинската експертиза на работоспособността, приета с ПМС  № 99 от 31.05.2005 г. Освобождаването от заплащане се извършва  въз основа на подадена молба от единия от родителите или настойника и медицинска експертиза, издадена на основание и по реда предвиден в наредбата;

3. третото и следващи деца на многодетни родители.

# 601
 Hug
Didia ,нали пише ТЕЛК над 71% или то е само за родител?И кухнята ли е безплатна? newsm78

# 602
   Деси,това с ТЕЛК над 71% е само за родител.А за детска кухня ползваш 50% намаление Simple Smile

Чл. 43. (1) За ползване на детски кухни се събира дневна такса   съгласно Приложение № 2.

(2) Таксата се заплаща с 50 % намаление за:

1. деца с медицинска експертиза за 50 и над 50 на сто намалени   възможности за социална адаптация, издадена съгласно Наредба  за медицинската експертиза на работоспособността;

2. деца с един родител;

3. деца, чиито родител отбива военна служба;

4. деца, на  които един от родителите е редовен студент или  редовен докторант;

5. трето и следващи деца на многодетни родители;

6. деца пълни сираци;

7. деца, единият от родителите на които е с над 71 % трайно намалена работоспособност.

# 603
                   Деси,Силвана вече ти е отговорила! Peace

# 604
Здравейте
Отпадането на таксата за детска градина само за Столина Община ли важи?

# 605
Отпадането на таксата се решава на местно ниво. В моя град също не се заплаща такса в ДЗ. Трябва да попиташ на място  Peace

# 606
                Деси,за детска градина или ясла ползваш предимство ,защото няма никъде упоменат процент,а се иска само решение от ТЕЛК.Работя в ДЗ и съм наясно с проблема.При това НЕ трябва да плащаш и стотинка такса за ДЗ ,ако сте над 50 %-та..В Наредбата за месни данъци и такси - столична община чл.39.
   Раздел III.

Такси за ползване на детски ясли, детски кухни, детски градини, домове за социални грижи, общежития и други общински  социални услуги

Чл. 38. За ползване на детски ясли и детски градини от  родителите или настойниците се събират месечни такси, съгласно  Приложение № 2.

Чл. 39. (1) Не се заплаща такса за:

1. деца, чиито  родител/родители са с над 71 на сто трайно  намалена  работоспособност, деца пълни сираци, децата на загинал/и родител при производствени аварии, природни бедствия   или при изпълнение на служебен дълг;

2. деца с медицинска експертиза за 50 и над 50 на сто намалени  възможности за социална адаптация, издадена съгласно Наредба  за медицинската експертиза на работоспособността, приета с ПМС  № 99 от 31.05.2005 г. Освобождаването от заплащане се извършва  въз основа на подадена молба от единия от родителите или настойника и медицинска експертиза, издадена на основание и по реда предвиден в наредбата;

3. третото и следващи деца на многодетни родители.

Ние плащаме половин такса за градината , това значи че навсякъде процедират различно.

# 607
чака ли се задължително 14 дни за социалните?

# 608
Здравейте
Отпадането на таксата за детска градина само за Столина Община ли важи?

Здравей, desi_jul! Аз също съм от Русе и за детето ми не заплащам такса за детска градина. Нашия ТЕЛК е 91%, но сме били и с по-малък, просто трябва да отидеш в градината, където се заплащат таксите и да занесеш копие от ТЕЛК-а. Мисля, че се попълва и молба в свободен текст, те ще ти обяснят.

# 609

В София се чака 14 дни за заверка на решението на ТЕЛК,а при социалните е малко тегаво - когато им дойде музата.Ние чакаме сега декември и се чудя кога ще ги преведат. newsm78

# 610

В София се чака 14 дни за заверка на решението на ТЕЛК,а при социалните е малко тегаво - когато им дойде музата.Ние чакаме сега декември и се чудя кога ще ги преведат. newsm78
какво заверка?Аз ли нещо трябва да направя? newsm78

# 611

Преди година на мен лично на Макариополски(където слагат печат на ТЕЛК-а преди да го представя за всички"екстри" пред социалните) ми казаха,че за деца не се чака 14 дни освен,ако не обжалвате решението.
Наскоро помолих една от майките,които ще се явяват тези дни да попита още ли е валидно това правило,но не е дала отговор.Утре ще се обадя за да разбера.

# 612
           pogar ,ние минахме през октомври точно на "Макариополски" и не пожелаха да ни заверят за дете.Чакахме си 14-дневния срок.На вратата на самата комисия също имаше сложена бележка,че заверката се прави след 14 дни.Щерката обаче прочела ,че се прави до 14 дни и отидохме веднага след като взехме решението ,но ни върнаха.Не сме и помисляли даже да обжалваме,но...ни върнаха!Даже им се молих за заверката и пак не пожелаха,така ,че си чакахме.

# 613
          pogar ,ние минахме през октомври точно на "Макариополски" и не пожелаха да ни заверят за дете.Чакахме си 14-дневния срок.На вратата на самата комисия също имаше сложена бележка,че заверката се прави след 14 дни.Щерката обаче прочела ,че се прави до 14 дни и отидохме веднага след като взехме решението ,но ни върнаха.Не сме и помисляли даже да обжалваме,но...ни върнаха!Даже им се молих за заверката и пак не пожелаха,така ,че си чакахме.
Съжалявам Tired,явно са го отменили.

# 614
кажете какво трябва да направя?Разбирам от вас,че на Макареополски трябва да занеса решението след 14,така ли?
Нещо друго?
Само на нас ли нищо не ни казаха? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт