Козуначна тема 2008- II част

  • 74 798
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 406
Е много преглеждащи темата, а никой не пише  Tired

# 136
  • на брега на реката
  • Мнения: 141
mariana7510, промоцията видях в Била, но може би и в другите магазини ще има. Формата е правоъгълна, 30см. от алуминий май (не знам какво точно е това покритие)...не е с незалепващо покритие...но според мен з ацената си е направо перфектно. Предполагам ще събере 1/3 доза козунак newsm78
HugКаква е цената? Аз имам алуминиева форма за кекс  и съм много доволна, само трябва добре да се намаже с олио. По повод на това, че много форумки са разглеждали темата, а малко пишат - признавам си,че и аз съм от тях. Просто от 8.04. съм на диета и само се "изтезавам" като гледам страхотните снимки , но още една седмица ще се въздържам! Hug

# 137
  • Ах, морето
  • Мнения: 376
mariana7510, промоцията видях в Била, но може би и в другите магазини ще има. Формата е правоъгълна, 30см. от алуминий май (не знам какво точно е това покритие)...не е с незалепващо покритие...но според мен з ацената си е направо перфектно. Предполагам ще събере 1/3 доза козунак newsm78

За каква форма говорите? Изтървала съм.  Grinning Аз в "Била" видях, и мисля да си купя днес, тефлонова правоъгълна форма на цена 16,99лв. А в Метро имаше по-обикновена, вероятно алуминий, за 5,99лв. Даже я взех, но на касата нещо се засуетиха, имаше някаква неяснота при маркирането, касиерката вика някой от щанда да и каже как да я маркира и, понеже не ми се чакаше, отказах формата и си тръгнах. Ама и без това не бях сигурна дали да я взема. Тя беше с тръпецовидна форма като за кекс (а аз имам една такава), докато тефлоновата е правоъгълна и ми се струва по-удобна за козунак.

# 138
  • на брега на реката
  • Мнения: 141
Аз мислех, че става дума за формата от промоцията на маргарин Калиакра.

# 139
  • Ах, морето
  • Мнения: 376
Ааа, може и така да е. Не знаех, че има промоция. Днес ще намина да разгледам.

# 140
  • София
  • Мнения: 1 374
Като става дума за форми, аз си купих от Метро 3 броя тефлонови много големи продълговати и дълбоки,но са си тави де и само за 12 лева. Едната е най-голяма,и така следва по-малка и най-малка.

# 141
Да кажа и аз няколко думички за голямото количество козунаци. Да - познато ми е. Няколко тави , защото се печаха във външна пещ. Но времената се  променят. Сега има козунаци по всяко време. Аз самата съм месила, на ръка разбира се,  около 3-4 кг. брашно, но ги пекох в две електрически  фурни. Голямо надбягване с времето. Отива целият ден. И така..........

# 142
  • Мнения: 1 440
Цената ка комплекта с маргарините е около 3.50лв (просто не запомних стотинките, но със сигурност е 3 лв и нещо)..затоа казвам че си заслужава цената....Формата е леко трапецовидна,но ного леко...Лично на мен ми се вижда малко по широка от тази, която си купих от Пикадили за 6лв. (тефлонова).

# 143
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Моля някой който е правил кифличките на Как' Сийка или тя самата да ми каже какъв е номера с печенето само отдолу  Blush!
Накрая наръсвам отгоре захар, мак, сусам и др. на вкус и пека в умерена фурна (180-200 гр.) първо отдолу, а ако се налага, допичам и отгоре.

До момента съм пекла питки само и това ми е дебюта, мисля днес да ги замеся тия апетитни кифлички. Никога обаче не съм пекла само на долен реотан и ми е чудно как ще се запече отгоре  newsm78.

# 144
  • София
  • Мнения: 4 519
Моля някой който е правил кифличките на Как' Сийка или тя самата да ми каже какъв е номера с печенето само отдолу  Blush!
Накрая наръсвам отгоре захар, мак, сусам и др. на вкус и пека в умерена фурна (180-200 гр.) първо отдолу, а ако се налага, допичам и отгоре.

До момента съм пекла питки само и това ми е дебюта, мисля днес да ги замеся тия апетитни кифлички. Никога обаче не съм пекла само на долен реотан и ми е чудно как ще се запече отгоре  newsm78.

Не се притеснявай. Печенето зависи от фурната. Печи кифличките, както печеш питките. Ако имаш вентилатор, ти препоръчвам да сложиш тавата на най-ниската позиция и да включиш на "долен нагревател с вентилатор" на 140 градуса. А ако много се притесняваш, пусни си фурната нормално и постави тавата на по-ниска позиция от обикновено. Така температурата от долу ще е по висока.
200 градуса ми се виждат много за тестени изделия. По-добре не пускай на повече от 180 (без вентилатор).

# 145
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Благодаря за бързия отговор!  bouquet
Без вентилатор ми е фурната. Пека на 150гр. обикновено.

Дано и аз се похваля със сполучливи козуначени кифлички  Blush.

# 146
  • Мнения: 422
Здравейте, момичета.
Страхотни козунаци, поздравления. Покрай вас реших и аз да се пробвам тази година. Четох доста в темите, но пак имам въпроси и се надявам да ми отговорите:
1. Колко топло трябва да е в помещението и може ли да се меси в стая с 18 гр, а да втасва при по висока температура?
2. Стафидите може ли да се накиснат с вода или мляко, чай, да не е в ром или друг алкохол или въобше да не се киснат?
3. Колко време втасват?
4. На колко се пече в печка с вентилатор?
5. Каква есенция ползвате?

Извинявам се ако някъде е писано , а аз съм го пропуснала.

# 147
  • София
  • Мнения: 4 519
lst,
По ред на номерата:
1. При мен в кухнята е около 20-22 градуса. Ако нямаш машина за хляб или робот и месиш на ръка, ще трябва да се постараеш да месиш по-бързо и енергично. Можеш да затоплиш млякото (и яйцата) предварително на слаб котлон. Втасването може да се направи във фурната (пускаш я на 50 градуса) или върху електрическа възглавничка. Колкото е по-студено, толкова по-бавно втасва тестото. Гледай да не прегрееш тестото - ще убиеш дрождите.
2. Може и да не се киснат. Аз не ги кисна в нищо.
3. Тестото втасва докато втаса - увеличава обема си над 2 пъти и като го мушнеш с пръст вдлъбнатината се "изправя" обратно. Правенето на козунак ми отнема около 5 часа - половин час и отгоре месене, поне час-час и половина втасване, 20 минути премесване и оплитане, час-час и нещо второ втасване и около час опичане във фурна с вентилатор.
4. Пека козунаците на 140 градуса с вентилатор на най-ниското положение. Програмата е "Долен нагревател и вентилатор"
5. Слагам ванилия и кората на един лимон.

# 148
  • Мнения: 24
Здравейте ! Можели да ми дадете рецепта за вкусен козунак!

# 149
  • София
  • Мнения: 18 685
Момичета, моля ви за линк към традиционния козунка на Джема, защото на първа страница линкът е сгрешен, а много ми се иска да го пробвам и него Praynig

Общи условия

Активация на акаунт