Трапезата на Великден ?

  • 6 680
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 134
Имам една форма заек. Предполагам, че е точно великденски. И се чудя какъв точно пълнеж да му сложа и да го опека. Като сладкиш, ама нещо по-различно. Не искам да е с обикновено кексово тесто. newsm78
Козуначен кекс
 
Продукти:

3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2кубче мая
1 ч.ч. малко прясно мляко
3 ч.ч. брашно
1/2ч.ч. олио
лимонова кора или есенция
щипка сол
захар.

Начин на приготвяне:
Разбиват се 3 яйца с 1 1/2ч.ч. захар. 1/2 кубче мая се размива с малко прясно мляко, брашно, щипка сол и захар. Остава се да втаса. След това се смесва с яйчената смес, като се добавя и 1 ч.ч. прясно мляко (хладко), 1/2 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, лимонова кора или есенция. Втасва в кексова форма. Поръсва се със захар и се пече.

# 16
  • Сливен
  • Мнения: 894
Освен яйцата и козунаците,ще направя агнешко печено с картофки отстрани, зелена салата, кифлички с плънка и лазаня с агнешка кайма.
а лазаня с агнешка кайма как newsm78

Виж в тази тема съм я публикувала рецептата Peace

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=276232.msg6869713#msg6869713
мерси ще погледна Hug

# 17
  • Мнения: 3 034
и ние традиционно ще хапнем агнешки котлети на фурна с подправки, картофки пресни, великденска салата, козунак и яйца, но понеже е любимо вкъщи, ще првя и яйца по панагюрски   chef

# 18
  • Мнения: 422
Имам една форма заек. Предполагам, че е точно великденски. И се чудя какъв точно пълнеж да му сложа и да го опека. Като сладкиш, ама нещо по-различно. Не искам да е с обикновено кексово тесто. newsm78
Козуначен кекс
 
Продукти:

3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2кубче мая
1 ч.ч. малко прясно мляко
3 ч.ч. брашно
1/2ч.ч. олио
лимонова кора или есенция
щипка сол
захар.

Начин на приготвяне:
Разбиват се 3 яйца с 1 1/2ч.ч. захар. 1/2 кубче мая се размива с малко прясно мляко, брашно, щипка сол и захар. Остава се да втаса. След това се смесва с яйчената смес, като се добавя и 1 ч.ч. прясно мляко (хладко), 1/2 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, лимонова кора или есенция. Втасва в кексова форма. Поръсва се със захар и се пече.



Какъв е точно вкуса на кузоначения кекс, че ме заинтригува. Да не би да е нещо подобно на панетонето? Би ли споделила повече, мек ли е, ако поседи няколко дни.

# 19
  • Мнения: 173
Печено агнешко, зелена салата

# 20
  • Мнения: 1 174
Всичко традиционно. Simple Smile
Великден ми е любим празник и приготовленията около него са ми толкова приятни!...Simple Smile
Със сигурност ще има дроб сарма, която ще направя аз.Ще се занимая и с курабийките войнишки - за мен те са най-вкусни - навремето моята баба правеше индустриални количества за цялата фамилия, та са ми скъпи и до днес! Simple Smile Събирахме се много хора и имам прекрасни спомени от тогава, така че имам сантимент към точно този вид печени вкусотийки! Simple Smile
Яйцата са моята стихия - започвам ги в четвъртък и приключвам в събота -голямо рисуване пада, наваксвам си за цяла година мързел! Wink
А преполагам, че мъжът ми ще се включи с агнешкото, понеже и той е кулинар, а аз все още не смея да предприема такова предизвикателство.Зная какво се слага и как трябва, но...
Козунак ще купя, а...остана Великденската салата, която всички добре познаваме, хубава ракия, винцето и доброто настроение! Laughing

# 21
  • Мнения: 134

Какъв е точно вкуса на кузоначения кекс, че ме заинтригува. Да не би да е нещо подобно на панетонето? Би ли споделила повече, мек ли е, ако поседи няколко дни.
[/quote]
Дали е мек зависи от мазнината, аз не слагам само олио добавям масло или мас, но всичко да е половин чаша както е в рецептата. По мек е от обикновения козунак, но когато престои става като обикновен. Предимството му е че може да се добавят различни по твърди неща в самото тесто ядки, лимонови корички дори парченца шоколад.

# 22
  • Мнения: 422
Ще взема да го направя тази вечер, че козунаците ми се струват доста сложни, докато тази рецепта не, а щом има вкуса на козунак.Ще споделя по-късно мнение от личен опит.

# 23
  • Мнения: 931
Някой може ли да ми даде хубава рецепта за агнешко , че и аз ще посрещам фамилията тази година у нас и да не се изложа нещо.БЛагодаря ви предварително  Hug

# 24
  • Мнения: 134
Ще взема да го направя тази вечер, че козунаците ми се струват доста сложни, докато тази рецепта не, а щом има вкуса на козунак.Ще споделя по-късно мнение от личен опит.
Важно е да втаса другото е лесно. Печенето е на 200 градуса. Последно го правих в форми за мъфини сложих лъжичка сладко отгоре. Peace успех

# 25
  • Мнения: 422
Направих го, струваше ми се, че тестото е много и като втаса ще излезе от формата и затова направих няколко във форнички за мъфини. Хареса ни, поне на мен и щерката, ще видим тати дали ще го хареса. Може би трябваше да го оставя повечко да втаса, другия път ще оставя. Пекох на 100 гр с вентилатор, спука се по средата много хубаво, на снимката изглежда като яма, но е чак толкова. Ето и как изглежда:

# 26
  • Мнения: 134
Много хубави са станали. Когато позасъхнат може да ги залееш с захарен сироп и стават саварини  bouquet

# 27
  • Мнения: 3 034
Някой може ли да ми даде хубава рецепта за агнешко , че и аз ще посрещам фамилията тази година у нас и да не се изложа нещо.БЛагодаря ви предварително  Hug

ами аз обичам най-много пълнено агне с дробсарма, но понеже тук няма дреболийте, правя котлети на фурна. от предишния ден си ги слагам в марината: вино или бира, сол, черен пипер и ситно нарязан джоджен - стават много ароматни и крехки. на Великден само ги слагам в намаслена тавичка с пресни картофки, поръсвам им отгоре джоджен пак, сол за картофите, доливам 2 пръста вода, завивам с фолио, защото ми е силна фурната  и пека на 180 градуса за 30-на минути. като омекнат котлетите и картофите (зависи от фурната ти, може и по-бързо да е), махам фолиото и оставям да се запекат. това е   chef

# 28
  • Мнения: 966
Печено агнешко, зелена салата

И аз такая ама ще добавя и боядисани яйца Peace

# 29
  • Мнения: 931
Някой може ли да ми даде хубава рецепта за агнешко , че и аз ще посрещам фамилията тази година у нас и да не се изложа нещо.БЛагодаря ви предварително  Hug

ами аз обичам най-много пълнено агне с дробсарма, но понеже тук няма дреболийте, правя котлети на фурна. от предишния ден си ги слагам в марината: вино или бира, сол, черен пипер и ситно нарязан джоджен - стават много ароматни и крехки. на Великден само ги слагам в намаслена тавичка с пресни картофки, поръсвам им отгоре джоджен пак, сол за картофите, доливам 2 пръста вода, завивам с фолио, защото ми е силна фурната  и пека на 180 градуса за 30-на минути. като омекнат котлетите и картофите (зависи от фурната ти, може и по-бързо да е), махам фолиото и оставям да се запекат. това е   chef


MMMMMMMMM  Звучи много добре и предполагам  ще е вкусно.Ще го пробвам.Благодаря ти много simplyaven   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт