КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ"4- частни гимназии

• 68 324
  • 455
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofia
за какво за Френски лицей или за следващо дете ?  Joy
Хмм, уместен въпрос!  Thinking Laughing

май, толкова маймуни сме се събрали тук, че се обърка.  Joy

# 361
Май, нямах нерви да изчета статиите за англоговорящите дипломи.

За Германия  е така, както е писано в статиите. Немската образователна система е такава, че във висше учебно заведение се кандидатства само с диплома и местата за следване са ограничени. Ето защо за специалностите медицина, право, архитектура.... пък и в добрите университети се влиза почти само с пълно 1 (т.е по нашата система шест) - което си е трудно, каквото и да си говорим. Последните години (да не кажа десетилетие) утежниха допълнително ситуацията поради голямата безработица (Източна Германия има градове с почти 50-60%). В такъв случай политиката се опитва да подтикне завършващите да следват, за да не влизат в официалната статистика на безработните, пък и да не недоволстват. В резултат на това - конкуренцията е голяма. В резултат на тази картинка немците масово заминават да следват в Австрия, където достъпът до висшето образование е съвсем свободен, стига да имаш матура. Ситуацията излезна скоро от контрол и достигна до смешни ситуации - когато аз завършвах висшето си образование, Икономическия университет във Виена наборяваше свежи 25 000 студента, като имаше капацитет за 5 000. На изпитите биваха късани до 98% от студентите (изпитите бяха и са в последно време почти невъзможни за взимане). Достигна се до парадокса, да се кандидатства с изпит за някой упражнения с литературни листи до 2000 страници и на истинските изпити литературата достига до 9000 стр. (на най-трудните). Друг трик беше, до дипломен изпит за специалност да се допускат само определен брой кандидати. Специалността (контролинг или тук известно като управленско счетоводство), която аз завърших, беше една от най-търсените от бизнеса. Института пускаше практически само по 10 човека на семестър да вземат изпита (за запазване на имиджа на специалността). Няма да ви казвам, че и досега ми се обаждат Headhunters, защото това е една от двете специалности, където се изучава консолидиране на концерни - а хора няма..... Заплатите на реализиралите се са между 5000 и 7000 евро месечно (шеф на отдел де).

Боже, отнесох се пак за себе си.

Та на въпроса... Да в Германия е добре да кандидатсваш с бълг. диплома, защото има контингент за чужденци, а българите от немските гимназии идват с добре научен немски, което повече им се нрави. Като се влезне в 91 НЕГ, още на партера в ляво има една бяла дъска, където е закачено инфо за кандидатстване на бълг. в Германия. Там пише от университета, че възпитаници на НЕГ се приемат от радост от университета, тъй като имали много добър опит с тях...един вид предпочитат!

# 362

май, толкова маймуни сме се събрали тук, че се обърка.  Joy

не-е-е, за теб става дума и тестовете с контурите. Ужасни са ни! Laughing Laughing Laughing

Всъщност мен ли имаш предвид? Joy Joy Joy Joy

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 22:04 от май :)

# 363
Учениците от Френския лицей отиват да учат във Франция където си поискат. По-рано, нямам инфо за в момента им се пазеше един вид място, като елитно училище всеки университет иска да има тези възпитаници от цял свят. Нали се сещате, че това би им покрило квотата за чужденци, говорещи перфектно френски, показвайки отлични резултати, което е добре за имиджа на университета. На година се падат 70 лицея по горе долу 20 деца 1400 възпитанци на Лицея, около 20% да речем са французи (на дипломати и др. работещи)и не са директен обект на ухажвания от университетите останаха 1100 грубо, които могат да се разпределят по всички университети. Ако искаш да учиш в анг.(америк) унивреситет, можеш да си вземеш Toefel - a, SAT-a, Gmat-a и каквото друго там трябва и да дерзаеш.

Познавам една австрийка, която завършила Фр. Лицей във Виена, беше следвала икономика в Италия и беше шеф на HR фирма. Друг завършил Фр. Лицей не познавам.

Евентуално, но в сферата на мечтите, нищо предварително... се опитвам да постеля езиците на дъщеря ми необходими за работа в администрацията на Европейската общност. Английски, френски и немски + един източен език са предимство. Липсва ни само английския и добро висше образование  Embarassed. И, кво, накрая ще иска да стане детска учителка наприме по биология и язък за езиците.   smile3533

# 364
Маймунка, оплетох се май ( Laughing Laughing Laughing).

# 365
  • Sofia
май Simple Smile , теб имах предвид, но и аз се оплетох, честно казано. Квит сме!  Laughing

# 366
май Simple Smile , теб имах предвид, но и аз се оплетох, честно казано. Квит сме!  Laughing

Маймунка хапва шунка
ами как няма да се оплета като домакинствах. Току мина покрай компютъра и драсна нещо и ей ти резултат (че гледам да е и бързо, че да не прави впечатление). Joy Joy Joy

Та ставаше дума за онези тестове с контурите, по които вие сте супер, а ние никога не сме можели да ги правим. Не можеш да си представиш колко дъжд съм изрисувала като беше на 2-3 год., за да показвам как се рисува. Нали на 2 год. трябва да могат да рисуват дъжд - т.е. прекъсната линия. Не се получаваше и това е. Иначе съм спазвала всички указания - на  1 год. сме рисували с флумастри (ох, каква гадна дума  Confused) на големи картони, после тебишири, пластелин, но всякакви контури и дъждове - не може и това. Аз рисувам хубаво и не можех да си представя, че някой не може да направи 1 вярна форма. Най-голямият майтап е, че синът ми много обича да рисува (по всички правила би трябвало да е анти-рисуване,  едни разкривени силуети, но изглежда са доста идейни и вече няколко учители по рисуване много ги харесват, нищо не разбирам newsm78) и само се фука, че е добър художник  Embarassed Пише ужасно грозно - дори цифрите не ги разпознавам. Затова писах, че не съм сигурна дали и сега би се справил с тези тестове с контурите, дъждове - задължително ще им внесе нюанс от своя стил  Laughing
Браво за тестовете! А сте толкова малки още. А обувките връзва ли си? Ей, т'ва ако правите, направо "ще ме забиеш"  Simple Smile или ако реже вече с ножица.  Simple Smile

sophsan, днес го излових, че пак е започнал да пише някои букви огледално. По англ. заменя d и b, z и s.
Преди пишеше бълг. "с" наобратно.

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 23:33 от май :)

# 367
  • София
Много се развълнувах, че сте открили темите за хиперактивните деца. Там има страхотни хора, с много знания и с много търпение и любов към децата. Ето я моята любима галерия, съставена от Bluevelvet  - http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79 . Също в темата за аутизма има много полезни неща за детската душа.

А за магазин за детски развиващи играчки се сетих за този - http://shop.pumpelina.eu/ , много добри играчки има. Hug

# 368
Много се развълнувах, че сте открили темите за хиперактивните деца. Там има страхотни хора, с много знания и с много търпение и любов към децата. Ето я моята любима галерия, съставена от Bluevelvet  - http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79 . Също в темата за аутизма има много полезни неща за детската душа.

А за магазин за детски развиващи играчки се сетих за този - http://shop.pumpelina.eu/ , много добри играчки има. Hug

Страхотни са - и галерията, и магазина.   bouquet

Танче, а тези книжки от галерията разпечатват ли се или така се разглеждат през компютъра?  Embarassed (доста тъп въпрос, но да си питам  Embarassed)
А видях, че има и на руски, което е супер при нас - "с един удар - два заека".   bouquet

Сега ще видите с бебока как започваме да учим още утре.  Simple Smile

А за батковци - ученици имате ли такива интересни тестове?

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 23:48 от май :)

# 369
  • Sofia
 май Simple Smile, сега май се котират разни абстракции и "странни" рисунки, може някой ден с това да си изкарва хляба синът ти.  Laughing Виж как "дефектът" се превръща в ефект!
Обувките още не може да си върже нашата девойка, но с ножица реже... даже с две.  Crazy

# 370
еха, с 2 ножици!!! Браво на сладураната!  smile3501
И това не го можем добре (имам предви с 1 ножица).  Simple Smile

А нашият дори им слага и цени на рисунките (на тези вкъщи, в у-ще, слава богу, НЕ  Laughing) - засега стотинки и сме ги окачили къде ли не. Бях го водила на една Асамблея "Знаме на мира" преди години. Той взел черен флумастер и само с него едни страшни картини. Те го питат "Какво е това, момченце?" - а той им обясни битките между разни титани и темподобни от древногръцката митология - кой с кого се бие, защо и как.  Laughing Laughing Laughing Мисля, че темата беше нещо за Земята-мира и разни такива  Wink

Забравих да кажа, че сега се е запалил да прави ФАЛШИФИКАТИ на известни картини.  Simple Smile
Това е покрай едни страхотни книжки за известни творби:
- Шедьоври на световното изкуство - артдетектив (2 тома са) http://www.fiut.bg/index.php?page=shop.browse&category_id=37 … art&Itemid=32
- Въведение в изкуството
Препоръчвам ги обаче за деца над 7 г. - има и математика. Но са страхотни!  Hug

Като стана дума за картини, нещо, свързано с бълг. език:
Според вас, как се пренася на нов ред думата "портрет"?   Embarassed

Последна редакция: ср, 07 май 2008, 01:28 от май :)

# 371
Намерих сайта на Американския колеж Аркус във Велико Търново http://www.ac-arcus.com/arcus/index.php?action=ChangeLanguage&am … s&language=bg

"Момчето и момичето, постигнали най-висок резултат на приемния изпит, постъпват в Колежа със стипендия, която покрива пълната такса на обучение. Те могат да запазят тази стипендия за целия 5-годишен период на обучение само ако поддържат успех най-малко Отличен /5.50/ за всеки учебен срок. Първите 40 кандидати (20 момичета и 20 момчета), показали най-добри резултати на приемния изпит, се обучават със субсидирана такса от 50% от пълната такса за всеки ученик. За учебната 2006-2007 година субсидираната такса е 1600 ?. Пълната такса за обучение е 3200 ?."

"Приемният изпит се състои от две части:
      1.Тест (1 час и 40 мин.)
      2. Съчинение (Есе – 30 мин.)
Тестът включва четири раздела, които съдържат езикови, математически и логически задачи. Всеки раздел се състои от 25 въпроса. Времето за работа по всяка част е 25 минути. От кандидатите се изисква да посочат един от пет предложени отговора, които се нанасят на отделен лист.
Съчинението е вторият важен компонент от приемния изпит в Американски Колеж Аркус ®. В рамките на 30 минути кандидатите трябва да напишат текст по зададена тема, която не е базирана върху произведение или автор, изучавани в училище. Съчинението се оценява по следните критерии:
      1. Умения за създаване на аргументативен текст
      2. Умения за композиране и структуриране на текст
      3. Умения за графично оформяне на текст
      4. Умения за стилова уместност на изказа
      5. Умения за езиково оформяне на текст
Съчиненията се проверяват от двама специалисти и в случай, че в техните оценки има разлика от пет точки, арбитър поставя крайната оценка. Максималният резултат за съчинението е 25 точки.
Максималният резултат за двете части на приемния изпит е 125 точки."

------------

Е, не е честно - много рано си лягате  Grinning
а аз имам още работа, а ми се доспива като няма с кога да си говоря  Laughing

Последна редакция: ср, 07 май 2008, 02:08 от май :)

# 372
хей, май Simple Smile, ти умора нямаш ли бе, момиче! А, после имаш съмнения за хиперактивност на момчето. Мен ако питаш, ген е  Mr. Green на теб се е метнал. Да знаеш, горещо препоръчвам спането по минимум 6 часа на денонощие  Naughty; брей, енергичен народ..., а не като мен поспаливи (завист!!!!).

# 373
хей, май Simple Smile, ти умора нямаш ли бе, момиче! А, после имаш съмнения за хиперактивност на момчето. Мен ако питаш, ген е  Mr. Green на теб се е метнал. Да знаеш, горещо препоръчвам спането по минимум 6 часа на денонощие  Naughty; брей, енергичен народ..., а не като мен поспаливи (завист!!!!).

о, бъркаш - аз обожаам да си поспивам  Simple Smile, но не обичам да ставам късно - друго си е да се насладиш на сутринта и на любимата си закуска. След като се махнах от детската градина преди много-мнго години - здравата тача и следобедния сън. Честно! Може 15 мин да е, но се чувствам супер след това.

Забравих да кажа, че неспането го тренирах в студетството, после с първото бебе ми беше "добре дошло", сега само си припомням добрите стари времена. Joy Joy Joy

Последна редакция: ср, 07 май 2008, 09:10 от май :)

# 374
  • Sofia
И аз ти се чудя кога спиш!
Аз също обичам много да си поспивам и не бих имала нищо против работата ми да почва към 12... Whistling Но засега съм доволна и на 10 ч, не мога да си представя, ако трябваше да ходя в 8 на работа.

А да уточня за рязането с ножица - все пак още не реже по контур, не е чак толкова добра!  Laughing Но успява да изреже разни предмети от брошурките в пощ. кутия и после си ги лепи на лист.

Общи условия

Активация на акаунт