Кафяв ориз на каква фирма?

  • 7 907
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 731
А от каква възраст може да се дава на бебе? Мога ли да правя кашичка от него на7-месечна мацка с нежен стомах или да изчакам още малко?

basilisk
, аз започнах да предлагам намачкани сварени зрънца кафяв ориз когато малката беше на 6 месеца и половина. Бяха няколко микродозички, но се прие добре. Определено става много по-лесно във вариант киснене, варене и пасиране  Grinning
Бу, въобще не е лошо човек да е "малко health freak" даже мисля, че е препоръчително  Peace

# 16
  • Мнения: 3 718
basilisk , аз също захраних (на 6 месеца беше) с каша от такъв кафяв ориз, домашно направена. Добре го прие Алекс, но той никога не е имал проблеми със стомаха. Приготвях кашата както е описала Бу, препичам, на брашно и варя. Има чудесен вкус.
Да нацелуваш седем месечната мацка и брат й от нас  Hug

# 17
  • Мнения: 1 449
А от каква възраст може да се дава на бебе? Мога ли да правя кашичка от него на7-месечна мацка с нежен стомах или да изчакам още малко?

7 м. е подходяща възраст:
- Кафявият ориз съдържа около 5-7 пъти повече фибри от рафинирания, но като цяло е с ниско съдържание на влакнини (под 2%).
- При възрастни с чувствителна стомашно-чревна система, на които не се разрешават типичните пълнозърнести продукти, конкретно кафявият ориз е допустим, дори силно препоръчителен в някои случаи.
 
Алтернатива на кафяв ориз при чувствително стомахче:
- полупълнозърнест ориз (като вид може да е дългозърнест, перлен, цветен и т.н.)
- обогатен ориз (рафиниран ориз, но с последваща добавка на част от външния зърнен слой)
По възможност – био.

За да се приеме по-безпроблемно от крехкото храносмилане, пълнозърнестата оризова каша трябва:
- да е по-течна
- да се предлага достатъчно кърма преди/след нея
- да се предлага достатъчно кърма/течности през целия ден

Домашно оризово брашно:
- Може да се приготви 1 път в месеца.
- Става бързо и лесно: зърната се сушат на фурна (да не се препичат - иначе ензимите, които се активизират при накисване и освобождават минералите, няма да бъдат био-активни) и се мелят.
- Важно е да се съхранява в плътно затворен съд, на хладно.
- Пълнозърнестото оризово брашно се накисва за 8-12 часа, при възможност 24 часа.

/Истинският ‘златен’ ориз е доста особен вид ориз - ГМ-ориз с достойнства, но е хубаво да се види в специализираните източници за детско хранене дали е подходящ./

# 18
  • Мнения: 5 539
Косе Босе - както винаги изчерпателна Hug  bouquet
И аз ползвам ориза на Хоуп, но досега не съм го давала на бебето. Нямам възможност да го меля, затова ще опитам варианта киснене-варене-пасиране. Мойто гардже е непретенциозно и досега храна не ми е отказвало, затова вярвам, че ще му хареса. Пък и обича оризовата каша, която му проготвям от обикновено оризово брашно.

Общи условия

Активация на акаунт