АДЕНОМ на хипофизата - тема 2

• 96 544
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 855
Здравейте мили момичета!!!
Отдавна не съм писала тук момичета, но си мислех често за Вас и Ви четях, когато имах възможност..Ако си спомняте аз съм с несекретиращ аденом..Правя изследвания през 3 месеца на пролактин и очни периметри..скоро ги правих пак уж всичко е наред, а аз не се чувствам добре..Близо 4-5 месеца се бях добре, без никакви оплаквания, но от няколко дни съм с главоболие, виене на свят, гадене..незнам дали е от аденома или нещо друго/вестибуларен апарат например/..Не ми се ходи на лекар, защото ми бе предложена операция която аз отложих до следващия ЯМР, който трябваше да е ноември, но доц.Орбецова отложи за март, тъй като не можело 2 пъти в годината да се прави..Много объркано пиша, но предполагам ще ме разберете..
Приятен ден Ви желая!!!!

# 856
Sofi_aa защо си мислиш, че е вестибуларния апарат? Аз поне се сещам за няколко неща, от който можеш да имаш главоболие, гадене и световъртеж, като например - високо или ниско кръвно, бременност, също може да е настинка, анемия и т.н. Колкото и да не ти се ходи на лекар ще трябва да го направиш за да се види, за какво точно става въпрос. Ние може само да предполагаме, но не и да кажем от какво е това твое неразположение. Желая ти успех, миличка и пиши как си Hug. Приятен ден. 

# 857
Здравей вси4ки,

Софи,

моят невролог ми назна4и физикална терапия на врата,защото смята,4е световъртежа  се полу4ава може би от не добро оросяване.Изписа ми и Гинко Билоба,но ми дразни сърцето и го спрях.Вземам също Ментат сутрин по 2 табл.На мнение е ,4е не би трябвало аденома да е при4ина за световъртеж.За вестибуларния  апарат невролога ще ти направи тест.Ти пи6е6 ,4е 2 пъти в годината не е добре ЯМР.Обясниха ли защо.На мен пък защо ми направиха през 6 месеца–?!

Моми4ета ,много се радвам ,4е сред нас е Нефертари .Много е ценна и компетентна по хормоналните въпроси.Благодарности   bouquet както и на вси4ки вас   bouquet.

Хубав ден и от мен! Hug

# 858
Здравейте!
Софи, ако не е тайна колко е голям аденомът ти. Защото ако е микроаденом(до 10 мм) защо си правиш периметри и хормонални излседвания на 3 месеца.Това е напълно излишно.Микроаденомът също не би предизвикал и главоболие.Търси друга причина за него.А относно операцията-В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЕ СЪГЛАСВЯВАЙ АКО ИМАШ МИКРОАДЕНОМ. НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЕ ОПЕРИРАТ ХИПОФИЗА ЗА МИКРОАДЕНОМ АКО Е ХОРМОНЕНПРОДУЦИРАЩ ИЛИ ПРОЛАКТИНОМ.

# 859
  • Пловдив
nefertari аз имах нечовешко главоболие  придружено със световъртеж , гадене и в по-късен етап повръщане.Малко след нормализирах пролактина , всички тези признаци изчезнаха и се чувствах много добре .Може би при всеки е различно , моя аденом е  4мм

# 860
Софи аз и в другата тема ти отговорих ,но ще драсна и тук  Simple Smile
Аз също съм с хормононепрудоциращ аденом 4.4мм,миналата гоина ми се гадеше и бях с световъртеж,да не говорим ,че ми се замъгляваше лявото око.
Сто пъти питах всякакви лекари и всички казват,че засега не се налага операция,ако не расте.
Какъв е размера на аденома ти?Кой ти предложи операция нервохирург или ендокринолог?
И защо толкова често правиш пролактин и параметри,според мен излишно се стресираш.доц.Обрецова какво ти каза, за операция или против е тя?

# 861
Накратичко ще се опитам да обясня защо не трябва да се свързва главоболието с микроаденом. За да предизвика главоболие, туморът(или аденомчето) трябва да имат размери достъчно големи да разпънат(малко тъпо звучи, но не се сещам за друга дума) твърдата моз. обвивка, която е инервирана(мозъка няма нервни окончания и не боли).Това никога не се случва при р-ри до 10 мм. Гаденето се получава от повишеното вътречерепно налягане, за което също се изискват определени р-ри.
Ето защо, мозъчните тумори се откриват чак когато достигнат по-големи размери.Друга е ситуацията с аденомите на хипофизата.Тъй като в повечето случаи те водят до хормонални проблеми с клинична картина, се откриват по-рано, когато са още малки.
Самият пролактин не може да доведе до главоболие,гадене и повръщане.Може би нещата са били в резултат на невровегетативни нарушения.

# 862
  • София
И аз да благодаря на nefertari за компетентните разяснения.   bouquet

# 863
Накратичко ще се опитам да обясня защо не трябва да се свързва главоболието с микроаденом. За да предизвика главоболие, туморът(или аденомчето) трябва да имат размери достъчно големи да разпънат(малко тъпо звучи, но не се сещам за друга дума) твърдата моз. обвивка, която е инервирана(мозъка няма нервни окончания и не боли).Това никога не се случва при р-ри до 10 мм. Гаденето се получава от повишеното вътречерепно налягане, за което също се изискват определени р-ри.
Ето защо, мозъчните тумори се откриват чак когато достигнат по-големи размери.Друга е ситуацията с аденомите на хипофизата.Тъй като в повечето случаи те водят до хормонални проблеми с клинична картина, се откриват по-рано, когато са още малки.
Самият пролактин не може да доведе до главоболие,гадене и повръщане.Може би нещата са били в резултат на невровегетативни нарушения.
Благодаря ти nefertari за тази информация.Кратко ясно и точно  Hug
Аз също предполагах че ми се е сучвало заради силен стрес.Изкарах една меко казано депресия и съответно всичко я свързвам с нея.Само не ми стана ясно защо така ми се замъгляваше окото ,също като в мъгла,очния каза "далекогледа 2 диоптъра ,но не е от това"А и от 6-7 месеца въобще не ми е ставало така.Предполагам ,че пак е свързано с нервовегетативната система.
Софи не си прави операция докато не чуеш повече мнения.
А на мен не ми идва вече 33ден ,а свободен час за гениколог няма.Предния месец пък на 22 ден ми дойде,по предния на 32 ден.Какво става нямам търпение да разбера  baby_neutral дано да не е пак нещо сериозно ,че нямам сили да се притеснявам вече.
Не съм бременна със сигурност Sad

# 864
  • Пловдив
И от мен едно голямо благодарско на nefertari и от мен smile3525
Момичета аз винаги съм носила очила (имам предвид от 9 годишна ) , но от известно време доста ми се влоши зрението.Преди месец ходих на преглед и доки каза , че съм с почти цял диоптър отгоре , но от седмица две не мога да видя и на метър какво пише.Има ли някаква връзка това с аденома и бременността.За месец пролактина от 532 ми е станала 1131,което е нормално за бременността.Но ако сега отида на очен сигурно ще имам още един диоптър отгоре

# 865
Ами аз доколкото си спомням имаха  диоптрите връзка със бременноста,но какво беше точно не съм сигурна.Знам ,че при гоям диоптър се ражда секцио защото има опасност.
Имам  позната която май се оплакваше ,че и се е увеличил диоптъра по време на бременност,утре трябва да я видя и ще я питам  Simple Smile

# 866
Здравейте момичета!!!!
Благодаря Ви на всички от сърце, много сте мили..
Днес бях при невролог..Изписа ми лекарства и каза, че е от силен емоционален стрес всичко това, което ми става и..май е прав..Много се вживявам, дори и за най-дребното..
Аденома ми е 7/5 мм., поне беше толкова когато правих ЯМР през м. Март, тогава установиха размерите, защото 6 месеца преди това ми правиха, но без контраст.
Доц.Орбецова ме изпрати при неврохирург в София /проф.Маринов/, който след 2 минутен преглед прецени, че съм за операция..Доцентката се придържа към неговото мнение, но аз отказах..
Исках да изчакам до следващия ЯМР, за да видя дали расте, преди близо месец бях при доц.Орбецова и тя ми каза, че ще трябва да мине 1 година, за да се прави нов ЯМР..За изследванията на пролактин и очни периметри пак тя ми каза да ги правя на 3 месеца..
Сега ще пия изписаните ми лекарства и..се надявам да се оправя..
Благодаря ви още веднъж на всички..Приятна вечер.. Hug Hug Hug

# 867
проф.Маринов съм чувала ,че е добър нервохируг,но тяхната работа имам предвид нервохирурзите е да режат.
А доц.Обрецова защо казва ,че си за операция?Защото е нехормонален или нещо друго?

# 868
Да, защото е несекретиращ и защото бил доста голям..
Моята ендокриноложка, казва да не бързам с операцията, че тя е против..
Невролога днес също ме посъветва да не се оперирам и..........незнам..
Аз и затова споделих с Вас, защото май някои от Вас,знаят и разбират повече от лекарите..
А за проф.Маринов - може и да е много добър като лекар, но..не ми направи добро впечатление..Дано не се наложи да ме оперира..

# 869
  • Пловдив

Софи , моите уважения към доцентката ама тя май бърза да праща при Маринов.Имам една позната , която също е със  7 мм несекретиращ аденом и тя беше пратена при него от доцентката.Добре , че не я послуша ,  повтори ЯМР и се оказа че е намалял

Общи условия

Активация на акаунт