Да спасим градинката пред "Севастопол"

• 16 236
  • 253
  •   1
Отговори
# 165
 Ееее, спряха дрънканиците най-накрая! След цялата патардия, аз лично бих категоризирал взелите отношение  във форума в три основни групи:
 -група "споделящи мнение просто за едното участие" ;
 -възмутени и действително осъзнаващи безочието на подмолния и грозен акт граждани на Варна, редовни данъкоплатци и будни люде, търсещи правата си на граждани на една уж демократична и съвременна държава;
 -заинтересовани и облагодетелствани от "другата страна", които се крият в миши дупки, естествено, но постовете им прозират;

Не мога да разбера толкова ли им е непозната на болшинството тука най-простата и перфектно работеща схема за източване на общински пари ?!? Дават се общински поръчки на свои хора, които се отчитат подобаващо, естествено. Някой гражданин на Варна да е видял или чул по медии, че ще се правят някакви реконструкции в любимата ни градинка, или да се е чуло за обявен търг за фирма-изпълнител на "разкрасяването" ????
 Така стои въпроса и с повечето лампички, пейчици, дрънкулки и кичории из целия ни град!
 Благодаря за вниманието! Нямам какво повече да кажа по темата.

# 166
 Забравих нещо. Обръщам се към тези, които явно не искат да си отворят очите (те основно се с препокриват с тези, дето по изборите не гласуват, пък после роптаят, по-скоро блеят като овце).
 Сега, след като се вдигна толкова шум, ще ви изкарат от 99 кладенеца вода да ви замажат очите. Не приемайте всичко за чиста монета! Няма да се учудя ако се скалъпи и някой друг фалшив документ, щото работата почна да става дебела и на народа му писна от беззаконие!

# 167
  • Варна
Уважаеми fisherman, държа да отбележа, че "дрънканиците" ми спряха единствено и само поради моето добро желание. А аз имам още въпроси. Щях да ги задам, но така или иначе се опитвам да спазвам даденото обещание за ненамеса.
Опитът ти да квалифицираш писалите по темата е меко казано неуместен. Аз поне не принадлежа към нито една от посочените категории. Връзката с гласуването, която си направил поражда в мен още въпроси. Тях също ще спестя. Само ще споделя, че винаги гласувам. За съжаление "Метода на стадото овце" може да бъде наблюдаван във всяка една ситуация. Дори и при гласуване.
Темата все пак е "Да спасим градинката пред "Севастопол". Каквото имах, казах.

# 168
Саня, щом имате още въпроси , запишете си час в приемния ден на кмета и питайте на воля. Пък дано Ви отговори. Peace

# 169
  • Варна
mama Tin, хайде стига с това оригиналнечене. За 9 страници тема, поне не ти ли стана ясно към кого са ми въпросите?

# 170
http://www.dnes.bg/article.php?id=51221

Административният съд във Варна нареди да бъдат прекратени всякакви действия по изсичане на дървета в градина "Севастопол" в центъра на града, разпоредени като санитарна сец от общината.

Производството беше образувано по искане на граждани, които протестираха срещу сечта и беше придружено от подписка с над 6 000 подписа.

Магистратите са установили, че са изсечени над 15 дървесни вида на различна възраст и според тях е видно, че не се касае за санитарна сеч, нито за художествено оформяне на дървесните корони.

Според съда действията на общинската администрация са неоснователни и по-нататъшното им извършване следва да бъде преустановено незабавно и безусловно.

Разпореждането подлежи на незабавно изпълнение от органите на полицията във Варна.

И питам аз сега ще се посочат ли имената на виновните и как ще бъдат наказани?   Thinking

# 171
  И питам аз сега ще се посочат ли имената на виновните и как ще бъдат наказани?   Thinking
Точно това е най-важното! Ако поне веднъж се покаже, че има наказание за тези, които не си вършат работата добросъвестно, току виж чиновника взел, та се стреснал!

# 172
  • Варна
Божичко, това дали е истина? Просто ме е страх да повярвам, но дано да е така! А сега няма да е лошо виновните за цялото това безобразие да си отнесат солидните глоби! М***ка им #Cussing out След като стана от ясно по-ясно, че са извършили направо престъпление!

# 173
Божичко, това дали е истина? Просто ме е страх да повярвам, но дано да е така! А сега няма да е лошо виновните за цялото това безобразие да си отнесат солидните глоби! М***ка им #Cussing out
Не само глоби. Мисля, че затвор е също добро наказание. Или обществено полезен труд-три месеца да садят дървета до припадък!!!

# 174
Честно казано аз не смея да се зарадвам, защото в тази държава сме се нагледали на циркове за замазване на очите. Дано това не е поредният Praynig

# 175
Божичко, това дали е истина? Просто ме е страх да повярвам, но дано да е така! А сега няма да е лошо виновните за цялото това безобразие да си отнесат солидните глоби! М***ка им #Cussing out
Не само глоби. Мисля, че затвор е също добро наказание. Или обществено полезен труд-три месеца да садят дървета до припадък!!!

Хубаво сте го казали, ще се радвам да го видя това със саденето на дървета!Сигурно ще им е за първи път!
Много се надявам на развитие, писаното от hand ме успокоява донякъде.

# 176
  • Варна
А има ли изобщо оцелели дървета или вчера са секли пак?

# 177
А аз имам още въпроси.
Саня, въпроси и ние имаме: http://vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=954&table … emi&sluchai=2
Изумена съм м/у другото, че има хора като теб! Нито си видяла в очите си какво се е случило, на какво приличат дърветата, стари ли са, изгнили ли са, нито си дошла на протеста.....дай да си лакърдим от в къщи пред компа, най е лесно!

# 178
РАЗПОРЕЖДАНЕ №4447/ 2008 година на Административен съд – Варна

А ето и най-съществената част от горния линк:

Съдът след преглед на представените доказателства прецени, че за изясняване на обективната истина е необходимо да събере допълнителна информация, като провери случая на мястото на осъществяване на фактическите действия. При направения от съдията оглед се установи, че е извършено изсичане на над 15 дървесни вида на различна възраст. Макар и съдът да не разполага с необходимите специални знания, то от вида на натрупаната в резултат на осъществената "резитба" дървесна маса и без тяхната помощ е видно, че не се касае за санитарна сеч, нито за художествено оформяне на дървесните корони.

При така установеното от фактическа страна съдът приема следното:

С разпоредбата на чл. 61,ал.2 от ЗУТ е дефинирано понятието зелена система, която според цитираната норма включва градини, паркове и улично озеленяване, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от национални или общинско значение.

Компетентни органи по устройство на озеленените и залесени площи според регламента на раздел XI от ЗУТ са единствено Общинският съвет и кметът на общината.

Общинският съвет, съгласно чл. 62, ал.10 от същия закон приема наредба за изграждането и опазването на зелената система на територията на общината.

Кметът на общината, съгласно чл. 63, ал.1 организира съставянето и актуализирането на публичен регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в общината.

Дълготрайните декоративни дървета и дървета с историческо значение могат да се отсичат или изкореняват само по изключение след писмено разрешение от кмета на общината, издадено въз основа на санитарна експертиза за състоянието на дървото (чл.63 ал.2 от ЗУТ). Проектите за ПУП задължително се придружават от справка за картотекираната растителност и геодезическо заснемане, заверени от общинските органи по озеленяване.

Несъмнено градинка "Севастопол" е част от зелената система на територията на община Варна и всяко действие по нейното устройство, в това число и отсичането на дървета, следва да се осъществява от компетентен орган и при спазване на установените от закона правила.

В конкретния случай липсва, въпреки че беше изискано писмено разрешение от кмета на общината придружено от санитарна експертиза на дърветата, което по смисъла на чл. 268, т.1 от АПК съставлява изпълнително основание . Горното сочи на извода за липса на изпълнително основание.

По представените допълнителни документи съдът се въздържа от коментар, не ги кредитира тъй като по тях липсва отразяване за вид, авторство и дата.

В контекста на изложеното следва да бъде даден отговор и на въпросът доколко при изначалната липса на изпълнително основание директорът на дирекция има право да извършва конкретните действия пряко по силата на закона. Никъде в правната уредба законодателят не е предвидил правна норма, която пряко да оправомощава директора на дирекция за горното, което от своя страна води до извода, че разпоредените с разглежданото писмо фактически действия, макар и от името на общинската администрация са неоснователни и по-нататъшното им извършване следва да бъде преустановено незабавно и безусловно. Постигнатият до момента негативен резултат - нарушена част от зелената система на територията на общината, рефлектира пряко върху обществените интереси и правото на гражданите за нейното запазване както като средство за подобряване на микроклимата и хигиенните условия, така и за естетизация на околната среда.

Съобразявайки установеното с разпоредбата на  чл. 250 и на основание чл.253, ал.2 от АПК съдът

РАЗПОРЕДИ:

НАРЕЖДА да бъдат прекратени БЕЗУСЛОВНО всякакви действия по изсичане на дървесни видове в градина "Севастопол" -гр.Варна, разпоредени от директора на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" при община Варна с писмо изх.№ ИИБ-8-9100(21) от 25.04.2008 г.

РАЗПОРЕЖДАНЕТО ПОДЛЕЖИ НА НЕЗАБАВНО ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ ОРГАНИТЕ НА ОДП "ВАРНА

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба в три дневен срок от издаването му пред ВАС.

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ:

Гергана Стоянова

# 179
Брей, да се неначуди човек, откога съдът действа толкова експедитивно! Grinning smile3501

Общи условия

Активация на акаунт