Примерна схема на захранване (7)

• 55 040
  • 599
  •   1
Отговори
# 390
  • В центъра на моретата
Ванилия Канелска, защо не дадеш 2-3 лъжички от някаква нова каша /елда, царевична, плодова безмлчна/ сутрин или обед (смесена с пюре), за да видиш дали ще има реакции, а след това постепенно, увеличавайки количеството с по 4-5-6 и т.н. лъжички,  да заместиш тази каша, която даваш сега. А относно кашата за по-добър сън - учудвам се, тъй като съм чела, че вечер храната трябва да е по-лека и за предпочитане е мляко.

# 391
  • В събота
Цоп и аз в тази тема.
Сигурно това, което ще питам, вече е обсъждано, но вече ми писна да споря с педито и други лекари, дето ми навират в лицето дипломите си или взетите изпити по педиатрия.
Та болката ми е следната - защо напоследък се отрича даването на сок преди 9-10 месеца? От всякъде ме натискат да давам вече сокчета (даже съм била закъсняла), ама на мен пък не ми се иска. Имам намерение да си откараме само на кърма поне до 5 месеца (дай Боже до 6) и постепенно тогава да почна първо с оризова кашичка и т.н. Ми то детето ми и водата не иска да пие и я плюе, а аз сокове ще му бутам. Казват ми, че само от соковете получавало витамини и минерали  newsm78
Ако някой може да ми даде поне линк за вредата и ползата от плодовите сокове...

# 392
Еrota,
Следващата каша, която ще дам е ябълкова на Хумана. Не знам дали е хубава. Но имай предвид, че съдържа царевица. Аз дори мисля да въведа царевицата с нея.
Когато купувах оризовата каша,купих и ябълковата на Хумана-сега погледнах съдържанието-царевични стърготини newsm78.Тази седмица въведох картоф с "букет от зеленчуци"на Гербер-в него има царевично нишесте,значи би трябвало да е захранена с царевица?Ще купя елда на Хип,пък после тази ябълковата ще дам.Home raider ледам,че сме с една седмица по-големи от вас-какво си въвела и хапвате? Simple Smile

# 393
Заек, благодаря! Hug  Изобщо не се сетих за този вариант, въпреки че и сега смесвам пюретата с познатата му оризова каша, за да яде поне малко. ooooh! А за вечерната каша всички тук се чудят. Отначало май наистина му затормозяваше стомахчето, защото много трудно заспиваше - лудо люлеене в шезлонга падаше няколко дни, но после започнах да я давам по-рано, а вероятно и свикна. Принудих се да послушам педи, защото два месеца ставах през 1-2 часа през нощта и вече сили не ми бяха останали. Сега я давам в 18,30 - два часа преди последното хранене и часа и за сън.

Тиквичке, в Библиотеката е пълно с информация по тези въпроси. Покажи им, но в крайна сметка ти си майката и ти решаваш.
П.П. Ето линк към Библитеката: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844.0

Последна редакция: пт, 13 юни 2008, 18:58 от Ванилия Канелска

# 394
защо напоследък се отрича даването на сок преди 9-10 месеца?
детето ми и водата не иска да пие и я плюе, а аз сокове ще му бутам.
Казват ми, че само от соковете получавало витамини и минерали

Сок 6-12 м.
Соковете съвсем не са забранена храна за периода 6-12 м., напротив. Все пак в доста схеми на захранване присъстват като препоръка, макар и в неголямо количество и до един път дневно. Но тъй като в началото на захранването е по-важно детенцето да свикне с истинска твърда храна и всяка негова хапка е ценна, за да покрие повишените му енергийни нужди, сокът не е толкова важен елемент от детското хранене за тази възраст.

Преди - да
Причината да се наложи практиката на захранване със сок е следната: преди 20-30 години (когато много от нашите педиатри са получили дипломите си) продължителното кърмене не е било толкова подкрепяно, а изкуствените млека са били много далеч като състав и качества от сегашните АМ. И ако едно дете не получава (достатъчно) кърма и се храни с изкуствено мляко, на възраст 2 месеца това мляко няма нужната хранителна стойност откъм желязо, мазнини, въглехидрати и пр. Затова тогавашните млечни смеси се допълват със сокове и бульони, тъй като това е единственото нещо, което едно бебе на 2-3 месеца може да яде. Вредата от сокове на тази възраст е ясна.

Сега - не
Сега ситуацията е друга: ползите и насърчаването на изключителното кърмене първите 5-6 месеца са безспорни и много популярни. Ако едно детенце е на кърма 5-6 месеца, то няма нужда от допълните калории и витамини на сока. Кърмата е изключително балансирана и достатъчна като състав. От 6 м. нататък детенцето вече е физиологично готово да приема твърда храна, вкл. плодови пюрета. От 8 м. може и пасирани пресни плодове. А плодовете имат по-важна хранителна ценност от соковете (заради фибрите, пектина, повече витамини и пр.)

==> Така логически мястото на сока като продукт с важна хранителна стойност идва някъде около 9-12 м., когато вече не може да бъде за сметка на кърмата или другата храна, а е полезно допълнение към тях. Дечицата вече упражняват дъвкателните си умения и 'тренират' храносмилането с плодове и други храни, така че сокът не може да обезсърчи детето да яде повече твърди храни или да увреди стомахчето му. 

# 395
днес взех изследванията на никола и се оказа, че е с нисък хемоглобин (103), нисък калции и висока захар (101) и желязо 8 при норма над 65. последните две страшно ме обезпокоиха

досега съм давала само зеленчуци, не е голям фен. и оризова каша. някой може ли да ме посъветва как да вдигна малко хемоглобина
за захарта съм обезпокоена, защото съм диабетичка

Ето референтни стойности за вашата възраст http://www.calgarylabservices.com/files/LabTests/CBCReferenceValues.pdf

# 396
четох, четох и аз за хемоглобина и малко се поуспокоих за това 103. благодаря и на вас. виви, много полезна таблица. значи сме малко под минимума.
моята лекарка я нямаше и не вдига телефона. имаше една, която много ме подразни, защото веднага каза, че детето е анемично и че може и то да има диабет. е, говори ли се така. простооо

иначе никола си изглежда супер, храни се (вече е 9340гр и 72см), лази си, енергичен е, усмихва се. само дето не спи много, но едва ли защото е 'анемичен'
днес бях дала първия плод ябълка, за да прокарам някак си оризовата каша и сега ще изчакам 3-4 дни и ще въведа елдата задължително. а после и някой зеленчук и нов плод за усвояване на желязото. косе босеHug мисля, че е рано все пак за месата. иска ми се спанак, но пюрето, което имам е с мляко, ще търся на друга фирма

микки, захарта е 100, но е друга мерна единица. мисля мг/дл, а в българия мерим ммол/мл. дели се на 18. за мен лично, като диабетичка, тази захар е супер, но не се бях интересувала какви са нормите за бебчета, защото бях сигурна, че моето бебче няма да има диабет. то не е мерена и на гладно, той беше сукал час преди това. ще се ровя да чета, като няма лекар да си вдигне телефона Sad
благодаря на вас за бързата реакция

# 397
  • София
Home raider гледам,че сме с една седмица по-големи от вас-какво си въвела и хапвате? Simple Smile
Захранен е от 5 навършени месеца. Много исках да го захраня от 5, но беше наддал само 100 гр. и започна много често да суче и затова прецених, че му е време да хапва. Хапва по 2 пъти на ден- на обяд зеленчуково, а от няколко дни и месно и следобяд каша или каша с плодово пюре. До сега съм дала, в тази последователност:
5-ти месец
тиква
картоф
морков
ябълка
ориз
круша

6-ти месец
Сладък картоф
Тиквичка
Чушка
банан
броколи/рапично олио
елда
рожкови

7-ти месец
пащърнак
пуйка

И най-интересното, че месните пюрета му се харесват повече от зеленчуковите Heart Eyes (стига да са без картоф)
Сподели и ти какво хапвате и докъде сте стигнали.

# 398
vencho, според мен не е рано за месни пюрета. Предполагам, че захранваш след 6-ти месец.

# 399
  • В събота
Косе Босе,  Hug

# 400
Home riader,ние се захранихме на 5 месеца и 18дни.
5 месец
ябълка,круша
6 месец
банан,тиква и тук се замотахме,защото 20 дни не искаше пюре.
7 месец
оризова каша,морков,картоф/рапично олио.
Тази седмица ще въвеждам тиквички,после зелена чушка и като стане на 8 месеца почваме с пуйка.Вие добре се храните,ние изостанахме.Аз давам 5дни нова храна и 2 дни почивам и повече от 4 неща не мога да въведа за месец.Ти през колко дни въвеждаш?Иначе само на обед яде около 60-70мл и после се кърмим,следобед яде каша когато на нея й изнася.Сладък картоф на коя фирма е?

# 401
  • В центъра на моретата
erota как почивате 2 дни - не даваш никаква храна, а само кърмиш ли?

# 402
1

По принцип почивката е през тези дни да се дава само въведена вече храна, а не нова, може би това има и erota в предвид! Peace

# 403
  • София
Erota, въвеждам всяка една храна  по 5 дни, почивки не правя - нещо не виждам смисъл от тях. Но може би, ако искаш да си по-предпазлива е добре. Така въвеждам около 6 неща на месец.

На обяд кърмя и после след около 1 час давам пюрето. Забелязах, че ако му го дам по-рано не е гладен и не иска да яде. Докато следобяд, дори и 30 мин. след като е сукал  да му дам кашата я яде. Аз си го обяснявам с това, че повече му харесва и с това, че следобяд ми намалява кърмата.
Зеленчуково яде по около 50 - 60 гр., а от месните яде 90 гр. Както казах, повече му харесват.

Привечер (към 18:00 - 19:00) му давам каша по около 2 - 3 супени лъжици (сухо вещество), разредена с вода, според написаното на опаковката и около 5-6 ч.л. плодово пюре.

Сладък картоф в готово пюре не съм виждала. Аз си взех сладък картоф и сама го приготвих. Има го  в Кауфланд, Хит, Била. На малкия му хареса - на вкус е нещо стедно между картоф и тиква.

# 404
2 дни не давам нова храна,давам само въведени храни ,но след моркова така се запече,че я оставих на кърма само 2 дни.
Home raider и аз давах пюре 1 час след кърмене,но така рядко успява да го яде-вече й се спи,след кърмене определено не иска друго и така измислих нов вариант за даване на пюре-веднага като се събуди към 13.00часа давам пюре,тя се е наспала,не е кисела и си го хапва и след него веднага кърмя.Дано да й харесат месните пюрета,че каквато е капризна,въобще не й харесват зеленчуците-тиква,картоф и морков-яде ги обилно смесени с ябълка и ако трябва и в месните да слагам ябълка ще стане една.... Laughing

Общи условия

Активация на акаунт