Как да се държим с дете с увреждане?

• 5 855
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
  • Реъкйавик
тук при нас имаше подобна ситуация
детето имам в предвид в по горните класове и с типи4ен аутизам беше попаднало на ужасна ситуация, ежедневно дезата се дразнили с него за да го изкарат от равновесие и накрая детето намита успокоение и се затваря в стаи4ката на 4иста4кат. у4ителката отива да го вика и в момента в които се доближава до него детето затръшва вратата и я наранява в лицето оказва се 4е последиците за у4ителката са големи от нараняването и временно е нетрудоспособна.
та мисалта ми е не е ли по важно преди да се стигне до подобна ситуация с което и да е дете или възрастен първо да се премахнат приЧините за това дразнене и да се нау4ат децата да не правят подобни разлики. тази година в института бяхме заедно с студенти които са с разли4ни "заболявания" имаше с доун синдром, аутизам и забавено развитие. от тях имаше имного умни което ми направи впе4атление, на последния ни у4ебен 4ас доиде моми4е и сподели 4е се е сгодила с приятеля си и правят планове за сватба ...

# 31
Темата е интерсна и МНОГО полезна. В България ни липсва опит (на цялото общество) в този вид отношения - интеграция, приемане, разбиране, толерантност и само доброто желание на отделните хора не е достатъчно. Трябва да се говори по тези теми, за да се научим и да си помогнем едни на други. Излишно надуто и самодоволно е да се тръби кое е "нормално" или "противозаконно" в Англия или Холандия, където цялата държава работи в тази посока, което за нашата едва ли може да се каже. Да убием с камъни и тези, дето имат желание, само защото са задали въпрос, ми се струва доста по-дискриминативно, защото е напълно осъзнато и добре премерено, като гледам в колко много думи  еоблечено.

# 32
Според мен тук един човек иска да постъпи по най-добрия начин в ситуация, в която е намесено дете с увреждане. И думи като дискриминация не са за тази тема. Е, вече виждам, че се пише по-спокойно и се радвам, че тази тема я има.
Аз също не винаги знам кой е най-правилния начин по който да постъпя към дете с увреждане, въпреки че и моето е такова.
Това
В случай на агресия не мисля, че подхода трябва да е различен от този при здравите деца. Ако детето не може да се извини, да се извини придружителя му. Здрави деца се бият и се сдобряват, побойниците се отбягват особено от кротките деца, нормални неща. Различното отношение е другаде и е много спесифично, а не се крие в търпене на агресията. Може да ми е много мъчно, но не бих могла да искам от другите деца да се опитват да играят с моето увредено, ако това не им е приятно.
Катина е дала много хубав пример.
мисля е много добре казано.
И нещо накрая - при подобен конфликт, според мен е добре първо да се обърне внимание на пострадалото дете. Едва после на "агресивното". Така само може да се покаже на децата, че помощ получава първо по-слабият.  Peace

# 33
Поради липса на опит аз не мога да давам съвети по темата, но много искам да благодаря на авторката за нея! На мен също би ми било трудно да реша как е правилно да реагирам в подобна на описаната ситуация. За това мисля, че темата е много полезна и хубава!

# 34
  • София и там където не се пуши
Ами, никой не бива да бъде бит. Майките трябва да сме си до децата. Днес например едно напълно нормално дете обиждаше моят син при това за трети или четвърти път. Детето е по-голямо от моя оставено само да ходи на тренировки. Поне до 14 год възраст не бива децата ни да са без придружител - здрави или не. Моят се сърдеше не се намесих, но излизайки му казах да има предвид, че се казва Михаил или Мишо, а не Шишо. И треньорката излизайки му каза - объркал си се казва се Мишо- а това дете с някаква злоба продължи докрай да го дразни- защо  newsm78 ?.

# 35
  • София, "Младост 3"
Катина за мен е дала правилния вариант
аз също плясвам

# 36
  • Реъкйавик
агресията поражда агресия така 4е аз съм против потупването. ние родителите трябва да сме пример за децата си с поведение и държание.
а родители и у4ители трябва да обяснят 4е има и разли4ни деца, това според мен е един на4ин да се приобщят деца и възрастни с увреждания в обществото. пве4е информация, никакви таини това е според мен на4ина 

# 37
  • София
ФРИГ, ти нали учиш психология?

Чела си предполагам, че на децата с ментални увреждания първата стъпка е да се структурира поведението.Да се сложат рамки, и да се наложат правила за каквото и да се сетиш.

Чела си предполагам, за психологическия ефект от тупването.Никой не парадира тук насилие над децата.Говорим за психологически подход и за нараненото дете, и за агресивното дете.

Също така никой не говори за тайни, а за НЕпарадиране и НЕнатъртване на проблема.

Децата на които се карат и им правят забележки не гледат с уважение на децата които ги мерят с друг аршин.Но когато видят, че и агресивното дете е получило наказание те по лесно го приемат.Все още важат тези правила и при дъщеря ми, която е на 9.Не и харесва само тя да е наказана, а брат и да е толериран.

# 38
  • Реъкйавик
под никакви таини имах в предвид информация в обществото относно видовете увреждания.
Психология съм у4ила 2 семестара за което нау4их 4е деца не се бият под каквито и да било обстоятелства дори и ако става дума за възпитателна мярка а до колкото знам БГ е в европеиския съюз и има същите закони както и при нас а в тези закони е казано 4е не можеш да биеш деза.
не знам как да разбирам поста ти като заяждане или просто отговор на това което аз мисля. всеки има право на мнение но явно няма право да го казва на глас и да се пази каде го казва.

# 39
А аз не разбрах от къде тук дойде идеята за бой на дете от възрастен?! Изчетох цялата тема и не помня някой да е изисквал като възпитателна мярка за детето, за което авторката разказва, да се приложи бой или дори тупване! Не помня и някой да е се е хвалил, че е набил истински детето си с увреждане или без...
Имам спомен (дано не греша), че авторката пита какъв би трябвало да е подхода и и не е споменавала да търси възмездие, а още повече да търси възмездие под формата на бой!
Споменатото "тупване по дупето", което помня е въпрос на обсъждане в друг вид тема мисля! И ако ще си говорим "има ли нещо възпитателно в боя" се чудя тази тема ли е точното място...

# 40
  • София
Наистина се изместихме от конкретното питане на авторката, но общо взето все още се придържаме към заглавието на темата.

ФРИГ, ти освен родител, който споделя лично мнение вероятно си учила и би могла да споделиш с нас това на което са те учили по психология.Именно това ми беше питането към теб.
Ясно е, за физическото наказание - но също така не бива и да се травмира психиката на нито едно дете, а в питането на авторката на темата детето и е наранено не само физически - ако трябва да търсим под вола теле  Whistling. Ето тук би могла да помогнеш не само с цитати на закони, а и да ни покажеш какво учиш.Как мина изпита на 13 между впрочем?

# 41
  • Реъкйавик
Ок явно имам малко неразбиране към въпроса ти.
тук при нас по принцип нещата стоят по много разли4ен на4ин от бг и много ми се иска да влязат в сила и я бг да се промени отношението. информация тук има навсякъде дори и по Тв за хората с ментални увреждания или аутизъм и АД-ХД, обществото е отворено и знае достатъ4но.
Наистина за рамките са много полезни при хора с аутизъм защото вси4ко е ясно и познато няма неясноти и изненади които могат да ги притеснят.
Психологията не е предмет които изу4ава работа с подобни проблеми поне не е тук при нас, друг предмет се изу4ава за това при нас и е наре4ен инвалидност не знам изобщо да ли се преподава в бг.
според мен няма правилен отговор на запитването на маиката. мисля 4е информацията е едно добро на4ало за правилна комуникация между родители, у4ители и деца с и без увреждания. поне тук е заложена навсякъде. другото е програма за всеки един у4еник според възможностите дава шанс на децата с ментални проблеми да имат контакт с връсниците си и изграждат позитивни взаимоотношения между тях.
навсякаде пише 4е подобно обу4ение е полезно и от двете страни за нормалните и за МУ. А за насилие, потупване и други подобни изобщо в никои у4ебник не е споменато. а на есен ще ти дам още по конкретни отговори на въпросите.

Общи условия

Активация на акаунт