Майчинството - счетоводно - 10

• 108 840
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 165
Обади се направо в ГИТ или си задай писмено въпроса. Обясни им всичко точно!
Благодаря ти Стики   bouquet
ами май ще си затрая засега,просто дочух че може от работата ми да искат такова разрешение за да ми връчат предизвестие което е 6 месеца,но не мисля аз да разбулвам духовете,ще чакам и ще се моля,дори да го искат от инспекцията по труда да не им го дадат  Confused

Никой не обича да съкращава майки.  Все ще измислят нещо. И не се връзвай много на слухове!  Simple Smile

# 166
  • Майничка
здравейте, искам да попитам относно размера на майчинството, аз по трудов договор съм назначена на 450 лв, но към тях получавам и бонус под формата на награда. осигуровките ежемесечно се начисляват върху цялата сума(осн.заплата + бонус). майчинството 90 % от цялата сума ли ще бъде или само от заплатата по трудов договор? newsm78

Най-грубо - върху това, на което те осигуряват.

# 167
Здравейте на вси4ки!За пръв път пи6а!Преди 2-3 дена разбрах 4е желаната бременност е факт!:)О6те не съм ходила на гинеколог,за6тото било рано!Аз оба4е от сега се замислям,дали да се доосигорявам на по висока заплата или да си пусна болни4ни и да продалжа да работя!Незнам кое е по изгодно?Тъй като ме осигоряват на минималната.Ако някои може да ме посаветва 6те сам му благодарна!!!

# 168
Стики, супер си! Хиляди благодарности (дано сме прави, и аз още чакам)  Peace  bouquet

# 169
 Искам да попитам задължително ли трябва да направя 6 месеца във фирмата в която работя

# 170
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте на вси4ки!За пръв път пи6а!Преди 2-3 дена разбрах 4е желаната бременност е факт!:)О6те не съм ходила на гинеколог,за6тото било рано!Аз оба4е от сега се замислям,дали да се доосигорявам на по висока заплата или да си пусна болни4ни и да продалжа да работя!Незнам кое е по изгодно?Тъй като ме осигоряват на минималната.Ако някои може да ме посаветва 6те сам му благодарна!!!

Ако сте болнични през цялото време ще получавате до болничния 45 дни преди термин 80% от сумата върху която са ви осигурявали последните 6 месеца. След това ако нямате прекъсване ще взимате 90% от същия доход, но не по-малко от МРЗ.

# 171
Искам да попитам задължително ли трябва да направя 6 месеца във фирмата в която работя

Трябва да имате 6 месеца осигурителен стаж въобще не само във фирмата в която сте в момента, ако питате това

# 172
  • София
Цитат на: Irena_ в сряда, 21 май 2008, 17:10
Здравейте момичета,
Четох, четох и накрая се обърках.
Среднодневното обезщетение еднаква сума ли е през периода на бременност и майчинство, при положение, че бях в болнични 6,5 месеца /застрашаващ аборт/?
Цитат на: Гита Ог в сряда, 21 май 2008, 22:07 »
Не те разбрах точно, но все пак да се обадя 
През бременността си взимала 80% от среднодневното, а от 45 дена преди термина до 315 ден след раждането, ще взимаш 90%.
Ако питаш дали по време на болничния от 45-те дни преди термина до 315--я ден-да, еднакво е през целия период, т.е. 90%.
Поне аз така знам.

Hug

Благодаря за бързия отговор!
През бременността получавах една и съща сума среднодневно обезщетение. Действително от 45 дни преди термина сумата се увеличи. До тук се ориентирах.  Mr. Green
От месец февруари обаче сумата на среднодневното обезщетение е доста по-ниска/дори и тази през периода на бременността/. Основанието е едно и също - Молба декл. чл. 50-51.  А 315-те дни изтичат края на месец юни.  newsm78

Благодаря отново!

# 173
Цитат на: Irena_ в сряда, 21 май 2008, 17:10
Здравейте момичета,
Четох, четох и накрая се обърках.
Среднодневното обезщетение еднаква сума ли е през периода на бременност и майчинство, при положение, че бях в болнични 6,5 месеца /застрашаващ аборт/?
Цитат на: Гита Ог в сряда, 21 май 2008, 22:07 »
Не те разбрах точно, но все пак да се обадя 
През бременността си взимала 80% от среднодневното, а от 45 дена преди термина до 315 ден след раждането, ще взимаш 90%.
Ако питаш дали по време на болничния от 45-те дни преди термина до 315--я ден-да, еднакво е през целия период, т.е. 90%.
Поне аз така знам.

Hug

Благодаря за бързия отговор!
През бременността получавах една и съща сума среднодневно обезщетение. Действително от 45 дни преди термина сумата се увеличи. До тук се ориентирах.  Mr. Green
От месец февруари обаче сумата на среднодневното обезщетение е доста по-ниска/дори и тази през периода на бременността/. Основанието е едно и също - Молба декл. чл. 50-51.  А 315-те дни изтичат края на месец юни.  newsm78

Благодаря отново!

Дневното обезщетение не се променя. Променя се само се променя сумата за месеца в зависимост от дните за които се плаща

# 174
Здравейте майчета!Имам следният проблем.Започнах да се досамоосигурявам от март месец на по висока заплата,но със задна дата така,че да се хване и февруари,защото ще съм болничен август месец.Дадох си сумата на счетоводството тя твърди,че е направила всичко подписах и нов договор ,който е от февруари с променената заплата,но в сайта на НОИ за февруари стои по-ниската заплата.Какво да направя,за да съм сигурна за февруари как ще го смятат после за болничните,защото ще ми се обезмисли досамоосигуряването?

# 175
Ако са ви довнесли осигуровки и трябвало да подадат корегираща декларация обр. 1за съответния период и оттам ще се промени и сумата в сайта

# 176
счетоводителката ли да питам,дали я е подавала?

# 177
счетоводителката ли да питам,дали я е подавала?

Да, тя би трябвало да ги подава

# 178
Здравейте!
Имам следното питане
Осигурявала съм се на 550 лв., от НОИ ми плащат средно дневно обезщетение 18.62 лв.Правилно ли е изчислено?

# 179
Здравейте!
Имам следното питане
Осигурявала съм се на 550 лв., от НОИ ми плащат средно дневно обезщетение 18.62 лв.Правилно ли е изчислено?

Само по тези неща никой не би могъл да ви каже. Трябва по месеци брутен и нетен доход, периода който ви е взет като база.

Общи условия

Активация на акаунт