Майчинството - счетоводно - 10

• 108 681
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 390
И се дели на две.

# 391
vok, благодаря !   bouquet
Само да доуточня ....
При положение, че нямам брак с таткото / но живеем на семейни начала/ ..
Значи взимам само неговата заплата за 12 месеца назад / аз съм по майчинство повече от 12 месеца вече , а другия член на семейството ни е детето ни на 1г и половина . Средноаритметично от сумите през отделните месеци / ако са различни/ и деля на 3 .... правилно ли съм разбрала ?

Тогава не се гледат доходите на бащата. Пишеш се самотна майка и доходът ти се дели на 2- за теб и за детето. Peace

Но как така май4инството не се брои за доход.Аз,докато бях по май4инство от 06.2004 до 06.2006 година,за детските винаги ми искаха бележка и за моя доход,който съответно беше май4инството,което взимах  newsm78.Или тогава е било по друг закон?

В този ред на мисли,искам да попитам-живот и здраве като родя юли месец,мога ли веднага юли или август да подам документи за детските и колко назад връщам(тогава трябва ве4е да сме 4етирима)В смисъл примерно от юли миналата година ли връщам 12 месеца,или август?И тавана 1200лв ли ми става при положение,4е новия 4лен на семейството не го е имало в този перио?.Да уто4ня,4е в момента са ми прекъснати детските тъй като надвишаваме дохода.

Като родиш юли, подаваш молбата през август ( месеца следващ раждането). Представяш дохода юли 2007- юли 2008 г.Дели се вече на 4.
Мисля, че наистина не се взема майчинството като доход, именно защото е по същият Закон. Виж т. IV : http://docstore.odit.info/?s=4&rid=884
( Поне така беше преди 2 год., като работех там.)

# 392
Здравейте!
Сестра ми е в чужбина от началото на годината.В момента е бременна и ще се завърне в България./на около  5м/
Какво трябва да направи, че да получава майчинство?
Предварително, Благодаря!

# 393
  • Варна
След раждането плащаш само 9 лв всеки месец. Трябва да се водиш някъде на работа. Иначе оставаш на социал, който е 100 лв. (може да има малка промяна) всеки месец, в продължение на 1 год.

ПП: Всъщност не съм сигурна дали могат да ти прекратят ТД изобщо при това положение. Най добре питай в тази тема

Последна редакция: нд, 01 юни 2008, 17:35 от Empres

# 394
Чакай че се зачудих  newsm78 - дала си линка на тази тема, но към първата страница.  Wink

# 395
Фирмата ме назначава от юни и си внася осигуровките от юни нататък.Обаче старата фирма не е внесла осиг. за април и за май,оттам  няма майчински и за тези месеци.Та въпросами е дори и да се прехвърля в новата фирма докато старата не внесе осиг. и не изтегли майчинските ми,не мога да взимам майчински от новата,дори и да ги внася редовно,защото не може да ми дава пари за юни например,като не съм взела за април и май,нали
Разбирам притесненията ти, но доколкото знам няма връзка дали преди това са ти теглили обезщетението.
Пак казвам - трябва да ти го дават, пък как и кога си го теглят те, не е твой проблем.

# 396
Благодаря много  bouquet-ще обсъдя с работодателя си тези неща и предполагам,че с трудовия договор,акта за раждане на детето ще трябва да се виси пред Нои или социално подпомагане. newsm78Когато досега ми е изплащал работодателя майчински,а сега сменям работодателя-то би трябвало новият работодател да поеме грижата за обезщетението от 110 лв.?

50% обезщетение няма нищо общо със социалните, нито с висене в НОИ щом не ти превеждат по сметка обезщетението за гледане на дете  Wink
Новият работодател ще го тегли щом си заварно положение към 01.01.2007г. На него ще му дадеш молба.

# 397
Стики, благодаря за светкавичният отговор.Тя счетоводителката ме прати в социалните , а те при нея и аз затова се обърках много.Да разбирам ли, че за момента не се подават никакви документи за майчинството, а само болничните.Те ли са за въпросните 220 лв?

При социалните е еднократната помощ за раждане. Ако детето е второ, тя е в размер на 600лв. Сигурно това е имала предвид колежката. Grinning
На нея й дваш болничните засега.  Simple Smile

# 398
Благодаря много  bouquet-ще обсъдя с работодателя си тези неща и предполагам,че с трудовия договор,акта за раждане на детето ще трябва да се виси пред Нои или социално подпомагане. newsm78Когато досега ми е изплащал работодателя майчински,а сега сменям работодателя-то би трябвало новият работодател да поеме грижата за обезщетението от 110 лв.?

50% обезщетение няма нищо общо със социалните, нито с висене в НОИ щом не ти превеждат по сметка обезщетението за гледане на дете  Wink
Новият работодател ще го тегли щом си заварно положение към 01.01.2007г. На него ще му дадеш молба.

bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 399
Здравейте!!!Искам и аз да се възползвам от компетентността ви. Налага ми се да прекъсна отпуска си за бременност и раждане за кратко.Знам,че през този период
ще взимам само заплата,но какво се случва с обезщетението  след като пак изляза отново в отпуск:наново ли се преизчислява или пак ще си взимам старото.Благодаря за отделеното време.

Обезщетението не се променя  Wink

# 400
# 401
Здравейте момичета! Simple Smile

Радвам се ,че ви намерих,темичката е много актуална и за мен. Понеже планираме скоро бебче , а изобщо не съм наясно с болничните,осигуровките и майчински,които ще вземам след това. предстои ми да се местя в нова фирма от другия месец.Зад гърба си имам стаж около една година в предни две фирми ( и в чужбина но той не се брои ). Интересува ме - сега започвам на постоянен трудов договор,ще ме осигуряват на 220лв. В момента в който забременея, мога ли да се самоосигурявам или съответно фирмата да ме осигурява на 600лв примерно и след като изляза майчински да вземам 90% от тези 600лв в първите 9 месеца ? И още нещо - на колко болнични имам право и как се плащат те по време на бременноста? Съжелявам ако съм ви натоварила но тези неща наистина са ми неясни и искам някой да ми ги обясни на прост език Blush

# 402
Осигурявам се във фирма без да работя и искам да попитам как стоят нещата!?В смисъл след като родя ще ми бъде прекратен договора.При това положение как стоят нещата,осигурявам се на 300лева.

newsm78 Странно - на срочен договор ли си? Иначе не виждам начин да те прекратят. А ти да си напишеш молба - още по-странно. Кажи че ще им даваш 8.64лв. месечно за здравните осигуровки, които те внасят. Докато ти свърши отпускът за гледане на дете.

# 403
Доход- 300 лв. на член от семейството. Твоето майчинство не се брои за доход, защото е по същият закон. Взема се дохода 12 мес. назад. Детските са 25 лв. Молба си вземаш от Социални грижи. Трябва да носиш двете лични карти, акта за раждане и бележки за доходите. Ако имаш дете ученик- бележка, че посещава редовно училище.

Само че обезщетения, стипендии и др. също се включват в дохода.  Sad

Маркеста, Може да погледнеш в темата за д … 74;ки във форума.

# 404
Моля за съвет!Пиша от името на една моя позната.Тя е бременна в 6г.с.До сега не е работила.Внася си редовно здравните осигуровки.Може ли фиктивно да се води че работи(във вторник ще ходи във една фирма да изяснят подробностите).В предварителен разговор със шефката са и казали че трябва да внася не по малко от120лв всеки месец.Та въпросът ми е на тези 120лв внасяни 6мес. как ще се изчислява болничният.Не е наясно момичето и искам да и помогна,за да не бъде излъгано!Благодаря Ви предварително!!!  bouquet

В първото мнение на темата са отговорите на въпросите ти.
Калкулатор за заплатата, и сумите които се внасят от рботодателя и работника
А момичето сигурно ли е, че фирмата е изрядна с плащанията?

Общи условия

Активация на акаунт