Майчинството - счетоводно - 10

• 108 524
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Дейзи-Г  newsm51 !

# 331
Момичета, имам един спешен въпрос - за какво служи Приложение №4 към чл.5 (Молба-декларация за изплащане на пар.обезщ. за отглеждане на малко дете на основание чл.54 КСО)?

Работодателят ми го даде да го пъпълня заедно с Приложение 3 по чл.53 КСО и някаква декларация за банкова сметка, и аз мисля че не е редно да го попълвам, моля кажете ми права ли съм?

Става въпрос за продължаване на майчинството след 315-ия ден като се разбрахме че ще се върна като стане детето на 1 година, когато ще прехвърля остатъка на свекърва ми.

За ползване отпуска за гледане на дете до 2 год. се попълва приложение №3
Ако се върнете на работа преди изтичане на отпуска ви се полагат 50% от обезщетението и тогава се попълва приложение №4

Пак благодаря на ДейзиГ  Hug попълних само 3

# 332
На 05.06. изтичат 315 дни от болничните и отпуската ми за гледане на дете.
От м.април са увеличили заплатите на колежките ми.
Искам да се върна  на работа за 10 дни за да си взема отпуските по новата заплата
Работодателят ми /държавно учреждение/ е научил за плановете ми да напускам и отказва да ми изплати отпуските по новата заплата.
Имам ли защита по Кодекса на труда?

Ти напускаш или ще излизаш отпуск?

Ще напускам.Но искам да започна работа за 10 дни и да ми се вдигне основата за заплата и така да ми изплатят 60 дни отпуск , който имам да ползвам по новата заплата.От работата ми са научили и отказват да ме назначат с нова заплата.Ще ме назначат по старата заплата и ще ми изплатят отпуските по старата заплата.

Как да действам?
Има ли някакво законово право на което да се опра и да си търся правата да ми изплатят отпуските по новите заплати?

# 333
Извинявайте,за това че може би се повтарям, но отдавна не съм влизала в нета. В процес на преместване сме и сега ми е много трудно. Им ама един въпрос и ще съм ви много благодарна ако ми отговорите.
     Дъщеря ми в момента е на 1 и 4 месеца и искам да я пусна на ясла. Ще ми се спре ли майчинството тогава/ 220 лв./ което ми се полага до навършване на 2 годишна възраст на детето? Да до уточня, че все още няма да работя, защото чакам подходящата работа, но искам малката да свиква с обстановката. Вярно ли е това за спирането на майчинството, ако детето ти ходи на детска ясла. Благодаря ви предварително!!!!

# 334
Имам нужда от вашето компетентно мнение и съвет!
В отпуск съм за отглеждане на дете до две годишна възраст.Намерих си нова работа и трябва да започна на 15.06.Въпросите са ми следните:
1.Имам неизползван платен отпуск от 50 дни.Могат ли да откажат да ми платят обезщетение и на какво основание ?На каква база ще ми изчисляват отпуската при положение че имам най малко 10 отработени дни през май 2005г. и ще ми включват ли 50% от майчинството след като го прекратя.
2.Как трябва да постъпя -в каква последователност трябва да се подадат молбите за прекратяване на майчинството и прекратяване на договора,за да за да нямам прекъсване на трудовия стаж и получаване на обезщетението.?
3.След като започна новата работа къде трябва да подам декларация,за да получавам 50% от майчинството и от къде ще ми бъде изплащано?
Като пояснение ще кажа че прекратяването на договора ще бъде по взаимно съгласие без предизвестие ,но съм в очакване и на някакви проблеми.
Предварително БЛАГОДАРЯ!

# 335
Здравейте!
Имам дете на 2 години и 1 месец, т.е. майчинството ми изтече преди 1 месец. Тъй като не съм в България в момента и няма как да се върна на работа в близките 2-3 години, реших да си пусна платеният отпуск, който ми се е натрупал по време на майчинството и болничните, в които бях месеци преди да родя. Предпочетох този вариант, защото исках да си ми тече стажът и осигуровките. Та този платен отпуск ми изтича септември месец, а след това ми казаха, че съм имала право на още 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете, така че и този отпуск мислех да си го пусна след платения и чак тогава да освобождавам работното място. (учителка съм). Обаче, за наше голямо щастие се оказа, че чакаме второ дете. Терминът ми е на 30 декември. Въпросът ми е: какво бих могла да направя при тези обстоятелства, на какво имам право? Мога ли пак да изляза в майчинство? Много ще съм благодарна, ако успеете да ми разясните тези въпроси! Предварително благодаря!

# 336
моля ви за помощ
как се изчислява обезщетението за майчинство в следния случай: жената е по майчинство (315 дни) и междувременно забременява отново. от връщането й на работа след 315-те дни на първото майчинство до излизането в болничен за раждане има по-малко от 6 месеца (да кажем 3 или 4). каква е базата за изчисляване при това положение?

# 337
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Извинявайте,за това че може би се повтарям, но отдавна не съм влизала в нета. В процес на преместване сме и сега ми е много трудно. Им ама един въпрос и ще съм ви много благодарна ако ми отговорите.
     Дъщеря ми в момента е на 1 и 4 месеца и искам да я пусна на ясла. Ще ми се спре ли майчинството тогава/ 220 лв./ което ми се полага до навършване на 2 годишна възраст на детето? Да до уточня, че все още няма да работя, защото чакам подходящата работа, но искам малката да свиква с обстановката. Вярно ли е това за спирането на майчинството, ако детето ти ходи на детска ясла. Благодаря ви предварително!!!!

Вярно е. Трябва да се върнете на работа, после детето тръгва на ясла и ще ви плащат 50%. През този период можете да ползвате натрупания платен годишен отпуск

# 338
Имам нужда от вашето компетентно мнение и съвет!
В отпуск съм за отглеждане на дете до две годишна възраст.Намерих си нова работа и трябва да започна на 15.06.Въпросите са ми следните:
1.Имам неизползван платен отпуск от 50 дни.Могат ли да откажат да ми платят обезщетение и на какво основание ?На каква база ще ми изчисляват отпуската при положение че имам най малко 10 отработени дни през май 2005г. и ще ми включват ли 50% от майчинството след като го прекратя.
2.Как трябва да постъпя -в каква последователност трябва да се подадат молбите за прекратяване на майчинството и прекратяване на договора,за да за да нямам прекъсване на трудовия стаж и получаване на обезщетението.?
3.След като започна новата работа къде трябва да подам декларация,за да получавам 50% от майчинството и от къде ще ми бъде изплащано?
Като пояснение ще кажа че прекратяването на договора ще бъде по взаимно съгласие без предизвестие ,но съм в очакване и на някакви проблеми.
Предварително БЛАГОДАРЯ!

1. Ще ви изплатят обезщетение за неизползван отпуск на база заплата ви от май 2005 г. Незнам какво имате предвис с "...ще ми включват ли 50% от майчинството след като го прекратя."
2. Трябва да си подадете молба за напускане и в зависимост от това кога ще ви освободят ще си подадете при новия работодател Молба за 50% от обезщетението.
3. Обезщетението ще ви бъде изплащано както досега

# 339
Здравейте!
Имам дете на 2 години и 1 месец, т.е. майчинството ми изтече преди 1 месец. Тъй като не съм в България в момента и няма как да се върна на работа в близките 2-3 години, реших да си пусна платеният отпуск, който ми се е натрупал по време на майчинството и болничните, в които бях месеци преди да родя. Предпочетох този вариант, защото исках да си ми тече стажът и осигуровките. Та този платен отпуск ми изтича септември месец, а след това ми казаха, че съм имала право на още 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете, така че и този отпуск мислех да си го пусна след платения и чак тогава да освобождавам работното място. (учителка съм). Обаче, за наше голямо щастие се оказа, че чакаме второ дете. Терминът ми е на 30 декември. Въпросът ми е: какво бих могла да направя при тези обстоятелства, на какво имам право? Мога ли пак да изляза в майчинство? Много ще съм благодарна, ако успеете да ми разясните тези въпроси! Предварително благодаря!

Можете да излезнете в отпуск за бременност и раждане без проблем. Незнам какво ви притеснява

# 340
моля ви за помощ
как се изчислява обезщетението за майчинство в следния случай: жената е по майчинство (315 дни) и междувременно забременява отново. от връщането й на работа след 315-те дни на първото майчинство до излизането в болничен за раждане има по-малко от 6 месеца (да кажем 3 или 4). каква е базата за изчисляване при това положение?

Взема се базат от която е било изчислено първото обезщетение

# 341
silvanka, четох въпроса ти в другата тема и затова ти отговарям, но тук. Можеш да си пуснеш платения отпуск, който ти се е натрупал за тези две години майчинство, не знам колко е, но няма да е по- малко, вероятно, от два месеца, ако не и три, учителите имате по- големи отпуски. След това още 6 месеца неплатен, който дори няма да изкараш изцяло, тъй като ще дойде време за отпуска от 45 преди раждането, когато ще ти издадат болнични.
Какво те присетнява?

# 342
Дейзи, много ти благодаря!   bouquet
само да уточня - осигурителният доход за 4-те месеца, през които работи + за 2 месеца базата, от която е било изчислено първото обезщетение, или за всичките 6 месеца се взима базата, от която е било изчислено първото обезщетение? питам, защото ще има разлика.

моля ви за помощ

# 343
Дейзи, много ти благодаря!   bouquet
само да уточня - осигурителният доход за 4-те месеца, през които работи + за 2 месеца базата, от която е било изчислено първото обезщетение, или за всичките 6 месеца се взима базата, от която е било изчислено първото обезщетение? питам, защото ще има разлика.

моля ви за помощ

За периода в който имате осигурителен доход се взима той, а за останалото верме се взима базата от първия отпуск

# 344
Благодаря на ДейзиГ и на Judy за бързите отговори! Просто не бях наясно с правата си в този случай. И още едно въпросче: фактът, че живея извън България променя ли по някакъв начин нещата? Не работя, гледам си детето.

Общи условия

Активация на акаунт