Майчинството - счетоводно - 10

• 108 582
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 315
ДейзиГ благодаря ти много за бързия отговор.
Значи има много време за подаването на документите. Аз си помислих че някъде до 1 месец трябва, но щом е толкова дълъг срока няма страшно от изтърване на еднократната помощ.  Simple Smile  Embarassed

# 316
Здравейте
Моя въпрос е свъзан з болничните след раждане. Досега са ми изплатени само първите два. Третия който започва от 09.03.2008г. беше сгрешен, поправен, но все още не е изплатен. След като поисках информация ми обясниха, че от града в който живея е пратен в НОИ- Стара Загора, оттам на работодателя, а той трябва да го върне отново в НОИ. Какво мога да направя освен да чакам и защо от март месец видяха грешката чак май месец. Благодаря

# 317
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте
Моя въпрос е свъзан з болничните след раждане. Досега са ми изплатени само първите два. Третия който започва от 09.03.2008г. беше сгрешен, поправен, но все още не е изплатен. След като поисках информация ми обясниха, че от града в който живея е пратен в НОИ- Стара Загора, оттам на работодателя, а той трябва да го върне отново в НОИ. Какво мога да направя освен да чакам и защо от март месец видяха грешката чак май месец. Благодаря

Нищо не можете да направите. Срока за плащане почва да тече след като представят коректно болничния лист, срока е до 15 дни от подаването

# 318
ДейзиГ благодаря ти много за бързия отговор.
Значи има много време за подаването на документите. Аз си помислих че някъде до 1 месец трябва, но щом е толкова дълъг срока няма страшно от изтърване на еднократната помощ.  Simple Smile  Embarassed

Това е срока в който можете да си потърсите тези суми, а колко по-рано подадете документите толкова по-бързо ще ви ги платят

# 319
  • София
Имам следния въпрос:
Имам ли законово право да сключа граждански договор, докато съм в майчинство до 2-годишна възраст на детето, като гражданския договор не е към агенцията, в която съм на трудов договор (държавен служител) и където се водя в майчинство? Дано го обясних добре  Rolling Eyes
Благодаря предварително   bouquet !

# 320
Имам следния въпрос:
Имам ли законово право да сключа граждански договор, докато съм в майчинство до 2-годишна възраст на детето, като гражданския договор не е към агенцията, в която съм на трудов договор (държавен служител) и където се водя в майчинство? Дано го обясних добре  Rolling Eyes

Ако е след изтичане на отпуска в размер на 315 дни можете. Някои служби забраняват на работниците си да работят допълнително, независимо дали по трудов или граждански договор

# 321
искам да попитам/ и не знам дали точно тук, извинявам се ако не е точното място/ / за третатта година от майчинството което се води неплатен отпуск за гледане на дете до навършване на 8 или 7 години (не зная с точност) Мога ли да го взимам разпосъсано за годините докато дететто навърши съответната възраст/ Сега ми се налага да взема 2 месеца, но в работата ми отказват/ Имат ли право да ми отказват и аз имам ли право да си искам 2та месеца/ или трябвада взема цялата година наведнъж???
 Сега пеочетох чак  началото на темата-че може и на части/ Та въпроса ми е- на какви части- има ли значение, и може ли работодателя да МИ ОТКАЖЕ???
Този отпуск вече е Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, като е в размер на 6 месеца за всеки един от родителите и не може да се преотстъпва т.е майката има право на 6 месеца и бащата има право на 6 месеца. Единия родител има право на 12 месеца неплатен отпуск само ако:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал
Може да се ползва и на части, като когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни. Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст  се ползва въз основа на писмено заявление, подадено от майката или бащата най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението.

Благодаря много за изчерпателният отговор/ Но мен много ме интересува дали работодателя има право въпреки, че е "длъжен" все пак да ми откаже този отпуск???

# 322
  • Варна
  Благодаря много за изчерпателният отговор/ Но мен много ме интересува дали работодателя има право въпреки, че е "длъжен" все пак да ми откаже този отпуск???
[/quote] 
След като е длъжен да осигори отпуска как да има право да го окаже newsm78 Не, по Кодекса на труда няма такова право.

# 323

След като е длъжен да осигори отпуска как да има право да го окаже newsm78 Не, по Кодекса на труда няма такова право.
[/quote]
 да, но има ли го някъде черно на бяло???

# 324
Чл. 49. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.- ето точно това ме притеснява- защо да няма право и в кои случаи освен при случая ако детето е в дом???

# 325
  • София
Здравейте, и аз имам един въпрос, който много ме мъчи - върнах се на работа преди изтичането на 315-те дни, но тъй като ситуацията във фирмата е повече от непоносима, бих искала ако има възможност да продължа да си ползвам този отпуск до изтичането на останалите дни до 315, а това са горе-долу още 2 месеца. Та въпросът ми е мога ли да прекъсна работа и отново да изляза в отпуск за гледане на дете?

Според мен бихте могли - трябва пак да подадете същите документи каквито сте подали след изтичането на болничните листове. За по-сигурно можете да се свържете с НОИ

Благодаря за бързия отговор ДейзиГ   Heart Eyes

# 326
Момичета, имам един спешен въпрос - за какво служи Приложение №4 към чл.5 (Молба-декларация за изплащане на пар.обезщ. за отглеждане на малко дете на основание чл.54 КСО)?

Работодателят ми го даде да го пъпълня заедно с Приложение 3 по чл.53 КСО и някаква декларация за банкова сметка, и аз мисля че не е редно да го попълвам, моля кажете ми права ли съм?

Става въпрос за продължаване на майчинството след 315-ия ден като се разбрахме че ще се върна като стане детето на 1 година, когато ще прехвърля остатъка на свекърва ми.

# 327
Момичета, имам един спешен въпрос - за какво служи Приложение №4 към чл.5 (Молба-декларация за изплащане на пар.обезщ. за отглеждане на малко дете на основание чл.54 КСО)?

Работодателят ми го даде да го пъпълня заедно с Приложение 3 по чл.53 КСО и някаква декларация за банкова сметка, и аз мисля че не е редно да го попълвам, моля кажете ми права ли съм?

Става въпрос за продължаване на майчинството след 315-ия ден като се разбрахме че ще се върна като стане детето на 1 година, когато ще прехвърля остатъка на свекърва ми.

За ползване отпуска за гледане на дете до 2 год. се попълва приложение №3
Ако се върнете на работа преди изтичане на отпуска ви се полагат 50% от обезщетението и тогава се попълва приложение №4

# 328
  • София
Имам следния въпрос:

Ако е след изтичане на отпуска в размер на 315 дни можете. Някои служби забраняват на работниците си да работят допълнително, независимо дали по трудов или граждански договор

Да, след изтичането на 315 дни е.
А трябва ли да пускам някакви декларации при основния работодател или ще продължавам да си взимам тези 220лв. И ако почна по гражданския договор, догодина трябва аз да попълвам и изпращам данъчна деклрация, нали?

# 329
Имам следния въпрос:

Да, след изтичането на 315 дни е.
А трябва ли да пускам някакви декларации при основния работодател или ще продължавам да си взимам тези 220лв. И ако почна по гражданския договор, догодина трябва аз да попълвам и изпращам данъчна деклрация, нали?

При основния работодател нищо не попълвате. Задължително ще подавате годишна декларация. Затова трябва платеца по граждански договор да ив дава служебна бележка при всяко плащане

Общи условия

Активация на акаунт