Майчинството - счетоводно - 10

• 108 597
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 300
До кой трябнва да пусна това Приложение №4- до НОИ ли  newsm78

А това обезщетение се полага само ако детето ходи на ясла, така ли?
Т.е сега като аз съм отпуска и той не е на ясла не ми се полага докато не го запиша newsm78

# 301
Ще го попълниш и предадеш в счетоводството, а те ще го дадат в НОИ. То е че не ползваш отпуск за гледане на детето. Подава се когато ходиш на работа или си в отпуск или болнични през времето докато то навърши 2 години.
Ако пак си гледаш детето, трябва да подадеш друга моба че желаеш да ползваш отпуска за гледане на дете.

# 302
искам да попитам/ и не знам дали точно тук, извинявам се ако не е точното място/ / за третатта година от майчинството което се води неплатен отпуск за гледане на дете до навършване на 8 или 7 години (не зная с точност) Мога ли да го взимам разпосъсано за годините докато дететто навърши съответната възраст/ Сега ми се налага да взема 2 месеца, но в работата ми отказват/ Имат ли право да ми отказват и аз имам ли право да си искам 2та месеца/ или трябвада взема цялата година наведнъж???
 Сега пеочетох чак  началото на темата-че може и на части/ Та въпроса ми е- на какви части- има ли значение, и може ли работодателя да МИ ОТКАЖЕ???

Последна редакция: ср, 28 май 2008, 11:30 от ЗАЯДЛИВА

# 303
Едно въпросче ме мъчи от известно време - При положение, че болничния ми за 45 дни преди раждането е издаден на 29.02.2008г, това означава ли, че февруари се изключва от 6-те месеца, който се взимат за исчисляване на майчинството за 9-те месеца? Някой знае ли нещо по този въпрос? Последните 6 пълни месеца ли се гледат или се изчислява по друг начин?

# 304
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Едно въпросче ме мъчи от известно време - При положение, че болничния ми за 45 дни преди раждането е издаден на 29.02.2008г, това означава ли, че февруари се изключва от 6-те месеца, който се взимат за исчисляване на майчинството за 9-те месеца? Някой знае ли нещо по този въпрос? Последните 6 пълни месеца ли се гледат или се изчислява по друг начин?

Ако болничния започва от 29.02. то февруари се изключва от базата

# 305
Стики Благодаря много   bouquet

# 306
  • София
искам да попитам/ и не знам дали точно тук, извинявам се ако не е точното място/ / за третатта година от майчинството което се води неплатен отпуск за гледане на дете до навършване на 8 или 7 години (не зная с точност) Мога ли да го взимам разпосъсано за годините докато дететто навърши съответната възраст/ Сега ми се налага да взема 2 месеца, но в работата ми отказват/ Имат ли право да ми отказват и аз имам ли право да си искам 2та месеца/ или трябвада взема цялата година наведнъж???
 Сега пеочетох чак  началото на темата-че може и на части/ Та въпроса ми е- на какви части- има ли значение, и може ли работодателя да МИ ОТКАЖЕ???
Този отпуск вече е Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, като е в размер на 6 месеца за всеки един от родителите и не може да се преотстъпва т.е майката има право на 6 месеца и бащата има право на 6 месеца. Единия родител има право на 12 месеца неплатен отпуск само ако:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал
Може да се ползва и на части, като когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни. Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст  се ползва въз основа на писмено заявление, подадено от майката или бащата най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението.

# 307
много благодаря! Но какво да правя когато моят работодател отказа категорично да ме пусне??? Cry

# 308
Благодаря Дейзи Г  Hug

# 309
Здравейте!

Искам да се допитам и до Вас, защото моя случай е малко сложен.Днес се регистрирах във форума.
Аз съм бременна в 8 месец почти, на 08.07.2008 трябва да родя моето бебе.
Имам трудов стаж от 22.01.2007 до 06.02.2008 като държавен служител като заплатата ми беше бруто някъде към 600 лева.На 06.02.2008 трудовият ми договор беше прекратен. Регистрирах се в  Бюрото по труда като безработна и подадох документи за обезщетение за безработица и съгласно разпореждането от НОИ обезщетението ми е от 06.02.2008/когато ми е прекратен трудовият договор/ до 05.06.2008 г. -  4 месеца по 200 лева. Януари 2008 г. сключих брак.
И сега съм безработна само мъжът ми работи.
Ходих до социалните и до НОИ да питам имам ли право на майчинство след радането , на детски и на еднократна помощ преди раждането и те ми казват, че нямам право, понеже заплатата на мъжът ми била висока и като прибавим и моята доходът ни бил висок.Брутната заплата на мъжът ми е към 1100 лева.
Искам да попитам тук във форума и това ми е последната надежда-имам ли право на майчинство или детски и от къде НОИ или Социалните?И кога се подават документи преди или след раждането и за какъв вид помощ?
От сърце благодаря предварително на всички, които ще ми дадат яснота по моят случай и Ви пожелавам всичко най хубаво.

# 310
  • София
Здравейте, и аз имам един въпрос, който много ме мъчи - върнах се на работа преди изтичането на 315-те дни, но тъй като ситуацията във фирмата е повече от непоносима, бих искала ако има възможност да продължа да си ползвам този отпуск до изтичането на останалите дни до 315, а това са горе-долу още 2 месеца. Та въпросът ми е мога ли да прекъсна работа и отново да изляза в отпуск за гледане на дете?

# 311
Здравейте,
въпроса ми е: Къде и в какъв срок след раждането на бебето се подават документи за еднократна помощ (за тези 250.00 лева се отнася въпроса ми)?

# 312
Здравейте,
въпроса ми е: Къде и в какъв срок след раждането на бебето се подават документи за еднократна помощ (за тези 250.00 лева се отнася въпроса ми)?

Срока е до 3 години. След като вземете акта за раждане се попълва молба.декларация и се подава в социалната служба по адресна регистрация на майката

# 313
Здравейте!

Искам да се допитам и до Вас, защото моя случай е малко сложен.Днес се регистрирах във форума.
Аз съм бременна в 8 месец почти, на 08.07.2008 трябва да родя моето бебе.
Имам трудов стаж от 22.01.2007 до 06.02.2008 като държавен служител като заплатата ми беше бруто някъде към 600 лева.На 06.02.2008 трудовият ми договор беше прекратен. Регистрирах се в  Бюрото по труда като безработна и подадох документи за обезщетение за безработица и съгласно разпореждането от НОИ обезщетението ми е от 06.02.2008/когато ми е прекратен трудовият договор/ до 05.06.2008 г. -  4 месеца по 200 лева. Януари 2008 г. сключих брак.
И сега съм безработна само мъжът ми работи.
Ходих до социалните и до НОИ да питам имам ли право на майчинство след радането , на детски и на еднократна помощ преди раждането и те ми казват, че нямам право, понеже заплатата на мъжът ми била висока и като прибавим и моята доходът ни бил висок.Брутната заплата на мъжът ми е към 1100 лева.
Искам да попитам тук във форума и това ми е последната надежда-имам ли право на майчинство или детски и от къде НОИ или Социалните?И кога се подават документи преди или след раждането и за какъв вид помощ?
От сърце благодаря предварително на всички, които ще ми дадат яснота по моят случай и Ви пожелавам всичко най хубаво.

До раждането семейството ви се състои от 2 души, максималния доход на член о семейство е 300 лв. за да получавате помощи.
Дори и след раждането пак ще сте над него. Имате право само на еднократна помощ след раждането - 250 лв.

# 314
Здравейте, и аз имам един въпрос, който много ме мъчи - върнах се на работа преди изтичането на 315-те дни, но тъй като ситуацията във фирмата е повече от непоносима, бих искала ако има възможност да продължа да си ползвам този отпуск до изтичането на останалите дни до 315, а това са горе-долу още 2 месеца. Та въпросът ми е мога ли да прекъсна работа и отново да изляза в отпуск за гледане на дете?

Според мен бихте могли - трябва пак да подадете същите документи каквито сте подали след изтичането на болничните листове. За по-сигурно можете да се свържете с НОИ

Общи условия

Активация на акаунт