Майчинството - счетоводно - 10

• 108 714
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 360
момичета благодаря за отговра ви, това със сигурност е така нали, че все пак имам право на 4 м. за да не остана без сдоходи ако се наложи да напусна.но за сега гледам да остисткам. а те няма да ми дадат обезщетение, няма да искат нито имат основание за това.просто искат нови хора в фирмата и без деца явно.

# 361
   Здравейте, до последно преди да родя се осигурявах. Детето ми се роди в друга държава, а нямаше кой да ми пусне болничен в България и не успях да го взема. Все още не сме си идвали. Скоро малката ще навърши 9 месеца.  Въпросът ми е - има ли някаква възможност да си взема майчинството до навършване на две години и еднократната помощ или вече е късно? И ако да, какъв е начина? Благодаря предварително.

За еднократната помощ ти трябва акт за раждане на детето, срока да поискате помощта е до 3 години

Благодаря ДейзиГ за бързият отговор. А някой може ли да се включи по въпроса за майчинството?

# 362
Момичета-прехвърлих темата по диагонала и се извинявам предварително-ако този въпрос е задаван.Когато майката се върне на работа,с дете под 2 години-има право на 90лв към заплатата-така ли е или греша?Въпросът ми е къде и какви документи се подават-в НОИ,в социално подпомагане newsm78.Предварително благодаря за отовора!  bouquet

# 363
Извинявам се, ако вече е разисквано, но нямам време да чета всичко!
Предлагат ми длъжност, на която ще съм до завръщане на титуляра ( отпуск за майчинство). Това принципно не ме притеснява. Въпросът ми е следният- ако по време на заместването забременея ( дай боже!), при завръщане на титуляра какво се случва с мен?
Благодаря предварително!

# 364
Здравейте майчета.Искам да ви попитам как стои въпроса с 3тата година майчинство,която е неплатена.Една позната ми спомена,че се подавала някаква молба,но къде и каква незнам.Моята ситуация е следната:водея се на работа от 5тия мес. като забременях.Искам да гледам малката поне до 3год.Може ли да ми помогнете? Hug

# 365
Могат ли да ме съкратят по време на бременност?Докторката каза че немогат да ми направят нищо.
Когато сключвате трудов договор, обърнете внимание какъв е:

1.   със срок за изпитване
2.   срочен
3.   безсрочен

1.   По време на срока за изпитване не се ползвате със закрила като бременна. Страната, в чиято полза е уговорен срокът, може да прекрати договора по всяко време.
2.   При срочен договор, ако срокът изтече по времето, когато сте вече в отпуска за бременност и раждане (315 дни), ще продължите да получавате обезщетение до края на този отпуск.
3.   При безсрочен договор могат да ви съкратят само с разрешение на Инспекцията по труда.

tinita, щом си на постоянен договор, няма да те съкратят, спокойно! Simple Smile

Последна редакция: сб, 31 май 2008, 14:31 от Стики

# 366
  • Варна
Четох, четох но малката ревна и нямам време да изчитам всичко затова се извинявам тъй като със сигурност има отговор на въпросът ми но ще помоля някой  да ми отговори.
Вчера ходих в социалните да подам документи за детските и еднократната помощ, като попитах за майчинските  ми казаха, че за тях се подават документи от работодателя.Та въпросът ми е: Кога трябва да кажа на счетоводителката да внесе въпросните документи?какви са самите документи? И ако пропускам нещо друго около подаването документи за майчинство моля да ми разясните.
Ще съм много благодарна Hug

# 367
Извинявам се, ако вече е разисквано, но нямам време да чета всичко!
Предлагат ми длъжност, на която ще съм до завръщане на титуляра ( отпуск за майчинство). Това принципно не ме притеснява. Въпросът ми е следният- ако по време на заместването забременея ( дай боже!), при завръщане на титуляра какво се случва с мен?
Благодаря предварително!

Както по-горе копирах, договорът ти е срочен и се прекратява автоматично с идването на титуляра. Получаваш обезщетение 315 дни ако си прекратена след като е започнал.
За гледане на дете нямаш обезщетение, тъй като вече няма да си осигурена.

# 368
Та въпросът ми е: Кога трябва да кажа на счетоводителката да внесе въпросните документи?какви са самите документи? И ако пропускам нещо друго около подаването документи за майчинство моля да ми разясните.
Ще съм много благодарна Hug

Все пак си питай в счетоводството. Те ще ти дадат формулярите, нали това им е работата.
Засега до 135 ден носиш болничните.

# 369
Здравейте майчета.Искам да ви попитам как стои въпроса с 3тата година майчинство,която е неплатена.Една позната ми спомена,че се подавала някаква молба,но къде и каква незнам.Моята ситуация е следната:водея се на работа от 5тия мес. като забременях.Искам да гледам малката поне до 3год.Може ли да ми помогнете? Hug

1 год. ще може да си в неплатен отпуск ако не живееш с бащата на детето, ...
Отпускът е по 6 месеца за майката и бащата, които може да се ползват докато детето навърши 8 год. Подаваш молба до работодателя поне 10 работни дни преди началото на отпуска.

# 370
Момичета-прехвърлих темата по диагонала и се извинявам предварително-ако този въпрос е задаван.Когато майката се върне на работа,с дете под 2 години-има право на 90лв към заплатата-така ли е или греша?Въпросът ми е къде и какви документи се подават-в НОИ,в социално подпомагане newsm78.Предварително благодаря за отовора!  bouquet
Странно, в тази тема като че не сме споменавали 90лв.  newsm78
Имате право на 50% от обезщетението, което тази година е в размер на 110лв. Документи се подават при работодателя - какви, зависи дали сте заварено положение или не. (дали той ви изплкаща обезщетенията или ги получавате по сметка от НОИ)

# 371
момичета благодаря за отговра ви, това със сигурност е така нали, че все пак имам право на 4 м. за да не остана без сдоходи ако се наложи да напусна.но за сега гледам да остисткам. а те няма да ми дадат обезщетение, няма да искат нито имат основание за това.просто искат нови хора в фирмата и без деца явно.

А защо не си пуснеш неплатената до 8 год. на детето?

# 372
Привет.Неотдавна бях писала как не си получавам майчинството с месеци.Ще започна отначало.Родих на 28.12.2008.........да попълвам наново тези декларации и акт за раждане да нося,занесох ги и никой не ще да ми каже кво става ще взимаме ли пари няма ли.
Искам да напусна и да се прехвърля към друга фирма.Какви документи  трябва да подам,и вярно ли е че дори и да се прехвърля,пак няма да получавач редовно майчинството докато стария работодател не изчисти всичко до края на договора ми.....

Вероятно си родила 2006г. Та, би трябвало колегите  просто да напишат Исканията за директн дебит и да си вземат парите от НОИ щом са им в ред осигуровките. Това обаче няма отношение към теб - трябвало е да ти ги дадат, независимо дали са ги получили или не.

В друга фирма ако започнеш, оттам ще ти теглят обезщетенията, значи трябва да са изрядни. Не знам старият работодател да има нещо общо с новия.  Thinking
Ако се местиш, трябва да имаш поне един отработен ден на второто място.

# 373
Странно, в тази тема като че не сме споменавали 90лв.  newsm78
Имате право на 50% от обезщетението, което тази година е в размер на 110лв. Документи се подават при работодателя - какви, зависи дали сте заварено положение или не. (дали той ви изплкаща обезщетенията или ги получавате по сметка от НОИ)

Благодаря много  bouquet-ще обсъдя с работодателя си тези неща и предполагам,че с трудовия договор,акта за раждане на детето ще трябва да се виси пред Нои или социално подпомагане. newsm78Когато досега ми е изплащал работодателя майчински,а сега сменям работодателя-то би трябвало новият работодател да поеме грижата за обезщетението от 110 лв.?Ако някой е минал по този път да пише на лични-благодаря  bouquet

# 374
  • Варна
Стики, благодаря за светкавичният отговор.Тя счетоводителката ме прати в социалните , а те при нея и аз затова се обърках много.Да разбирам ли, че за момента не се подават никакви документи за майчинството, а само болничните.Те ли са за въпросните 220 лв?

Общи условия

Активация на акаунт