Майчинството - счетоводно - 10

• 108 746
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте мами, пак доуточняващ въпрос за връщането на работа след даването на ясла.
Малко по-назад на стр. 22 една от вас е пуснала образец на молба-декларация за изплащане на паричното обезщетение по чл. 54 от КСО, съгласно която - в края се задължаваме в 7-дневен срок от промяна на обстоятелствата да уведомим работодателя.
Тук Стики посочва, че срокът за уведомяване е 3-дневен.
Моля да ми кажете 3 -дневен или 7-дневен е срокът и дали тече от записване на детето за детско заведение или от даването му там, което ми се вижда по-логично предвид че записването е сега, а тръгването на ясла евентуално някъде през септември.
Благодарности предварително за евентуалните отговори!

# 526
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте мами, пак доуточняващ въпрос за връщането на работа след даването на ясла.
Малко по-назад на стр. 22 една от вас е пуснала образец на молба-декларация за изплащане на паричното обезщетение по чл. 54 от КСО, съгласно която - в края се задължаваме в 7-дневен срок от промяна на обстоятелствата да уведомим работодателя.
Тук Стики посочва, че срокът за уведомяване е 3-дневен.
Моля да ми кажете 3 -дневен или 7-дневен е срокът и дали тече от записване на детето за детско заведение или от даването му там, което ми се вижда по-логично предвид че записването е сега, а тръгването на ясла евентуално някъде през септември.
Благодарности предварително за евентуалните отговори!

3 дневен срок
ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В сорк 3 работни дни от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата .......................................                                     Подпис: ..................................
гр. (с.) ....................................

# 527
  • Пловдив
    Здравейте! Спешно ме вълнува въпрос от трудовото право за бременни.
    От 17 септември съм на временен трудов договор като учител до завръщане на титуляра.Той щял да се върне на 30 юни.А аз съм бременна,като терминът ми е на 2 октомври и към средата на август трябваше да изляза в задължителните 45 дневни болнични.Няма да ми достигнат около месец и половина. Имам 9 месеца с всички необходими осигуровки в това заведение.Какъв е шансът да получа двугодишното майчинство,което се полага по трудов договор с процентите от заплатата през първите 9 месеца и как да процедирам,за да не го изгубя заради този месец и половина—имам право на болнични ако трябва и.т.н.
    Моля ви за съдействие и предварително ви благодаря! Praynig

# 528
Здравейте момичета.
Аз имам няколко въпроса и ще съм ви много благодарна за отговорите им.
Искам да пита имам болничен от 24,04,08 до 18,05,08 обаче моя работодател все още не го е представил пред НОИ.Та мисълта ми е до кога трябва да го представи и ако него направи аз мога ли да си търся по някакъв начин правата.
Ами ако го е изгубил как се процедира?
И последно понеже след този болничен ми следващия 45 дена преди раждане(който също не е представен),работодателя може ли по някакав начен да ми блокира плащанията от НОИ-освен ако не ги представя.
Надявам се да съм го обяснила ясно защото бременния ми мозък към края взе да отказва Joy Joy Joy

# 529
Здравейте, мили счетоводни майчета!Много моля да ми отговорите на коя дата би следвало да се върна на работа след като синът ми навършва две годинки на 19.06.На 19 или 20 число.Мога ли веднага да си пусна за ползване платения неизползван годишен отпуск без да отработвам дни за актуализиране на заплатата.Предварително благодаря за отговора.
Здравей! Връщаш се на работа на 20.06.2008г.
Може преди това да си пуснеш молба за ползване на платения отпуск. За да ти се изплати по нова заплата, трябва тя да е повишена "по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя ".
Иначе трябва да отработиш поне 10 дни предходния месец.

# 530
Здравейте и от мен!
Исках да ми помогнете със съвет, много благодаря предварително!
Понеже съм осигурена в/у МРЗ , а скоро влизам в 6 месеца преди термин, то се чудя вече няколко нощи какво мога да направя. Моята шефка не е навита да ми актуализира заплатата, дори да е за моя сметка, "нямала финансова изгода."
Има ли вариант да ме назначат на 2-ро място, на 4 часа /понеже като "детегледачка" съм на 8 часа/ и ако се осигуря там в/у висока заплата после как стои въпроса с болничните и отпуската по майчинство?
Защото на договор 1 /8 часов/ ще съм в неплатена отпуска, договр 2 /допълнителен/ ще внасям осигуровката. И ако след 2 месеца излезна в болнични ми казаха да ги предавам на договор 1, пък щели да важат и за договор 2.
 Но договор 2 ще е пресен-пресен, да не се обезсмисли цялата гимнастика, към него какви обезщетения ще тръгнат и ще се отрази ли всичко в крайна сметка при раждането и болничните за самото раждане?

Надявам се на бърз съвет, за да знам дали да се примиря или да търся варианти.

1. Само че ако излезеш в неплатен повече от 30 работни дни, ще ти се прекъсне осигуряването и оттам няма да ти изплащат обезщетение. т.е. по първия договор.
2. Ако работиш на две места, всички документи са ти по два екземпляра - за двете местоработи.
Това мога да ти кажа набързо.  Wink

# 531
Аз работя и на трудов договор и се самоосигурявам за свободна професия. Това означава ли че лекаря трябва да ми издаде два болнични листа. И в случай че трябва този който важи за самоосигуряването какво трябва да се пише в графата за работодател.

И още един въпрос: Самоосигурявам се на високия процент от 01.01.2008, това означава че 6месеца стават на 01.07.008г. а аз излизам в болничен на 10.07. - това значи че няма да има проблем да си получавам болничния нали така? Какво обаче ще се случи с осигуряването по трудовия договор2

Както писах по-горе - да, болничните са по два. За работодател е ясно - името на фирмата. Само за длъжност не съм сигурна точно какво се пише.
Няма проблем да получавш болнични като самоосигуряваща се и преди м.юли. Така че ако ползваш обикновен болничен, също го взимай в два екземпляра.
Последният ти въпрос не го разбрах. Wink

# 532
Стики благодаря ти за отговора.Мога ли все пак по мое желание да не се ява 10 дена на работа за актуализиране на заплатата и да ми го изплатят отпуска на база старата заплата .

# 533
В момента съм в Отпуск за отглеждане на дете до 2 г., който изтича на 04.09.08 г. В момента съм бременна и термина ми е средата на януяри 2009 г, т.е. декември трябва да изляза пак в Отпуск за бременност и раждане. От службата ми обясниха, че заплатата ми е актуализирана, съгл. вътрешен правилник и няма нужда да се връщам, а и аз нямам възможност, т.к. малката не е класирана за ясла.
Въпроса ми е ако за периода 05.09.- декември 2008г. си взема болничен, то тогава как ще ми бъде изчислено обезщетението- 220 лв. ли ще бъде, щом предходните 6 месеца съм получавала толкова Rolling Eyes А ако си взема 2-3 месеца платен отпуск повече ли ще получавам?
Благодаря предварително!
Здравей!
По-добре за теб ще е да си вземеш платен отпуск за месеците между двете майчинства - това после ще ти повдигне и дохода за изчисляване на майчинството. Още повече че не трябва нищо да отработваш. (както писах и на lenkata).
Друго, което ми хрумва, е да си пуснеш платения годишен отпуск от по-ранна дата. Ако е възможно от 01.06. тъй като месеците юни-ноември ще са ти 6-месечната база за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане.
С други думи, пускай всички платени годишни отпуски, които имаш до края на м. ноември.  Wink

# 534
Стики благодаря ти за отговора.Мога ли все пак по мое желание да не се ява 10 дена на работа за актуализиране на заплатата и да ми го изплатят отпуска на база старата заплата .
Може. Ще ти се изплати най-малко мин.раб.заплата за несеца. т.е.220лв.(дори преди излизането в майчинство да си взимала 100лв.)  Grinning

# 535
    Здравейте! Спешно ме вълнува въпрос от трудовото право за бременни.
    От 17 септември съм на временен трудов договор като учител до завръщане на титуляра.Той щял да се върне на 30 юни.А аз съм бременна,като терминът ми е на 2 октомври и към средата на август трябваше да изляза в задължителните 45 дневни болнични.Няма да ми достигнат около месец и половина. Имам 9 месеца с всички необходими осигуровки в това заведение.Какъв е шансът да получа двугодишното майчинство,което се полага по трудов договор с процентите от заплатата през първите 9 месеца и как да процедирам,за да не го изгубя заради този месец и половина—имам право на болнични ако трябва и.т.н.
    Моля ви за съдействие и предварително ви благодаря! Praynig

Здравей! Твоят договор се прекратява веднага с идването на титуляра - т.е. 30.06.
За да получаваш две години майчинство, трябва да си осигурена. (виж първото мнение на темата)

# 536
Здравейте момичета.
Аз имам няколко въпроса и ще съм ви много благодарна за отговорите им.
Искам да пита имам болничен от 24,04,08 до 18,05,08 обаче моя работодател все още не го е представил пред НОИ.Та мисълта ми е до кога трябва да го представи и ако него направи аз мога ли да си търся по някакъв начин правата.

Здравей!
Сигурна ли си че болничният не е предаден в НОИ? (Защото сега срокът за това е само 2 дни!) Обади се и питай в счетоводството.
А твоят работодател внася ли осигуровки? Защото болничните се носят след изплащане на заплатите или внасяне на осигуровките.
Така че на първо време комуникирай с фирмата.

# 537
Да,фирмата ми плаща осигуровки аз дори сама си ги праверявам в интернета в стр.на НОИ.
А предния болничен ми беше от17,04 до 24,04 и благополучно на 15,05 са го предали и ми беше изплатен на 04,06
Ако е важно заплати получаваме на пета число.
Благодаря ти предварително Стики обаче вече така се замотах че направо се чудя какво да правя.

# 538
  • София
Искам да сключа 2ри трудов договор. Имам 2 върпоса, много ми е важно:
 1. Понеже 2рия договор трябва да е на 4 часов раб.ден пак ли е 2000лв макс. праг?
 2. Искам той да започне възможно най-скоро. Какъв е срокът за подаване на уведомлението в НОИ - до 3 дни (работни ли) от сключването на договора или преди сключване на договор се подава? Чух, че има и солени глоби за фирмата , ако не се подаде навреме.

Благодаря предварително !

# 539
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Искам да сключа 2ри трудов договор. Имам 2 върпоса, много ми е важно:
 1. Понеже 2рия договор трябва да е на 4 часов раб.ден пак ли е 2000лв макс. праг?
 2. Искам той да започне възможно най-скоро. Какъв е срокът за подаване на уведомлението в НОИ - до 3 дни (работни ли) от сключването на договора или преди сключване на договор се подава? Чух, че има и солени глоби за фирмата , ако не се подаде навреме.

Благодаря предварително !

Осигурителния доход общо за всичките ви договори е 2000 лв.
Уведомлението се подава до 3 дни от сключването, но реално не е редно да започнете работа преди да е подадено уведомление.

Общи условия

Активация на акаунт