Майчинството - счетоводно - 10

• 108 345
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 125
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,
 Може ли някой да ми каже как се получава еднократната помощ за раждане.
И къде, кога и какви док. се подаваха за детски Heart Eyes

Ето тук има досат информация - http://www.mlsp.government.bg/bg/public/deca.htm

Молба декларация за еднократната помощ - http://www.asp.government.bg/molba1.html

# 1 126
Здравейте,много моля ако може да ми помогнете. Става въпрос за съпругът ми, намери си по - добре платена работа , но трябва веднага да напусне старата и да започне в новата фирма.По взаимно съгласие няма да го пуснат, така че въпросът ми е как трябва да напише молбата за напускане (някаква примерна бланка),като няма да спази предизвестието. И изобщо какво трябва да направи за да му оформят документите веднага и да му одържат обезщетението по чл. 220. Благодаря предварително.

Не само че може да не му платят обезщетение по чл. 220, но могат да му поискат той да плати обезщетение за неспазено предизвестие. То е пропорционално на заплатата и времето на неспазеното предизветие

# 1 127
Здравейте отново! Искам да попитам още нещо и дано намеря отговора, който търся, бях писала по-напред, но не получих отговор... Rolling Eyes. В момента съм на трудов договор с 6-месечен изпитателен срок, бременна съм във 8 г.с. и се чувствам ужасно - цял ден седнала пред компютъра. Въпроса - възможно ли е по-принцип този договор със срок на изпитване да се подпише по-рано /преди да са изтекли 6 месеца/, имам трудов стаж преди това около 6 год. Искам да излезна в болничен поне известно време за да си почина и не мога да си обесня в тази ситуация с изпитателния срок до кога мога да взимам болнични, иначе трудовия договор е в полза на работодателя.

По принцип договорите със срок за изпиване са или срочни, или безсрочни. През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор. Разликата в случая е, че работодателят може да те прекрати без предизвестие. След като изтече срокът за изпитване автоматично договорът става такъв (срочен или безсрочен), ако разбира се и двете страни са съгласни.

Ти щом не се чувстваш добре, си вземи болнични. Здравето ти е най-важно!

Благодаря ти Стики! Естествено че здравето ми е най-важно, но просто не мога да си обесня това че сега ако излезна болничен срока ми ще се удължи после пък трябва да си взема болничен за 45 дни преди термина без да е изтекъл този изпитателен срок, а после 2 год няма да съм на работа и ...този срочен договор до тогава ли се удължава докато се върна на работа  newsm78 ето това не си обеснявам. И после майчинството ми в/у какво ще се изчислява..сложна работа!

Срока на изпитване на влияе на размера на обезщетението което ще получавате. Не трябва да бъркате срочен договор с договор със срок на изпитване

# 1 128
Rinusha,
Новият работодател тегли обезщетението - ти си заварен случай. Не ти се превежда от НОИ.
Освен това трябва да ти теглят и обезщетение 50% за предното дете освен сегашното за бременност и раждане.
Много ти благодаря Стики.Надявах се да чуя друго,но какво да се прави Sad

# 1 129

Дейзи,много благодаря-отзивчива както винаги Hug

# 1 130
Да съпругът ми трябва да плати за неспазено предизвестие, затова няма проблем.Въпросът ми е как да формулира молбата,така че да му одържат от заплатата и да му оформят документите веднага.                                                                                                                                           

# 1 131

[/quote]
Здравейте,много моля ако може да ми помогнете. Става въпрос за съпругът ми, намери си по - добре платена работа , но трябва веднага да напусне старата и да започне в новата фирма.По взаимно съгласие няма да го пуснат, така че въпросът ми е как трябва да напише молбата за напускане (някаква примерна бланка),като няма да спази предизвестието. И изобщо какво трябва да направи за да му оформят документите веднага и да му одържат обезщетението по чл. 220. Благодаря предварително.

Не само че може да не му платят обезщетение по чл. 220, но могат да му поискат той да плати обезщетение за неспазено предизвестие. То е пропорционално на заплатата и времето на неспазеното предизветие
  Да съпругът ми трябва да плати за неспазено предизвестие, затова няма проблем.Въпросът ми е как да формулира молбата,така че да му одържат от заплатата и да му оформят документите веднага.                                                                                         

# 1 132

До: ......................
на фирма .........................
гр. (с.) ............................

М  О  Л  Б  А

от    
трите имена по документ за самоличност

ЕГН ..........................................., живущ в гр. (с.)    …………………………………………………….
ул. ..................................................................., № ......., бл. ......., вх. ......., ет. ......., тел.:……………..
на длъжност .............................................., в    
        цех, отдел, звено

Уважаеми Господине/Госпожо ........................................,

Моля,  да бъда освободен/а от заеманата длъжност:……………………………….., считано от ..................................................година, съгласно чл. 325, ал. 1 /ако има основание може да се цитира и чл. 327/ от КТ.

гр. София                                          ПОДПИС: ........................
................... 2008 г.

Ако държат от фирмата може да напишете, че работника ще заплати дължимото обезщетение за неспазено предизвестие по чл. 220 от КТ

# 1 133
Много благодаря за бързия отговор. 

# 1 134
Бях писала във връзка с обезщетенията за майчинство и ми бяхте отговорили доста изчерпателно. Но се получиха разминавания. Та затова пак питам, преди да ходя да се разправям в НОИ. Ползвах непрекъснат болничен / поради рискова бременност/ от ноември до 23 май. Обезщетението беше в размер на 15.58 лв. на ден. От 24 май ползвам 45-дневния болничен за бременност и раждане. НОИ ми преведоха юнския болничен и за 21 работни дни получих сума- 263.82 лв., т.е. по 12.56 лв. на ден.
Въпросите ми са следните:
1. Не трябва ли обезщетението за бременност и раждане да е по-високо от обезщетението поради общо заболяване?
2. Кои са 6-те базови месеци, които се вземат за изчисляване на 45-дневния болничен?
3. Влияе ли върху обезщетението за бременност и раждане факта, че предните 6 месеца съм била в болнични?

Моля ви да ми отговори вещо лице, защото нищо не разбирам, а и от НОИ не дават никаква информация или по-скоро си противоречат.
Желая на всички лек и приятен ден!

# 1 135
Бях писала във връзка с обезщетенията за майчинство и ми бяхте отговорили доста изчерпателно. Но се получиха разминавания. Та затова пак питам, преди да ходя да се разправям в НОИ. Ползвах непрекъснат болничен / поради рискова бременност/ от ноември до 23 май. Обезщетението беше в размер на 15.58 лв. на ден. От 24 май ползвам 45-дневния болничен за бременност и раждане. НОИ ми преведоха юнския болничен и за 21 работни дни получих сума- 263.82 лв., т.е. по 12.56 лв. на ден.
Въпросите ми са следните:
1. Не трябва ли обезщетението за бременност и раждане да е по-високо от обезщетението поради общо заболяване?
2. Кои са 6-те базови месеци, които се вземат за изчисляване на 45-дневния болничен?
3. Влияе ли върху обезщетението за бременност и раждане факта, че предните 6 месеца съм била в болнични?

Моля ви да ми отговори вещо лице, защото нищо не разбирам, а и от НОИ не дават никаква информация или по-скоро си противоречат.
Желая на всички лек и приятен ден!

Базата ви е същата както за болничния за задържане. Обезщетението вече е не 80%, а 90% от средно дневното брутно възнаграждение, но не повече от средно дневното нетно възнаграждение и не по-малко от МРЗ

Ако имате възможност отидете на място или се обадете по телефона. Можете да им пишете и на мейл. Обезщетението трябва да ив се увеличи не да се намалява

# 1 136
  • София
Моля и аз за консултация,понеже всеки се оправя сам и самите счетоводители не са много на ясно.Та въпросът ми е следния:имам болничен от 135дни/от които 45 преди термина,42 след раждането и след това от педиатърката/.Вчера ми изтече въпросният болнични и днес попълних молба декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за 180 дни.Исках да питам правилно ли съм изчислила?Притеснява ме факта,че това са 7 месеца,а не трябваше ли да са 9?Счетоводителката нищо не каза,но ми се струва,че не е наясно.Виждам,че сте компетентни и разчитам много на вас.Предварително ви благодаря.

# 1 137
Здравейте, имам следният въпрос - терминът на сестра ми беше 5 юли. Така 45 дневния болничен й беше до вчера. От днес дефакто няма болничен, а признаци за раждане няма. Какво се прави в случаите когато бъдещата майка преносва? С какъв документ се удостоверява разликата между датата на  термина и датата на раждането? Кой го издава? Благодаря!

След като роди би трябвало наблюдаващия лекар да издаде болничен лист за разликата в дните

Благодаря ти, Дейзи, страхотна си!  bouquet

# 1 138
Моля и аз за консултация,понеже всеки се оправя сам и самите счетоводители не са много на ясно.Та въпросът ми е следния:имам болничен от 135дни/от които 45 преди термина,42 след раждането и след това от педиатърката/.Вчера ми изтече въпросният болнични и днес попълних молба декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за 180 дни.Исках да питам правилно ли съм изчислила?Притеснява ме факта,че това са 7 месеца,а не трябваше ли да са 9?Счетоводителката нищо не каза,но ми се струва,че не е наясно.Виждам,че сте компетентни и разчитам много на вас.Предварително ви благодаря.

Отпуска е в размер на 315 дни, като започва да тече 45 дни преди определения термин или 10,5 месеца. Трябва да започнете да броите дните от първия ден на болничния лист. Ако броите само 180-те дни те са грубо 6 месеца.

# 1 139
Здравейте!Имам следните въпроси.Осигурявам се на 1000лв от 10.04.2008г Предстои ми да излезна в болничен 45 дни преди термина, считано от 20.09. Обезщтението ще бъде изчислено на база дохода за периода март-август. Възможно ли е болничния да се издаде от 01.10 с цел да се включи и септември месец и може ли да бъде обосновано законово?
Ако ми се издадат нормален болничен от 01.09  до 20.09  и 45 дневен от 20.09 до 05.11нужно ли е да плащам други вноски освен здравни за първия период? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт